El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

PLATAFORMA SES FONTANELLES, PARC NATURAL!

Manel | 14 Agost, 2006 09:21

SES FONTANELLES, PARC NATURAL!

 

 

Recentment ha estat creada una nova plataforma per defensar l’últim aiguamoll de Palma: Ses Fontanelles. Situat a la platja de Palma, són les restes del que va ser l’aiguamoll més gran de Mallorca, el Prat de Sant Jordi, fins la seva dessecació en el S.XIX. Avui ocupa una superfície de 32’5 hectàrees i es troba bastant degradat per l’abocament d’enderrocs que es duu realitzant des de fa dècades sense que ningú ho impedeixi.

La importància d’aquest aiguamoll és destacable: acull nombroses espècies d’aus, alberga diferents hàbitats naturals d’importància comunitària i en ell hi viu el limonium barceloi, una espècie vegetal única al món.

En aquest paratge natural s’està construint en aquests moments un aquari i al seu costat es vol aixecar el macro centre comercial “Aqua Màgica” amb una superfície construïda de 185.000 m2, uns 240 locals, 3.000 places d’aparcament i una carretera de 25 metres d’amplària (més ampla que una autopista) envoltant-lo.

Pots entrar a http://www.gobmallorca.com i manifestar el teu suport a la iniciativa pel parc natural de Ses Fontanelles.

Més informació per email a: sesfontanelles@gmail.com

SES FONTANELLES, PARC NATURAL!

La plataforma pensa que la construcció d’aquest centre comercial no té sentit des de diversos punts de vista:

1. Pel benestar dels veïns de la zona. 
2. Pel desenvolupament econòmic dels comerciants de la zona.
3. Pel medi.
4. Per sentit comú general: significa extrapolar el model de s’Arenal en una zona que fins ara havia estat respectada, ses Fontanelles.

La plataforma ses Fontanelles (composta per l’Associació d’Empresaris i Comerciants de Can Pastilla i les associacions de veïns de La Ribera, Can Pastilla i Cala Estància, a més de particulars, el GOB i Greenpeace) considera que la construcció d’un gran centre comercial i d’oci a la darrera zona humida de Palma no millorarà les condicions de vida dels seus veïns.

Els comerciants de la zona pensen que, amb la construcció d’aquest centre, no es podran augmentar els ingressos dels negocis. Com a precedents que demostren que amb la construcció de grans centres comercials no hi ha increment en el nombre de vendes, tenim els exemples del Festival Park de Marratxí i de l’Arenal Center a s’Arenal de Llucmajor. A més, sembla que, atesos els antecedents, passarà tot el contrari, és a dir, un desplaçament del consumidor de comerç tradicional cap al centre comercial.

L’autopista de Llucmajor, que comunica amb Cala Estància, Can Pastilla, ses Fontanelles i la Ribera, presenta en l’actualitat un índex alt de saturació de trànsit en hores punta. La construcció d’aquest centre comercial, amb un elevat nombre de places d’aparcament, donarà lloc a un augment del trànsit que no es podrà solucionar ni amb un tercer carril.

Pel que sembla, el motiu principal per a la construcció d’aquest centre comercial és ajudar a reconvertir la zona turística de la Platja de Palma. La plataforma pensam que la darrera zona humida del municipi, on reposen moltes aus migratòries i on creix una planta única en el món, el Limonium barceloi, a més de ser una de les poques zones poc massificades -urbanísticament parlant- de la Platja de Palma, no es mereix pagar els excessos que s’han produït a la zona de s’Arenal.

Els mesos d’estiu, els veïns de la zona tenen dificultats serioses per trobar aparcament. Tot i que el centre comercial preveu la construcció d’un aparcament soterrani, no pareix que els residents surtin afavorits amb aquesta obra. L’increment de places no va destinat a facilitar l’aparcament dels residents, sinó a motivar un efecte vinguda de no residents per gaudir del centre. Lògicament, aquests visitants, si no troben plaça al pàrquing, utilitzaran els aparcaments destinats als veïns de la zona.

Per reconvertir la zona turística de la Platja de Palma no és necessari construir ni edificar en una zona d’especial interès ecològic, com ses Fontanelles. Seria més útil esbucar un conjunt d’hotels ja obsolets per fer-hi aquest centre comercial, que no pas construir en aquesta part verge de la badia de Palma. A més, els propietaris dels hotels que s’esbucarien no es descapitalitzarien, ja que passarien d’arrendar habitacions a arrendar locals comercials. Així doncs, es tractaria d’una reconversió autèntica i no d’un augment d’oferta, com és el projecte inicial que tant preocupa els integrants de la plataforma.

Ses Fontanelles no ha rebut cap ajut institucional durant molt de temps. L’estat d’abandó d’aquest indret d’alt valor ecològic ha motivat les queixes de molts de veïns pels moscards, la brutor i les olors. Amb un manteniment molt poc costós, es podria gaudir en una zona turística d’un parc natural on els turistes tendrien una diversificació del seu oci: la visita a una zona humida a la Mediterrània, tal com ara es fa a l’albufera d’Alcúdia o a l’Albufereta de Pollença. De fet, aquesta és la nostra reivindicació màxima: fer de ses Fontanelles un parc natural on els turistes i els illencs puguem gaudir d’un autèntic espectacle natural, una zona humida on les aus fan els seus nius. No creiem que això sigui incompatible amb el nostre desenvolupament com a indústria turística, ni amb els models econòmics desenvolupats de turisme sostenible, ni amb el protocol de Kyoto, sinó tot el contrari.

La plataforma considera que als únics que els interessa fer el centre a ses Fontanelles és als inversors que han posat doblers en la compra del solar, per obtenir un benefici alt en la seva gestió, tot i que no es pot assegurar que la destrucció d’aquest paratge signifiqui generar beneficis per a les empreses inversores.

Sabem que, de la voluntat política es poden realitzar les passes necessàries per a evitar que ses Fontanelles acabi essent una còpia del que és avui s’Arenal.

http://www.mallorcaweb.net/sesfontanelles/

Ses Fontanelles, s’Albufera de la Platja de Palma
http://bloc.balearweb.net/post/184/20164

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb