URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La dessaladora no és la solució

Alternativa | 09 Agost, 2006 10:32 | facebook.com twitter.com

Avui al Ultima Hora i el Balears el PP reclama que s'accelerin les obres de construcció de la dessaladora.
L'abastiment d'aigua de Pollença i del Port de Pollença arriba, com cada estiu, a una situació límit. El regidor de Medi Ambient de Pollença, Joan Comas (PP), assegurà que «és urgent que comenci la construcció de la dessaladora perquè l'aigua ja està a punt de salinitzar-se.
A Esquerra Unida- els verds pensam que aquesta no és la solució, pensam exactament igual que el GOB
l'alternativa
és gestionar millor els actuals recursos i alhora apostar per l'estalvi, la reutilització de les aigües depurades i la paralització del creixement urbanístic.
En el cas de Pollença el que no diu Joan Comas és que l'empresa que fa la dessaladora, rebrà l'explotació per un termini de 20 anys i tots els ciutadasn pagarem l'aigua a preu d'or, pagarem la dessaladora, els beneficis de l'empresa i l'aigua depurada ( que
té un cost econòmic molt elevat, com a conseqüència de la dependència dels combustibles fossils, petroli o carbó).
La gran solució seria aprofitar l'aigua depurada,ara tenim una depuradora que pot depurar 22.500 m3 al dia, no s'hauria de deixar que aquesta aigua vagi a la mar mentre el camp de golf
utilitza aigua de pous. S'ha de fer una gran aposta per reutilitzar aquesta aigua.
Igualment s'hauria d'obligar a les habitatges vacacionals a
aprofitar les aigües pluvials.

A continuació podeu veure un article del
GOB sobre els problemes i alternatives a les dessaladores.

L'impacte ambiental de les dessaladores

La producció d'aigua potable en base a aigua de la mar, exigeix un consum elèctric elevat. La producció de l'energia elèctrica, en base a combustible fòssil (gas-oil, carbó, fuel..) té greus inconvenients ambientals: emissions a l'atmosfera de diòxid de sobre i diòxid de carboni, causants de l'efecte hivernacle i de la plujaàcida respectivament, i per tant del canvis climàtic

Igualment té un cost econòmic exagerat

La producció d'aigua dessalant aigua de mar té un cost econòmic molt elevat, com a conseqüència de la dependència del petroli. Aquest elevat cost acaba repercutint al preus que paga la població per l'aiugua desalada.

les alternatives que proposam

Les inversions prioritàries en qüestió d'aigua a les Balears s'haurien d'adreçar (tant per motius ambientals com econòmics) cap altres prioritats.

El GOB proposa un canvi en la política hidràulica, amb l'objectiu de gestionar millor els actuals recursos i alhora apostar per l'estalvi, la reutilització de les aigües depurades i la paralització del creixement urbanístic. En concret proposam:

Política d'estalvi:

- intensificar les campanyes de sensibilització ciutadan
- finançar la instal·lació de comptadors individuals
- establir tarifes progressives en funció del consum
- fomentar sistemes de rec i cultius de baix consum
- fer un pla d'estalvi d'aigua a les instal·lacions hoteleres
- prioritzar les inversions en reduir les fuites de les conduccions
- aprofitar les aigües pluvials, especialment a habitatges aïllats

Reutilitzar les aigües depurades

- prioritzar les inversions en la depuració terciària
- apostar per la reutilització de les aigües residuals, abans de captar nous recursos

Limitar el creixement urbanístic i turístic

- suspendre la concessió de concesions a nous establiments turístics
- no aprovar nous camps de golf
- aprovar una llei a fi d'impedir el rec amb aigües subterrànies als camps de golf anteriors a la Llei
- no autoritzar noves urbanitzacions

Control i Vigilància

- establir una moratòria en l'explotació de nous pous
- segellar aquells pous salinitzats
- fer un inventari i control dels pous existents
- vigilar l'ús i el volum d'aigua extreta dels pous

Per tant, consideram que la construcció d'una dessaladora té un cost
econòmic i ambiental exagerat, alhora que hi ha alternatives clarament més
convenients per abordar la manca d'aigua

Comentaris

tontinna

jholaaa

tontinna | 12/06/2008, 10:21

hola estik dacord en tot axoo!!!
pero nose noi alalala

Pepe

Informació molt completa i valuosa.

Pepe | 09/08/2006, 19:34

Bé que t'he de dir Joan Ramón, moltes gràcies per la informació ,pens que el projecte del Pacte de Progrés unir Sa Costera, l'aquifer de s'Estremera, a Bunyola, el pou de Sa Marineta i les dessaladores de Palma era un gran projecte. Del Pla Director solament coneixia el nom i la història del zahorí és total. No volia culpar exclusivament a Joan Comas, però clar ara mateix és el responsable i només parla de fer la dessaladora, una solució desastrosa. Aquesta gent ha pensat com puja el preu del petroli i el carbó..,. clar una excusa més per fer nuclears, a la fí tot té solució dins aquest capitalisme depredador.
Joan Ramon Pare

algunes observacions

Joan Ramon Pare | 09/08/2006, 18:21

Certament la dessaladora a construir a Alcudia es fa per poder continuar el creixement urbanístic, atès que ara per ara les necessitats punta que els cabals actuals no poden assumir satisfactoriament es limita a 3 setmanes del mes d'agost.Per aixó tinc a recordar que l'any 2001 fou aprovat pel plè de l'Ajuntament un Plà Director del Subministrament d'Aigua (Un pla director marca les linies a seguir integralment a un determinat sector, durant un llarg període de temps) per un període de 10 anys, on la questió de la dessaladora es contemplava com a solució extrema i una vegada esgotades les altres solucions. Les altres solucions mes importants apuntades al Pla Director eran la perforació de quinze pous a una zona compressa entre els termes d'Alcudia i Campanet, vorejant el terme de Sa Pobla. D'aquests Pous, tan sols s'han perforat dos, i molt aprop un de l'altre, tractant-se del mateix cabal. Altres pous devers la zona de La Coma, dins la Vall d'en March (2) s'han fet fora de la zona marcada per la geòloga que feu l'estudi geologic previ, per no voler entrar les autoritats actuals en una possible confrontació amb els propietaris dels terrenys. No es va trobar aigua. Es va prescindir de la geòloga que feu l'estudi i es va disposar dels inestimables serveis de un il·lustre zahorí, pare de l'ex-batle Joan Cerdà. El fracàs fou estrepitós, pero silenciat.Viva la ciencia, i els llicenciats en física¡¡. Un ramal de l'artèria que intercomunica Sa Costera, l'aquifer de s'Estremera, a Bunyola, el pou de Sa Marineta i les dessaladores de Palma previst per acabar a Pollença, fou eliminat de la nova planificació per Jaume Font, al meu suposar, per justificar la construcció de la dessaladora d'Alcudia, ja que sensa Pollença de "client", no era rentable. Tot aixó comporta que des de ahir al Port tornan tenir aigua salada. No crec que es pugui culpar a l'actual regidor de medi ambient d'aquest darrer problema. Ha fet feina i gestions . El causants del problema son mes amunt i bastant escampats a diferants partits i organismes. A tot aixó, del Pla Director redactat acuradament i molt professionalment per un enginyer d'Emaya, casi ningú s'hen recorda. A la legislatura passada ni tan sols el regidor de serveis va anar a la seva presentació pública.Agur.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb