jordi bayona

Escrits per no deixar d'escriure

Blog de notes 110: Carabasses a IB3

bayona | 22 Maig, 2006 14:35

Gabriel Bibiloni és un lingüista, professor de la UIB, que s’ha volgut sotmetre a una mena de tortura difícil de superar: durant una setmana s’ha enviat tot el que sortia per IB3. Tot, però tot. Programes i anuncis inclosos. Com, sorpresivament, ha sobreviscut, de l’experiència n’ha fet un treball interessant que val la pena que es conegui. També des del prisma lingüístic, IB3 suspèn. La UIB li dona carabasses.

D’entrada, una dada m’ha impressionat: IB3 només té, de dilluns a divendres, 19 anunciants. Això si, passen els anuncis moltes vegades, però només 19 de diferents. Per tant, a la carabassa lingüística se li hauria d’afegir la carabassa comercial. Més enllà de les connotacions polítiques, aquesta és la prova evident del seu fracàs d’implantació: l’audiència, mínima, no atrau als anunciants.

Gabriel Bibiloni també suspèn la parla dels locutors. Diu que el 60% tenen una pronunciació dolenta o molt dolenta i cita alguns casos isolats de pronunciació desastrosa.

L’estudi, molt escrupulós, aborda moltes qüestions prou interessants. El trobareu aquí. No obstant, no hi ha res que els no entesos en la matèria no haguéssim sospitat. A la catàstrofe informativa s’hi afegeix la comercial i, com no podia ser d’un altra manera, la lingüística. Bon negoci hem fet amb IB3 !!!

Comentaris

Es per alucinar

Jaume | 22/05/2006, 15:02

Qualqú veu el programa del Dr. Beltran es patetic, es per llogar cadiretas, es a dir un programa públic que fa propaganda de un partit politic com es el PP. Aixó només es pot veure a las Illes Balears. Programa darrera programa sortint politics fent propaganda , jo la veritat es per alucinar amb colorins......

Les Iyes Baleás

Tòfol | 22/05/2006, 15:23

"El Pal·lament de les Iyes Baleás ha aprobat un proiecte de iei realment eniuernant. El texta pal·la de lo iuny que està la iuna de Iucmaió". No és especialmenr rar sentir això per IB3.

El fenòmen de Campanet

Joan | 22/05/2006, 15:25

Jaume, jo ahir, fent zapping també vaig trobar un moment al fenomen de Campanet que entrevistava a... Secretaris Generals del Govern!. I amb un somriure melòs preguntava: què fa exactament un secretari general del Govern?

i, a més, delinqüents

Antoni | 22/05/2006, 15:53

A més de no interessar el sector comercial, de tenir una parla insofrible i de no haver aconseguit fidelitzar ni als familiars dels que hi surten, na Humbert defensa a un detingut per maltractament i el manté al capdavant del programa Salut i Força. Tot un "primor"

Vergonya

Com es fa un programa | 22/05/2006, 16:33

A mi me fa vergonya. No sé com a un polític que en teoria ha de tenir idea de que va tot això no n'hi fa també. Relacionat amb IB3 vos recomano el link que vos poso al meu nom. No té desperdici

Patetico

PMC. | 22/05/2006, 17:48

La direccion géneral de familia de este govern está empezando a parecer cada vez más el brazo aramado del Opus en Baleares. Alguien podría tomarse la molestia de investigar y publicarlo, sobre todo publicarlo.

SON UNS BERRUTS

MIQUEL CIFRE | 22/05/2006, 18:07

IB3 i el pluralisme. Habitualment no veig televisió, m'agrada més la radio i la prensa escrita. D’IB3, no tenia fins diumenge 14 de maig més referències que els comentaris que veig o escolt per aquests mitjans de comunicació . Però el diumenge 14 e maig devers les 12 de la nit hem telefonar un company, jo ja dormia, y hem digué posa IB3 que hi ha el Batle de Santa Margalida. Be pos IB3 i havien de parlar de platges, a un programa que es deia "Bona Nit Balears". Be els participants a part del "presentador" eran els següents: dos periodistas, els Batles de Campos y Santa Margalida, una Diputada al Parlament de les Illes Balears i regidora de l'Ajuntament d’Alaior, i el Sr. Ventura Blanch, no importa diró tots ells del PP ( be els dos periodistes i presentador no heu se). No hi havia ningú d'altres partits, ningú que pogués donar una altra visió de les coses, no importava, només s'havia de parlar de la bondad del "sexe dels angels", no parlaren per exemple de: Ses Covetes de Campos, la deuta de la Concesionària de les Platges a Santa Margalida de l'any 2002, de la masificació de la construcció a vorera de mar…, de camps de golf… Es va donar una enquesta que s’havia fet a distinta gent, que contestava la següent pregunta: "Que prefereix platge o Piscina"?, aquest texte sortia a baix de l'itmage que es donave dels qui contestaven, no es veia si la pregunta es feia en la nostra llengua o en Castellá, aixó sí les tretze persones que contestaren ho feren en castellá, hem va sorprendre molt...per no dir un altre cosa. El meu estreno amb IB3 es per enmarcar, segur que a la facultad de periodisme es deu posar com exemple de "pluralitat", de "tolerància" de "llibertat" i "respecte". I m'hen vaig anar a geure una altre vegada, vaig donar voltes a que deven entendre els responsables d'IB3 per democràcia i participació ciutadana, per llibertat d'informació, per televisió plural… i la resposta per jo es més que clara, aquests d’IB3 només entenen de clientelisme polític i com no també de que la paga de cada mes arribi, en faltaria més. O per ésser més clars i perqué se m’entengui: NO QUITO NI PONGO REY SIRVO A MI SEÑOR. Miquel Cifre Portaveu del Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament de Santa Margalida.

Més

Simó | 22/05/2006, 18:57

Ara que em revé completaré el comentari que he fet abans, al post anterior. L'entrevista a Encarna Pastor, consellera del Govern de les Illes, en castellà, tant les respostes (porta 20 o 30 anys per Porto Colom i encara no ha après a parlar el mallorquí) com les preguntes del ¿presentador?. Pensava avui dematí en, per exemple, les entrevistes de Mònica Terribes a TV3 i qualsevol semblança seria pura casualitat, perquè no n'hi ha cap de semblança. Una cosa es el periodisme i l'informació i un altra és el llepar el que sigui. Del ¿presentador? no importa parlar-ne més: patètic, no es pot caure més baix i endemès avorrit. No record cap ¿pregunta? en tota la nit que tingués el més mínim interès. Ni tan sols per els entrevistats. Ah, però això sí, un bon sou i el lloguer d'una casa a Campanet. Amb el dobers de tots, és clar.

Mala gent

Un | 22/05/2006, 21:26

Ja fa estona que no vull cap tracte, ni un, amb tot el que faci o pugui fer referència al PP. Ni revistes, ni televisió, ni ràdio, ni diaris i ni tan sols amb les persones que combreguen amb la seva ideologia. Despús-ahir comunicava a en Grosske la meva intenció de no tornar al seu bloc si donava participació a la dreta extrema i crec que no em va fer cas. Com podeu comprovar fàcilment els seus mitjans de comunicació -propaganda- són infinitament abassegadors i els utilitzen sense escrúpols. Quan ells actuïn correctament i democràtica podrem correspondre'ls. Fins aleshores pens que ens hi em d'enfrontar fora manies. Ara ens estan destroçant el país irreversiblement, amb violència. Només responc així perque em sent agredit per tota aquesta mala gent.

castellà

dolors | 22/05/2006, 21:29

Com voleu que parlin bé el català, si a la redacció la majoria parla castellà? Aquesta és la llengua que usen habitualment, per això no saben fer la pronuncia ni amb la modalitat de cada illa, com diríen ells.

De acuerdo con "UN"

Murex | 23/05/2006, 06:32

Lo que dice "UN" tiene bastate logica, el PP se ha convertido en un grupo de presión economico dentro de la mas extricta ortodoxia neoliberal, y que bien podria acuñar como slogan electoral un "Todo por la pasta", no se respeta nada. Los peperos se gastan un dineral en colegios privados para sus hijos, masters, ingles, y demas historias, al mismo tiempo estos mismos padres les estan destrozando la isla donde se podrian haber ganado perfectamente la vida, de que les van a servir tantos estudios si van a heredar una sociedad imposible. Volviendo a lo que dice UN, si a perder los complejos y quitarse las manias a la hora de hacer una oposición aunque esta tiene que estar exenta de violencia, hay que recurrir a la desobediencia civil. No se puede en absoluto confiar en la justicia, como muestra las escandalosas expropiaciones de Ibiza, las del barrio chino de palma, etc.. Y oiga. que esto le puede pasar a cualquiera que tenga una casa cerca de un nucleo urbano, no sean tan ingenuos de pensar a mi no me van a expropiar, porque al paso que van, nadie esta seguro.

IB3 acabará por interesarme

Il Gatopardo | 23/05/2006, 06:49

Tanto hablar de IB3 acabaréis por convencerme para sintonizar esta pequeña TV pública local. Ciertamente no sé que pinta en el universo de la CNN, National Geographic, MTV, Canal 5, Canal +, HBO, etc. El poder de los medios reside sobre todo en lo que ocultan. Un pesado manto de silencio sobre IB3 es quizás lo único a lo que ha hecho méritos.

Y los realizadores???

xavier | 23/05/2006, 08:32

Vale, ya hemos criticado y mucho de però la parte de idioma, 'peperización' y noticias de IB3 pero ¿y la realización? es de juzgado de guardia ¿es verdad que los cámaras y realizadores son alumnos en prácticas del Junípero Serra? Las entrevistas, las mesas redondas de Carlos Dàvila, Beltràn o Schwartz parecen concebidas por su peor enemigo... Vale que NO HAY en Balears una Leni Reifnsthal pero ¿sería mucho pedir que los encuadres fueran correctos, que no se tomara a las personas ni completamente de frente o de perfil -¡ni de espaldas!- y que se pegara fuego a 'la mesa' de las mesas redondas que CORTA a los participantes por la mitad? Y si no se sabe hacer, pues que se copie lo bueno ya hecho: el encuadre de LA CLAVE era magnífico, sólido, comunicador, enganchaba, etc.

Insufrible

Toniet | 23/05/2006, 08:34

Comparto totalmente las opiniones de "Un" y "Murex". A mí me resulta insufrible cualquier cosa que provenga del PP, tengo vetada IB3 y cuando veo un informativo de otra cadena donde la noticia tiene que ver con los politicos de PP, cambio de emisora para ahorrarme el mal trago que me produce ver las caras de cualquiera de ellos. Creo que la oposición debería hacer algo más que quejarse con la boca pequeña, esto se está convirtiendo en un cáncer que dificilmente se podrá extirpar si no se hace algo contundente al respecto. Salut i República.

No es de recibo el programa del Dr. Beltran..

En Pedro. | 23/05/2006, 14:47

Esto es denunciable. No es de recibo que una televisión pública este continuamente haciendo propangada de un partido politico.

Re: Blog de notes 110: Carabasses a IB3

Xavix | 24/05/2006, 01:51

También me cuentan que IB3, radio rechazó los soft mallorquines en sus instalaciones porque estaban los menús disponibles en catalán, parece que muchísimas emisoras de todos los contienentes, no tienen ningún problema con esto. ¿Que pagó IB3 radio por sus softs?. La dimisión del director técnico de IB3 radio, Pedro Sureda, debería ser fulminante.

i dia passa...

un pardal més | 24/05/2006, 15:11

Qui dia passa any empeny. IB3 segueix i amb el recolzament de partits polítics i que en aquests moments estan sent boicotetjats sistemàticament. Que passa? Dons res...que qui dia passa any empeny i una ma renta l'altra. Ala ja ho teniu, molts doblers, pocs resultats i propaganda vestida de periodisme...o el que es el mateix el codi deontològic de Madre Alberta. El que ens espera amics...això només és el principi.

Re: Blog de notes 110: Carabasses a IB3

Xavix | 25/05/2006, 04:28

No leo, nada la multinacional LOWE se espera que se pronuncie contra Matas y el PP. Por el soft mallorquin, empieza ya? o será antes de las elecciones? Empieza la cuenta atras, di cem... no se yo...

Ara, més accessible

Gabriel Bibiloni: L'ús de la llengua catalana a IB3 Televisió | 31/05/2006, 09:36

N'acaba de sortir una nova versió en HTML.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb