El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Plataforma “Son Real no té Preu”, al·legacions al golf de Son Real

Manel | 23 Febrer, 2006 11:06

En els pròxims dies la “Plataforma Son Real no té Preu” presentarà al·legacions al projecte de camp de golf i d’hotel a l’antiga possessió de Son Real (Santa Margalida) davant els impactes paisatgístic, ambiental, i arqueològic que suposarà declarar d’interès general el camp de golf, l’hotel i el centre comercial que s’han projectat.

SON REAL, UN LLOC EXTRAORDINARI

Parlam d’una zona d’unes 120 quarterades amb una vegetació de garriga i una part de conreu, declarada com a Sòl Rústic i envoltada d’una Àrea Natural d’Especial Interès i un Sòl Rústic Forestal . Ben davant aquesta zona i formant part de la possessió de Son Real es troba la finca pública comprada pel Govern de les Illes Balears l’any 2002.

Aquí s’hi vol du a terme un camp de golf que, d’entrada, inclou un hotel de 450 places, un centre social, bars, restaurants, comerços, etc, impulsada per la societat mercantil Golf de Can Picafort S. L. A canvi l’Ajuntament rebrà en cessió 8,5 ha per a ús esportiu-social i rebrà la quantitat de 150.000 euros.

Per a poder dur a terme aquest projecte, l’Ajuntament, el passat mes d’agost, ja ha procedit a tramitar davant el Consell la declaració d’Interès General per a la finca per autoritzar l’execució del camp de golf.


EL CAMP DE GOLF I L’OFERTA COMPLEMENTÀRIA PROVOCARAN UN GRAN IMPACTE:

Consum de territori: ocupa una extensió desmesurada, en total 825.000 m2 . Si ho comparam amb el que ocupa el nucli urbà de Santa Margalida, és el doble.

1. Econòmic: s’augmenta el nombre de places turístiques, en aquests      moments innecessàries a Mallorca, sobretot si es té en compte l’elevat nombre de places existents a Can Picafort.

2. Paisatgístic: la urbanització d’una àrea rural i natural que suposarà transformar un paratge tradicionalment agrícola.

3.     Hidrològic:

1. Un camp de golf de dimensions mitjanes empra 2000 tones d’aigua, que equival al consum d’una població de 8000 habitants. La llei de camps de golf obliga a regar el camp amb aigua depurada, però tot i això, dels 18 camps existents a Mallorca, 10 es reguen amb aigua bona, 3 mesclen aigua depurada amb aigua bona i 5 ho fan amb aigua depurada a la qual afegeixen un poc d’aigua potable.

2. Salinització i contaminació dels aqüífers: l’ús d’aigua de pous ja ha provocat problemes de salinització a camps de golf com el de Can Porquer (Pollença) i S’Horta (Felanitx). A més, l’elevat ús d’herbicides i pesticides provoca que molts d’aquests productes s’acumulin en els aqüífers.

3. Manca d’aigua: és sabut que durant l’estiu moltes poblacions de Mallorca tenen restriccions d’aigua. De fet, la llei d’Aigües contempla l’expropiació forçosa de determinades concessions a favor d’usos més prioritaris, com és el cas del consum humà.

4. Patrimoni arqueològic: parlam d’una zona rica en jaciments arqueològics de gran importància molts dels quals encara estan per descobrir. No es pot descartar la presència de restes en la zona prevista per al camp, cosa que implicaria una pèrdua irreparable d’aquest patrimoni.

5. Elevat ús de pesticides i insecticides: el fet de sembrar un camp de golf suposa crear un monocultiu de gespa i, per això, és necessari l’ús de grans quantitats de pesticides, herbicides i insecticides per eliminar tota la resta d’espècies.

6. Energètic: més hotels, més residus, més consum d’energia que segueix apostant per un model desenvolupista i depredador de recursos que la nostra illa ja no pot suportar.

PETICIÓ AL CONSELL DE PROTECCIÓ DELS ELEMENTS ARQUEOLÒGICS

Fa un any la Plataforma va presentar al Registre del Consell Insular de Mallorca una instància acompanyada d’una proposta per a incoar expedient de declaració de Bé d’Interès Cultural, amb la categoria de Zona Arqueològica a la totalitat de l’antiga possessió de Son Real, al terme municipal de Santa Margalida.

Aquesta proposta se fonamenta amb la Llei del Patrimoni Històric de les Illes Balears i amb la Llei d’atribució de competències als Consell Insulars, les quals classifiquen les distintes categories dels Bens d’Interès Cultural. Aquesta llei permet igualment que la sol·licitud d’incoació sigui també a petició de persones físiques o jurídiques,. La sol·licitud se justifica per l’existència de nombrosos jaciments arqueològics, en total 34, alguns d’ells d’importància excepcional com
és ara la necròpolis de Son Real, s'Illa des Porros i el poblat del Figueral de Son Real. Tots ells estan recollit a la carta arqueològica municipal.

Las sol·licitud de protecció afecta a 1.360 hectàrees, és a dir la totalitat de l’antiga possessió de son Real, (una part de la quan és pública) i que està delimitada pel Torrent de Son Bauló i el de Binicaubell i el de Son Real, així com les possessions del Corral Serra i Dragonera i Son Marí. Aquests terrenys estan classificats urbanísticament de diferent manera: des d’ANEI a Sòl Rústic Comú i Sòl Rústic Forestal, a la vista dels notables valors ecològics i paisatgístics del lloc.

Fa uns mesos que el Conseller de Territori va anunciar que a final de gener ja tendria la proposta concreta de protecció. La proposta encara no és pública, però el camp de golf se tramita.

Font: GOB http://www.gobmallorca.com

Comentaris

Re: Plataforma “Son Real no té Preu”, al·legacions al golf de Son Real

xisco | 16/04/2006, 21:15

Jo estic amb ell, voltros lo q esteis es ben flipats. I jo des batle vos aferreria una ma plana a tots el joves q opinen i no saben q opinen. Ademes vos fare una pregunta q voleu fer amb son ReaL?¿? deixaulo així milions d'anys o construir xalets i casses. Au no vengou amb histories. SÍ AL CAMP DE GOLF, SON REAL SI TÉ PREU I SI AL BATLE ANTONI DEL OLMO.

Esquerristes

XXX | 14/04/2006, 13:43

Vosaltres no sou mes que esquerristes, el camp de golf 1º dura mes turistes,que mallorca en necessita per poder evansar i no retrocedir, 2ºfara que es crein més llocs de treball 3º no destruirà restes arqueològicas perquè durant molts d'anys han cercat restes arqueològicas i mai n'han trobat. 4º l'aigua s'obtendrà de un desalinitzadora 5ºel territori és molt gran és vera, però que voleu fer mallorca un parc natural?? perque ja hi ha part de serre de tramuntana cap de farutx sa dragonera i cabrera com a parcs naturals me parix que no importe fer-ne més.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb