Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

El canó del carrer de l’Institut Balear

mirollull | 26 Gener, 2005 17:46

El senyor Antoni Alemany, en un escrit del dia 21 d’aquest mes en El Mundo/El Día de Baleares, Placa del carrerlamenta que no s’hagi aprofitat l’ocasió de les obres de l’aparcament de la Via Roma, per fer desaparèixer la solemne bajanada del canó instal·lat enmig del carrer de l’Institut Balear, i afegeix que només la inseguretat inculta i els tanoques amb pretensions poden embadocar-se amb aquesta presa de pèl de dos arquitectes excel·lents.

Jo li diria: Toni, pensa-ho bé; no hi ha per tant. Com a obra d’art, en cas que ho sigui, és ben poca cosa, i l’emplaçament, un doi. Però, així i tot, m’estim més que hagin tornat a posar el canó, que, al cap i a la fi, no és més que un tub amb vuit potes, però un tub simple i vertader i sense massa mala ¿On és l'escultura?intenció. Vull dir: que no admet segones interpretacions; perquè, tenint els extrems tapats ningú el podrà prendre com a símbol de la intenció de la Sala, faci allò que faci, per fer-nos passar pel tub.

Pensa, Toni, que hauria estat molt pitjor que haguessin plantat enmig del carrer un baldaquí amb una dotzena de cadires de frare, i a cada una, asseguda, una cabra oberta en canal (un 4,2 per mil de les 28.500 cabresforasteres que ha d’eliminar el Consell). Això hauria estat bastant repulsiu; en canvi, avui en dia, artísticament, molt millor. M’atreveix a dir: una obra d’art excelsa que la no sé què Turner anglesa hagués perdut el cul per aconseguir-la.

Quant a «¿Por qué tenemos un Consistorio tan inculto?», tampoc hi estic d’acord; per una raó ben senzilla i que pot ser ha passat per alt a molts –possiblement també a tu, Toni-, però no a l’expert que ha pres o ha proposat la decisió. Si no es té capacitat i sensibilitat artístiques, no és fàcil donar-se’n compte que davant i ben a prop del tub hi havia una escultura en bronze de l’excel·lent i reconegut artista Pere Martínez Pavia, que desdeia del “potubular” artefacte. La incongruència, aquesta vegada, s’ha resolt sàviament: ¡fora l’escultura d’en Pavia! Per tant, tot un encert d’actuació cultural, que Ciutat ha d’agrair a l’equip de l’escriptora futbolera que pot emular les oracions fúnebres d’En Bossuet.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb