p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

E - Grans Llacs Africans

CIL | 10 Març, 2005 16:44 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Grans Llacs Africans

(Al final de la pàgina, a baix de tot, pots escriure el comentari que vulguis dins el requadre del Text, i enviar-lo. Em faràs ben content. Salut. CIL.)

En defensa d’aquella gent que, a Ruanda i el Congo, va denunciar violacions sistemàtiques dels drets humans

Amb el títol L’hora de la veritat per a Ruanda i el Congo, el representant legal de les víctimes i del Fòrum Internacional per a la Veritat i la Justicia a l’Àfrica dels Grans Llacs, el missèr català Jordi Palou-Loverdos publica un saborós article al Diari Avui, dijous, dia 10 de març de 2005.

Hi explica clarament que dos catalans i set missioners i cooperants de la resta de l’Estat espanyol perderen violentament la vida en els darrers 10 anys, mentre assistien la població local ruandesa i congolesa, denunciant la violació sistemàtica dels drets humans i sent testimonis incòmodes de crims sistemàtics produïts majoritàriament contra la població hutu de forma silenciada i en la més pura impunitat.

Hi assenyala amb el dit allò que considera "part interessadament ocultada de l’estratègia planificada del conflicte" que viuen Ruanda i el Congo des de l’any 1990.
En remarca tres grans blocs:

 1. Les morts violentes no investigades de catalans i espanyols en el conflicte.

 2. Les matances sistemàtiques de població civil desarmada, abans i després del magnicidi perpetrat contra els dos presidents hutu (de Ruanda i el i de Burundi) assassinats.

 3. Els interesos econòmics i geoestratègics de multinacionals occidentals que lluiten pel control dels riquíssims recursos naturals localitzats en aquella zona (or, diamants, i, sobretot, el coltan).

Després de quasi quatre anys d’investigació intensiva, presenta davant l’Audiència Nacional una querella criminal, per fer sortir a la llum tantíssims de fets que considera que han romàs fins ara deliberadament ocultats:

 1. el segrest, la tortura i la desaparició física del missioner empordanès Joaquim Vallmajó qui donà la vida a Ruanda;

 2. la mort violenta de quatre germans maristes espanyols a la República Democràtica del Congo;

 3. l’assassinat de tres cooperants de Metges del Món, entre ells la manresana Flors Sirera;

 4. els trets mortals infligits al missioner basc Isidro Uzcudún;

 5. la pèrdua violenta de la vida de centenars de milers de ruandesos i congolesos que resten dins l’oblit.

En resum, se'ns ve a dir que, amb la presentació d’aquesta querella criminal davant dels Tribunals de Justícia espanyols, es pretén fer surar la veritat d’aquesta casta de fets relacionats amb la regió africana dels Grans Llacs, concretament Ruanda i el Congo:

Fet ocultat:
la lluita per controlar l’explotació de la gran quantitat de recursos naturals (or, diamants coltan);
Fet comprovat:
cooperants que perden violentament la vida, en haver denunciat violacions sistemàtiques dels drets humans
Fet recent:
la defensa jurídica, heroica i perllongada, d’aquella gent que n’ha fet la denúncia
Fet desitjat:
l’arribada de l’hora de la veritat per als violadors dels drets humans, superant traves de temps i d’espai.

D’altres enllaços d’interès sobre aquest assumpte:

 1. Forum Internacional de la Verdad

 2. Fundació s’Olivar

 3. INSHUTI

 4. Aproximació història a Rwanda i Burundi

 5. República Democràtica del Congo

 6. La fiebre del coltán

 7. Querella a l’Audiència Nacional per la mort a Ruanda de dos catalans

 8. Pau i treva

 9. Cultura de pau

 10. Premi X Aniversari ACDMA

 11. Àmbit Maria Corral

 12. El juez de la Audiencia Nacional

 13. Querella por genocidio

 14. Comités Solidaridad África Negra

 15. Conferència sobre denúncia presentada

Contactes:

• HELENA POL:
helenapol@yahoo.es
Telf.699629016
Responsable de premsa del Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l’Àfrica dels Grans Llacs.

• JORDI PALOU-LOVERDOS:
palou-rognoni.advocats@icab.es
Tel. 661574375
Representant legal, portaveu víctimes i del Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l’Àfrica dels Grans Llacs.

• JUAN CARRERO:
olivar@pangea.org
Tel. 971.618593
President del Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l’Àfrica dels Grans Llacs.

.

=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=

.

Dimarts, dia 22 de febrer de 2005, el Fòrum Internacional per a la Veritat i la Justícia a l’Àfrica dels Grans Llacsfa una roda informativa pública al Centre de Premsa de Madrid sobre la querella que presenta davant l’Audiència Nacional contra alts càrrecs de l’estat de Rwanda.


Hi prenen part i hi donen suport Juan Carrero (president del Fòrum); Adolfo Pérez Esquivel (premi Nobel de la Pau); Elisée Ndayisaba (president d’associació de víctimes a Àfrica Central); Jordi Palou (missèr); Cynthia Mckinney (congresista afronordamericana); víctimes i familiars de víctimes catalanes, espanyoles i rwandeses; testimonis en l’exili de hutus i tutsis; ajuntaments de Manresa, Figueres i Navata...

El Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l’Àfrica dels Grans Llacs insta la investigació de la mort de dos catalans i set espanyols a la República Democràtica del Congo (metge, infermera, periodista i missioners).

Totes les víctimes catalanes i espanyoles assistien prioritàriament la població local i van ser en tots els casos testimonis incòmodes de les matances produïdes a la població hutu d’ambdós països.

S’han obtingut testimonis i proves excepcionals que acrediten la responsabilitat de la cúpula político-militar del Front Patriòtic Rwandès (FPR) en l’organització de matances selectives i sistemàtiques, tant dels catalans i espanyols referits, com de rwandesos i congolesos entre l’any 1990 i el 2004.

En aquest període han perdut la vida prop de set milions de persones, una gran part dones i nens. Segons l’organització International Rescue Committee gairebé quatre milions de persones han mort directament o indirectament a causa d’aquest conflicte des de l’any 1998 en la R.D. Congo.

En el marc de la investigació realitzada, s’ha pogut identificar un dels membres del comandament secret de l’FPR, “Network”, que va atemptar contra l’avió en el qual viatjaven els presidents de Rwanda i Burundi, Juvenal Havyarimana i Cyprien Ntaryamira, ambdós pertanyents a l’ètnia hutu.

El Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l’Àfrica dels Grans Llacs ha proporcionat aquesta important prova a la justícia francesa que investiga el citat atemptat.

Aquesta revelació es correspon amb dos informes secrets elaborats per Michael Hourigan, com a inspector de les Nacions Unides, que impliquen directament el president del govern rwandès, Paul Kagame.

La fiscalia del TPIR (ONU) va mantenir en secret l’informe, que va ser filtrat parcialment a un periodista del National Post de Canadà, qui va denunciar els fets, quan estava la investigació en curs. En una part coneguda de l’informe es fa referència a la mort dels dos catalans i set espanyols.

Aquest conflicte no només és la història de la lluita per l’accés al poder d’elements extremistes i criminals, sinó també i, sobretot, del pillatge i la lluita pel control de la explotació dels riquíssims recursos naturals (or, diamants i, sobretot, el coltan , utilitzat per la fabricació de mòbils, míssils, etc.) de la part oriental de la R. D. Congo.

Pillatge en el qual han intervingut a més d’actors locals també grans empreses transnacionals occidentals, principalment d’Estats Units, Canadà i Europa, segons la ONU.

Gran part d’aquest drama humà i ecològic ha estat deliberadament ocultat i sovint estratègicament manipulat. Aquesta acció de justícia pretén acabar amb la situació d’impunitat, fer públiques les veritats ocultades d’aquest conflicte i contribuir d’aquesta forma a la pacificació de la gent i pobles d’aquesta zona de l’Àfrica Central.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Comentaris

Armonia

coltan

Armonia | 01/03/2007, 22:33

Hola,
Busco més informació especialitzada sobre el coltan de RDC. Em podrieu dir si existeix alguna obra que en parli extensament.
Moltes gràcies

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb