promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

A Mallorca, no és cap delicte parlar en català a un funcionari públic

cebramcat | 10 Desembre, 2005 10:24 | latafanera.cat facebook.com google.com

Precisament el mateix dia que se celebra arreu del món el 57è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, surt a la llum pública una notícia referida a la conculcació, a Palma, d’un dret tan fonamental com és el d’usar la llengua pròpia en adreçar-se a funcionaris públics!

El Diari de Balears, en pàgines diverses, es fa ressò d’una agressió a la llengua catalana que ha patit una ciutadana que denuncia el tracte d’agents de la Policia espanyola per parlar-los en català.

Joana Estarellas Dolç afirma que es va sentir humiliada pels agents i que, finalment, es va veure forçada a haver de girar la llengua perquè “quan els vaig dir els noms de ma mare i mon pare en català se’n rigueren i ja no vaig tenir paciència per no haver de girar”.

La nova Junta Directiva de l’Obra Cultural Balear, reaccionant amb tota celeritat, s’ha solidaritzat amb aquesta ciutadana, oferint-li assessorament i demanant al Delegat del Govern espanyol a les Illes Balears, senyor Ramon Socias que investigui el cas, sancioni els agents i aturi definitivament les discriminacions als catalanoparlants.

Si els agents de la Policia espanyola, que s’emportaren en el seu cotxe Joana Estarellas fins a la Comissaria, haguessin dedicat una mica de temps a esbrinar quina persona tenien davant, a més de detectar-hi que no comptava amb cap antecedent policial -com li varen dir-, també s'haguessin adonat i haguessin pogut arribar a la conclusió que es tractava d’una dona mallorquina, normal i corrent, senzilla, feinera, amant del país, de la gent que hi viu i de la llengua pròpia que s'hi parla:

*** que cada dia se'n va a treballar com a funcionària de carrera a l’Administració autonòmica;
*** que viu en una de les barriades perifèriques més populoses de Palma;
*** que, des de fa anys, és membre actiu i dinàmic de l’Associació de Veïns del Camp Rodó, una entitat que des de fa més de tres dècades seguides s’afanya, en la mesura de les seves possibilitats, a conjugar convivència cívica i respecte a la llengua pròpia del país;
*** que a l’organigrama de l’Institut Balear d’Estadística, la funcionària Joana Estarellas Dols hi figura com a cap de Negociat II;
*** que fa part de l’Equip Administratiu del Comitè Organitzador del I Congrés d’Economia de les Illes Balears;
*** que és llicenciada en dret; etc.

Amb una paraula, que si una ciutadana d'aquestes característiques tan positives per a la convivència cívica rep un tracte tan agressiu i prepotent per part de determinats membres dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat espanyol ¿què se n'ha de pensar, de tot plegat? ¿què s'hi pot fer? ¿què cal fer-hi?

D'altres enllaços sobre aquest assumpte

Violacions del dret humà a expressar-se en català, a Mallorca
Tornen els grisos
Joana, no està sola, no tingues por

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb