Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Religió i llibertat d'expressió

eliteratura | 16 Gener, 2015 15:00

Els practicants religiosos, sigui quina la religió que practiquen, en general, tenen mal de pair les crítiques i l'humor. Fins i tot el Papa.

No es pot fer broma sobre la fe, el messies, el profeta o el predicador?

Hi ha temes intocables o tabú?

Vol dir que es pot respondre amb violència física a la violència verbal?

L'humor és violent?  O és que violenta a qui no sap riure's d'un mateix?

 

latafanera.cat meneame.net

Cançons per als infants morts

eliteratura | 16 Desembre, 2014 22:29

Una cant a la mort des de la vida. Intens i esfereïdor. 

Música de Malher en estat pur interpretada per Christa Ludwig sobre poemes de Friedrich Rückert.


Cançó número 3.  Wenn dein Mütterlein. "Quan la teva mare"

Quan la teva mare
entra per la porta,
i jo giro el cap,
per veure-la,
el meu esguard
no cau en el seu rostre
sinó en el lloc,
prop del llindar,
on hauria d’estar
el teu bonic rostre,
quan tu, radiant de joia,
entraves cap dins,
com abans, filleta meva.

 

Quan la teva mare
entra per la porta,
amb el llum d’una espelma,
em fa l’efecte
que tu entres també,
fugisserament, amb ella
a la cambra com abans!
Oh tu! Esvorell del teu pare,
Ai! Esplendor de joia
massa aviat extingida!

(Versió en català extreta de "El traductor català")

 

 

latafanera.cat meneame.net

Espanya prohibeix l'emissió de Catalunya Ràdio al País Valencià

eliteratura | 21 Gener, 2014 17:16

L'estat espanyol, sota el govern del PP però amb la connivència del PSOE, incrementa la persecució contra la llengua catalana. Contra els catalans, el valencians, els mallorquins, els menorquins, els eivissencs i tot el que faci la més mínima referència a la identitat i cultura catalanes.
Espanya practica l'apartheid, el segregacionisme lingüístic i, en sintònia amb aquesta política, estrangula econòmicament els Països Catalans, els mateixos que van veure negada la seva existència per part del PP balear.
Realment, per no existir, els preocupen molt però molt.
Espanya és un estat antidemocràtic en molts aspectes. Essencialment corrupte i mig arruinat, només es sustenta per l'aportació econòmica -el famós espoli fiscal, robatori en altres paraules- a què sotmet Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.
Per això ens volen desunits. Per això prohibeixen llengües i taquen emissores de ràdio i televisió. Per això prohibeixen la senyera.
Ahir, sense anar més lluny, el meu fill havia de dur a l'escola una imatge de les banderes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera; totes, amb el castellet amb les quatre barres al fons. Per molt que vulguin, això no ho poden amagar. Perquè el que uneix més les quatre illes és, precisament, l'origen quatribarrat. O sigui català.
I això els fa tanta por, que no ho poden encobeir. Així que amenacen, impugnen, prohibeixen... Tot plegat perquè són incapaços  de construir, de sumar, d'acceptar la varietat, de promoure la democràcia. Tot ho volen uniforme, amb la mateixa llengua, la mateixa música, la mateixa imatge, la mateixa incultura, la mateixa grisor, la mateixa mala llet.
Per això ens n'hem d'independitzar. Perquè no ens queda altra opció sinó volem sucumbir a tanta mediocritat. Perquè tenim dret a ser lliures i decidir el nostre futur.
latafanera.cat meneame.net

TIL, llengua i comprensió lectora

eliteratura | 09 Octubre, 2013 23:22

Gran article de Josep Ramoneda sobre la lectura. Ara que tothom parla de l'excel.lència de saber idiomes, poca gent s'interroga sobre el per què i el com. En una època de llenguatge simplificat i imatges a dojo, és fàcil posar-se les mans al cap en veure els resultats en comprensió lectora que pregonen els informes a l'ús. Si som sincers, però, conclourem que és el més normal que sigui així. Què volen, miracles? Espanya és un estat d'analfabets funcionals (és una manera més directa de dir-ho) en el qual la cultura, en general, no té prestigi. Hi prima el futbol (la roja, els Madrid-Barça, la tertúlia futbolera...) per sobre de tot. La resta és secundari. Tanmateix els polítics de torn, per exemple la consellera pepera d'Ignorància i Incultura, necessiten encara justificar-se pel fracàs manifest de l'educació espanyola. Així, la dita consellera va tenir la santa barra d'afirmar en l'entrevista/massatge-relaxant que li feren a PP3 que els problemes de complexió lectora es resoldrien implantant l'anglès a les escoles mitjançant el patètic TIL. Fan comptes fer qualque cosa, però, per canviar el context educatiu, l'ambient familiar, la política cultural en general, les televisions públiques, etc. Ca barret, d'això res de res. Poden imposar tants de tils com vulguin, i en Wert canviar la llei d'educació (en van un fotimer), però els resultats seran els mateixos o pitjors. Com deia, un país d'analfabets funcionals que, això sí, xampurrejaran quatre frases en anglès.

 http://www.arabalears.cat/premium/opinio/Humans-duna-sola-dimensio_0_1007899217.html

 

latafanera.cat meneame.net

Sap el que diu però no diu el que fa

eliteratura | 01 Octubre, 2013 20:10

No hi ha dubte que el farmacèutic de Marratxí sabia què es feia quan, un pic a Inca quan encara no havia de mester la guàrdia civil per visitar la part forana de Mallorca, va dir el que va dir sense arribar a dir res, és a dir, el famós:

"Sabemos lo que hay que hacer y lo vamos a hacer y por eso hacemos lo que hemos dicho que íbamos a hacer y por eso seguiremos haciendo aquello que nos toca hacer, a pesar de que alguno no se crea que vamos a hacer lo que hemos dicho que íbamos a hacer”

I què havia de fer? El pla secret de Bauzá era i és arruinar les Illes Balears de tal manera que, d'aquest pas, haurem d'emigrar al Marroc per millorar el nostre nivell de vida.

En Bauzá el Mentider no escolta. Fa la seva via i ens deixa indefensos davant Espanya. Tomba el coll amb gest  pusil · lànime mentre els pressuposts per a 2014, presentats avui per Montoro, ens relega a l'últim lloc en inversions. Totes, absolutament totes les comunitats autònomes, rebran més doblers en inversions que nosaltres. Som a la coa de l'estat. I en Bauzá sap el que ha de fer: callar i tirar pilotes fora. A més d'atiar l'anticatalanisme.

Aquest bosses pensa en termes franquistes. El seu esquema mental no dóna per més. Cent mil persones surten al carrer, segons ell, afuades per Catalunya. El nostre problema no és la manca d'inversió del govern espanyol, ni la manca de recursos, ni el TIL. Ves per on, el nostre problema és Catalunya.

Però llavors el conseller d'Hisenda, poca broma, l'eivissenc Josep Vicent Marí, se bota el guió i n'amolla una de bona: "Hi ha determinats ministeris que no s'han adonat encara que Balears és Espanya". I bé que ho sabem que Balears no és Espanya. Per això ens neguen el pa i la sal. I els doblers per a l'educació dels nostres fills, i hospitals dignes, i més n'hi hagi i més ens n'haguem de beure.

Tanmateix, en Bauzá el Mentider sap què ha de dir: culpar el catalanisme. "Sabemos lo que hay que hacer y lo vamos a hacer.

latafanera.cat meneame.net

El govern de Bauzá: el gran autista

eliteratura | 30 Setembre, 2013 23:24

No ens ha de venir gens de nou si ara que va estret de bon de veres en Bauzá i la seva cort d'aduladors incrementen el nombre d'estupideses en nom de la majoria absoluta.

Feu un exercici: Intentau recordar, en tot l'exercici actual i amb 34 diputats, qualque acció positiva d'aquest govern; tan sols una, una que hagi satisfet qualque sector ampli de la societat mallorquina: petit comerç, universitat, sector sanitari, jubilats... Pensau en  qualcú amb qui no hagi tingut qualque enfrontament i manifesti de manera clara satisfacció per les accions d'aquest govern encapçalat pel farmacèutic de Marratxí.

En canvi, tothom recordarà sense problemes qualque malifeta, acció absurda, pronòstic erroni i fins i tot errades monumentals tant en educació com en sanitat.

Parlem d'educació.

En el sector educatiu, el govern Bauzá ha acomiadat devers un milenar d'interins. A canvi, la Conselleria d'Educació no substitueix les baixes inferiors a un mes. També ha disminuït les beques de menjador, precisament ara que hom parla de nins desnutrits a les escoles. Tampoc no envia els auxiliars de conversa; ells que tant es vanten d'impulsar l'anglès a les escoles. S'han carregat la pax lingüística a les aules, tot seguint els mandants d'una guarda d'integristes com el Círculo Balear. Han impulsat el TIL, via decret llei -el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ho ha lamentat però no  fer-hi res, d'aquest abús. No ha escoltat la UIB, ni els inspectors, ni els pedagocs, ni els mestres, ni els psicòlegs ni ningú.

Tot plegat, tanta ineptitud, ha provocat una vaga indefinida de mestres i professors, amb el suport de les famílies i l'àmplia majoria de la societat civil de les Illes. Bauzá no n'ha fet cas i pareix que no fa comptes fer-hi res. Surten 100.000 persones al carrer i, en un gest autista, es gira cap a l'altra banda. S'escuda en la majoria absoluta, certa però inútil per resoldre els veritables problemes de la societat illenca que ha decidit prendre les regnes del seu destí davant l'atac frontal al dret a l'educació.

Bauzá, doncs, persistirà en l'error ja que és el que ha fet durant tota la legislatura. Ens haurem de fer forts i imaginatius, persistents i solidaris per resisitir les darreres envestides de la bèstia. Perquè, a hores d'ara, Bauzá i els fidels tenen les hores comptades. El president del PP és un cadàver polític que fa pudor de ranci. I ja són molts dins el seu propi partit que en perceben la ferum insoportable d'un president que no pot aparèixer a un acte públic sense anar envoltat de policia, fet impensable a Mallorca fa només dos anys. Tanta ha estat la capacitat de reacció del poble mallorquí davant el major ignorant de la sociologia illenca, un madrileta empeltat amb complex d'inferioritat que no té altré objectiu que liquidar-nos com a poble.

Paradoxalment, li haurem d'agrair que ens hagi deixondit, que hagi provocat la pèrdua de la por, que ens hagi deixat ben clares les fites: qui som i quÈ volem. I que ningú es pensi que això serà cosa de quatre dies i de quatre eixelebrats.

Els mestres han sembrat la llavor i el poble l'ha feta créixer. Un moviment social lliure de complexos que es manifesta pels seus drets. Des d'ara tot és possible. NOMÉS ENS FOTRAN SI ENS DEIXAM FOTRE. I TANT CERT COM AIXÒ ÉS MALLORCA QUE NO SERÀ AIXÍ. PER L'EDUCACIÓ DELS NOSTRES FILLS I PER UNA EDUCACIÓ PÚBLICA DE QUALITAT!

latafanera.cat meneame.net

Per als mestres que faran vaga, coratge i moltes gràcies

eliteratura | 13 Setembre, 2013 09:00

Salut i força per als mestres que avui comencen el curs 2013-14.

Coratge per als mestres que dilluns començaran la vaga indefinida a favor de l'educació dels nostres fills. Una vaga que es convertirà en una lliçó de democràcia per al Govern de les Illes Balears, un executiu que vol restringir la nostra llibertat com a ciutadans d'un Estat de dret, que vol  impedir-nos participar i decidir sobre l'educació que reben els nostres fills. Un Govern encapçalat per l'infame dirigent del PP José Ramon Bauçà, un autèntic kamikaze de la política que ens porta fort i no et moguis a la ruina.

Per això, per impedir la imposició d'un projecte educatiu que, si s'aplica, incrementarà el fracàs escolar dels nostres fills, els mestres s'han plantat a van a la vaga. No per doblers, sinó per dignitat i per l'educació.

latafanera.cat meneame.net

Embellir per entabanar

eliteratura | 01 Juliol, 2013 10:00

Els més ingenus vam pensar que en Bauzá va triar l'esbelta Verónica Hernández com a secretària de presidència perquè havia estat Miss Balears l'any 2009. Ben segur que aquest va ser un mèrit tingut en compte per la llumenera que ens (des)governa. "A nadie le amarga un dulce", devia pensar el farmacèutic de Marratxí. Tanmateix, l'Institut Balear de la Dona no en va dir ni mitja, de pressumptes atacs misògins, perquè sabia cert que l'apotecari més espanyolista encara valorava més la formació en l'Espíritu Nacional que la pubilla havia rebut a la Universidad CEU San Pablo, la mateixa Universitat adoctrinadora que recentment ha negat en un informe la persecució política de la llengua catalana durant la dictadura franquista.

Segons informa La Veu del País Valencià, l'informe negacionista ha estat elaborat, entre d'altres, per l'advocat de l'Estat en el Suprem José Ramón Recuero Astray i ha comptat amb les aportacions impagables de José M. Aznar, Esperanza Aguirre, Luis M. Ansón i Pio Moa. Vet aquí, doncs, la veritable raó de Bauzá, més enllà d'apriorismes estètics, per contractar la bella bergantella:  pujar de nivell l'integrisme espanyol de l'executiu balear.

1 2 3 ... 63 64 65  Següent»
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS