El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Manifest a favor de la cultura popular

Manel | 12 Gener, 2006 11:08

SÍ A LA CULTURA POPULAR!!! Manifest fet públic per l’Obra Cultural Balear http://www.ocbweb.org/

Manifest a favor de la cultura popular

La ciutat de Palma ha patit durant els darrers anys grans transformacions que han afectat d’una manera important la seva fesomia cultural. La resposta de les institucions públiques davant aquests canvis hauria pogut ser reforçar les senyes d’identitat mallorquines i oferir-les com a model d’integració als nouvinguts. Per contra l’actual equip de govern propicia una contínua pèrdua de símbols i de referències culturals. Els atacs contra el patrimoni històric i artístic (Antoni Maura, La Real, el Pont del Tren) i contra els valors culturals que ens identifiquen com a poble i com a ciutat han estat la característica general de l’actual majoria municipal. El tractament que ha rebut el món de la cultura popular no n’ha estat cap excepció.

Durant els darrers anys hem viscut un continu retrocés i marginació de la cultura popular per part de l’Ajuntament de Palma. Abans hi havia ballades populars regularment a Ses Voltes, la Plaça Major i la Plaça de l’Olivar. Els centres culturals dels barris eren un punt de difusió de la cultura popular. El consistori patrocinava dues trobades anuals d’escoles de ball de bot. Avui dia tot això ha desaparegut.

Des de fa set anys el pregó d’obertura de les Festes de Sant Sebastià se feia amb una desfilada en que prenien part diferents manifestacions de la cultura popular (Dimonis, caparrots, gent vestida a l’ample, bestiari, gegants, xeremiers, cavallets, grallers, tamborers, etc). Enguany han estat excloses per l’Ajuntament de Palma, que ha programat una desfilada amb components aliens a la nostra tradició cultural. Aquest fet només ha estat la darrera gota. Ens sentim marginats i desprotegits pel govern de la ciutat. Pareix que la seva intenció sigui primer excloure la cultura popular per després substituir-la per altres expressions que no promouen la identificació dels ciutadans amb la seva pròpia ciutat.

Davant aquesta situació les entitats ciutadanes deim no a la marginació de la nostra cultura i sí a la cultura popular. És hora de començar a mobilitzar-nos per exigir un canvi en aquestes maneres de fer provincianes que rebutgen les nostres arrels. Demanam ajuda a totes les persones i entitats que estiguin d’acord en la promoció de les manifestacions culturals que ens identifiquen com a poble. Només amb el màxim de suport dels ciutadans de Palma podrem defensar els valors culturals que ens caracteritzen com a ciutat.

Per això convidam tothom a participar a la desfilada de cultura popular que partirà dissabte dia 14 de gener a les 11 hores de la font de la Rambla de Palma. SÍ a la Cultura Popular!

http://www.ocbweb.org/premsa_v.php?idarticulo=4604

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb