Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Les Illes Balears i Pitiüses als pressuposts generals de l'estat espanyol – II

evamarilen | 06 Gener, 2006 18:19 | latafanera.cat facebook.com google.com

Els mitjans tecnològics de què disposam a l'actualitat ens faciliten bastant les coses.
Qualcú interessat a descobrir secrets i detalls d'aquesta gran peça documental que representa el text oficial de la Llei 30/2005 de pressuposts generals de l'estat per a l'any 2006, tot d'una s'adona del gran embalum que comporta.
Entre d'altres conceptes, s'hi destrien 8 grans títols, 111 articles, 78 disposicions addicionals, 6 disposicions transitòries o 35 seccions que ocupen més de 3.000 pàgines.

Ben interessat a veure quin paper hi juguen les Illes Balears, veig que un cop han estat esmentades a les primeres planes del preàmbul de la llei, ja no hi tornen a figurar pus, fins que s'arriba al segon dels darreres articles de la llei, és a dir l'article 109.

No és que aquest article 109 vagi dedicat exclusivament a les Illes Balears. Res d'això.
Com en gairebé tot el document, contínuament les Illes Balears apareixen de bracet de les illes Canàries a l'hora de ser-hi esmentades (quan no s'hi afegeix Ceuta i Melilla!).
Tot i les diferències abismals que les separen pel que fa als recursos econòmics que perceben les unes i les altres: en condicions d'inferioritat clarament manifesta per a les Illes Balears.

Bé, es clar i evident que en uns Països Catalans independents, aquestes coses no han de succeir d'aquesta manera tan barroera, certament.
En uns Països Catalans independents, s'ha de prescindir d'establir aquest tipus de males comparacions, que, lògicament, esdevenen l'origen de situacions força enutjoses.

Però bé, a què es refereix el segon dels darrers articles de la Llei de pressuposts generals de l'estat per a l'any 2006?
L'article 109 parla concretament de la 'dotació de compensació d'insularitat'.
Així defineix tècnicament la llei de pressuposts generals aquesta casta de transferències a les comunitats autònomes insulars de Canàries i Balears.
Hi assenyala una quantitat que ascendeix a 55 milions d'euros.
S'han de distribuir entre totes dues comunitats autònomes, segons els acords presos al Consell de Política Fiscal i Financera celebrat el 13 de setembre de 2005...
Només s'hi especifica, al segon apartat d'aquest article, que l'import d'aquests crèdits s'ha de fer efectiu, per dotzenes parts mensuals, quan aquestes comunitats autònomes ho sol·licitin a través de la corresponent Comissió Mixta.

Certament, en uns Països Catalans independents, tot això s'ha de fer d'una manera molt més transparent i clara, d'acord amb allò que determinin els òrgans de govern establerts per voluntat popular.

Cecili Buele i Ramis
ERC-Illes

Secretari regional de Moviments Socials i Xarxes Cíviques

(Continuarà)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS