Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Entre dos fums

mirollull | 21 Desembre, 2005 22:54

No hi ha bé que per mal no vengui. (Ja ho sé, és al revés, però aquí queda millor així.)

El dia 1 de gener serà un dia gran per començar una època que distregui de qüestions nacionals més importants.

La pesada campanya publicitària de la llei antitabac –el prefix “anti” sempre és pejoratiu i pot dur repercussions nefastes–, ajudada per l’oferta a cigarrets a preu baix, va aconseguint bons resultats: la jovenalla, clientela amb molt de futur, s’està passant al fum i la venda de tabac, diuen, augmenta un trenta per cent.

Fa poc he llegit en el llibre de José Luis Sampedro Escribir es vivir que una campanya periodística per desacreditar l’ús dels anticopceptius la van promoure els fabricants de preservatius. En el cas del tabac, tot l’aldarull alçat ¿té darrere les tabaqueres o la Hisenda Pública?; ¿per ventura unes i l’altra? “Chi lo sa”, que diria un francès que volgués parlar italià.

Bé, i tot això a què treu cap, pensareu. Vos ho diré, és ben senzill. Fa anys, prop de deu, la veu se m’escanyava sovint. L’otorinolaringòleg em va explorar i em mostrà la gravació feta en un monitor. Hi havia una corda vocal retractada que tenia dos pòlips. La recomanació va ser que deixàs de fumar i tornàs a la consulta passades quatre setmanes. Dit i fet, des que vaig sortir del despatx aquell dia, ja no he fumat més. Es repetiren periòdicament les visites. L’afecció va anar baixant, primer per no fumar, llavors ajudada per medicació, però així i tot va ser necessari acabar en el quiròfan. L’anàlisi dels pòlips no va indicar cap malignitat.

Com és lògic vaig seguir sense fumar. A pesar de tot, tanmateix, m’arribà l’hora del càncer. Ara no tenc laringe i respir per l’estoma.

Des de l’operació he pogut evitar els llocs on es fuma. Jo ho podia decidir. Però ara m’ho posen difícil. La quantitat de gent que fuma pel carrer i vora el portal de negocis, oficines i hospitals i clíniques s’està incrementant cada dia.

I ara em trob entre dos fums: el del tabac i el dels cotxes i motocicletes.

Es podria pensar que si no tenc laringe, ja no m’he de preocupar pels fums.

Tanmateix, no és així; ara, l’aire que respir m’entra directament en els pulmons. I després de l’extirpació del càncer de laringe –si m’equivoc hi ha professionals que em llegeixen que em poden corregir– existeixen principalment dos punts susceptibles d’una nova manifestació del mal: els pulmons, on tendria sèries repercussions, i un altre lloc on no sol tenir gaire durada.

________

Aquest article fa referència al meu càncer. En el bloc Aarón Ben Yusef podeu llegir tots els articles sobre “Mi cáncer”, escrits a la clínica i després de tornar a ca nostra.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb