p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Josep Suàrez comenta ‘El Déu possible’ de Sebastià Mesquida

CIL | 27 Maig, 2006 16:56 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Impressions després d’haver llegit el llibre:


Coberta del llibre de Sebastià Mesquida
comentat per Josep Suàrez
(Foto: Picalsud
)

Estil

No és literari sinó que empra un estil molt racional i repetitiu com si fos una classe en el sentit pedagògic.
Això fa que d’entrada sigui un pèl àrid i difícil de copsar, ja que un hi entra amb una actitud relaxada.
Poc a poc i fins que no arribes a la meitat no te n’adones que és una obra molt profunda i que cal llegir-lo amb una certa cura.
Aquest estil el fa veritablement un llibre d’assaig i no de divulgació.

Missatge

L’objectiu de l’autor és reflexionar sobre el missatge religiós del cristianisme, adreçat a l’home i desemmascarar la història de l’Església com institució, dipositària d’aquest missatge i segrestadora del mateix.

Aquest objectiu l’hi crea al autor unes greus dificultats.
En primer lloc, per l’estament de l’autor ja que a més de pertànyer a la “plataforma” és un “especialista” de la mateixa.
Esquivar aquests esculls, de principi, sembla una empresa impossible.
Però l’autor se’n surt molt bé, mitjançant l’estil usat que, al ser racional, el situa per damunt de la vulgaritat i de la quotidianitat.

Un altre escull és poder arribar al lector defugint el més enllà, el que anomena “l’abisme”.
En concret, el que determina el camp de la teologia.
D’entrar en aquest camp només pots moure’t dins el terreny dels supòsits i per això presenta l’obra amarada de racionalitat ¿Per què diu plataforma i no església” ¿Per què diu especialistes i no capellans i bisbes?
I, al mateix temps, sempre contraposa als seus raonaments un criteri humanista que eleva a la mateixa altura que el del creient.
Aquest punt és molt important i molt novell. Bonhoffer és l’únic autor que jo hagi llegit que li era més fàcil parlar de Déu als no creients que als creients. Aquest potser ha estat el punt que més m’ha sorprès ja que personalment tinc la mateixa idea.

Un altre escull és resituar l’home a la centralitat.
La persona avui és contemplada com un objecte amb el qual es pot comerciar, matar, fer-li passar tota mena de calamitats sense que la societat se’n faci cap problema.
Guerres i fam estan a l’ordre del dia, i aquí no passa res, (pàg. 155) “Ara voldríem afegir que considerem aquest tres moments –trobada, aliança i radical lliurament a l’humà- com el plantejament substancial de la vida de l’home, del que no pot prescindir cap altre plantejament o projecció vital. Aquests tres moments serien com a suports i focus específics que necessàriament han de ser pertot, una espècie de “transcendentals”, si volem, inseparables de l’enfocament humà de les coses”.
Més clar no es pot dir.

Tot això, és el que de moment puc dir d’una primera lectura, d’un llibre que m’obliga a torna’l a llegir.
Per altra part, dir que restaré a l’aguait del camí que prengui aquesta “criatura”, ja que un llibre quan et surt de les mans mai pots predir el que succeirà; ja que estic segur que a certs sectors els preocuparà; en canvi, a altres, serà com a pluja d’estiu.

El meu agraïment a Sebastià Mesquida.

Josep Suàrez Riera

Comentaris

Carolina

uep aquí!

Carolina | 29/05/2006, 11:38

Això pot resultar interessant... L'autor s'hi embolica,i no se sol veure gaire, això a casa nostra...
Sebastià Mesquida

Un poc més sobre "El déu pòssible". 29/05/06.

Sebastià Mesquida | 29/05/2006, 10:58

Si em permeteu, agrairé les dues notes que precedeixen. Una persona no acostumada a aquestes coses no sap què pot pensar, "objectivament", d'un llibret així, i està molt a l'expectativa. Me faig unes preguntes, de totes formes, relatives al text de Miquel López Crespí. Em pregunt si el difícil d'entendre, per a l'orientació marxista, són els conceptes que hi ha al llibre i l'ús que faig d'ells (un aspecte que sé que es podria millorar molt), o bé la dificultat està en el contingut al que aquests conceptes condueixen, per inhabitual o embullós. Un escriu mirant de reflectir la pròpia perspectiva, que realment pot ésser molt particular; Però també ho fa amb la convicció que els diferents compassos de la vida són coneguts de tots, directament o indirecta, i que sempre és possible saber, almanco, de què es parla i què es diu (Tots podem entendre, per exemple, "El crit" de Munch o determinades alegries d'un adolescent.). Jo m'he mogut en un compas ben específic, certament, però no puc suposar que aquesta determinació sigui una dificultat per ella mateixa. Només volia dir això. I repetiré que tota opinió, sigui la que sigui, em mereix un apreci molt alt. Salutacions.
Ernest

palla pura

Ernest | 28/05/2006, 21:29

Doncs a mi m'ha semblat palla pura... no de la que serveix per engreixar bestiar afamegat, sinó per entretenir cervellets desocupats...
Miquel López Crespí

Nous comentaris

Miquel López Crespí | 27/05/2006, 17:23

Trob molt encertades les paraules de Josep Suàrez. El llibre és prou difícil per als laics del segle XXI i més que res pels de formació materialista (en el sentit marxista del terme). Josep Suàrez encerta quan afirma que s'han de dir les coses pel seu nom i sense subterfugis. Després del Vaticà II i els milers d'exemples de cristians anticapitalistes com Camilo Torres o el bisbe Romero, per dir uns noms prou importants, les "filosofies interpretatives" potser són de més i el que cal és parlar clar a l'home i la dona d'avui dia. Salutacions a tots els lectors d'aquest bloc. Miquel López Crespí
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb