El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Abocadors, incineració i reciclatge

Manel | 10 Febrer, 2006 09:36

Fa uns dies em demanaven si era millor mantenir els abocadors que incinerar els residus. La gestió de residus s’ha de mirar des d’una òptica més àmplia. És a dir, la gestió de residus és molt més que xerrar abocadors/incineració.

Hauríem de començar xerrant de les quatre R de la sostenibilitat del medi ambient, bàsicament perquè els recursos són limitats: Reduir, Reutilitzar i Reciclar els fems, i Recuperar els residus en els processos de transformació. Normalment només xerram de les tres primeres perquè la darrere afecte més bé a les empreses. Comencem idò, el recorregut per un procés de consum i el que podem fer per col·laborar en la sostenibilitat.

Reduir. El residu més ecològic és aquell que no es generat. De la mateixa manera que estalviar energia o aigua no significa deixar-les de fer servir, sinó no tudar-les, el mateix podem dir dels productes que consumim, escollir productes poc embalats, reutilitzables i reciclables.

Per exemple, comprar productes poc envasats, evitar en la mesura de lo possible l’ús de productes “usar i llençar”, comprar allò que realment necessitem, garrafes d’aigua en comptes de botelles petites, fer servir torcaboques de tela, fiambreres o torcaboques de tela pel berenar millor que paper d’embalatge, triar envasos que siguin reutiltzables i reciclables, reduir l’ús de borses de plàstic durant la compra,...

No oblidem que els residus també es produeixen durant els processos de fabricació, transport i manipulació fins el moment de consumir-los.

Reutilitzar. No podem evitar generar residus, però sovint els podem donar un altre ús.

En són exemples, donar la roba que ja no ens servei a altres persones que la puguin fer servir (familiars, amics, Fundació Deixalles,...), fer servir els pots de cristall per fer conserves, omplir botelles amb aigua de garrafa, emprar el paper per ambdues cares, fer servir les borses de plàstic com borsa de fems, utilitzar els residus orgànics per fer compostatge, donar les joguines que ja no es fan servir a altres famílies o a la mateixa Fundació Deixalles,...

http://www.reasnet.com/deixalle/ Fundació Deixalles

Reciclatge. I quan no en queda un altre remei hem d’optar per una bona gestió dels residus, és a dir, aplicar la recollida selectiva amb l’objectiu de donar un nou ús als residus després d’un procés de transformació i evitar la contaminació del medi ambient.

Disposem dels següents contenidors: Paper i cartró, vidre, envasos, matèria orgànica, piles, oli de cuina, oli de motor, medicaments i rebuig. El més habitual és trobar-se amb punts verds, que com a mínim tenen els contenidors groc (d’envasos), blau (de paper) i verd (de vidre). Els contenidors de matèria orgànica, la distribució dels contenidors i les campanyes d’informació al ciutadà són les grans assignatures pendents de Palma.

I que podem fer amb els grans electrodomèstics, matalassos, etc...? Tenim un servei gratuït d’Emaya, crideu i vindran a cercar-ho a casa, no cal deixar-ho abandonat al carrer o en mig del camp.

Dues recomanacions més: si podeu triar, els embalatges o borses de paper són molt més millors que les de plàstic. I els envasos de vidre millor que els de plàstics, i en qualsevol cas evitar l’ús de briks. El motiu és que el paper i el vidre són més fàcils de reciclar que els envasos de plàstic o brik. De fet, el brik, pel fet d’incorporar plàstic, alumini i cartró fa molt difícil el seu reciclatge i que jo conegui, ara mateix només una empresa a tot l’Estat és capaç de reciclar-ho i amb una eficiència no massa bona.

En nou Pla de Residus aprovat pel Consell de Mallorca és una aposta més per la incineració, és més, el 85 % dels 300 milions d’euros d’inversió del nou Pla es dediquen a la incineració. I no oblidem que la incineració en crea de nous residus i ben perillosos. Només és una manera fàcil d’amagar els problemes.

Si no fos suficient però, el nou Pla permetrà utilitzar les cendres i escòries resultants de la incineració com a material de construcció i ferms de carreteres. I els materials perillosos han d’estar sota control, no escampats per tot arreu a risc dels treballadors i el medi ambient.

La recollida selectiva estalvia més energia que la produïda per la incineració amb diferència i no fa desaparèixer matèries primeres (un recurs limitat).

En qualsevol cas, els abocadors i la incineració són un despilfarro de recursos naturals i molt contaminants.

De l’informe de Greenpeace “La situación de las basuras en España” referent a les Balears:

“Lo más preocupante es que elimina el 91% de sus residuos, no aplica políticas de prevención y quema en incineradora el 42,3% de sus residuos. Esta política incineradora lejos de reducirse se pretende potenciar construyendo nuevos hornos en la incineradora de Son Reus. Baleares, posee, uno de los peores sistemas de gestión de residuos desde el punto de vista ambiental y sanitario de España.”

Enllaços d’interès:

Contenidors de recollida selectiva, reciclatge i consells per a la reducció de residus a la llar i a les compres

http://bloc.balearweb.net/post/184/3068

Informe: “La situación de las basuras en España”

http://bloc.balearweb.net/post/184/10153

Algunes preguntes sobre els residus

http://www.pangea.org/cepa/documents/faq.html

LA INCINERACIÓ NO ÉS L'ALTERNATIVA

http://www.pangea.org/acciecol/residus/incineracio.htm

Entrevista a na Munar: Tancament de l’abocador de Son Reus

http://bloc.balearweb.net/post/184/5486

La recollida selectiva a Puigpunyent arriba fins al 70 % dels residus generats

http://bloc.balearweb.net/post/184/6085

Fundació Deixalles

http://www.reasnet.com/deixalle/

Comentaris

no m agraden

lidia | 21/03/2006, 11:31

no m agrada la idea dels abocadors

Re: Abocadors, incineració i reciclatge

potti | 11/02/2006, 10:22

molt bo!
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb