promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

A Palma, s’intensifiquen les accions en defensa de l’ús normal de la llengua catalana

cebramcat | 16 Desembre, 2005 12:26 | latafanera.cat facebook.com google.com

Als fets denunciats per la ciutadana de Palma, Joana Estarellas, que tenen a veure amb l’actuació d’efectius de la Policia espanyola, ben poc respectuosa envers la llengua catalana, s’hi van sumant d’altres actuacions que van pel mateix camí.

No fa gaire, s’al•ludia a actes vandàlics comesos contra l’escola Mata de Jonc, davant dels quals es manifestava públicament, entre d’altres, l’STEI-intersindical.
Manifestava aquest sindicat que no creia que fossin casuals o fruit de l’atzar els atacs que, en els darrers temps, han patint distintes entitats que treballen en la defensa de la llengua catalana i la cultura pròpies de les Illes Balears i Pitiüses, atacs que la pròpia organització sindical també ha rebut.
S’hi considera que són fruit d’un ambient de confusió i crispació interessada que es ve atiant des de fa un temps, amb l’únic objectiu d’obtenir-ne un benefici electoral.
Una estratègia perversa que comença a atemptar contra els mecanismes bàsics de convivència de la nostra societat.

A tot això s’hi ha d'afegir una altra notícia relacionada amb L’aventura d’adreçar-se en català a l’Estat.
El responsable d’Administracions Públiques de l’STEI-i –Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament de les Illes-Intersindical- Sebastià Serra, i el coordinador de l’Obra Cultural Balear, l’activista cultural Tomeu Martí troben dificultats a l’hora d’enviar una carta redactada en llengua catalana, que va adreçada al ministre d’Administracions Públiques del Govern espanyol, que és català, José Sevilla.
A les oficines de la Delegació del Govern ni tan sols s’accepta que hi sigui enregistrada la carta, pel fet que no està redactada en castellà.
Davant la insistència dels presents, els màxims responsables de la Delegació del Govern intervenen perquè els funcionaris arribin a acceptar que el document hi sigui enregistrat.

Des de l’STEI-i i l’OCB es considera que la ciutadania que ho vol fer té tot el dret del món a adreçar-se en català a qualsevol administració pública.
I que és la mateixa administració pública, la que s’ha d’encarregar de traduir-ne els textos al castellà, si escau.

Al costat d’aquestes actuacions, també cal ressenyar que els Tribunals han dictat sentència favorable a les demandes de l’STEI-i, favorables al requisit de coneixement del català per a funcionaris públics com un requisit indefugible, tot i les pretensions d’altres sindicats que donaven suport a mesures de l’Administració que el jutge considera que no s’ajusten a la llei.

Finalment, en la llarga llista d’actuacions fetes en defensa de l’ús normal de la llengua catalana a Mallorca, posa els pèls de punta la notícia relacionada amb un ciutadà de Palma que denuncia que no se l’ha volgut atendre en una visita mèdica efectuada a un Centre de Salut públic, perquè, en lloc de xerrar en castellà, no ha volgut afluixar i ha pretès continuar expressant-se en català.
El més greu, es denuncia des de l’STEI-i:
els responsables de la Conselleria de Salut recomanen per escrit a aquest ciutadà que, pel bé de la seva pròpia salut, s’avengui a parlar-hi sempre en castellà!

D'altres enllaços d'interès:

Tornen els grisos
Una dona denuncia el tracte d’agents de la Policia per parlar en català
Cap agressió a la llengua sense resposta
A la comisaría, per parlar en català
Que n’aprenguin a Àvila
En defensa de l’ús normal del català a Mallorca
Estam amb tu, Joana
Fins quan?

Comentaris

Joana Estarellas, Toni Mestre, Maria de Lluc Mayol, Jaume Coll

Recull

Joana Estarellas, Toni Mestre, Maria de Lluc Mayol, Jaume Coll | 16/12/2005, 15:44

Gabriel Bibiloni ha compilat lligams a diversos casos de discriminació lingüística. Els podem consultar pitjant damunt l'enllaç.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb