nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Cinquanta anys d’escoltes i guies a Mallorca

nurukundo2005 | 18 Setembre, 2005 11:09

Mig segle -molts d’anys, mesos, dies i hores- de dedicació entusiasta a l’educació d’infants i joves fa del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca una de les eines més dinàmiques en l’àmbit d’aprofitament del lleure.

Són molt nombroses, a Mallorca, les generacions de dones i homes que porten marcades, amb més o manco intensitat, les empremtes inconfusibles del Moviment Scout.

Fundat a Anglaterra l’any 1907 per Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powel (Londres, 28/02/1857 – 08/01/1941), l'Escoltisme queda empeltat a Mallorca, 50 anys després i amb molt d’encert, pel matrimoni català Eladi Homs Zimmer i Maria Ferret Espanyol l’any 1956.

L’any 2006 se’n celebra el 50è aniversari, de presència continuada a Mallorca!

Qui ha tengut la gran sort de poder treballar-hi, a nivells diversos, s’adona que la Mallorca d’avui, sortosament, pot comptar amb una munió de gent que la defensa i que treballa per protegir-ne el territori, la llengua pròpia, la gent que hi viu, la natura, el patrimoni, les aigües, les aus, els endemismes, etc.

Hom pot percebre que no poca d’aquesta gent, en un moment o un altre de la seva vida, ha tengut l’oportunitat de beure directament a les fonts mostrades pel Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca;
- d’aixoplugar-se a la seva ombra;
- de fer-hi sortides i acampades;
- d’aprendre-hi a estimar el país sia com sia;
- de descobrir mans transcendents en la natura;
- de treballar-hi en xarxa des de fa estona;
- d’emprar-hi la llengua catalana amb la més gran normalitat;
- d’acollir-hi amb ganes gent de fora;
- de tractar-s’hi amb igualtat dones i homes, etc.

Cinquanta anys seguits de vida, escolta i guia, no poden esvair-se així com així.

Des de l’Esclafit del MEGM, -programat per al dia 8 d’octubre-, fins a la cloenda dels actes, amb un Sopar de Germanor a la vila de Santa Margalida, -el mes de juny de 2006-, hi ha tot un enfilall d’activitats diverses que s'organitzen cada mes, i que han de servir no solament per commemorar festivament els 50 anys de vida del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, sinó també per transformar-ho en convidada cívica a engrescar-se decididament en la tasca
- d’educar-se educant,
- d’arriscar-se creient, i
- d’afanyar-se a fer país
amb unes ganes profundes de contribuir a deixar aquest món una mica millor d'així com l'hem trobat.

Cecili Buele i Ramis
Vicepresident de la Fundació Maria Ferret

D’altres enllaços:

  1. Qué Mallorca!

  2. Poblers compromesos amb la construcció d’Europa

Comentaris

Felicitacions a l'escoltisme

Jordi | 22/11/2005, 21:15

Realment l'escoltisme ha significat un moviment educatiu, espiritual i cívic molt important però, atenció!. Actualment l'Esglesia catòlica, amb la COPE, amb el seu colaboracionisme amb el PP, esta perdent els valors que la varen convertir en un referent de la defensa dels drets humans i de la lluita contra les dictadures. L'escoltisme no ha de caure en una força conservadora. L'escoltisme sempre ha apostat pel progrés. Sempre a punt.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb