Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Estatutet d'autonomieta a les Illetes de Balears (II)

evamarilen | 18 Juny, 2006 10:30 | latafanera.cat facebook.com google.com

Una de tantes males maneres de fer política al nostre país, queda ben reflectida en l’aprovació de l’estatutet d’autonomieta a les illetes de Balears, per part de tres forces polítiques presents al Parlament.

Al marge de contenguts –que probablement només deuen haver llegit les poques persones que els han redactat-, crida poderosament l’atenció com s’hi arriba, a l’aprovació d’aquest text institucional, del més alt nivell orgànic.

Pel que es pot constatar, una vegada més, tot s'acostuma a fer d’esquena a la ciutadania que vota i col·loca polítics allà on són ara.
N'hi ha que ho creim així: perquè hi facin la feina política que els pertoca, d’una manera més participada, més debatuda, més democràtica.

En aquest sentit, qualcú sap d’alguna ciutadana o d’algun ciutadà d’aquestes illes que hagi rebut qualque vegada la consulta d'algun representant d’alguna de les tres formacions polítiques que han aprovat el text de l'Estatut, sobre allò que vol que sia aquest, i que n'hagi rebut una atenció mínimament satisfactòria?

¿Qualcú sap d’alguna entitat social, organització sindical, associació ciutadana que hagi rebut la visita d’alguna diputada o d’algun diputat, per recaptar-ne l’opinió, suggeriments, esmenes, afegitons, consultes, o simplement que hi hagi pogut dir la seva, i que hi hagi estat tengut en compte?

Més encara ¿Qualcú coneix alguna o algun militant de qualssevol d’aquests tres partits polítics que hagi pogut assegurar –sense dir-hi cap mentida- que n’ha estat totalment al corrent de tot quant s’hi debatia, aprovava o rebutjava, després d'haver pogut aportar-hi tot quant volia?

Si aquesta és la pràctica ‘oficialment democràtica’, que s'instal·la rutinàriament a les nostres institucions públiques, se n'ha de reconèixer el baixíssim nivell de 'democràcia real' que comporta.

I aquesta és, precisament, la pràctica política que n’hi ha que rebutjam i que consideram que s’ha de canviar de cap a peus.

Sortosament, cada cop és més nombrosa la gent que vol veure més clarament que, qui treballa a les institucions públiques i s'hi dedica fer política, ha de tenir molt més present allò que pensa, vol i desitja la ciutadania.

Sortosament, cada cop és més nombrosa la gent que reclama per a la ciutadania molts més i molt millors canals de participació efectiva durant els quatre anys que dura una legislatura.

Sortosament, cada cop és més nombrosa la gent disposada a fer, en política, qualque cosa més que anar a votar un pic cada quatre anys.

S’estan reclamant noves maneres de participar en les tasques públiques.
S’estan impulsant noves formes de fer política.
S’estan promovent noves vies d’accés ciutadà al control efectiu d’allò que fan o deixen de fer els governants amb els recursos públics.

Fins i tot quan públicament alguns d'aquests es consideren imbatibles...
Demà mateix pot caure a terra el més gegantesc goliat! I, en aquest cas, només caldria encertar-ne l’hora exacta!

Cecili Buele i Ramis
Secretari de Moviments Socials i Xarxes Cíviques

Esquerra Republicana – Illes Balears i Pitiüses

Comentaris

 1. illenk.org
  Re: Estatutet d'autonomieta a les Illetes de Balears (II)
  El teu article ha estatr publicat a illenk.org.Gràcies.
  illenk.org | 18/06/2006, 11:14
 2. CIL
  sempre és d'agrair
  Sempre és d'agrair que hi hagi qualcú que tengui interès a escampar la mateixa murtra arreu del món i de la xarxa
  CIL | 18/06/2006, 16:25
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS