Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Nou regne enmig de la mar

mirollull | 14 Octubre, 2004 22:08

Anníbal"

Estava confós. Intuïa que hi haurà d’haver un nou «regne enmig de la mar»; mes, geogràficament, ¿amb quina extensió? Ara ho començ a veure clar; les terres del regne han de ser: Mallorca, Cabrera, Sa Dragonera, s'Illa des Porros, Ses Illetes, Sa Porrassa... I Sa Conillera, que no hi pot mancar, no de bades, segons conten, fou el bres d'Anníbal, fill de cartaginès i mallorquina, que podem dir que va esser, sinó l'únic, el primer mallorquí de naixement amb nom ben sonat que va causar problemes a un dels repetits invasors de la nostra terra, el poble romà.

La nostra història, com la d'altres llocs, però per ventura un poc més per la seva molt golosa ubicació, està plena de lluites d'invasors contra invasors, i de dominacions successives; i la llista de noms il·lustres que ens han deixat, és important: des de Quint Cecili Metellus, passant pel Compte d'Empúries i una llarga fila de noms de moros que acaba amb Abú Yahya, i fins a l'anomenat El Conquistador i els seus successors, que s'envaïen entre sí, etc, etc.

Mallorca, en el primer segle de l'era cristiana, tenia uns 25 000 pobladors, que, segurament, ja en havien de ser producte de mestissatge successiu, i si consideram que cada nova invasió produïa una mortaldat local i una nova aportació humana, ¿quin origen tenim els que avui ens deim mallorquins?

Jo arrib a la conclusió que podríem diferenciar tres grups principals: a) el grup en què predomina l'ascendència dels primers pobladors; b) el grup d'ascendència predominantment invasora; c) un tercer grup, sense dubte el més nombrós, de gent que ni se sent dels envaïts ni tampoc dels invasors, gent de diversa procedència que ha recalat a l'illa en tot temps i s'hi ha establert i la seva descendència hi roman: navegants, comerciants, aventurers, contrabandistes, funcionaris, fabricants, mestres d'obres, i fins i tot fugitius de la justícia d'altres contrades.

Ara, uns estudis de la Universitat de les Illes Balears, m'ajuden a confirmar la meva creença: la major part de la nostra població ve de la continuada i creixent immigració. S'està formant una nova identitat autòctona, fruit de la inevitable mescla.

Dels que ens sentim descendents dels envaïts o dels invasors, amb el temps, no en cantarà ni gall ni gallina.

I d'altra banda, tal com desitgen alguns, potser ha arribat el moment d'aixecar, altra vegada un "regne enmig de la mar". Sols en el territori que el començament d'aquest escrit he proposat. Menorca, no es pot incloure, no és a bastament homòloga amb Mallorca; i les Pitiüses, ni pensar-ho: són d'un altre món.

Quant a la corona pel nou regne, cap problema! A Mallorca ja tenim una princesa que poder coronar i, així, gaudir de la independència beneïda per la monarquia. I precedents en instaurar una monarquia també n’hi ha, i fins i tot d'origen diví, essència d'antuvi lligada al poder. Franco ho va fer, investit de la màxima autoritat divina, la que li atorgava ser «Caudillo por la gracia de Dios».

Comentaris

Darrera "impertinència"

jpg | 17/10/2004, 15:23

Estimat Miró Llull: Volia telefonar-te, però no sabía si això funcionaria bé, després de l'operació. He llegit la teva darrera "impertinéncia" i trob que ets un mestre total en Història i en Ironía grega, és a dir, de la bona.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb