nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Mallorca eurafricamericanitzada, drets humans + justícia i pau

nurukundo2005 | 19 Octubre, 2005 08:42

Gràcies a la iniciativa capdavantera de mossèn Josep Antoni Fuster i Segura, l’any 1974 naixia a Palma, a la parròquia de l’Encarnació, el Grup Cristià de Drets Humans.

Hi havia estat nomenat vicari, després d’haver treballat uns anys com a missioner a l’Àfrica Central, concretament al Burundi.

Com afirmava en una certa ocasió, el Grup Cristià de Drets Humans era l’expressió concreta del desig d’una gent d’església que volia implicar-se més intensament en la transformació de la societat mallorquina:
“Són persones interessades a cercar i trobar una resposta cristiana als problemes reals de la nostra societat, a la defensa i promoció dels drets humans”, afirmava mossèn Fuster.

L’entitat, a l’actualitat, continua ben viva i activa en la tasca que despleguen les dones i els homes que integren l’associació Drets Humans de Mallorca, presidida per Bernat Vicens i Vich

Amb una mirada retrospectiva, qui havia estat company de fatigues i tasques pastorals, mossèn Joan Darder i Brotat, afirmava:
“Aleshores, per a molta gent només parlar dels ‘drets humans’ pareixia una intromissió il•legítima dins el terreny de la política. Unir la justícia a la pau semblava posar foc a la metxa”.

Doncs, per si això no bastava, sis anys després que s’hagués creat el Grup Cristià de Drets Humans a Mallorca, l’any 1980, gràcies a la iniciativa capdavantera d’uns altres capellans, s’hi implantava una altra entitat, Justícia i Pau. Mallorca.

En aquesta ocasió, es tractava de capellans que havien estat treballant com a missioners a Amèrica Llatina, concretament al Perú: mossèn Ferran Bonnín, mossèn Bartomeu Bennàsser, o mossèn Carmel Bonnín en són alguna mostra.

Val a dir també que, amb el lema ”Si vols la pau, treballa per la justícia”, aquesta entitat s’instituïa connectada orgànicament amb el Consell Pontifici Justícia i Pau.

La seva pertinença al Fòrum de Laics, a la Conferència de Comissions Justícia i Pau d’Europa, a la Federació d’Associacions de Defensa i Promoció dels Drets Humans (amb estatut consultiu especial davant ECOSOC de Nacions Unides), a la Coordinadora d’ONGDE i a altres organismes de coordinació, permeten a Justícia i Pau una presència i actuació internacionals, per si mateixa o en coalició amb altres organitzacions semblants.

Allò que es vol remarcar avui en aquest weblog, emperò, és el fet que totes dues entitats, Drets Humans de Mallorca, d’una banda, i Justícia i Pau. Mallorca, de l’altra, són fruit de la presència de gent mallorquina en altres continents, en altres esglésies, en altres cultures.

Es pot dir que l’euraframericanització de Mallorca s’hi ha fet del tot palesa: vents provinents d’Àfrica han confluït amb altres vents provinents d’Amèrica Llatina.
Certament que han contribuït a sacsejar i commoure els antics fonaments d’una societat i d’una església benestant:
La defensa dels drets humans, la justícia i la pau certament s’hi han fet presents.

Una altra cosa és que s’hi hagin arribat a produir aquells canvis, la revolució, que, -almanco per a determinada gent-, era d’esperar que es produïssin...

I encara hi són!

Precisament dimecres, dia 19 d’octubre, a la Biblioteca Diocesana és convocada una roda de premsa en la qual es presenta el número monogràfic de la revista Comunicació, editat amb motiu dels 25 anys de Justícia i Pau de Mallorca

El director del Centre d’Estudis Teològics de Mallorca i de l’ISUCIR, el director de la Revista Comunicació, el delegat diocesà d’Acció Social i el president de Justícia i Pau de Mallorca conviden a aquesta presentació i n’agraeixen la presència.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb