Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

La invenció de la Memòria Històrica

mirollull | 31 Agost, 2006 00:01

invenció f 1 ant Acció de trobar una cosa oculta. La invenció de la Santa Creu. 2 1 Acció d’inventar. La invenció de la pólvora. Fer una invenció. 2 La cosa inventada. Em va ensenyar la seva invenció. Això són invencions teves. 3 mús Composició instrumental a dues o tres veus, d’estil contrapuntístic. 4 ret Primera part de la retòrica que cerca les idees i els arguments que seran ordenats en la disposició. 5 ant teat Farsa, representació còmica.

Memòria Històrica. Estava pensant qui són els que la necessiten bé per no haver nascut a temps per viure-la o per desmemoriats. Perquè m’imagin que això que pomposament així se denomina vol ser la crònica dels anys trenta, envant o enrrere, del segle passat. I d’aquella malaurada època espanyola molts en tenen (o en tenim) una idea prou definida, uns perquè la coneixen de primera mà i altres per haver tractat gent amb el cap clar dels dos bàndols; i també per haver llegit com a complement –imprescindible– de l’ensenyament oficial, publicacions del Ruedo Ibérico, de París, i llibres civilment proscrits i policíacament perseguits, que s’havien de comprar d’amagat o passar discretament entre amics.

A què treu cap, idò, això de Memòria Històrica que s’ha inventat el Govern Espanyol. Pens que no té altra explicació que aquesta: la invenció; fer-nos creure que la Mare de Déu nom Joana i rescriure el fets en honra i glòria del PSOE. Un PSOE que ni llavors ni després pot presumir de molt.

Els senyors del PSOE s’han arribat a creure –i potser n’estan convençuts– que són els recuperadors de la democràcia. I si ens referim als anys del franquisme, l’oposició i els risc anava a compte del comunistes; la cosa més suau (utilitzant una frase que es va pronunciar en un esdeveniment en el qual la participació de l’egregi F. González quedà bastant confusa) que es podria dir del PSOE és: “ni està ni se le espera”. Per cert, Martín Prieto, en un article del seus “Bajo el volcán”, dimarts, dia 29, escriu: «Muerto Franco, pero con todo su aparato represor en marcha, oías por la radio de la policía en días de manifestación: “No detengan a Felipe González; bajo ninguna circunstancia detengan a Felipe González”.»

Per tant, crec que seria millor parlar de “Invenció de la Memòria Històrica”, i ningú, de cap banda, hi podria posar emperons.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb