Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

La capella enfangada

mirollull | 13 Novembre, 2005 23:16

L’excel·lentíssim senyor Miquel Barceló, Premi Príncep d’Astúries de les Arts, Doctor Honoris Causa per la U.I.B. i Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a la fira de Frankfurt, ha presentat el llibre La catedral baix el mar . Un títol que no té res a veure amb La catedral submergida del músic Debussy ni amb els dels escriptors Augusto Casola y Manuel Orestes.

El d’en Barceló és un llibre amb fotografies d’Agustí Torres que recorren el procés de realització de la magna obra que l’artista felanitxer més feiner i de més categoria mundial i el pintor millor promocionat internacionalment, ha aixecat damunt les pedres de Sant Pere (de la capella de Sant Pere, vull dir).

L’obra, basada en el miracle dels pans i dels peixos de l’Evangeli de Sant Joan, ultrapassant la intenció primigènia s’ha convertit, segons les fotografies que s’han pogut veure, en un ingent compendi bíblico-cultural que no només inclou els pans i els peixos, sinó també un munt de passatges i esdeveniments: des de les gerres de la conversió de l’aigua en vi de les noces de Canà, els pops de la mar mediterrània, el peixot que engolí Jonàs, les catacumbes mortuòries, la cova d’Alí Babà... i, sobretot, la transfiguració en el Tabor. Foto de 1951Escena, aquesta darrera, que va trastornar l’ànim del meu condeixeble mossèn Llabrés per una qüestió pròxima a la del sexe dels àngels.

Hi havia una gran preocupació per poder arribar a despenjar la cortinota negra que oculta l’obra. L’autor de l’endemesa ha dit que és lamentable que encara no es pugui veure, y el mossèn, que no s’ha de mostrar fins que no estigui acabada. Ara, però, pareix que s’ha encarrilat el final i que no quedarà a mitges com el campanar.

Els diaris han informat que s’ha acordat que Matas i Cirer aportaran el milió d’euros per poder fer els cinc vitralls, que no sé qui ha dit que són imprescindibles per il·luminar i donar color a tota l’enfangada. Si els vitralls han de salvar l’obra, estam arreglats!

Amb tot, lo important és que s’ha aconseguit que els balears, inclosos els que tenen la Seu de Ciutadella i la Seu d’Eivissa, siguin generosos amb la Seu de Mallorca; això sí, en distintes proporcions: tots els balears amb la part aportada per Matas; els mallorquins amb la part de Matas i de Munar; i els palmesans per triplicat, la part de Matas, la de Munar i la de Cirer.

I és curiós pensar que tot aquest embolic va començar com una proposició desinteressada de l’excel·lentíssim senyor Barceló i ha acabat –o això pareix– amb el regal d’un lloc privilegiat per lluir-se l’artista fent –per descomptat baix contracte i estipendi– una pasterada inoportuna i inadequada per a la Seu.

Quant al milió que hem d’aportar ara, mos podríem donar per satisfets si servís per arribar a un bon final d’aquest assumpte: fer neta la capella de Sant Pere i traslladar l’obra barceloniana a qualsevol de les rotondes que van florint pel paisatge mallorquí. La Seu en resultaria beneficiada, el Doctor Honoris Causa amb el prestigi del llibre sol hi sortiria guanyant i els balears, ¡què voleu que vos digui!, com altres, ja mos anam acostumant a pagar i callar.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb