Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida són els Gegants de Maó. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na Gràcia, s'Àvia Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants inauguren la Diada de Sant Antoni a Maó

geganters-mao | 11 Gener, 2015 18:02

Ahir al matí, amb una climatologia en absolut de Vísperes de Sant Antoni va tenir lloc a Maó un dels primers actes de la Diada del Poble de Menorca, Sant Antoni.

Ja fa alguns anys que els gegants van tornar a la Diada que commemora la conquesta de Menorca de l’any 1287 per part de les armes cristianes, en aquesta ocasió en el dissabte previ al dia principal i en una festivitat remodelada i revitalitzada.

A les onze del matí els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, acompanyats dels Gegants de Llucmaçanes que representen als personatges que van protagonitzar els fets històrics i amb la música de la Banda de Música de Maó van iniciar un passa carrers pel centre de la ciutat. Aquest  seria seguit per a no poca gent, doncs en la jornada d’ahir eren diferents els actes però estretament relacionats entre ells i cada un trauria al carrer al seu públic, que finalment es difuminaria en un escenari comú.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i els Gegants de Llucmaçanes participen a Maó en un dels primers actes de la Diada del Poble de Menorca Sant Antoni. 

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i els Gegants de Llucmaçanes participen a Maó en un dels primers actes de la Diada del Poble de Menorca Sant Antoni. 

Un cop amb el cercavila arribat de nou al Pla de la Parròquia, els actes es traslladarien a la Plaça d’Alfons III on tindria lloc un acte institucional amb les principals autoritats de l’Illa i en el que es faria homenatge i entrega floral baix la estàtua de qui va encarregar la batalla que faria que la Illa de Menorca canviés fa set-cents anys de moradors i de religió.

La part dels gegants no havia acabat en absolut, doncs després de uns vint minuts que durarien els parlaments i la part més oficiosa de la jornada, les grans figures i la banda de música tornarien al Pla de la Parròquia, on ja si es protagonitzaria l’últim acte relacionat amb el dia.

Com en l’any anterior, els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida apareixerien enfront de la tribuna on estava el cor de l’Orfeó Maonès  per a presentar-se com els primers pobladors de l’Illa de Menorca i de manera ocasional com a relators dels fets que es recordaven. És així com a l’hora que anaven narrant els fets van anar apareixent al centre de la Plaça els gegants de LLucmaçanes que representen al Rei Alfons III i a l’últim governador Àrab de l’Illa de Menorca Abu Omar, aquests representarien la batalla que va aquell gener del 1287 va decidir la sort de l’illa.

Tot i així, com ens van recordar els narradors, en una societat com la actual ja no hi tindrien que caber les batalles per motiu de religió, política o de cap mena i com això si és cosa de celebrar els gegants ho farien de la manera que saben, ballant. Als balls dels Gegants en Tomeu i na Guida i els arribats del poble veí ja s’hi va afeixir la geganta de la Colla de Geganters de Llucmaçanes que porta per nom “Nura”, que habitualment fa parella amb el gegant Abu Omar i que porta aquesta el nom amb que antigament es coneixia a la nostre illa. Hi treia que l’acte acabés amb el cant per part de la Coral de l’Orfeò Maonès de “L’Himne a Menorca” que fa anys va composar Deseado Mercadal.

Aquest seria un dels primers actes actes de la Diada que tindrà el seu punt més àlgid el proper dissabte amb la tradicional benedicció d’animals, també en la víspera amb les tradicionals ballades populars i torrada de sobrassada i durant alguns dies amb la instal·lació a la ciutat del mercat medieval.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

Els Gegants Reis Mags encapçalen la cavalcada de Reis.

geganters-mao | 06 Gener, 2015 14:50

Ahir a la nit els Gegants Reis Mags tornaren a encapçalar la Cavalcada de Reis de Maó. Eren poc abans de les set de la nit quan les tres figures gegantines, una dotzema de portadors de gegants de la Colla de Geganters de Maó i fins i tot un grup de geganters vestits “de carta a les Magestats de Orient” ja estaven a baixamar, baix el Parc Rotxina, esperant per a l’inici de la desfilada més màgica de l’any.

La historia de la comparsa dels Gegants Reis Mags de Maó us la narràvem en un article anterior, podent recordar en tot cas que ja ni estaven d’estrenu ni constituïen novetat, però la constant durant els quinze o vint minuts en que varen estar els gegants plantats al parc esperant per a la sortida, serien una cua de fillets que esperaven per a fer-se la fotografia amb els gegants. Pot ser tal vegada un motiu el que són unes figures que tot i no ser novetat sols es poden veure al carrer un dia en l’any.

Un cop amb les majestats arribades a port i fetes les obligades benvingudes per part de les autoritats, poc passades les set de la tarda tota la comitiva començaria la pujada a dalt Maó. Fa poc professional haver de dir que ni tan sols vàrem veure cap carrossa de la desfilada, tot i que les valoracions que després vàrem poder sentir eren més que positives, però aquesta mena d’actes són així; al anar els geganters encapçalant la desfilada no estarien en altres llocs d’aquesta. Cas similar és el de les majestats d’Orient que des de les seves carrosses sols vàrem poder veure així d’enfora unes figures molt grans que eren ells!.

Els Gegants Reis Mags encapçalant la Cavalcada de Reis de Maó 2015.

La pujada a dalt Maó va ser tan multitudinària com cada any, pot ser fins i tot més, donat que la climatologia en absolut ens recordava aquelles cavalcades de reis viscudes amb gelada, pluisquella i fins i tot tramuntana.

Els gegants van ballar en tot moment amb la Banda de Música de Maó, dirigida pel mestre Miquel LLarío. Els temes populars d’estiu com l’Amparito Roca o el Paquito el Chocolatero en la nit d’ahir cedirien el lloc temes nadalencs adaptats per a banda.

La Cavalcada de Reis seria perfecte, sortida puntual (de no ser així als més petits se lis faria tard), gens de fred i una durada que faria que poc passades les vuit de la nit la comitiva ja hagués puixat dalt Maó, les majestats fet els parlaments des de els mateixos balcons de l’Ajuntament i amb la desfilada de la il·lusió ja cap a entoixar fins a l’any següent.

Els Gegants Reis Mags encapçalant la Cavalcada de Reis de Maó 2015.

Els Gegants Reis Mags encapçalant la Cavalcada de Reis de Maó 2015.

Aquestes festes són així. Per la part que ens toca als geganters comentàvem com la comparsa dels tres Reis Mags Gegants que ens portaria dos anys de feina als tallers de la colla http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/ seria per a sortir un cop en l’any i durant menys de dues hores. Però la nit de reis ho ben val, per les tres personalitats que venen de tan lluny per a repartir il·lusions a una petita ciutat del mediterrani de la que mai en la història s’han oblidat; pels fillets de la ciutat que esperen a les baranes del Parc Rotxina, dant la peixateria o as mateix Pla de la Parròquia la arribada d’aquells tres reis fantàstics i misteriosos i per part nostre, per que ens agrada el que fem. Ens agrada trobar-nos a les sis a s’Ajuntament per a vestirnos de patge, estrènyer-nos les faixes, baixar els gegants a la plaça i ballar amb ells encara que sigui just una hora.

Com els geganters sóm principalment un grup d’amics que ens ho passem be fent-ho passar be, un cop amb els gegants ja entoixats a la seu de la entitat traurien el pastís de Reis i els refrescs per a fer una picadeta. Seria també el moment en que la presidenta de la entitat, Magdalena Fullana, començaria a programar amb els geganters per aquest dissabte vinent, en que en Tomeu i na Guida aniran al Pla de la Parròquia per a explicar-nos a tots els fets que propiciarien la conquesta de Menorca per les armer cristianes fa poc més de set segles. Estem comentant que la mateixa setmana que acabem les festes de Nadal comencem ja amb els actes de la Diada de Sant Antoni, Patró de Menorca, actes que des de aquest mateix medi us anirem narrant.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

 

Els Reis Mags Gegants a punt per a la Cavalcada de Reis de Maó

geganters-mao | 04 Gener, 2015 21:14

L’origen de la comparsa dels Tres Reis Mags Gegants comença durant la tardor de l’any 2009, quan la Colla de Geganters de Maó projecta participar en la cavalcada de Reis amb tres gegants disfressats precisament dels tres mags d’Orient (a l’any 2003 havien disfressat al gegant en Tomeu de Pare Noel).

 

Per a la ocasió es van confeccionar els vestits per a caracteritzar a n’ En Tomeu de Maó com a Melchor, en Martí d’Es Mercadal com a Baltasar i es va convidar a participar als geganters de Llucmaçanes amb un dels seus gegants que seria el Rei Gaspar. Aquest grup finalment decidiria crear per a la ocasió un nou gegant que participaria com a dit personatge. El muntatge va ser presentat en la nit de Reis de l’any 2010.

 

Aquell any no hi van faltar els portadors dels gegants caracteritzats com els patges reials i fins hi tot es veurien a dos geganters vestits de les cartes que s’escriuen als reis i a un tercer fent de “bústia”.

 

A l’any 2012 els tres mateixos gegants tornarien a encapçalar la cavalcada de reis. Donat l’èxit obtingut, just acabada aquesta es va decidir començar a treballar als tallers de la Colla de Geganters de Maó en una nova figura que fos el rei negre , donat que fins el moment ho havia fet el gegant en Martí d’es Mercadal i deslluïa el fet de que la seva pell no fos de color (la nova creació no hauria estat possible abans doncs el taller havia estat ocupat en la restauració d’en Tomeu i na Guida).

 

Els Gegants Reis Mags de Maó durant la Calvada de Reis de Maó 2014. 

 

Un cop amb el rei Baltasar acabat i donat el resultat prest arribaria un nou bust pel rei blanc que substituiria al d’en Tomeu de Maó. D’aquesta manera existiria la comparsa dels tres Reis Mags Gegants, amb figures gegantines de diferents pobles de l’Illa. Finalment a l’any 2013 el taller dels geganters maonesos acabaria creant també al Rei Roig, donat que al ser varis grups els integrants de la comparsa aquesta quedava condicionada a la disponibilitat de la resta per a poder sortir al carrer.

 

La Comparsa dels Tres Reis Mags Gegants finalment van poder ser estrenada durant la cavalcada de Reis del 5 de gener del 2014, fent que aquell any les il·lusions dels més petits per a veure la arribada els Reis d’Orient fossin Gegants. Els Gegants Gaspar, Melchor i Baltasar són obra del geganter Miquel Villalonga Coll i pintats pel també geganter Xiscu Mora Laforet. Són les mateixes persones que a l’any 2000 ja van crear al popular Nano en Miquelet es Salero i que en diferents ocasions fan el manteniment i restauracions dels gegants de Maó i també d’altres gegants menorquins.

 

Demà a la nit novament els Gegants Reis Mags encapçalaran la cavalcada de Reis de Maó. Una dotzena de portadors de la agrupació gegantera de la Ciutat seran els que des de davall els seus faldons els faran ballar. Mentre, altres integrants del grup, els que habitualment no solen portar en els passa carrers els gegants més grossos, ens tenen reservada una nova sorpresa... demà a les 19 hores  a baixamar, baix les escales del Parc Rotxina.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

Resum en imatges del que ha estat l'any 2014 pels Gegants de Maó

geganters-mao | 29 Desembre, 2014 15:40

Video on es mostra el que ha estat aquest passat any 2014 pels Gegants De Maó Menorca i per la seva Colla de Geganters.
Amb aquestes imatges us volem donar les gràcies a tots els que heu fet possible que aquest any 2014 que ens deixa haixi estat més gegant que mai i us emplaçam pel 2015 que ja toca a la porta per a engegar tots junts nous projectes plens d'il·lusions.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

Els Gegants de Maó, resum de l'any 2014 (III)

geganters-mao | 28 Desembre, 2014 17:56

En els dos primers articles d’aquesta sèrie que en fa resum del que ha estat l’any 2014 en matèria de Gegants a la Ciutat de Maó parlàvem de les actuacions, de quan els gegants i la Colla de Geganters de Maó estem al carrer, a la vista de tot-hom fent pel que es va constituir fa més de dues dècades el grup.

En aquesta tercera i última part ho farem d’una altre sèrie d’activitats que hem duit a terme durant l’any 2014, que no es veuen al carrer però que són pot ser més importants que les primeres per a explicar i donar a comprendre el que són i el que representen els gegants dins la nostre cultura i tradició.

Primerament parlarem dels tallers de gegants “Els Gegants a les Escoles”. Aquesta activitat ja fa varis anys que es duu a terme, dirigida als col·legis de primària i que tots els anys en iniciar-se de nou compta amb més escoles adscrites al projecte.

Recordarem com va existir una època en que els gegants eren uns elements propis de les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia, però no de la manera i amb la vitalitat que ho són ara. Seria amb la irrupció de la Colla de Geganters de Maó i d’altres entitats similars que s’anirien constituint amb posterioritat a rel de l’illa quan aquesta mena de figures es rejovenirien i cobrarien vida, serien més protagonistes que mai... .

Fa alguns anys arribaria l’hora d’explicar aquest fet, explicar que són els gegants i el que representen. Això es començaria a fer a les escoles, als més petits, començant pel principi de tot: com es fa un gegant, els materials amb el que es construeix,  els vestits, els accessoris que porten les enormes figures, qui som i que fem els geganters, els instruments que sonem i un llarg etc. Com es pot imaginar, pels més petits que a la mateixa escola lis arribin els geganters i lis parlin de gegants la xalada és grossa.

Més gran és encara la festa quan aquests, en una excursió, visiten la seu de la Colla de Geganters i poden veure d’aprop, tocar als Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, la Geganta s’Àvia Corema, en Miquelet es Salero. Poden veure com es porten des de dins amb els seus propis ulls i fins i tot tota la classe es pot fer la foto final amb els seus gegants.

Taller on els monitors de la Colla de Geganters de Maó, el mateix grup que fa el manteniment dels Gegants de Maó i també d'altres figures gegantines de l'illa han  mostrat als residents de la Residència Geriàtrica de Maó com es poden fer uns capgrossos de manera casolana.

 

Un altre taller que es va posar en marxa durant el 2014 que deixem enrere seria el taller de gegants a la Residència Geriàtrica del C.I.M. a Maó. En aquest cas més que  mai pren sentit el dir “taller de gegants”, doncs és precisament el que es fa amb els residents a la Residència, un taller on ells mateixos ja s’han construït a seva pròpia comparsa de capgrossos i en les properes setmanes acabaran de donar forma a “una gegantona”, la geganta de la Residència Geriàtrica.

La construcció de la nova figura és un projecte conjunt entre el centre i la Colla de Geganters de Maó, en aquest cas exercint de coordinador l’encarregat del taller de la entitat gegantera Miquel Villalonga Coll. La tasca es fa al taller del constructor i en diferents caps de setmana es porta al centre per que el residents hi puguin posar les seves mans a sobra l’obra, hi puguin treballar, donar-li forma. Les valoracions fins el moment són més que satisfactòries i entre les moltes sorpreses el descobrir que senyores amb una mitja d’edat que supera els 80 anys són capaces juntament amb el coordinador de descobrir i treballar de lo millor en la construcció d’una geganta.

L’altre taller que també s’ha iniciat durant el encara present 2014 és la Escola de Gralla de Maó. Aquesta arriba donada la necessitat de tenir el grup de geganters sempre a punt un suport musical per a fer ballar els gegants, que es pot complementar sempre que sigui possible amb la tradicional banda de Música.

El cas és que a finals de la temporada 2013 el grup de graller que portava prop de dues dècades aportant les seves notes estava en un moment baix, pràcticament desmantellat per falta de músics. La escola de gralla, amb seu a la Escola Municipal de Música de Maó està possibilitant el pujar nous músics i assegurar així la existència del grup de grallers.

Com hem explicat altres vegades, la gralla forma part de la família dels oboès tradicionals dels que a la nostre illa ja s’en tenen notícies durant la baixa edat mitjana, d’aquest instrument abans  de la actual recuperació les últimes notícies a Menorca les trobem ja durant el segle XVIII. La escola de gralla ve a assegurar la pervivència d’un instrument i també d’una manera de fer música entre amics per a molts anys.

Altres activitats a part dels tallers han estat durant el  present any 2014 fomentar la presència dels gegants a la xarxa, articles en premsa menorquina i especialitzada de la península i foment per diferents vies del que avui ja no en cap la menor dubte que és la cultura menorquina dels gegants.

Mentre seguim treballant en els nous projectes a desenvolupar durant l’any que arriba sols en queda ja desitjar-vos a tots bona entrada d’any 2015.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

Els Gegants de Maó, resum de l'any 2014 (II)

geganters-mao | 26 Desembre, 2014 18:35

Fa pocs dies havíem començat l’acostumat resum que solem fer cada any en aquest acabar, de l’any de que gegants que deixem enrere.

L’any passat és recordat a Maó per el 80 aniversari d’en Tomeu I na Guida, però altres gegants de Menorca també varen tenir les seves particulars festes d’aniversari. És així com els Gegants d’Alaior vàrem celebrar juntament amb la resta de gegants menorquins, en un matí de primavera, el seu 60 aniversari. Uns altres serien els Gegants d’es Castell en Jaume i na Roser que en una tarda de juny, a la plaça Explanada del poble més oriental de l’illa també acompanyats de una bona part dels gegants menorquins i fins i tot els arribats des de Olost de Lluçanès varen celebrar el seus primers cinquanta anys de vida.

 

Festa 60 aniversari dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulàlia. amb la participacio dels Gegants de Maó, Gegant Yurca, Gegants de Llucmaçanes, Gegants d'es Castell, Gegants de Sant LLuís, Gegants de Mercadal i els amfitrions els Gegants d'Alaior. la Música va ser la de la Banda de Tambors i Cornetes d'Alaior i la dels grups de grallers. <iframe width=

Les fotografies de la Festa del 50 anys dels Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser.  Amb la participació dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulalia, els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Miquelet es Salero i els Gegants de Sa Casa d'es Poble de Mao, els Gegant Yurca, la geganta Tecla de Sant LLuís, i els Gegants d'Olost de Lluçanes.

Per part d’en Tomeu i na Guida, aquest iniciarien la seva particular gira d’estiu lluny de l’illa, a la població catalana de Calonge, tornant la visita que els gegants de sa rateta i es moix havien fet a les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia a l’any 2013. Els Gegants de Maó  durant un cap de setmana representarien a la nostre ciutat per Terres Catalanes.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble i en Miquelet es Salero participen en la Festa Major de Calonge 2014.

 

 Ja amb l’estiu menorquí engegat, que pels gegants vol dir la visita a les festes de poble, la que inaugura l’estiu sol ser cada any les Festes de Sant Martí a Es Mercadal; tot i així els geganters maonesos hi solen anar complint com a Colla de Geganters d’es Mercadal en que la que estan constituïts per conveni amb el poble més cèntric de l’illa, per a portar durant el dissabte de Sant Martí a n’en Martí i na María, els Gegants d’es Mercadal. D’igual manera a la setmana següent els gegants visiten la població  marinera de Fornells durant les Festes de Sant Antoni Abad.

Els Gegants d'es Mercadal en Martí i na María, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble de Maó, en Miquelet es Salero i el Gegant Yurca durant el passacarrers de les Festes de Sant Martí 2014 a Es Mercadal.

Al poble d’es Castell també hi anem tots els anys, per a ajudar als nostres amics de la Colla de Geganters d’es Castell a ballar a n’en Jaume i na Roser. Hem explicat en altres ocasions com dita població disposa d’una colla gegantera i grallera ben prou activa, però que debut a la joventut de la majoria dels seus membres per a portar els gegants més grossos del poble és necessària la participació dels geganters maonesos, sent ja els geganters del poble que està en festes els que s’encarreguen de portar els gegantons en Xec Calvet, els gegants de la Família Simpson i també els capgrossos.

A la població de Llucmaçanes, ja el primer cap de setmana d’agost els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida  hi fan la seva visita anual en representació del terme municipal del que forma part la vila. En aquest cas però el protagonisme és compartit, doncs existeix a la vila tota una comparsa de gegants que una família veïna del poble va anar creant començant la dècada dels 90 i per la que fa dues dècades crearien un grup de geganters similars als que ja existien en aquell moment a Maó i també a Alaior, són aquest grup, els Geganters de Llucmaçanes els que organitzen la part dels gegants dins les Festes de Sant Gaietà.

Els Gegants en Tomeu i na Guida, juntament amb altres gegants menorquins, visiten la població de Llucmaçanes amb motiu de les Festes de Sant Gaietà 2014.

A Alaior ja fa alguns anys que es va decidir no participar en els dos dies de les Festes de Sant Llorenç (dissabte de sa festa i desfilada de carrosses del diumenge), doncs a l’estiu venen molt seguides. Aquest any els geganters i grallers maonesos farien els seus balls i aportarien les notes al passa carrers del dissabte de Sant Llorenç, en el que a part dels gegants d’Alaior i altres gegants de Menorca podríem veure ballar als que arribaven des de terres catalanes els Gegants de Calafell.

A Sant Climent en Tomeu i na Guida farien la seva visita anual en el dissabte de festes, la visita es fa com els gegants que són també de tots els Sant Climenters i no per ser una passejada que mai arriba a la hora de duració li manca en absolut animació. tampoc hi falta mai la calor dels dies centrals del mes d’agost.

Els gegants de mao en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia de Sa Casa d'es Poble de Maó i en Miquelet es Salero durant les Festes de Sant Climent 2014.

A Sant Lluís també estarien d’aniversari, doncs en Lluís i na Maria celebraven el 25è aniversari de la seva arribada al poble. Els Gegants de Sant Lluís no són unes figures de molta antiguitat, podríem dir que arribades coincidint amb l’inici de l’esclat del mon geganter els últims anys de la dècada dels vuitanta, però l’haver complert 25 anys de vida ja integrats com una part més de les Festes del Sant Lluís ben mereix menció i que en la data es faixi algo per a cel·lebrar-ho. En Tomeu i na Guida per a aquelles festes cedirien la representació de la Ciutat de Maó a n’en Pere i na Gràcia i a n’en Miquelet es Salero, doncs el primers en aquells últims dies d’agost ja estaven  als balcons de l’Ajuntament de Maó preparats per a les Festes de la Mare de Gràcia.

Ja arribant als dies principals de la Ciutat de Maó, aquests s’iniciarien pels gegants amb la arribada d’en Tomeu i na Guida a s’Ajuntament, com hem dit abans per a estar presidint es Pla de la Parròquia des de els balcons de les Cases Consistorials. La arribada dels Gegants de Maó i els seus acompanyants habituals cada any és més multitudinària i en el cas d’enguany comptaria amb l’al·licient de ser la última vegada que veuríem als dos històrics gegants amb les vestimentes que en pocs dies anaven a mudar.

La Festa dels 80 anys de la arribada a Maó dels Gegants en Tomeu i na Guida i regal dels nous vestits pels gegants amb motiu de l'aniversari.

 

 El dia 2 de setembre ja va ser jornada històrica, doncs va ser la gran festa de celebració del 80 aniversari de la arribada dels Gegants de Maó, fet que es celebraria amb l’obsequi per part de la Ciutat de uns vestits nous per a les dues enormes figures, que venien a substituir als que portaven des de l’any 1990. La festa va ser al mateix Pla de la Parròquia, amb els gegants cambiant-se els vestits en directe des de la tarima on habitualment la banda de música sol sonar “es jaleo” i amb la ciutat enfront participant del moment històric. Al final de la festa no hi van faltar els parlaments de les autoritats, l’enorme pastís d’aniversari, els primers balls d’en Tomeu i na Guida amb els vestits nous i com no podia ser d’una altre manera el públic agraïment a la cosidora Isabel Mercadal que amb la seva tasca desinteressada havia fet possible el projecte dels vestits.

Els dies principals de les Festes ja serien els habituals i amb poques variacions. El dia del pregó els amfitrions participarien en el passa carrers juntament amb diferents gegants menorquins i també els arribats expressament des de la població mallorquina de Campos. Al final del pregó en Tomeu i na Guida coprotagonitzarien un moment que pels gegants fa camí de convertir-se en tradició, el que un cop acabats els parlaments del pregoner i cantant aquest juntament amb la alcaldessa i tota la plaça congregada el popular “Es Mahón”, els gegants hi fossin també per a ballar el popular valset.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els Gegants del Casal de Gent Gran Sa Casa d'es Poble en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero, acompanyats dels Gegants de Campos i els Gegants de Llucmaçanes fent el passacarrers del matí de la Mare de Déu de Gràcia.

El dissabte de la Mare de Déu de Gràcia el passa carrers va ser l’habitual, destacant com cada any la llarga durada d’aquest però també la xalada gran que es fa en aquest dia. Gegants no en van faltar, doncs als portats per la Colla de Geganters de Maó s’hi  afeixirien els Gegants de Campos i també els convidats arribats des de altres pobles de l’illa com Sant Lluís, Es Castell o Llucmaçanes. No hi faltaria de cap manera tampoc el Gegant Yurca.

El dia de la Mare de Deú de Gràcia de bon matí els gegants tornarien a ser a la Plaça de bon matí per a encetar la jornada i en el dia de sa segona festa en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero i el grup de grallers baixarien al port per a tancar les festes, en aquesta ocasió acompanyants pels Castellers de Vilafranca que rivalitzarien amb les seves enormes torres humanes amb la alçada dels gegants.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, acompanyats dels Gegants en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble de Maó i d'en Miquelet es Salero fan els últims balls de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2014 a Baixamar.

L’estiu acabà com havia començat, a Es Mercadal, portant als gegants del centre de l’illa en les que es diu que tanquen l’estiu amb clau, les Festes de Sant Nicolau.

En els propers dies acabarem aquest repàs d’un any que com ja hem dit els gegants han estat més protagonistes que mai, citant altres activitats que ha desenvolupat durant el 2014 la Colla de Geganters sense ser ja passa carrers o festes patronals.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

Els Gegants de Maó, resum de l'any 2014 (I)

geganters-mao | 21 Desembre, 2014 18:22

Ja sols falten deu dies per que aquest any 2014 que ha estat històric pels nostres gegants en Tomeu i na Guida i també per a la Colla de Geganters de Maó arribi a la fi, és llavors moment de fer repàs del que han estat alguns dels moments més simbòlics de l’any que està a punt de deixar-nos.

Començant pel principi ho farem retrocedint als pocs dies d’iniciat l’any. Concretament en la nit del cinc de gener, la nit de Reis. Aquella nit seria nit d’estreno i la Colla de Geganters de Maó presentaria a la ciutat el fruit d’un treball que havia començat varis anys abans, el de la construcció de la comparsa dels Gegants Reis Mags. La tasca s’havia fet a la que ens agrada anomenar  “la casa on es construeixen les il·lusions gegants”, que no és altra que el taller de restauració i també creació amb el que compta la Colla de Geganters, en el que els seus membres especialitzats en altres moments ja havien treballat en la construcció del nano en Miquelet es Salero, la restauració dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i també altres gegants de Menorca.

El cas és que en la nit del cinc de gener els Gegants Melchor, Gaspar i Baltasar van encapçalar la Cavalcada de Reis de Maó i amb els sons de la Banda de Música de Maó puixarien a la ciutat. No ens estendrem en aquest fet més del necessari, sols remarcar que la emoció de que varis anys de feina feta al taller, oculta de la mirada de la gent finalment veixi la llum és difícil de descriure, amb l’afeixit de contemplar com els més petits obren els ulls esbadalits de veure com ara els Reis Mags d’Orient ara també són tres gegants.

Els Gegants Reis Mags de Maó durant la Calvada de Reis de Maó 2014.

Als pocs dies els geganters tornaríem a estar al carrer, en aquest cas per a la ce·lebració de la Diada del Poble de Menorca Sant Antoni.

Durant la dècada dels noranta van existir alguns intents de que els Gegants de la Ciutat, en Tomeu i na Guida, participessin en la Diada, ballant a la mateixa plaça on s’estaven fent els foguerons i torrades de sobrassada. La pensada era que si els gegants agradaven, fet indiscutible, omplirien la festa i servirien de reclam. Ja fa anys que des de la Colla de Geganters de Maó s’està defensant que els gegants o són principals o no són, que mai han de servir de reclam cap a la festa, que la festa són ells. El fet és que dita presència dels gegants en la torrada de sobrassades de Sant Antoni no encaixaria i aquests desapareixerien de la diada durant un bon temps.

Enguany ja serà el tercer en que els Gegants de Maó han tornat a la Diada del Poble de Menorca, en aquest cas el dissabte abans del 17 de gener i per a ser ells mateixos els que expliquin, fent de narradors, els fets que vàrem canviar la història de la nostre illa per sempre. Això es fa al mateix Pla de la Parròquia i també de de el primer any es va convidar per a  participar en l’acte als membres de la Colla de Geganters de Llucmaçanes, per que vinguessin amb dos dels seus gegants que representen precisament al Rei Alfons III i a l’Abu Omar, l’últim governador àrab de l’illa, poguent així aquests gegants fer d’actors mentre els fets es van narrant.

L’èxit d’aquest nou format des de el primer any ha estat corroborat i per al proper 10 de gener novament en Tomeu i na Guida ens contaran el capítol de la nostre història, això si, per acabar finalment ballant tots els gegants, fins i tot els que pocs minuts s’hauran enfrontant en batalla, que és el moment que més esperen els més petits.

  

els gegants de mao durant els actes de la diada de sant antoni patro de menorca

Si va existir una època en que els gegants eren cosa de l’estiu això ja pertany al passat doncs just el mateix dia que acabà el carnaval 2014 faria entrada, com enguany ja farà una dècada que ho fa la geganta s’Àvia Corema.

Sempre s’ha dit que per que uns gegants puguin fer la representació de un població han de formar part del seu patrimoni, han de ser dels seus habitants. En Tomeu i na Guida van ser adquirits a l’any 1934 per que fossin els Gegants de Maó, propietat de l’Ajuntament i per lo tant de tots els maonesos. S’Àvia Corema és el mateix cas i des de fa una dècada és la tercera figura gegantina del municipi  (cas diferent és el d’en Pere i na Gràcia que són del Casal de Gent Gran d’es Camí d’es Castell, del que en fan la representació o en Miquelet es Salero que és inventariat per la mateixa entitat que el va crear fa 14 anys).

El cas és que la nova geganta el primer any va ser una prova, al cap de poc temps tot un èxit i avui ja és insubstituïble en els dissabtes de quaresma. En el cas de l’any 2014 que està a punt de deixar-nos aquesta no va faltar a cap de les seves cites, cada dia a una plaça diferent i en aquesta ocasió acompanyada de la mestressa de cerimònies “La Senyora Garcia”.

La festa acomiadament de la geganta, el dimecres abans del dijous de centre, en els últims anys ha comptat amb un nou al·licient, el de que els fillets poden recollir en aquella tarda els fruits dels arbres que han estat regant durant els dies de quaresma “els dels arbres caramel·lers”.

la geganta s'Àvia Corema de Maó, Menorca. acompanyada dels membres de la Banda de Música de Maó i la Colla de Geganters de Maó.

Per acabar la primera part del repàs del que ha estat aquest any 2014 ho farem citant una altre celebració en que els gegants s’hi ha fet un lloc des de fa alguns anys, la festa de primavera exaltació de les flors: Maó + Flors.

Les tradicions mai s’inventen, es poden intentar imposar, però sols es converteix en tradició si la gent així ho decideix. Ja fa anys que s’anuncia la entrega del ram de flors a sa geganta na Guida en els mateixos balcons de s’Ajuntament com a un dels moments importants de la festa de primavera “Maó + Flors”. El fet ha tingut acceptació i al mateix el sol seguir un passa carrers dels Gegants de la Ciutat i els seus acompanyants pells carrers del centre de la població.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els gegants de Sa Casa d'es Poble en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero durant el passacarrers del Maó + Flors.

Una altre Festa també de primavera però molt especial ja seria la que es va cel·lebrar a la Residència Geriàtrica del C.I.M. a Maó el mes de maig. La celebració portava per nom "90 i més" i seria un homenatge als residents que havien arribat a aquesta edat, els que emocionats vàren poder menjar el pastís que per a tal ocasió s'els havia preparat i també contemplar els balls dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, d'en Pere i na Gràcia i d'en Miquelet es Salero.

gegants de mao en tomeu i na guida 

En el propers articles arribarem a les festes d’estiu i també als tallers i cursos que impartiex la Colla de Geganters de la Ciutat de Maó al llarg de l’any.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

Gloses per a un Nadal Gegant

geganters-mao | 14 Desembre, 2014 21:11

Antonio Caules, José Portella, Francisco Dalmedo i Rafael Sintes van ser El setembre de l'any 1934 les primeres quatre persones a Maó que varen portar sobre les seves espatlles als avui coneguts com en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó. En aquella època els gegants encara no eren tradició dins les nostres festes.

Avui, vuitanta anys després, en Tomeu i na Guida no sols són un fet tradicional dins les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó si no que són símbol i representació de la festa i de la nostre cultura; Així ho han celebrat més protagonistes que mai aquest any que estem a punt de deixar i en el que us volem fer arribar, tot el grup de persones que seguim portant any rere any als nostres vells i estimats gegants a les nostres espatlles, la nostre felicitació de Nadal en una altre de les formes de la nostre cultura com a poble, la glosa menorquina.

És el nostre desig que passeu un bon Nadal i feliç entrada d’any 2015 i que per molts anys ens puguem seguir trobant en moments tan entranyables com un matí de la Mare de Déu de Gràcia quan la sortida de sa colcada i els gegants...

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

La tradició del Pare Noel

geganters-mao | 09 Desembre, 2014 21:31

Com cada mes publiquem també en aquest medi el mateix article d'investigació sobre la cultura popular que publiquem mensualment a la revista insular "Útil":

El Gegant de Maó en Tomeu a l'any 2003 participant a la cavalcada de reis disfressat de

fotografía de l'any 2003, amb en Tomeu, el Gegant de Maó, participant a la cavalcada de Reis disfressat de "Pare Noel".

En els Nadals d’avui existeix un personatge, el Pare Noel, que per la seva presència els més joves podrien pensar que parlem d’ una tradició que data de ben antic. Lo cert és que molts l’hem vist arribar per primer cop, no fa tantes dècades, per a compartir protagonisme amb els Mags d’Orient.

Al personatge s’el coneix amb els més diferents noms, sent els més coneguts per nosaltres els de Pare Noel, San Nicolás o Santa Klaus (aquest últim vendria de la pronunciació del nom en alemany San Nikolaus).

La història ens remunta a finals de segle III, quan naixé Nicolás de Bari, en un poblet del que actualment és Turquia. Fill de família benestant, de molt jove heretà una gran fortuna (els seus progenitors moririen en una epidèmia de pesta), la que donà als més necessitats abans de marxà a la ciutat de Myra per a dedicar-se al sacerdoci.

A dita ciutat, Nicolás de Bari arribaria a ser ordenat bisbe. Prest circularien centenars d’històries sobre les bondats del personatge, la dedicació als més necessitats i fins i tot narrant els seus milacres. Arribaria a ser tal la admiració que despertà que es convertiria en Sant Patró de Turquia, Grècia i Rússia.

Sobre la seva relació amb els més petits, es conta que en sentia vertadera devoció. Es diu que en una ocasió en que varis fillets varen ser mal ferits de mort, el sant aconseguí sols amb la seva oració la curació immediata.

També seria nombrat patró dels mariners; la història ens conta com estat un grup d’ells en una tempesta en mig de la mar i veient-se perduts, al nombrar-lo en les seves oracions el mateix San Nicolás es faria present i calmaria les aigües.

Sant Nicolás morí un 6 de desembre de l’any 345. Per la proximitat del dia amb la festivitat de Nadal es decidí que podria ser el sant indicat per a la representació del repartiment de regals entre els fillets (tradició practicada a mitjans del mes de desembre i anterior al cristianisme).

Ja des de mitjan segle VI es començarien a construir temples dedicats a Sant Nicolás de Bari, contant-se en la actualitat per centenars. A l’any 1087, les seves relíquies foren rescatades de les que es convertirien en terres practicants de la religió musulmana per a ser portades a la ciutat italiana de Bari, on es diu que la seva presència propiciaria tants de milacres que la fama s’escamparia per tot Occident.

Seria al segle XVII quan emigrants holandesos portarien a les seves colònies americanes la tradició de Sinterklaas, el seu patró; on arrelaria amb força.

L’aspecte amb el que avui tots coneixem al globalitzat Pare Noel ja el devem a una campanya publicitària d’una coneguda marca de refrescs que a l’any 1931 el va vestir amb els seus colors, que són amb els que avui entra a les cases de tot el mon.

Es conta que avui Santa Klaus viu durant tot l’any al Pol Nord, amb  la seva esposa Noel i tot un grup de nanets que són els que fabriquen els regals que repartiran en la nit de Nadal. No existeix cap dubte que la tradició que un dia va viatjar al Continent Americà i posteriorment regressar a Europa i entrar a Espanya està ja assentada entre nosaltres, tot i que amb la existència d’una altra de més arrelada com és la dels Reis Mags, ocuparia el segon lloc en protagonisme entre els més petits i en moltes ocasions ocupant els Mags d’Orient l’espai de la tradició i el vell bonàs, grassonet i de barba blanca el dels grans magatzems com a reclam publicitari.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

Assemblea General 2014 i sopar de colla

geganters-mao | 29 Novembre, 2014 16:40

Sempre s’ha dit que una colla de de geganters no pot ser només un grup de persones que es puguin dedicar de manera altruista a portar els gegants; Condició indispensable per que el grup pugui ser considerat una entitat cultural dedicada al foment del mon dels gegants, una colla de geganters, és que aquesta tingui de caire democràtic i participatiu per part de tots els seus membres, els que aniran elegint periòdicament com ha de ser i funcionar el grup i qui l’ha de dirigir.

Això és precisament el que es va fer ahir a la nit a la seu de la Colla de Geganters de Maó, elegir la nova junta directiva que haurà de dirigir el grup les properes temporades.

Hem de citar que quan al poc d’iniciada la dècada dels noranta varen començar a aparèixer les noves agrupacions geganteres que vindrien a substituir als antics geganters que portaven els que avui ja són els gegants antics de Menorca, aquestes agrupacions eren molt més simples que al dia d’avui. Actualment la Colla de Geganters de Maó gestiona els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els fa el manteniment,  els balla i organitza tota la part dels gegants dins les Festes de la Mare de Déu de Gràcia ((juntament amb l’Ajuntament de la Ciutat), també porta  a n’en Pere i na Gràcia de sa Casa d’es Poble, a s’Àvia Corema i a altres figures que s’han anat creant en el mateix taller de la Colla de Geganters de Maó en els últims anys com són en Miquelet es Salero i la comparsa dels Gegants Reis Mags. Apart treballa en el foment del fet geganter en la investigació i publicació sobre el fet, mantén diferents tallers i escoles com són la activitat dels gegants a les escoles, el taller de gegants a la Residència Geriàtrica del C.I.M. a Maó o la nova escola de gralla a la ciutat.

Hem dit tot això per a explicar una estructura bastant complexa que coordina totes les activitats, per a la que es necessita que aquest treball el distribueixi diferents persones dins una junta directiva, el que diguem “es grup de feina”. També és necessari i imprescindible per a  ser el que sóm que els càrrecs es vaixin rellevant amb periodicitat.

En la nit d’ahir, el Cap de Colla sortint Xiscu Mora Laforet va introduir la reunió, que no depararia cap sorpresa doncs el canvi ja estava anunciat des de bastants mesos abans i la nova junta directiva entrant, que previ votació dels membres seria elegida la formarien en la presidència Magdalena Fulla Granja, com a vicepresident Cristian Obrador Aristegui, en la secretaría Rosa Varón Uso, com a tresorer Francesc Camps Segui  i com a vocal Tomeu Obrador Tudurí.

No hi faltaria l’aplaudiment i el reconeixement per la feina feta pel cap de colla sortint Xiscu Mora i les primeres paraules de la presidenta entrant.

I com que de formalismes sols els necessaris... prest arribarien les bromes i un sopar de pitza per a celebrar que aquí estem, una entitat avui reconeguda per la seva tasca a la ciutat de Maó a la que representa i que any rere any ha aconseguit créixer, renovar-se i seguir sempre parlant d nous projectes, que és com va acabar ahir la reunió-sopar.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

 

Els Gegants a les Escoles

geganters-mao | 23 Novembre, 2014 18:30

A la Colla de Geganters de Maó sempre hem considerat que per a promocionar el mon dels gegants, en el cas nostre els Gegants de Maó, no sempre és necessari treurer-los al carrer i fer-los ballar. De fet una de les polítiques al llarg de les últimes dècades ha estat la de preservar els gegants com un element propi de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia i durant la resta de l’any donar a conèixer el fet amb tallers a les escoles, centres socials o també en publicacions i en les xarxes socials.

Amb tal finalitat, els tallers que la Colla de Geganters de Maó que aquest any ja te en funcionament són tres, dels que dels dos primers ja en hem parlat en les últimes setmanes: la escola de gralla, dirigida al manteniment i promoció d’un dels instruments que de més antic en trobem documentació a l’illa de Menorca i els Tallers de Gegants que s’està desenvolupant a la Residència Geriàtrica del C.I.M.  a Maó, on els mateixos residents al centre sota la coordinació d’un constructor membre del grup estan coneixent els materials i tècniques amb les que es pot construir un gegant, el seu propi gegant, el de la residència geriàtrica.

El tercer taller que està en funcionament és dirigit als més petits, en el que les monitores del grup de geganters  visiten les escoles de la ciutat on mostren el fet geganter als més petits i fins i tot aquests en una segona sessió  visiten la seu de la entitat gegantera per a veure i conèixer de més aprop els gegants.

 

En la visita a les escoletes, les geganters mostren als fillets els complements que porten els gegants a les mans, explicant-lis el que representen aquests segons la llegenda que un dia es va escriure sobre els gegant de Maó; es mostra el cartró amb el que es pot construir i restaurar un gegant, s’els mostra els instruments que fan sonar durant els passa carrers, les gralles i els timbals i fins i tot els més petits poden comprovar com es posen les faixes els geganters. Un moment molt divertit sol ser quan s’han d’estirar a terra en filera varis fillets per a saber quants en farien falta per a saber la altura d’un gegant. La xalada és gran, tot i així el plat fort arriba al cap d’uns dies...

En la segona sessió els petits visiten “la casa dels gegants”, on romanen en Tomeu i na Guida, s’Àvia Corema i també en Miquelet es Salero. Aquell dia tenen la oportunitat de veure com és un gegant per dins o també són ells mateixos els que es poden posar a sota d’en Miquelet. Les taules són preparades per que els petits es puguin pintar la seva màscara de Miquelet amb la que després de escoltar les explicacions de les monitores podran marxar cap a al escola de nou, no sense abans haver-se fet la fotografia de grup amb els gegants.

La activitat fa anys que es ve portant a terme, destacant el número creixent de col·legis que formen part del programa any rera any. Per als tallers de gegants a les escoles del present curs 2014-2015 ja són confirmats 16 col·legis, centenars de fillets, que no hauran de esperar a l’estiu per a veure els seus gegants, però en aquesta ocasió com una activitat a la escola.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

El que alguns han dit de noltros, els menorquins (II)

geganters-mao | 12 Novembre, 2014 14:36

com cada mes transcribim en aquest medi l'article mensual que publiquem en la revista insular "Útil"

A l’article del mes passat iniciàvem una sèrie del que havíem batejat com a “desfoment del turisme”. Acostumats a presumir de la nostre terra i vendre la amabilitat dels seus habitants, recuperem el que diferents visitants han dit en negatiu de nosaltres. Com ja indicàvem, l’objectiu no és altre que el de riure’ns de nosaltres mateixos a l’hora que dels que tan malament ens han vist.

En la primera part d’aquesta sèrie recollíem algunes de les perles que va dedicar als mallorquins George Sand, als que va visitar juntament amb el seu amant el  compositor Fryderyk Chopin. Avui recollim algunes de les que ens dedicar als menorquins el que va ser governador anglès de Menorca George Armstrong; les trobem en el treball Historia Civil y Natural de la Isla de Menorca, impresa a Madrid a l’any 1781.

Un dels capítols del llibre porta per nom “Caracteres, usos y costumbres de los menorquines”.

Estos isleños que en otro tiempo eran famosos por su valor, y por su destreza en el uso de la honda, viven hoy en día en la más vergonzosa indolencia. Parece que han perdido el valor con la libertad y se muestran tan poco ansiosos de esta última, que no se ponen de ninguna manera en estado de recobrarla.

En el mateix capítol segueix dient:

Son naturalmente querellosos y vengativos. Traspasan su ira a sus descendientes y como es menester poco para encolorizarlos, sucede frecuentemente que estas enemistades subsisten entre las familias, hasta después que las disputes que las han ocasionado se han adormecido.

Viven tan recelosos los unos de los otros que no pueden imaginarse que un hombre aspire a un empleo sin llevar la mira de hacer daño a su vecino (...).

Armstrong en diferents moment aborda el tema de que la illa podria ser més rica de no ser per la incapacitat o falta de ganes dels menorquins per a treure-li el fruit.

Es constante, que este Pueblo  jamás será rico, mientras no sea industrioso. La mar les está abierta como a sus vecinos, quienes se enriquecen por el comercio. Sin embargo no hay ninguno que pueda habilitar sus bageles a tan baxo precio como estos perezosos Menorquines, que estando rodeados de tantos puertos, jamás han sabido aprovecharse de esta ventaja, y quieren más sacar de los estrangeros las cosas necesarias para la subsistencia.

Son naturalmente perezosos, con tal que puedan poner al abrigo de la pobreza a sus familias, y de los cuidados amargos que trae consigo; se cuidan poco de las artes y manufacturas que facilitan a sus vecinos tan rápidas fortunas.

(...) los menorquines, excepto las viñas, no saben podar los árboles y cuando se les pregunta la razón, responden con gravedad, que Dios sabe allá arriba más que nosotros.

Tot i així el treball de George Armstrong per molts és recordat per la part que s’emporten les dones d’es Mercadal, de les que ens en parla en el capítol Descripción topográphica de los términos de Mercadal y Ferrerias.

No puede verse los habitantes de esta Ciudad sin admirarse de las diferencias que los distingue de los demás habitantes de la Isla. Estos tienen alguna dureza y algo de horrible en su fisonomía: lo que se manifiesta principalmente en las mugeres y se atribuye generalmente esta deformidad a la mala calidad de las aguas.

Sembla mal de fer que algú pogués arribar al càrrec de governador amb un enteniment capaç de raonaments tan disparatats. Els anglesos no les devien trobar totes lletges a les nostres dones pel que ens diu més endavant, en tot cas per a acabar-ho d’espanyar del tot.

Quando algún niño tiene los ojos azules, o pardos y el pelo rubio como sucede alguna vez, el marido encoge los hombros sospechando infidelidad en su muger. A la verdad tienen una viveza y una voluntad que las inclina freqüentemente a mantener un comercio ilícito con los Oficiales Ingleses.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

En Tomeu i na Guida ja són matèria d'estudi "a les escoles"

geganters-mao | 04 Novembre, 2014 22:07

La importància que ha assolit el mon dels gegants a l’illa de Menorca des de fa poc més de dues dècades per a pocs passa desapercebuda. Els gegants a la ciutat de Maó pràcticament des de la seva arribada es van convertir en part insubstituïble de les Festes patronals, però en els últims anys han multiplicat la seva presència i són més protagonistes que mai en tots els actes en que participen.

Ja feia temps que anàvem dient que en Tomeu i na Guida i la estimació que lis professen els habitants de la ciutat que els acull es tindrien que posar a estudi... El cas és que a partir d’aquest curs escolar 2014-15 així serà, els Gegants de Maó seran motiu d’estudi “a les escoles”.

La història comença abans de l’estiu quan rebérem un correu electrònic de la Editorial Vicens Vives per a poder utilitzar la imatge dels nostres gegants per a una il·lustració d’un dels llibres de text que editen i arriben a les escoles per a fer de guia als estudiants. Sempre hem dit que la nostra entitat, la Colla de Geganters de Maó, hi és per promocionar el mon dels gegants molt més lluny de la seva presència al carrer durant els dies de festa, per dit motiu la nostra resposta seria la col·laboració plena en el projecte.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida ja són als llibres d'escola. Imatge del llibre editat per la editoral Vicens Vives on en Tomeu, es Gegant de Maó ilustra una de les seves pàgines.

El cas és que s’enviaren a la editorial diferents fotografies sobre el que estaven buscant, un geganter sortint o estand baix el gegant, per que ells mateixos escollissin la que lis podia semblar més adient. Al cap d’algun temps ja rebríem el PDF amb la imatge tal i com està ja als llibres dels més petits, on el Gegant en Tomeu i el geganter que hi va a sota serveixen per a mostrar com es porta un gegant un cop finalitzat el procés de creació de la figura.

Des de la nostra entitat felicitem la iniciativa de que els gegants, no sols els Gegants de Maó, en general, hagin arribat a uns llibres de text en els que els que ja tenim més edat recordem con en un temps sols hi apareixien reis, governants i gent qualificades importat com si sols aquests mereixessin ser coneguts. Avui els Gegants de Maó i en conseqüència tots els gegants menorquins i de més enllà estan d’en hora bona, els Gegants i la cultura popular són més que mai presents a les escoles.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

Entrega dels Premis Onda Cero Menorca 2014

geganters-mao | 29 Octubre, 2014 16:11

Antonio Caules Nadal, José Portella Sintes, Francisco Dalmedo Gomila i Rafael Sintes Roig van ser les quatre primeres persones que un set de setembre de l’any 1934 van portar a Maó als Gegants en Tomeu i na Guida. D’això en fa 80 anys, després d’ells moltes altres persones es van posar davall es faldons d’es gegants, molts cops les mateixes persones que descarregaven el vaixell al Port de Maó, també alguns asilats a la Casa de la Misericòrdia, que fent de geganter podien guanyar-se “unes pessetes”; vàren arribar també en Miquel Ensenyat, en Xec Grau i els seus fills... i finalment la actual Colla de Geganters de Maó.

El fer de geganter hi va haver un temps en que no era un fet suficientment reconegut per la importància que te el que algú mogui els gegants durant les Festes, el fer que aquests puguin ballar per la ciutat, caminar davant els fillets i no tan fillets. Avui el ser geganter segueix representant el mateix que era fa vuitanta anys, fet d’una altre manera, però en definitiva donar vida als gegants amb la major il·lusió de qui participa de manera activa en les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia.

El passat dilluns a la nit la Colla de Geganters de Maó va rebre el galardó com a protagonista de l’any 2014 en l’apartat Festes i Tradicions que entrega la Emisora Onda Cero Menorca.

L’acte, la cerimònia d’entrega dels galardons, va tenir lloc al Teatre de l’Orfeò Maonès. passades les vuit i mitja de la nit el saló estava amb la majoria de seients plens amb els galardonats que esperaven el seu torn per a pujar a l’escenari, autoritats i representants de les entitats principals de la Ciutat.

III Gala de entrega dels premis Onda Cero Menorca, en la que va ser galardonada la Colla de Geganters de Maó en l'apartat Festes i Tradicions.

III Gala de entrega dels premis Onda Cero Menorca, en la que va ser galardonada la Colla de Geganters de Maó en l'apartat Festes i Tradicions.

Una introducció en forma de dansa a càrrec de les joves del Estudi Alba de Dansa donaria pas a la entrega dels galardons, conduïda per la directora de la Emissora Onda Cero a Menorca Diana Font. Els geganters no van haver d’esperar massa en ser cridats a l’escenari, doncs van ser els segons en pujar a recollir el premi.

La de dilluns va ser una nit de sorpreses, i els geganters també en teníem una de preparada, i és que a part de pujar a recollir la estatueta la membre del grup directiu de la entitat Magda Fullana, en nom de tot el grup i del president de la entitat Xiscu Mora Laforet, també va sortir d’entre les cortines del teatre per a recolzar-la “En Miquelet es Salero”. En aquest moment els aplaudiments del públic van anar en augment i van cessar un cop la representant dels geganters va prendre la paraula, visiblement emocionada, que en ocasions va haver de aturar el parlament.

Les paraules que pronunciar Magda Fullada, del Grup de Geganters, serien d’agraiment a la emissora Onda Cero, a la Ciutat a la que tenim la responsabilitat i l’honor de representar i també a totes les persones, avui ja centenars, que en algun moment han estat membres del grup que dona vida als Gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

Altres galardonats en la nit van ser en l’apartat de Cultura la tan estimada per tots Joana Pons amb ses Guitarres o també entre altres la Associació d’es Ecleròsis Múltiple o el Club Marítim de Maó cada un en la seva categoria.

III Gala de entrega dels premis Onda Cero Menorca, en la que va ser galardonada la Colla de Geganters de Maó en l'apartat Festes i Tradicions.

Avui el mon dels gegants, no sols dels Gegants de Maó, si no de tots els Gegants De Menorca i els seus homònims d’altres terres està d’en hora bona, el ser geganter és un fet reconegut i com va dir la periodista Diana Font durant l’acte: Ya era hora de que alguien se acordara de un grupo...

Les cançons de Bep Marquès brodarien la cerimònia i no hi faltarien al final la fotografia de tots els galardonats junts a l’escenari i com solen acabar aquetes coses... amb una picadeta per a relaxar-nos d’una nit de nervis i emocions.

Sols en queda afeixir que moltes Gràcias a la Emisora Onda Cero Menorca per el galardó i també a tots els que han format part de la Colla de Geganters de Maó durant aquests anys, que són els que han portat al grup al moment de reconeixement.

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao

Sa amigueta d'en Miquelet es Salero va prenent forma

geganters-mao | 25 Octubre, 2014 19:48

Com ja havíem avançat abans de s’estiu, en Miquelet es Salero prest tindrà una amigueta. Aquesta es va començar a construir el passat mes de març en forma de taller pels residents a la Residència Geriàtrica de Maó. Es tracta d’una gegantona que no farà més de 215 centímetres d’altura i pesarà un  màxim de 12 kilos de pes, per a ser portada per a fillets de aproximadament vuit anys d’edat. La amigueta d’en Miquelet es Salero de moment encara no te nom, està en procés de construcció, i avui s’han reanudat els tallers a la Residència Geriàtrica encaminats a poder tenir la nova figura enllestida per a la propera primavera.

Un monitor de la Colla de Geganters de Maó, el constructor Miquel Villalonga, és qui coordina, juntament amb la direcció de la residència del centre, el treball, en el que es pretén que tot i estar parlant d’una tasca molt especialitzada les mateixes persones majors del centre hi puguin prendre part i posar-hi les mans a sobre el fang, el cartró, la cola...per que la nova gegantona sigui seva i creada també per a ells mateixos.

En la sessió d’aquesta tarda encara no s’ha fet us dels materials i el que s’ha fet és una projecció fotogràfica d’alguns dels moments i processos de construcció en que es va treballar l’any passat, per anar recordant als participants en el taller la tasca començada i per acabar parlant també del que es farà aquest any.

la nova gegantona que representarà a sa amigueta d'en Miquelet es Salero, prenent forma a la residencia Geriàtrica del C.I.M. a Maó

La nova figura participarà en les festes com a la amigueta d’en miquelet es Salero, dins la comparsa dels Gegants de Maó, però serà propietat de la Residència Geriàtrica, motiu pel que els residents han de ser qui escolleixin en tot moment com ha de ser. De moment, en la sessió d’avui s’ha decidit que la filleta de mides gegantines portarà en la ma esquerra un telèfon mòbil i en la endreta un llibre en el que el punt de lectura serà una flor. Representarà així que en sortir de classe, amb els llibres a la ma, estarà tot d’una telefonant a ses amigues, o a n’en Miquelet es Salero. La Flor fent de punt de llibre podrà ser un regal d’en Miquelet... tot i que la idea és que de moment sols siguin “bons amics”.

En poques setmanes el que fins el moment hi ha fet, que es el bust i el tronc anirà donant pas també als braços i mans, que encara estan per construir. Hi queda per davant la estructura de fusta, el vestit... i la presentació en societat just arribat el bon temps (que de moment avui a dia 25 de octubre es resisteix a donar pas a la tardor).

La família dels gegants menorquins prest comtarà amb una nova figura, i serà des de aquestes ratlles on anirem narrant el procés de construcció i com aquest va avançant.

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.gegantsmao.menorca.es

1 2 3 ... 35 36 37  Següent»
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS