Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Estatutet d'autonomieta a les Illetes de Balears (I)

evamarilen | 14 Juny, 2006 21:57 | latafanera.cat facebook.com google.com

A les acaballes de l'any 1978, quan l'anomenada Comissió dels Onze dedicava bona part del seu temps a redactar l'Estatut d'autonomia per a les Illes Balears, en els termes que han romàs vigents durant aquest darrer quart de segle, alguns representants del partit aleshores anomenat Alianza Popular -avui dia, Partido Popular- no s'amagaven gens de dir-ho:
“D'Estatut d'autonomia per a les Illes Balears? Ni n'hi ha, ni n'hi ha hagut, ni n'hi haurà cap mai!”

Quina raó devien tenir aquells personatges, alguns dels quals encara rodolen pels voltants d'institucions i organismes oficials!

Efectivament, vist com han anat les coses a les nostres illes, durant aquest darrer quart de segle, es veu ben a les clares que d'autonomia, d'allò que se'n diu autonomia plena, encara és l'hora que pugui ser exercida per la gent que desitjam aixecar, dins una nova Europa, uns Països Catalans lliures, sobirans i solidaris.

Qui ho havia de dir llavors! Aquella mateixa gent que s'oposava tan fermament a la implantació d'un Estatut d'autonomia per a les Illes Balears, és la que precisament ha aconseguit de governar-les-hi durant més de vint anys!

Amb gent com aquella, no és gens estrany que en sortís llavors un Estatut tan esquifit!
Si eren tan baixes, si resultaven tan minses, les ambicions polítiques de qui volia governar-hi, no és estrany que es conformassin amb tan poqueta cosa. Just l'imprescindible per no quedar darrera de totes les comunitats autònomes espanyoles... se'ns col·locà davant de Ceuta i Melilla, com és clar!

Quasi una trentena d'anys després, es veu que seguim amb les mateixes de sempre. Una mica empitjorades, fins i tot.

Avui dia ja no és el Partido Popular, tot solet, que es nega a treballar per obtenir l'autonomia plena per a les nostres illes!
Al llarg d'aquestes dècades, s'hi apunta també altra gent: la del Partido Socialista Obrero Español: a ca nostra camuflat amb sigles de PSIB; i també la que braveja de fer polítiques centrades a Mallorca.
Totes tres formacions polítiques s'hi han posat d'acord: les tres, plegades, continuaran treballant aferrissadament perquè les nostres illetes romanguin, com sempre, ben submises als dictats de qui governi Espanya. Comandi qui comandi. No en faltaria d'altra.

Pentura deu ser cert que, d'Estatut d'autonomia per a les nostres illes, no n'hi ha, ni n'hi ha hagut, ni n'hi haurà cap mai... a no ser que...

Cecili Buele i Ramis
Secretari de Moviments Socials i Xarxes Cíviques
Esquerra Repubicana - Illes Balears i Pitiüses

Comentaris

  1. G. B. N.
    o tot o res
    haguesses preferit que no s'hagués aprovat cap estatut? de vegades sou mals d'entendre, sempre tot o res... i que en pensau treure així? no mourer-mos des solc, això és lo que en treurieu si vos escoltassin
    G. B. N. | 14/06/2006, 23:31
  2. andreuet
    Per a G.B.N.
    El problema es que seguim en el mateix solc. No s'ha avançat en res. 1.- La nostra llengua i cultura segueixen essent de segona. 2.- El finançament segueix depenent del govern de torn que hi hagi a madrid. 3.- Tendrem algunes competencies més, això si les menys importants, per exemple ports i aeroports de cap de les maneres. Si per tu la nova policia autonomica es canviar de solc, amb ben poca cosa et conformes. Cil tens raó tenim un estatutet que no solucionarà els problemes que tenim els mallorquins, i si no ja veurem com d'aqui poc temps els que han dit que si a aquest estatutet començaràn a queixar-se.
    andreuet | 16/06/2006, 20:05
  3. Eulàlia
    noves formes
    Calen noves formes de fer política; també noves formes d'elaborar Estatuts. Mentre tot es cuini d'esquena a la ciutadania que vol participar-hi, n'han de sortir sempre bunyols i nyarros com aquest. Quina casta de participació ciutadana estan avesats a impulsar aquests tres partits que l'han aprovat? I la resta què?
    Eulàlia | 16/06/2006, 21:45
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS