elenavera | 07 Setembre, 2020 08:10 |
Des de 2015, en Ramon i jo tenim el costum de viatjar la darrera setmana d'agost a Chamonix. És la setmana gran de l'Ultra Trail del Mont Blanc (UTMB) i quan en Ramon celebra el seu aniversari i sant. Ens allotjam sempre al mateix lloc, a un petita casa de fusta de l'amable família Worthington. Ens agrada tant que cada any quan ens acomiadam ja reservem per l'any següent. I aquest estiu, malgrat la incertesa que regna en tots els àmbits pel COVID-19, com que ja ho teníem reservat, ens vàrem aventurar.
Alguns anys hi hem anat a participar a les curses del UTMB (2016, 2017 i 2018). D'altres hi hem anat a entrenar el recorregut (2015 i 2019). Enguany, per fer alguna cosa nova i no allunyar-nos massa, vàrem optar per fer sortides sense passar per Suïssa ni Itàlia, i explorar més a fons la zona més propera a Chamonix, visitant llocs espectaculars, com la glacera de Le Tour amb el seu refugi Albert 1r situat a 2.707 d'alçada, el cim del Mont Buet amb 3.096 d'alçada, i la Jonction on s'uneixen les glaceres dels Bossons i Taconnaz, entre d'altres. Com que les previsions meteorològiques eren de bon temps per als primers dies, però de molta de pluja i fred per als últims, el mateix dia que vàrem arribar, ja férem la primera sortida. La pluja només ens va frenar el dissabte. Diumenge, malgrat la pluja, ens vàrem engrescar amb la roba impermeable. I per sort dilluns i dimarts el sol ja tornava a brillar.
A continuació, algunes fotos de les set sortides que vàrem fer, amb els seus respectius enllaços directes als àlbums a Facebook i als mapes i tracks a Wikiloc:
elenavera | 06 Desembre, 2019 21:09 |
El passat cap de setmana en Ramon i jo vàrem participar a la Tramuntana Travessa 2019, una cursa de muntanya amb sortida a s'Arracó i arribada a Pollença, de 120km i 4.550 metres de desnivell positiu. Vaig sortir donant-ho tot fins que em vaig torçar el turmell, aproximadament al km 28 de la cursa. De primer vaig patir molt de dolor i vaig pensar que hauria d'abandonar, però poc a poc el dolor va anar minvant i vaig aconseguir arribar a la meta, en menys de 20 hores, exactament el meu objectiu, i obtenint la tercera posició en la classificació de dones.
En Ramon no va arribar a temps al control de pas de Tossals i, després d'haver completat uns 85km, es va veure obligat a retirar-se de la cursa, satisfet de la feina feta.
Aquí teniu algunes fotos que mostren la bona estona que vàrem passar, gràcies a la incansable feina dels organitzadors i a l'ajuda dels voluntaris, companys i seguidors.
elenavera | 07 Setembre, 2019 20:44 |
Per cinquè any consecutiu, hem celebrat l'aniversari i el sant d'en Ramon a Chamonix, allotjant-nos al mateix lloc de sempre, que ja ha esdevingut "la nostra caseta de fusta" als Alps. I com en els darrers quatre viatges (2015, 2016, 2017 i 2018) l'estada ha coincidint amb la gran setmana de l'Ultra Trail del Mont Blanc (UTMB).
Igual que el 2015, enguany no hem participat en cap cursa, sinó que hem anat a trescar per la muntanya tranquil·lament, tot aprofitant la infraestructura d'autobusos que posa UTMB a disposició dels corredors, acompanyants i públic en general.
Així, hem completat el recorregut sencer de la cursa UTMB, 171,5km i +10.042m de desnivell positiu, en quatre agradables sortides, on hem tengut un poc de tot: núvols, sol, fred, calor, pluja... estones de soledat i pau absoluta i estones molt animades gràcies a la companyia dels corredors que participaven a les curses UTMB:
Dimecres 28/8/2019: Notre-Dame de la Gorge a Courmayeur
Divendres 30/8/2019: Courmayeur a Trient
Diumenge 1/9/2019: Trient a Chamonix
Dilluns 2/9/2019: Chamonix a Notre-Dame de la Gorge
elenavera | 12 Agost, 2019 14:22 |
Aquest cap de setmana l'hem passat a Salardú per participar a la Trail Naut Aran, de 53km i 3.600 metres de desnivell positiu. Es tracta d'una cursa duríssima, però amb uns paisatges tan espectaculars que compensen qualsevol esforç: autèntiques pales amb pendents superiors al 30%, molts trams fora camí, un llarg caos de blocs de pedra i una vertiginosa pujada i baixada al Tuc de Maubèrme, un dels cims més emblemàtics de la Val d'Aran, fronterer amb França.
Jo vaig aconseguir arribar a la meta en 11 hores i 50 minuts. En Ramon també va completar pràcticament tot el recorregut, inclosa la difícil pujada i baixada al cim Maubèrme. Però a l'avituallament de Pas Estret, va arribar molt just de temps i va optar per abandonar, juntament amb una altra corredora en la mateixa situació i seguint els consells de l'organització, que molt amablement els varen portar de tornada a Salardú, just a temps per anar a gaudir d'un ben merescut sopar.
Aquestes són algunes de les imatges del cap de setmana. L'àlbum complet es pot veure a Facebook)
elenavera | 06 Juliol, 2019 21:37 |
Hem passat uns dies a Cortina d'Ampezzo, una bella ciutat del nord d'Itàlia, per participar a la Lavaredo Ultra Trail, als Alps Dolomites. Hem viatjat amb en Miquel Amengual i en Mateu Oliver i hem gaudit molt de la seva divertida companyia. Durant el viatge i la cursa, també hem compartit bones estones amb en Miquel Avellaneda i en Jordán Castro, i hem tengut la sort de coincidir amb altres companys corredors: n'Àngels Llobera, en Manel Gil Castelló, en Jose María Pastor Alfocea... Hi havia força mallorquins enguany!
Per arribar a Cortina d'Ampezzo hem fet dues hores de vol (Palma-Venècia) i dues hores de bus (Venècia-Cortina) i el mateix per tornar. Les connexions des de Palma són poc freqüents, però amb una bona planificació, resulta relativament fàcil arribar a Cortina i allà hi ha molta oferta d'allotjament i gastronomia, un viatge molt recomanable per a tots els amants de la muntanya. A l'hivern, Cortina és una de les estacions d'esquí més glamuroses d'Itàlia: ha acollit esdeveniments esportius molt importants, com ara les Olimpíades d'hivern de 1956 i ara es prepara per acollir el Mundial de Esquí Alpí 2021 i les Olimpíades d'hivern 2026.
La Lavaredo Ultra Trail comença a les 23:00 al centre de la ciutat i té un recorregut de 120km amb 5.800 metres de desnivell positiu. Els temps de tall són molt exigents, especialment els primers. I en Ramon, com que encara arrossega molèsties des de la fractura de radi que l'impedeixen utilitzar els bastons com cal, no va arribar a temps a un dels controls i es va veure obligat a abandonar la competició. Ell s'havia apuntant a la cursa abans de la caiguda i ja sabia que difícilment podria acabar, així que amb bon humor va aprofitar el fabulós dia gaudint de la muntanya per lliure i després em va venir a rebre a la meta.
Aquestes són algunes de les imatges del viatge. L'àlbum complet es pot veure a Facebook)
elenavera | 04 Juny, 2019 13:25 |
Hem passat el cap de setmana a la Vall de Ribes i hem participat a la novena edició d'Els Bastions, juntament amb 1200 corredors de muntanya. Els Bastions engloba quatre curses amb distàncies que van des de 27km fins a 100km, totes amb punt de partida i arribada a Ribes de Freser, i nosaltres hem completat la Marathon, amb una distància de 50km i 2.800m de desnivell positiu.
Ribes de Freser és un poblet molt agradable del Ripollès, una de les comarques del Pirineu de Girona, i s'hi arriba amb poc més de dues hores de tren des de Barcelona. S'hi menja molt bé, especialment a Els Caçadors i a la Perdiu Blanca, i fins i tot al mateix Hotel Catalunya Park on ens hem allotjat molt còmodament.
La cursa ens ha anat molt bé i hem quedat molt contents, especialment perquè ha suposat la reincorporació den Ramon a les curses de muntanya, després de la caiguda i fractura de canell que va patir el dia 1 de març.
elenavera | 08 Desembre, 2018 12:09 |
El passat cap de setmana en Ramon i jo, juntament amb altres companys del Club Sa Milana i molts altres amics de Mallorca, vàrem passar uns dies a Eivissa per participar en la cursa per muntanya 3 Días Trail Ibiza.
Coneixíem Eivissa molt bé, perquè per donar contingut al Mapa d'EivissaWeb i publicar reportatges, fa uns anys vàrem fotografiar pràcticament tots els pobles, platges, espais naturals i llocs d'interès de l'Illa. Però feia uns 16 anys que no trepitjàvem la pitiüsa major i ha estat un retrobament amb molt valor sentimental. Llàstima no haver-hi anat amb la nostra filla, com solíem fer.
Ha estat una gran satisfacció comprovar que Eivissa no ha canviat gaire en tot aquest temps. Bona part de les zones que hem visitat conserven tot el seu encant i els nostres locals preferits continuen talment els recordaven. Les casetes de pescador i varadors de Cala Xarraca, el bar Flotante a Talamanca, Can Caus i la seva granja a Santa Gertrudis... Alguns llocs han canviat molt, com ara la cafeteria de l'Hotel Montesol, que s'ha convertit en una espai de luxe, amb una decoració espectacular que val la pena veure, encara que sigui només per fer un te.
També vàrem aprofitat per visitar alguns llocs on no hi havien estat encara: Cala Albarca, al cor dels Amunts, la zona més verge de l'illa; i la Torre des Savinar, un lloc màgic amb unes vistes impressionats des Vedrà i es Vedranell
La cursa va anar bé. Es tractava de fer tres etapes en tres dies: 10km + 48km + 10km, i els vàrem poder fer sense problemes, aconseguint els punts ITRA per al sorteig UTMB 2019. Ens va encantar el recorregut del segon i tercer dia, molt variat i entretingut. I l'organització, malgrat alguns petits detalls, va estar bé. A l'Hostal Tarba, on estàvem allotjats bona part dels corredors, ens varen tractar de forma immillorable i també va ser excel·lent el tracte dels fisioterapeutes i les dutxes a la línia de meta al Club de Campo. El més destacable, la feina dels voluntaris i els acompanyants que sempre estan allà per donar una mà als corredors. Moltes gràcies a tots els que han fet possible aquest esdeveniment, gràcies als fotògrafs per les fotos, i enhorabona als participants, especialment als "finishers" i els premiats.
elenavera | 06 Novembre, 2018 14:13 |
Indesinenter - Oli de Mallorca - és un projecte familiar engrescador, arrelat a l'entorn i la cultura, en el qual en Ramon i jo tenim el plaer de col·laborar.
Indesinenter és oli d'oliva verge extra de Mallorca, amb denominació d'origen, de primera qualitat, produït amb olives procedents de quatre finques pròpies situades a la Serra de Tramuntana i el Pla de Mallorca: Can Salvà i Sa Vela de Son Perpinyà (terme municipal d'Andratx), Gossalba i Binifarda (terme municipal de Sant Joan).
Indesinenter és sembrar, podar, adobar, llaurar, collir i elaborar, tot amb la màxima cura, per satisfer el gurmets més exigents.
elenavera | 08 Setembre, 2018 18:07 |
Per quart any consecutiu, en Ramon i jo hem viatjat a Chamonix Mont Blanc per viure novament la gran setmana de l'ultra trail internacional. Aquesta vegada ha estat especial, perquè ens han acompanyat n'Olatz i en Dani. Amb n'Olatz ens vàrem iniciar al món del trail running ara fa 7 anys i hem compartit inoblidables viatges: Camí de Cavalls Menorca 2012, Tenerife Blue Trail 2012, Cavalls del Vent Open 2017...
Enguany, la nostra setmana a Chamonix també ha estat diferent perquè hem compartit moments entranyables amb els companys del Club Sa Milana i les seves famílies. Entre ells, en Roman Morell, finisher UTMB per quarta vegada, una proesa que només han assolit alguns corredors d'elit i potser algun altre corredor popular com ell, potser cap.
A més de les grates diferències d'enguany per la bona companyia, la gran diferència d'aquest 2018 ha estat que en comptes de córrer la mítica cursa UTMB, hem corregut la TDS, una cursa que és coneguda per la seva duresa tècnica. Els organitzadors la classifiquen com a DIFÍCIL i la descriuen així:
El cas és que arribem a Chamonix amb un temps immillorable, sol i fresqueta, però les previsions per al dia de la cursa són força dolentes. Tant és així que unes hores abans de la sortida, els organitzadors ens notifiquen un canvi en el recorregut i l'hora de sortida. Els canvis no ens agraden, però sortim força il·lusionats i decidits a recórrer 125km, ascendir un desnivell positiu acumulat de +6.791 i un desnivell negatiu acumulat de -6.988, més o menys la distància i desnivell que ja estava previst, però sense passar pel Passeur de Pralognan, per mor de la tempesta elèctrica pronosticada. En Ramon i jo sortim plegats, juntament amb n'Olatz i en David Consuegra, a qui trobam casualment a la línia de sortida, i anam compartint alguns km, ara amb un, ara amb l'altre. Però els ritmes són diferents, hi ha moltíssims corredors i és fa molt difícil continuar plegats, així que cadascú fa la cursa pel seu compte. Després de moltes hores d'esforç, incloent tota una nit de pluja, fang, vent, fred... tots arribem a la meta sans i estalvis. En Ramon completa el recorregut en 32 h i 38 minuts, a ritme conservador, assegurant la jugada, més d'una hora per sota del temps de tall. I jo en 27:04 h, arriscant un poc més, amb la seguretat que dóna haver completat la UTMB l'any anterior.
La cursa ens ha deixat bé, sense lesions i amb ganes de més, així que després d'una sessió de recuperació a la piscina de Chamonix, i de veure la sortida i l'arribada dels nostres amics mallorquins que participen a d'altres curses de la UTMB, completam la nostra setmana a Chamonix fent algunes sortides MÉS, gaudint dels extraordinaris recorreguts i paisatges de l'entorn.
L'any que ve hi tornarem, encara ens queda molt per explorar a Chamonix Mont Blanc i amb un poc de sort correrem una altra vegada la UTMB!
elenavera | 28 Juliol, 2018 13:29 |
El cap de setmana passat en Ramon i jo vàrem fer una escapada ràpida a terres aragoneses per participar a la mítica Vuelta al Aneto - GTAP 2018, una cursa que és famosa per la seva bellesa, però també per la seva dificultat.
La bellesa la podreu intuir a les fotos que vaig fer o em varen fer, i que acompanyen aquest escrit, tot i que no fan justícia a la realitat. I és que la gran varietat i espectacularitat dels paisatges que vaig anar trobant al llarg de la cursa és tanta que em varen provocar un estat de goig permanent indescriptible. Crec que la bellesa d'aquesta zona del Pirineu és comparable a la del Mont Blanc als Alps.
La dificultat ve donada pel fet que bona part del recorregut transita fora de camí, per damunt de caos de blocs i geleres, amb alguns trams encordats i d'altres on es fa necessari ajudar-se de les mans per grimpar. Enguany a més a més hi havia més neu del que és habitual, amb més zones gelades i d'altres enfangades, fet que va endurir i alentir encara més la progressió.
Jo vaig poder arribar a temps al tots els talls, però en Ramon va arribar tard a un dels controls i es va veure obligat a abandonar, quan havia fet uns dos terços del la cursa, de fet la part més alta i més difícil.
Malgrat tot, tots dos hem quedat molt contents de l'experiència i satisfets d'haver fet un entrenament molt dur que ens deixa més ben peparats per al nostre pròxim objectiu, la també tècnica i difícil TDS/UTMB 2018.
Una cursa molt recomanable, tant pel paisatge, com per l'organització.
elenavera | 10 Setembre, 2017 18:58 |
Per tercer any consecutiu, en Ramon i jo hem passat la darrera setmana d'agost a Chamonix, amb motiu de la celebració de l'UTMB, la gran festa del trail running. I per segona vegada hem intentat completar la mítica cursa que dóna la volta al massís del Mont Blanc, travessant tres països (França, Itàlia i Suïssa) i congregant milers de corredors procedents d'arreu del món.
Enguany, després de més de 44 hores de cursa, finalment sí he pogut assolir l'objectiu. En Ramon anava bé de temps i forces, però al quilòmetre 95, va decidir abandonar per precaució: s'enfrontava a la segona nit, feia molt fred i havia tengut problemes amb el seu impermeable.
Per a mi no va ser gens fàcil arribar a la meta. Vaig tenir molèsties a la zona del genoll des del quilòmetre 70 i vaig optar per dur un ritme molt suau a les baixades, recuperant temps a les pujades. L'estratègia em va funcionar i vaig aconseguir arribar a la meta en bastant bones condicions.
Durant les més de 44 hores de cursa vaig tenir molt de temps per pensar en tota la gent que m'ha ajudat a aconseguir aquest gran repte. La meva família, especialment en Ramon i la nostra filla Mireia, però també la meva mare i les meves germanes, que em varen estar seguint online tot el cap de setmana. Les meves grans amigues, n'Olatz i n'Aina, sempre inspirant-me i donant-me forces per seguir endavant.
També vaig pensar en el nostre grupet de "Salomones": en Jaume, en Manolo... i especialment en el que ens va dir en Toni uns pocs dies abans de partir: "Si et fa mal alguna cosa, baixa un poc el ritme, intenta corregir la tècnica de carrera, trepitja diferent..."
Més d'una vegada vaig recordar el que em va dir en Roman mentre participava al Gran Trail Aneto-Posets, quan li vaig demanar per telèfon si encara continuava en cursa: "Clar que sí, encara puc caminar!!!"
Les paraules d'en Josep, secretari de Sa Milana, just abans de la sortida, també em varen ajudar: "Mai retirar-se. Si estàs malament t'atures, menges, descanses el que necessitis i hi tornes."
En Ramon també ocupava el meus pensaments, no sabia res d'ell des del km 50, quan ens vàrem distanciar. Confiava que continués en ruta ja que com diuen els anglesos, "no news is good news". Per sortir de dubtes, quan quedaven uns 20km per a l'arribada, a Vallorcine, vaig encendre l'aplicació de seguiment de corredors del mòbil i malauradament vaig veure que s'havia retirat. Aleshores vaig pensar que havia d'arribar a la meta fos com fos, almenys un dels dos ho havia de fer! I pensar en això em va donar forces per a l'ultima gran etapa, que va ser la més dura de totes, per la calor que es va posar a fer i pel cansament acumulat.
L'arribada a la meta va ser impressionant. En Miquel va sortir al meu encontre i em va filmar als últims quilòmetres. En Sebastià, que havia completat l'UTMB just unes hores abans, m'esperava a 500 metres. En Ramon em va acompanyar fins a l'arc de meta amb la bandera de Sa Milana. En Miquel Àngel i na Marta, filmant i cridant: "Elena, Elena, Elena". En David, en Tomeu, n'Elo, n'Isabel... Vaig sentir "Amunt Milana". La plaça plena de gent animant amb força. Impactant. No tenc paraules per descriure el que vaig viure.
Som molt afortunada i estic molt agraïda. I per intentar no oblidar aquesta vivència, he fet un vídeo clip amb els fragments filmats pels amics, els fragments de vídeo que l'organització fa quan arribes a cada control de pas, tant meus com den Ramon, algunes fotos del cap de setmana... i com a banda sonora la mítica cançó "Conquest of Paradís", de Vangelis, la música que s'escolta just abans del tret de sortida de l'UTMB.
L'any que ve hi tornarem. En Ramon no es rendeix :-)
elenavera | 03 Agost, 2017 12:42 |
No existeixen les sabatilles perfectes per a l'UTMB ja que és una cursa tan llarga que hi trobes molta varietat de terreny i de condicions meteorològiques: pedra, roca, lloses, grava, herba, sorra, asfalt, fang, aigua, fred, calor... Normalment les sabatilles que van bé per a una cosa, no van tan bé per a l'altra, així que a l'hora de triar, has de prioritzar.
L'ordre de les meves priorats és:
En base a aquests criteris el dia 26 de maig em vaig comprar les The North Face Ultra Vertical. De primer la llengüeta semblava que em causava un poc de pressió sobre la part baixa del tibial, però després d'uns dies d'ús va desaparèixer la molèstia. També només inicialment, tenia la sensació que el peu ballava un poc dins de la sabata, però fermant-me bé els cordons es va acabar el problema.
A hores d'ara les sabates han fet uns 320km, inclosos els 84km de l'Open Cavall dels vent, i ja he decidit que aquestes seran les sabatilles que duré a l'UTMB 2017. No són perfectes, però compleixen amb tots els meus requisits i, a un més de la cursa, val més boig conegut que savi per conèixer.
A continuació publico algunes fotos comparant una de les sabatilles usades amb una de les noves que ja m'he comprat. Les usades encara les faré durar molts km més, però vull començar a "domar" també unes de noves, abans de la cursa, per si les necessito.
I tu? Quines sabatilles faràs o faries servir a l'UTMB?
elenavera | 15 Juliol, 2017 20:28 |
El passat cap de setmana en Ramon, n'Olatz i jo vàrem fer una escapada al Pirineu per participar a l'ultra trail no competitiva Cavalls del Vent en modalitat OPEN.
Cavalls del Vent és una ruta circular d'uns 84km i 5.600 metres de desnivell positiu que uneix vuit refugis situats al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Les altituds de la ruta oscil·len entre els 900 i els 2.500 metres, aproximadament, essent el punt més alt el Refugi del Niu de l'Àliga. Cavalls del Vent existeix com a ruta senderista senyalitzada (amb unes subtils marques taronges) des de l'any 2003, i des de l'any 2009 també és l'escenari de la famosa cursa de muntanya actualment coneguda amb el nom de Ultra Pirineu.
Cavalls del Vent en modalitat OPEN se celebra des del 2014 i consisteix en completar la travessa en menys de 24 hores. El format de la modalitat OPEN Cavalls del Vent, sense senyalització addicional i sense el caràcter competitiu, fan que sigui un esdeveniment molt singular. És bastant habitual que la gent hi participi formant parelles o petits grups i que el ritme sigui més tranquil que en una cursa competitiva. I anar trobant les marques taronges del circuit, consultar el mapa i el track GPS, per no perdre's, és una part important del repte, una dificultat afegida que la fa encara més interessant.
N'Olatz, en Ramon i jo vàrem tardar 22 hores i 25 minuts en completar el circuit, superant alguns entrebancs que van sorgir durant el camí, com ara una caiguda d'en Ramon, un bastó que es va trencar i que vàrem "apedaçar", més d'una dificultat per trobar el camí, a més de les inclemències meteorològiques: pluja, pedra, fort vent, llamps i fred. Malgrat tot vàrem gaudir moltíssim de l'experiència i la recoman fervorosament a tots aquells que els agradin les aventures de muntanya. Hem quedat enamorats de Cavalls del Vent OPEN, de Saldes i la seva gent, de l'Alberg Cal Manel on ens vàrem allotjar i de tot el Parc Natural del Cadí-Moixeró.
Els objectius, assolits, en aquesta escapada eren passar una bona estona i fer un bon entrenament de cara al UTMB 2017, ja que el terreny, tipus de desnivell i alçada se sembla molt al que hi trobarem. I de pas aconseguir els 5 punts ITRA que es concedeixen a tots els finishers, per si els necessitam en el futur.
elenavera | 17 Desembre, 2016 13:21 |
Tot i que ja han passat 14 dies des que es va celebrar la Tramuntana Travessa, avui em ve de gust parlar-ne en aquest blog que vaig alimentant i rellegint esporàdicament.
La cursa, amb un total de 129km de recorregut i 5.600 metres de desnivell positiu (segons el track d'un participant), em va sorprendre positivament. Tothom diu que va ser duríssima, però això ja m'ho esperava. El que em va impressionar va ser l'excel·lent organització. La sortida a s'Arracó va ser emocionant: amb un ambient molt càlid malgrat el fred. El marcatge i suport dels voluntaris durant la primera part nocturna, insuperable: et trobaves persones animant i guiant als punts més delicats, desafiant la intempèrie i la foscor. Els avituallaments, de luxe: a Esporles fins i tot hi havia panets de sobrassada casolana. L'avituallament de Bunyola, amb un ambient eufòric i un servei de bossa de vida hipereficient. Amics per tot arreu, als avituallaments, corrent, guiant, fent fotos, animant...
I la cursa em va anar molt, molt bé. Vaig tenir la sort de rebre bons ànims a la sortida, gaudir d'excel·lent companyia a la cursa i de no fer-me mal durant més de 22:30 h fent la cabra per la muntanya! I com a guinda en Ramon i jo vàrem arribar junts a la meta! Ni preparat hagués sortit tan bé. I a sobre vaig quedar segona dona amb un premi de 300 €, què més es pot demanar ;-)
Gràcies a tots tots els que han fet possible aquesta gran festa i enhorabona a tots els participants. Gràcies a tots els que ja ens heu felicitat a en Ramon i a mi, i NO cal que ens torneu a felicitar ;-) I gràcies especialment a:
I com no, moltes gràcies i enhorabona a en Ramon, que em va donar suport abans i després de la cursa. I encara no sé com s'ho va fer perquè ens trobéssim a Pollença just uns metres abans de travessar l'arc de meta.
elenavera | 29 Octubre, 2016 18:05 |
El passat cap de setmana en Ramon i jo vàrem passar uns dies a la Serra del Montsant, per participar a la cursa de muntanya UTSM 2016, de 101km de distància i 4.000 metres de desnivell positiu. Ens vàrem allotjar a un petit apartament de Cornudella de Montsant, un poblet amb molt d'encant, on comença i acaba aquesta cursa que dona tota la volta al Parc Natural del Montsant. Vàrem llogar l'apartament a través de Airbnb (si clicau aquí podeu obtenir un descompte de 30€) i curiosament, al mateix edifici, s'allotjava també un participant de l'UTSM pollencí, Josep Creus, i la seva família, amb qui vàrem fer una bona amistat.
El divendres, el dia abans de la cursa, a més d'anar a cercar els dorsals a Reus, la capital de la comarca, vàrem visitar Siurana, un llogaret situat sobre un precipici, molt popular entre els escaladors. Després vàrem dinar al Restaurant La Serra, que té una relació preu qualitat molt correcta. I al capvespre vàrem fer quatre compres de productes locals a les botigues i al Celler Cooperatiu de Cornudella, un edifici molt singular de visita obligada.
La cursa, el dissabte, ens va anar molt bé, tant a en Ramon com a mi. El recorregut de l'UTSM és bastant corrible, llevat d'alguns trams força tècnics i perillosos, com ara el temible Grau de l'Escletxa, especialment quan es troba mullat i emboirat, com ens va passar. El paisatge, em va sorprendre positivament, sobretot les gegantines roques arrodonides per l'erosió. També em varen encantar les vinyes, riuets, embasaments i pontets per on vàrem passar, tot tenyit dels colors típics de tardor. I com que va plovisquejar, el terre era bastant tou i castigava molt poc les articulacions, fet que vaig agrair molt i em va permetre córrer molt a gust, sense cap molèstia al llarg de les 16:38 hores de cursa.
Jo vaig acabar unes hores abans que en Ramon, perquè em vaig engrescar força, avançant dones, i en arribar a la meta, passada l'una de la matinada, em vaig anar a l'apartament a descansar. Però sabent per on havia de passar en Ramon i les condicions que es trobaria, no vaig poder dormir ni un minut i patia tant per ell que vaig optar per tornar a la zona de la meta a esperar-lo. Per sort va arribar molt abans del que havíem previst, sa i estalvi, en bona part gràcies a uns bascos amb qui va compartir els trams més difícils del recorregut. A la part final del vídeo que trobareu més avall, filmat pels mateixos bascos, podeu veure l'arribada den Ramon a la meta, tot content i corrent.
El diumenge, l'últim dia de la nostra estada, sense haver dormit encara, vàrem assistir al lliurament de trofeus i després vàrem visitar alguns dels preciosos pobles pels quals havíem passat durant la cursa, com ara Escaladei i la Morera de Montsant, situats als peus de la Serra Major.
En resum, un cap de setmana rodó i una cursa molt recomanable. És una de les curses que m'han anat més be i on he gaudit més de córrer, aconseguint un resultat que no havia ni imaginat. A en Ramon també li va anar força bé, ja que tot hi haver-se perdut a la part més alta de la Serra, a causa de la boira, va arribar sobrat de temps i forces.
A continuació, algunes fotos, el vídeo dels bascos que he esmentat abans i el vídeo que ha publicat l'Organització.
Vídeo realitzat pels bascos, al minut 7:30 es veu l'arribada d'en Ramon
Vídeo realitzat per l'organització
elenavera | 01 Setembre, 2016 19:09 |
Enguany en Ramon i jo hem estat uns dels grans afortunats de prendre part en la 14a edició del UTMB, la reina de les curses de muntanyana d'ultra distància, que se celebra anualment al voltant del massís del Mont Blanc, travessant tres països (França, Itàlia i Suïssa) i congregant milers de corredors procedents d'arreu del món. I també hem tengut la sort de poder gaudir d'una setmana a Chamonix, centre neuràlgic d'aquest gran esdeveniment esportiu. El bon ambient que es viu durant aquests dies a la capital dels Alps francesos és indescriptible, s'ha de viure, allò és la meca dels "trail runners". Si l'any passat ja va ser fantàstic, enguany ha estat fins i tot millor.
A l'avió d'anada de Palma a Ginebra ja vàrem coincidir casualment amb amics mallorquins amb destinació a Chamonix, com ara en Jose Antonio de Sa Milana, en Jordi i en Martí, i el vol ja va ser molt divertit.
L'arribada a Chamonix amb EasyBus també va anar perfecta i abans que es fes fosc, ja ens havíem instal·lat a la mateixa caseta de fusta de l'any passat, on gràcies a la propietària Mandy i la seva família ens sentim com a ca nostra.
Durant el dies previs a la cursa, vàrem anar a visitar la fira del corredor i també vàrem recórrer els últims 12km de la cursa, per tal d'habituar-nos a l'alçada i visionar-nos arribant a la meta.
Aquest mateix dia, també vàrem anar a passar el primer control de material i a recollir el dorsal per a la cursa.
Tot anava sobre rodes: visita de rigor a "FastGood" Poco Loco, preparació de motxilles i bossa de corredor per deixar a la mitja part... I el llargament esperat divendres 26 d'agost, ens vàrem plantar a la sortida feliços, animats i confiant poder completar els 170km de cursa dins les 46:30 hores de límit.
L'únic que ens preocupava realment era l'alerta que ens va enviar l'organització sobre les altes temperatures que ens castigarien durant la cursa. De fet tots els noticiaris francesos varen estar informant durant els dies previs a la cursa sobre l'excepcional onada de calor que patia França.
I efectivament, la calorada va ser un problema i ens va causar a tots un desgast físic addicional. I les estadístiques d'enguany ho demostren: dels 2.555 corredors que varen prendre la sortida de l'UTMB, només 1.468 (57,46% participants) varen arribar a la meta. La resta, un 42,54%, ens vàrem veure obligats a retirar-nos pel camí, de forma voluntària o de forma forçada, com és el nostre cas. I és que en arribar al control d'Arnuva, dissabte 27 passades les 6 de la tarda, després de més de més 5700 metres de desnivell positiu i prop de 100km, els organitzadors ens van dir que estàvem fora de temps i que no podíem continuar. La veritat és que en aquell moment ens va saber molt, molt greu, però no hi havia res a fer: l'organització de l'UTMB és molt estricta i és així com ha de ser per garantir la seguretat dels corredors i que tot funcioni com un rellotge. Però vàrem agafar el bus de tornada cap a Chamonix i va començar a tronar i llampegar, fet que ens va alleujar un poc la nostra pena, perquè ser-hi a la muntanya de nit i amb tempesta és perillós. D'altra banda, si bé és cert que havíem somiat arribar a la meta junts, almenys vàrem poder gaudir de la cursa durant més de 24 hores, que no és poc. Vàrem córrer junts pràcticament tot el temps i si en algun punt ens separàvem, ens reagrupaven als avituallaments.
El sistema de seguiment en viu de la cursa va fallar en algun moment i va informar erròniament que en Ramon s'havia retirat, causant bastant confusió als familiars i amics que ens seguien en viu. Però el fet és que tots dos vàrem arribar a Arnuva amb ganes de continuar i malauradament no vàrem poder fer-ho.
L'endemà ens vàrem aixecar molt animats i vàrem anar a celebrar el 60 aniversari d'en Ramon a la Micro Brasserie de Chamonix-MBC, una hamburgueseria d'estil americà que ens havien recomanat.
I després vàrem anar a veure arribar els últims "finishers" del UTMB. És realment emocionant veure la capacitat de patiment d'alguns corredors, com ara els que arriben amb l'esquena totalment de costat, molts!, possiblement amb pinçaments lumbars, i es desplomen en braços dels sanitaris o familiars tot just travessar la meta.
O veure arribar a l'últim corredor, que és aplaudit més que el primer i també rep un gran reconeixement a la cerimònia de lliurament de premis: posa la pell de gallina.
La setmana de l'UTMB es clou amb un sopar de comiat per a tots els corredors i organitzadors amenitzat amb música en directe i projeccions de vídeo, on vàrem tenir l'oportunitat de fer nous amics i saludar alguns companys mallorquins, com en Llorenç de Sa Milana, o n'Àngels Llobera, una de les 131 admirables dones que han estat capaces d'arribar a la meta enguany.
Un cop acabada la setmana de l'UTMB i com que a la cursa ens havíem quedat amb forces i ganes de seguir trescant pel Mont Blanc, el dilluns vàrem anar a fer dos entrenaments lleugers per la zona, un al matí i un a l'horabaixa. Al matí vàrem fer una ruta circular pels bucòlics pobles d'Argentière, Le Tour i Tré-le-Champ.
I a l'horabaixa vàrem a anar a repassar els primers 8 km de la cursa, de Chamonix fins Les Houches, ja que l'any que ve intentarem tenir sort en el sorteig de dorsals, si ens toca tornarem a intentar completar els 170km en competició, i si no ens toca els farem pel nostre compte, en etapes.
L'últim dia a Chamonix, dimarts 30 d'agost, vàrem aprofitar per passejar i visitar algunes de les moltes botigues dedicades als esports de muntanya que s'escampen per tot el poble, per menjar-nos una deliciosa pizza a La Roulotte i per anar a veure aterrar els intrèpids parapentistes que es veuen volar constantment sobre la vall de Chamonix.
Repeteixo, si tot va bé, l'any que ve hi tornarem: allò és el paradís per a nosaltres.
elenavera | 01 Gener, 2016 12:15 |
Ordenant el meu arxiu de fotos, queda clar que el 2015 (feina i família a part) ha estat un any de muntanya, muntanya i més muntanya per a mi i en Ramon. Aquestes són les més singulars de cada mes:
3 de GENER, primera llarga sortida de l'any: Per encetar l'any, vàrem anar d'Andratx a Valldemossa, amb n'Aina Martínez-Atienza, i els germans Jaume i Toni Bennàssar.
7 de FEBRER, muntanya amb neu, amb n'Aina Enseñat i en David Breijó: Vàrem tenir la gran sort de poder córrer per damunt neu verge amb unes condicions meteorològiques immillorables. Dubto molt que puguem tornar a viure a Mallorca una experiència com aquesta.
28 de MARÇ, entrenament des de Valldemossa a Pollença: Novament vàrem gaudir d'un temps excepcional, i d'una gran companyia: n'Olatz,n'Isabel, en Manolo, en Jaume i en Pere.
18 d'ABRIL, Ultra Trail Serra de Tramuntana (UMST): Per segona vegada, en Ramon i jo aconseguírem travessar tota la serra de Tramuntana, d'Andratx a Pollença, en menys de 24 hores. Vaig dedicar una entrada a aquesta fita.
16 de MAIG, Camí de Cavalls Menorca, Costa Sud: També vaig dedicar una entrada a aquesta cursa que ens va anar molt bé, tant a en Ramon com a mi.
6 de JUNY, entrenament amb el Comando Sa Riera: Una gran sortida amb els amics del CSR, passant pel cim del Galatzó i amb bany a Cala Estellencs, el primer de l'any.
ESTIU: Durant tot l'estiu, hem continuant entrenant de valent, malgrat la calorada, i l'única "boja" capaç de seguir-nos a les nostres llargues i suoroses sortides estivals ha estant la incansable "IronWomen" Aina Martínez-Atienza. Aquí la podeu veure, tan fresca com una rosa, anant d'Andratx a Valldemossa.
Tampoc pot faltar en aquest resum, el sopar d'estiu amb els companys del Club de Muntanya Sa Milana al Castell d'Alaró.
Finals d'AGOST: Mont Blanc: Sens dubte, l'aventura més important del 2015 ha estat el viatge al Mont Blanc. També vaig dedicar tot un article a aquesta inoblidable experiència que esperam repetir l'any 2016.
19 de SETEMBRE: Trapa Trail: I just després d'arribar del Mont Blanc, vàrem participar a la Trapa Trail, organitzada pel Club d'Atletisme Andratx, que va ser un èxit en tots els sentits.
24 d'OCTUBRE: Tomir 50km Vàrem recórrer prop de 50km entre Pollença i Lluc, passant pel cim del Tomir. Al començament de l'entrenament, en travessar la finca Lassarell, vàrem tenir el plaer de comptar amb la companyia del seu propietari, en Miquel Àngel March, antic dirigent del GOB Mallorca i actual batle de Pollença, a qui coneixem gràcies a en Biel Perelló.
28 de NOVEMBRE: Desafio Lúrbel Aitana 120km / 7.000+: Aprofitant tot l'entrenament de l'estiu, ens vàrem apuntar a aquesta difícil cursa. Sabíem que seria dura, però no la imaginàvem tan tècnica. Malgrat tot vàrem aconseguir l'objectiu. Vaig penjar algunes fotografies fetes durant les 30 hores de cursa a Facebook.
31 de DESEMBRE: San Silvestre trailera den Roman: La millor manera d'acabar l'any és fent el que més t'agrada, així que animats per en Roman Morell, hem acomiadat el 2015 al mirador de sa Gúbia amb molt bona companyia, ensaïmada, torrons... i dutxa de cava inclosa ;-)
Aprofit per desitjar-vos un molt bon any nou i, com diu l'amic Carles Balaguer, "que el 2015 us sembli una merda comparat amb el que us espera al 2016!"
elenavera | 05 Setembre, 2015 12:05 |
L'Ultra Trail del Mont Blanc (UTMB), que se celebra anualment a finals d'agost, és la mare de les curses de muntanya. La majoria de "trailrunners" aspiren a participar en aquesta competició almenys un cop en la vida. Es tracta d'una prova molt dura de 170 km i 10.000 m de desnivell positiu, que transcorre al voltant del cim del Mont Blanc, passant per Alps francesos, italians i suïssos. Els corredors que volen participar en la cursa han d'acreditar un currículum, que es concreta en un mínim de punts que s'obtenen en altres curses qualificatives d'ultra-fons. I comptar amb el currículum no basta: després a més a més cal tenir sort al sorteig dels 2.300 dorsals disponibles. En definitiva, que és quasi tan difícil córrer la cursa, com aconseguir participar-hi.
Fa un any, en Ramon i jo, veient que tots dos comptàvem amb els punts necessaris per optar a un dorsal, vàrem decidir apuntar-nos al sorteig. I de seguida vàrem reservar allotjament i bitllets d'avió. Així, si ens tocava un dorsal bé, i si no hi aniríem a entrenar i a viure l'extraordinari ambient de Chamonix, punt neuràlgic de l'UTMB i de la resta de curses que tenen lloc durant la setmana (PTL, OCC, TDS, CCC...).
El mes de gener de 2015, quan es varen sortejar els dorsals, no hi va haver sort. Així que, aquests passats dies, coincidint amb l'UTMB 2015, hem anat a Chamonix només a conèixer de molt a prop què és l'UTMB i a preparar-nos per si el 2016 hi ha sort i obtenim dorsal.
Ha estat una setmana immillorable, amb unes condicions climatològiques excepcionals. Aprofitant els autobusos que l'organització de l'UTMB posa a disposició dels corredors i acompanyants, i emprant també altres mitjans de transport, hem pogut realitzar tres llargues sortides, dia sí, dia no, recorrent un total de 141 km i 8.895m de desnivell positiu, pràcticament la totalitat del circuit de l'UTMB. Per fer-ho possible, hem portat una planificació molt ajustada, que ens ha funcionat a la perfecció:
1r día, dimecres 26 d'agost: arribada a Chamonix
Arribam a la nostra destinació mitjançant un vol directe d'EasyJet de Palma a Ginebra, més un transfer d'EasyBus fins a Chamonix, amb el temps just d'instal·lar-nos a la caseta de fusta que havíem llogat i d'anar al centre esportiu de Chamonix a recollir el forfait per als bussos de l'organització, mitjançant els quals faríem la majoria dels nostres desplaçaments.
2n dia, dijous 27 d'agost: Entrenament des d'Orsières a Chamonix
A les 05:00 de la matinada, agafam el bus que porta els corredors a la sortida de l'OCC a Orsières i a les 06:30 iniciam el nostre entrenament, amb l'objectiu d'anar fins a Chamonix, recorrent un total de 52,4km i 3.271m de desnivell positiu. Els corredors de l'OCC inicien la seva cursa a les 8:30 i bona part d'ells ens avancen durant el camí. Durant el dia, no només tenim la sort de comptar amb la companyia dels corredors, sinó que també aprofitam la senyalització de la cursa i els ànims que ens dóna el públic pensant que formam part de la competició.
A continuació podeu veure l'esquema de quilòmetres parcials, quilòmetres acumulats, alçades, desnivells parcials, desnivells acumulats, temps parcials, temps acumulats i hora de pas, previst per aquest dia. També podeu veure el perfil del recorregut i algunes fotos del dia.
3r dia, divendres 28: dia de descans i sortida de la UTMB
Dedicam aquest dia a recuperar forces, passejar pel centre de Chamonix i veure l'espectacular sortida de l'UTMB. Impressionant!
4t dia, dissabte 29: Entrenament de Courmayeur a Champex-Lac
A les 5:30 de la matinada, agafam un dels bussos de l'organització que ens porta fins a Courmayeur i des d'allà, a les 6:30 h, iniciam el nostre segon entrenament, i tenim el privilegi de compartir quilòmetres amb alguns dels millors corredors de l'UTMB, els més avançats, que a aquestes hores ja han fet més de 80 km i acumulen més de 12 hores d'esforç. Gaudim d'un dia insuperable, passant per alguns dels trams més bells de la cursa, aprofitant novament la senyalització de la cursa i els ànims del públic.
5è dia, diumenge 30: dia de descans i arribada de la UTMB
Novament, destinam aquest dia a descansar, passejar per Chamonix i veure l'emotiva arribada a la meta de corredors l'UTMB i la PTL. També aprofitam per comprar un mapa a escala 1:50.000 que mostra tot el circuit de la cursa en un sol full per poder-lo clavar en una pissarra i tenir una visió global del circuit, ja que l'alternativa dels dos mapes #3531ET i 3630OT, a escala 1:25.000 no serveix per a aquest propòsit.
6è día, dilluns 31: Entrenament de Notre Dame de la Gorge a Courmayeur
A les 4:00 de la matinada, un contacte de la propietària de la nostra caseta de fusta ens ve a recollir i ens porta en cotxe fins a Notre Dame de la Gorge, on iniciam el nostre tercer entrenament. Iniciam l'entrenament de nit, il·luminats per la lluna plena, gaudint d'una nit única. Arribam a l'increïble Col du Bon Home just a l'alba i continuam el nostre camí fins a Courmayeur, arribant-hi a temps per agafar l'últim bus que va d'aquesta localitat fins a Chamonix, passant pel túnel del Mont Blanc. Aquest dia ja no hi ha rastre de l'UTMB. Totes les senyalitzacions ja han estat retirades i no queda cap senyal del pas de milers de corredors: admirable!
7è dia, dimarts 1 de setembre: tornada a casa
Finalment, el dimarts tornam cap a casa, enamorats del Mont Blanc i decidits a tornar el 2016, per participar en la cursa si hi ha sort en el sorteig, i si no hi ha sort, simplement per gaudir novament d'aquest increïble paradís.
elenavera | 19 Maig, 2015 18:34 |
Un any més, i ja van quatre, en Ramon i jo ens hem desplaçat a Menorca per participar en l'emblemàtica cursa Camí de Cavalls Menorca. Com diu l'eslògan d'aquest esdeveniment, hem "viscut la llegenda" una vegada més i esperam poder repetir per molts d'anys. I és que la bellesa de Menorca i l'amabilitat de la seva gent ens tenen captivats.
Ens ho hem passat tan bé que ja no recordam el tempestuós viatge d'anada amb Iscomar, amb onades de 3 i 4 metres. Per sort, jo no vaig patir perquè vaig fer tota la travessia en coberta, a l'aire lliure, seguint l'exemple d'en Joan Adrover, president del Club Sa Milana, que es va passar les tres hores de viatge meditant i sense moure's per no marejar-se. En Joan, molt apreciat per tots els membres del Club, ha passat uns dies a Menorca amb la seva dona, animant i donant suport a l'expedició de milanes que han participat en aquesta cursa.
La gastronomia és part important de qualsevol viatge, i més a Menorca. Els nostres millors àpats han estat el dinar per carregar bateries al Molí des Compte, un restaurant de visita obligada a Ciutadella, i el dinar de cloenda amb milanes a Ses Voltes, també molt recomanable. Quant a l'allotjament, ens hem tornat a allotjar a l'Hotel Platja Gran, com l'any passat, on també s'han instal·lat molts altres participants, inclosos alguns amics d'Andratx, ja que es troba just davant de la meta.
I aquí va la crònica de la cursa. Ens aixecam a les 5:00, esmorzam un gran plat d'arròs blanc amb oli, i a les 6:00 agafem el bus-transfer cap a la sortida, situada a es Castell. Plou i pensam en com deuen patir els companys que estan fent la volta sencera. Arribam a es Castell una hora abans de la sortida i ens refugiam al Poliesportiu, amb temps de sobra per fer una bona sessió d'estiraments.
La sortida a les 8:00 és rapidíssima i partesc a ritme alegre amb l'objectiu de completar els 85km de la Costa Sud en menys de 12 hores. La cursa aviat s'estira i desconec la meva posició en relació a la resta de dones, però intueixo que tenc la meitat per davant i la meitat per darrera. Mantenc un ritme constant fins a Sant Tomàs on veig que m'atrapa la sud-africana Niandi Carmont, una gran ultra fondista que ha completat més de 100 maratons i ultres arreu del món. Així que em poso em mode competitiu, i pujo un poc el ritme per evitar que passi davant meu. Abans d'arribar a Cala Galdana, avanço sense problemes a la colombiana Yadira Valero, membre de l'equip Salomon, però veig que Niandi Carmont em segueix trepitjant els talons. Pitjo encara més l'accelerador i aconsegueixo distanciar-me'n, però quan començo a relaxar-me, se'm posa just al darrera una altra dona, que em segueix a metre i mig durant mitja hora, obligant-me a mantenir un ritme molt intens fins a l'últim avituallament, Cap d'Artrutx, on quasi sense aturar, poso la directa rumb a Ciutadella i faig l'últim tram de 12km en 1:26, pràcticament esprintant. Finalment arribo a la meta molt abans del meu objectiu, en onze hores i 25 minuts, amb una càlida rebuda per part de l'speaker Dino Gelabert i els màxims responsables de la cursa, en Víctor Truyol i en Mito Bosch, entre molts altres amics i públic en general.
He participat a les quatre edicions de Camí de Cavalls des de l'any 2012, provant tant la Costa Nord com la Costa Sud, fins i tot la volta sencera de 185km i cada any he pujat al podi; però he de reconèixer que és la primera vegada que realment he hagut de lluitar per aconseguir-ho. I és que enguany el nivell de les meves rivals ha estat molt alt. Basta dir que la corredora que ha quedat en primer lloc és la sueca Elisabet Barnes, guanyadora del Marathon Des Sables 2015, la segona és la triatleta austríaca Dany Moehle que ha completat un gran nombre d'Ironmans arreu del planeta, i per darrere meu han quedat les dues cracks que ja he esmentat abans, la colombiana Yadira Valero i la sud-africana Niandi Carmont. Per a mi és un orgull i una gran experiència haver competit amb dones d'aquesta categoria. El Menorca al Día en parla: "En categoría femenina, se cumplieron las previsiones y venció la sueca Elisabeth Barnes, con un tiempo de 9:02:30 que la sitúan en séptima posición de la clasificación absoluta de los hombres. La austriaca Dany Moehle (10:19:59) y la mallorquina Elena Vera (11:25:35) completaron el podio.". La classificació es pot consultar a Elitechip.
A en Ramon aquesta cursa també li ha anat molt bé, completant-la en tan sols 13:20:28, dues hores menys del que havíem previst, quedant en la posició 58 sobre un total de 86 participants i 5è de la seva categoria. Ell també s'ha esforçat més del que sol fer, en part per no arribar de nit, però sobre tot per arribar a temps de provar la paella i gaudir de l'ambient festiu de la meta.
L'organització enguany ha millorat tots els aspectes. Entre les novetats, jo destacaria la multitudinària cerimònia de cloenda, amb la nova ubicació i els emotius i merescuts homenatges als voluntaris, als participants i als guanyadors.
Aquí podeu veure algunes fotos del cap de setmana i, al final, el vídeo oficial de la cursa.
elenavera | 25 Abril, 2015 19:50 |
El passat dissabte en Ramon i jo vàrem participar novament en l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana. Aquesta ja mítica cursa de muntanya comença a Andratx a mitja nit, i finalitza a Pollença, pujant i baixant per més de 112 km de camins de muntanya amb alguns trams d'asfalt, sumant un total de 4.448m d'ascens i més o menys el mateix de descens. Es tracta d'una prova molt dura que requereix una extraordinària preparació física i mental. Només participar-hi i intentar assolir la meta demostra una gran valentia. Prova d'això és que en les set edicions celebrades els darrers anys, les inscripcions a la cursa reina, la més llarga, mai s'han esgotat. I en canvi sí s'esgoten de seguida les inscripcions per a les curses complementàries més curtes que se celebren paral·lelament, el mateix dia: la Trail de 66km i la nova distància de Marató.
Enguany la cursa llarga, l'Ultra, comptava amb més de 900 inscrits. Però la classificació provisional (format PDF) mostra que només 735 corredors varen emprendre la sortida i d'aquests tan sols 497 varen arribar a la meta dins del temps límit de 24:00 h. Segons aquestes xifres provisionals, veig que en aquesta edició el tant per cent de retirats (més de 32%) ha superat les anteriors edicions, possiblement pels problemes que hi va haver a la sortida (errors en el marcatge, pas bloquejat...) i que van causar taps, cues, pèrdua de temps i molt estrès a alguns corredors. Malauradament, un dels afectats és el nostre company d'entrenaments, en Manolo, que es va veure obligat a retirar-se al control de Valldemossa a contracor, pensant que gaudiria dels 30 minuts de marge que havien afegit als anteriors controls per compensar el retards originats a la sortida. Tot plegat un problema de comunicació que, coneixent els organitzadors i sabent la bona feina que fan, estic segura que no tornarà a passar.
Jo vaig tenir la sort de no patir molts retards i vaig poder completar la cursa de forma relaxada i gaudint al màxim de cada minut, compartint estones amb els amics que vaig trobar pel camí i la gent que vaig conèixer. Vaig sortir amb algunes molèsties i vaig optar per portar un ritme molt pausat, reservant forces per al final, i em vaig anar trobant millor al llarg del dia. Vaig arribar a la meta 26 minuts abans del que ho havia fet fa dos anys, un èxit per a mi, tot i que la veritat és que m'hagués agradat baixar de les 20:00 i em vaig quedar en 20:02:47. No obstant estic molt contenta del resultat, i també estic molt contenta que en Ramon pogués arribar a la meta dins del temps de tall: com sol fer, va arribar a bona hora i en perfectes condicions.
Estic molt agraïda a tots els qui han fet possible que en Ramon i jo haguem pogut gaudir novament d'aquesta cursa i esperem que els errors d'aquesta edició es corregeixin i puguem gaudir d'aquest gran esdeveniment per molts anys.
A continuació teniu algunes fotos que vaig fer o em varen fer durant la cursa.
elenavera | 19 Octubre, 2014 21:21 |
Després de fer la volta sencera a Menorca amb en Ramon, em vaig proposar com segon repte esportiu de l'any baixar de 4 hores a la TUI Marathon Palma de Mallorca. L'objectiu em feia molta il·lusió. A en Ramon no gaire però, com que a l'estiu entrenar per muntanya és complicat, també s'hi va apuntar.
Han estat prop de cinc mesos de preparació, compartida presencialment amb en Jaume i en Toni, i compartida a distància amb n'Olatz. Jo m'ho he pres molt seriosament, de forma quasi obsessiva: ja havia fet tres maratons abans i sabia que baixar de 4 hores em costaria molt.
I avui ha arribat el gran dia. Ens hem trobat a la sortida i després cadascú ha seguit el seu propi ritme. Per a n'Olatz, en Jaume i en Toni es tractava de la seva primera marató i, malgrat la megacalorada que ha fet, han superat sobradament el repte, passant a formar de la petita minoria (diuen que és un 1% de la població) que ha estat capaç d'acabar una marató. En Ramon, que ja té experiència en maratons, també l'ha acabada, però quan ha vist com anava pujant la temperatura, ha optat per l'estratègia de prendre-s'ho amb calma i no arriscar la salut.
Per sort, a mi la calor no m'afecta gaire i, gràcies al mix de cançons a 180bpm que faig servir, he pogut mantenir un ritme pràcticament constant durant tota la cursa. Tot i això, els últims 10km han estat força durs i si no arribo a posar-hi molta força de voluntat, no hauria pogut assolir el meu objectiu.
Vull donar les gràcies a totes les persones que m'han animat durant la cursa. A n'Olga, la dona d'en Toni, que ens ha estat perseguint amunt i avall tot el matí. A en Pau, que anava amb la bici oferint-nos ajuda. A na Lluisa i en Gori Gori, que estaven al lloc perfecte, a pocs km de la meta, quan les forces flaquejaven. A n'Antoni i n'Elena que també han sortit al nostre encontre a diversos llocs i fins i tot m'han esperat a la meta per fer una foto de la meva arribada. A en Manu que ens ha vingut a veure a la sortida. A na MPaz que estava amb la seva preciosa filla a la zona des Carnatge. A en Ramon i la resta de companys d'aventura, que m'aguanten fins i tot quan em faig molt pesada. I gràcies també a tots els que hi eren i no els he vist.
elenavera | 28 Setembre, 2014 12:00 |
Segurament és la dona de les Illes Balears que més triatlons d'aquesta distància ha realitzat i s'ha guanyat a pols el "títol" de la IRONWOMAN BALEAR. És un orgull ser amiga seva! I ahir vàrem tenir la sort de poder presenciar la seva arribada a la meta. Emocionant!
Al matí vàrem anar a córrer 32k pel Port d'Andratx, l'entrenament més llarg amb vistes a la marató que correrem el proper mes d'octubre. I aprofitant que al Port d'Alcúdia hi ha un lloc que fan paelles molt bones, vàrem decidir anar-hi a recarregar piles i a passar la tarda perseguint n'Aina al llarg del circuit per on transcorria la cursa a peu. També vàrem tenir l'oportunitat de saludar altres amics i coneguts que participaven en la competició, formàvem part de l'organització o del públic. Tots els que s'atreveixen amb aquesta prova són admirables i molt especialment els qui aconsegueixen completar-la. ENHORABONA!
Si teniu curiositat per saber més sobre aquest esport que és considerat com un dels més durs i té els seus origines a mitjans anys 70, us suggereixo l'article que li dedica la Viquipèdia.
Aquí, algunes fotos de l'esdeveniment i de la súper paella que ens vàrem menjar per arrodonir el dia ;-)
elenavera | 07 Setembre, 2014 10:08 |
En Ramon i jo hem passat uns dies d'estiueig mallorquí amb uns amics de tota la vida que tenen llogada una caseta vora la mar, concretament a la cala de Sa Pedruscada, a uns dos kilòmetres de Cala Rajada. La caleta és un racó bastant desconegut i tranquil, format entorn a un conjunt de casetes pintoresques, construïdes sobre antics escars de pescadors.
Entre les casetes i la mar, transcorre un passeig que connecta el llogaret amb Cala Moll i el port de Cala Rajada, molt transitat per corredors, caminants i cicloturistes. Vorejant la mar en sentit contrari, és a dir en sentit sud-oest, s'arriba fàcilment a Cala de n'Aguait i després fins la zona coneguda com es Carregador, on es troben vàries caletes i petites platges de còdols protegides amb roques i tamarells.
Sa Pedruscada, en definitiva, és un lloc molt recomanable per anar a nedar, bussejar, córrer, passejar o simplement per relaxar-se i passar una estona agradable amb bona companyia.
elenavera | 21 Maig, 2014 11:14 |
Aquest passat cap de setmana, en Ramon i jo hem participat per tercera vegada en la Trail Menorca Camí de Cavalls. L'any 2012, la 1a edició, vàrem recórrer tota la Costa Sud. L'any 2013 vàrem completar la Costa Nord. I enguany hem fet la volta sencera a l'illa: 185km. Ens hem estat preparant durant tot un any per a aquesta prova. Jo fins i tot vaig renunciar a participar a l'Ultra Mallorca i en qualsevol altre cursa durant tot el 2014 amb l'objectiu de destinar tota la meva atenció a aquest repte. I és que la prova és duríssima i per completar-la, no basta estar molt ben entrenat, cal estar molt motivat.
Com acostumo a fer en totes les curses llargues, surto amb molta calma, aturant a tots els avituallaments per treure'm les sabates i revisar la possible aparició de butllofes, que són el meu punt feble. Com que la cursa és llarguíssima i el meu objectiu és fer una llarga aturada a es Castell, a la mitja part, no tenc cap pressa i vaig gaudint com mai del recorregut, compartint km ara amb l'un, ara amb l'altre. L'estratègia és no cansar-se massa per poder afrontar el sud amb forces. Aviat em quedo entre els últims corredors, però això no em preocupa gens, sé que més endavant guanyaré posicions.
Al primer avituallament de Cala Morell em trobo fent-hi feina tres amics, Eva Truyol, Elena Lladó i Antoni Picornell que em tracten de meravella. Això comença bé! Al segon avituallament (Alocs) arribo just a temps de saludar en Ramon que va un poc per davant. Al tercer avituallament (Binimel·là) tornam a coincidir i ens trobem l'amic Tadeo que malauradament ha hagut d'abandonar. Al quart avituallament (Cala Tirant) arribem junts, de la mà. Tots dos ens trobam molt bé però aquesta vegada ell fa una aturada més llarga i jo surto un poc abans. Passo pel cinquè avituallament (Arenal den Castell) sense aturar gaire i arribo al sisè (Favàritx), on em torno a trobar a n'Eva que em serveix brou calentet boníssim i em fa una forta abraçada que em dóna ales per afrontar el llarg tram nocturn que m'espera. Amb l'arribada de la nit i la baixada de la temperatura recupero forces i començo a avançar gent. La nit és preciosa, veig una espectacular lluna vermella reflectida al port d'Es Grau i també un meteorit que travessa el cel com si fos una gran bolla de foc.
Just abans d'arribar a Maó, agafo per equivocació el primer camí cap a la base militar de Sant Isidre. Després he sabut que és un error que varen cometre molts corredors perquè el portal estava senyalitzat amb un reflectant. Quan arribo als aerogeneradors del parc des Milà m'adono que m'he perdut. Em giro i veig que darrera meu ve un corredor, en Miquel, i li dic "ei! ens hem perdut". Ell em contesta que no pensa tornar enrere, que veu Maó al fons i que prefereix arriscar-se i tirar cap endavant. Em sento responsable de l'error perquè ell em seguia a mi i decideixo continuar amb ell. Comencem a córrer angoixats per la incertesa de no saber on anirem a parar. Per sort, més endavant el camí sí arriba també a la base militar. Quin alleujament! Tot i que ara he investigat i descobert que la diferència de distància entre el tram que vàrem fer (3.24 km) i el tram correcte (3.37 km) és de 130 metres a favor nostre, en aquell moment en Miquel i jo tenim la sensació d'haver fet molt més desnivell i distància del que tocava i això ens fa accelerar per recuperar el temps perdut. Jo havia previst arribar a Es Castell a les 2 de la matinada, per poder dormir fins a les 6:30 i no volia perdre aquestes hores de son. Així que baixem embalats cap a Maó, avançant a en Dino i altres companys just abans d'arribar al Port. Al final arribo a es Castell amb un temps de 17:01:19, pràcticament a l'hora prevista!
A es Castell sopo molt bé, em dutxo, em canvio i em fico a la sala de descans per intentar dormir. Poc després veig que arriba en Ramon i el crido perquè es posi al meu costat. A la sala tenim matalassos i està fosca, però el renou, el mal que em feien les butllofes i sobretot l'adrenalina m'impedeixen dormir ni un minut. Així que m'aixeco i demano un massatge i aprofitant la súper posada a punt que em fa el fisioterapeuta, a les 6:00 de matí decideixo continuar el camí. En Ramon ho fa mitja horeta després.
Arranco trotant amb moltes ganes i comparteixo uns km amb Alfonso Piqué, però ell es troba cansat i aviat es queda enrere. Faig un bon descans i bereno a l'avituallament de Punta Prima i veig passar als primers corredors que competeixen en la cursa Costa Sud de 85km, entre ells en Sebastià Oliver, de Sa Milana, que va com una moto. Segueixo rumb a Cala en Porter i de mica en mica em van avançant la resta de corredors de la Costa Sud. M'animen molt, especialment na Tere i el seu home. Em comença a fer molt mal el tibial. Agafo un buff i intento calmar el dolor lligant-lo fort al voltant de la cama. Arribo a Cala en Porter molt acabada i adormida, fa una calorada. Decideixo que ha arribat el moment de prendre'm el primer Ibuprofeno. Quan deixo l'avituallament, arriba en Ramon, en millors condicions que jo. Més endavant, a Son Bou, entro en un bar i em prenc un cafè. Connecto la música i torno a néixer. L'Ibuprofeno, la música i el cafè fan miracles. Em sento beníssim, feliç, plena d'energia i vaig corrent eufòrica pràcticament sense aturar a l'avituallament de Sant Tomàs. Arribo a Cala Galdana pensant que avançaré molts corredors pel camí però no trobo quasi a ningú, només uns pocs corredors que fan la llarga. Entre Cala Galdana i el Far d'Artrutx em comença a fer mal el genoll i em veig oblidada a deixar de córrer. Caminant, reapareix el dolor al tibial que se suma al dolor del genoll. Arribo al Far d'Artrutx, l'últim avituallament, on em trobo a na Carol i n'Eva, que em tornen a animar per seguir fins al final. Una espectacular posta de sol m'il·lumina i emociona durant els següents 5km. Però quan cau la nit entro en fase terminal. Començo a tenir visions (matolls que semblen vaques) i confonc el renou del mar copejant la costa amb les passes d'algú que em persegueix. Els últims 5km són una agonia: les butllofes, l'escaldada que porto a l'entrecuix, el dolor al genoll, però sobretot el dolor al tibial que em mata a cada passa que dono. M'he d'aturar sovint per estirar el tibial. Faig una parada per orinar i el dolor que sento als baixos és tan fort que durant 15 minuts desapareixen tots els altres mals i aprofito per córrer tan ràpid com puc. Finalment, pràcticament arrossegant-me, i en un temps de 38:19:29, arribo a la meta! Entre altres m'esperen en Mito, en Víctor i en Dino (de l'organització), en Toni Garí i el seu gendre Daniel, i en Frederic Tejedor. Després he sabut que també hi havia les meves amigues, Carolina Zamora i Carolina Pérez (2a i 3a classificades) a la zona de serveis, però jo vaig partir escopetejada cap a l'Hotel per dutxar-me i tornar a la zona de Meta per esperar a en Ramon, i no van ser a temps de saludar-me. Dutxada i un poc recuperada, torno a la zona de Meta i mentre espero en Ramon em fan un massatge gloriós (gran fisioterapeuta)! En Ramon arriba poc després, cap a l'una i trenta, trotant! Com si vingués de fer 10km.
Per tercer any consecutiu aconsegueixo un podi, cosa "fàcil" perquè hi ha molt poques dones que s'atreveixin amb aquestes distàncies. Segons puc veure a la Classificació Provisional, som 13 les que hem iniciat la cursa i només 5 l'hem acabat. I jo sóc l'última dona "finisher". Malgrat tot em donen dos trofeus! 2a veterana i 5a absoluta, compartint podi amb megacraks com: Vanesa Ruiz, Carolina Perez, Carolina Zamora i Esther Martinez; i Zigor Iturrieta, Tolo Fiol, Pau Capell, Ramon García i Dani Coll.
Acabo aquesta crònica quasi tan llarga com la cursa donant les gràcies a totes les persones que han fet possible aquesta inoblidable experiència: en Ramon i tota la meva família, els amics que m'enviaven forces i energies per Whatsapp, els organitzadors i voluntaris que s'han superat com mai i tots els companys corredors, que es mereixen una gran felicitació, tant si són finishers com si no, ja que el simple fet d'apuntar-se a aquest tipus de cursa requereix molta valentia. Gràcies i enhorabona a tots. HI TORNAREM!!!
elenavera | 06 Gener, 2014 18:15 |
Poc a poc, em vaig recuperant del pinçament lumbar. Però estic molt lluny de poder tornar a fer el que feia i he de tenir paciència. Tot i així, aquest passat cap de setmana no m'he pogut resistir de sumar-me a la sortida familiar que ha organitzat na Sílvia: uns 10km a ritme suau, des del Coll de Sa Gramola fins a s'Arracó, passant per es Campàs, ses Pedrisses, Rotlo d’en Boira, Camí de ses Rotes de s'Hereu, Puig d'en Corso, Font des Bosc, Font des Gerret...
Aquí teniu algunes fotos que vàrem fer na Sílvia i jo. A GPSies podeu veure i descarregar el track de l'excursió i a la web del Consell hi ha més informació sobre aquest circuit, que forma part del GR 221.
elenavera | 27 Desembre, 2013 19:03 |
Aquest vídeo el dedic a la família i els amics que m'han acompanyat durant 12 mesos de muntanya, asfalt i festa. Una forta abraçada i gràcies a tots. Acabo l'any igual que el vaig començar: amb un pinçament lumbar. Però no hi ha mal que duri 100 anys, així que ben aviat més i millor.
elenavera | 21 Desembre, 2013 21:22 |
Avui, n'Aina, en David, en Toni, en Ramon i jo dormirem plans: hem fet una ruta circular d'uns 40 kilòmetres de muntanya, amb força desnivell i pluja, boira, fang... tota una aventura! Aproximadament 2.000 metres de desnivell positiu, passant per s'Esclop, Galatzó, Galilea...
Els primers km els hem fet en companyia d'en Juanjo i en Pau. Després, la resta hem continuat durant unes 8 hores, tira,tira, pendents de no llenegar per les lloses humides i el fang, tot parlant, sobre gastronomia i altres temes: que si gall frit amb ceba, que si calamar de potera, que si porcella rostida... Oh! Quina gana. També hi ha hagut temps per parlar dels bolets i fins i tot hem trobat esclata-sangs i picornells pel mig del camí.
Aquesta vegada la boira i la pluja ens ha impedit gaudir de les vistes, però la grata conversa i les rialles ho han compensat sobradament.
La súper volta ens ha agradat molt a tots i la repetirem un altre dia que faci més bon temps!
elenavera | 04 Novembre, 2013 18:44 |
Aquest passat diumenge, en Ramon i jo hem participat en la Marató de les Muntanyes d'Artà. Tot i no tenir molt desnivell, és la cursa més muntanyera que hem fet mai i ens han fet anar per on no hi passen ni les cabres. Després de l'entrenament del cap de setmana anterior, ja esperàvem que seria dura, però el darrer cim, que no coneixíem, ha estat el més empinat i brut de càrritx. Sort dels bastons i les malles llargues.
Ens ha fet un dia preciós, però molt calorós. He sortit conservadora, amb l'únic objectiu de gaudir del dia i arribar a la meta en menys de vuit hores, el temps límit de la cursa. M'ha agradat molt el fet de pujar i baixar dos cims pel mateix camí, perquè això m'ha permès creuar-me tant amb els corredors que anaven just per davant meu, com amb els corredors que em veníem per darrera. També m'ha encantat compartir la cursa amb molts amics que he anat fent durant els últims dos anys als entrenaments i les carreres de muntanya.
Tira, tira, he anat recorrent quilòmetres sense cap problema. Cap a la mitja part, quan comença el camí de l'Esquena Llarga, badant amb les espectaculars vistes, he trabucat i he quedat tota estesa a terra, amb la barbeta a dos centímetres de les pedres. Gràcies als guants, he pogut amortir el cop i no m'he fet res més que un petit blau a la part baixa de la cama.
Després, a l'avituallament de l'Arenalet del Verger m'he trobat que ja no quedava aigua i he fet tot el tram de costa i fins a les Cases d'Albarca amb només uns 20 cl d'isotònic que em quedaven a la motxilla, patint un poc de sed. Sort que a les Cases d'Albarca, més o menys el punt km 31, he pogut recarregar els dipòsits i seguir amb moltes ganes cap a la meta. Als últims quilòmetres, vist que anava bé de forces i no em feia mal res, he accelerat i he començat a avançar alguns corredors.
L'arribada a la meta ha estat fantàstica. Tot i que he tardat 7 hores i 12 minuts en completar el recorregut, a la Plaça del Conqueridor i els locals del voltant, encara hi havia alguns espectadors i amics que m'han fet una rebuda molt emotiva. Després de descansar un poc, com que em trobava bé i comença va a agafar fred, he tornat enrere trotant per anar a cercar a en Ramon, que venia a la cua de la cursa i quan l'he trobat l'he acompanyat els últims metres fins a la meta. Ell, igualment satisfet per haver aconseguit el seu objectiu, també ha tengut una arribada molt aplaudida.
Dels 287 corredors inscrits, 246 han arribat a la meta, fet que ens dóna una idea de la duresa de la competició. No hi ha hagut cap incident greu, que jo sàpiga, però sí vòmits, rampes, torcedures de turmells, caigudes... Amb la dificultat de la cursa i la calor que ha fet, no és d'estranyar que hi hagi hagut bastants retirats.
Tenen el meu reconeixement tots els que ho heu intentat, els que heu arribat a la meta i especialment els guanyadors. Així com els més de 100 voluntaris, el club Atletisme Artà, Elitechip, Protecció Civil i totes les persones i entitats que ha fet possible aquest gran esdeveniment. Enhorabona i gràcies!
Deixant de banda l'inconvenient de l'avituallament de l'Arenalet, l'organització de la cursa ha estat perfecta i el recorregut insuperable: un 10! Aquí teniu algunes fotos realitzades per en Baldomero, d'Elitechip. I al final de tot un vídeo realitzat per un dels corredors, Ramon Mulet.
elenavera | 26 Octubre, 2013 20:10 |
El proper diumenge 3 de novembre se celebrarà la primera edició de la Marató Muntanyes d'Artà. A en Ramon i a mi aquesta cursa ens fa moltes ganes, perquè ens encanta Artà. Malauradament, el nostre estat físic actual deixa molt que desitjar i, abans de d'apuntar-nos, hem volgut explorar un poc el recorregut de la carrera i avaluar el seu grau de dificultat.
Després de documentar-nos molt a partir d'un track i un mapa que ens va enviar Sa Milana, un plànol força esquemàtic que ha publicat l'organització, el Catàleg de Camins d'Artà de l'Ajuntament i la web del Parc natural de la península de Llevant, aquest cap de setmana hi hem anat.
A les 8:00 ens hem trobat amb un taxista al pàrquing de Sa Clota que ens ha seguit en cotxe pel camí de Son Canals durant uns 3 km. Aquí hem aparcat el cotxe, hem pujat al taxi i hem anat fins al punt km 7 de la Ctra. PMV-333-3 de l'Ermita de Betlem. El taxista, amb qui ja havien quedat la nit anterior per telèfon (609675970), ha estat molt amable i eficient, i es coneixia perfectament la zona. Aquest punt de la Ctra. de l'Ermita, conegut com es Pas de sa Mèl·lera, es troba a quasi 7 km de distància de la sortida de la cursa i a uns 300 m d'altitud, així que ens hem saltat un bon tros per no cansar-nos massa. Des d'aquí hem agafat un tirany que enllaça amb el Camí de l'Ermita de Betlem per Son Sureda. Però abans de trobar l'enllaç correcte, per mor de la boira, ja ens hem equivocat dues vegades i hem perdut uns 25 minuts. A més, degut al càrritx i a la humitat que hi havia als primers trams, hem acabat amb les sabates ben banyades i les cames un poc ferides. Res important, però el dia de la cursa, si hi anem, serà amb mitjons o malles llargues.
Un cop situats al Camí de l'Ermita per Son Sureda, les coses han estat molt més fàcils i hem pogut començar a gaudir i avançar sense problema, passant per l'Ermita, la font de s'Ermità i el GR que va de Lluc a Artà. Després de la font, cal estar atents i agafar el desviament que hi ha a mà dreta, per no baixar en sentit a la Colònia de Sant Pere.
Tira, tira, hem arribat al mirador del Puig des Migdia, que es troba molt ben senyalitzat, com tots els itineraris del Parc, hem fet la primera aturada per fer alguna foto i gaudir de les espectaculars vistes sobre la Colònia de Sant Pere i la badia d'Alcúdia. Baixant de nou per reprendre el GR, hem perdut novament uns 12 minuts dubtant sobre la ruta a seguir, anant endavant i enrere, i poc després hem tengut la sort de trobar un artanenc, Jaume Cabrer, també membre del club Sa Milana i vinculat a l'organització de la cursa, qui ens ha orientat sobre el camí a seguir. Gràcies a les seves indicacions, hem pujat i baixat bastant alegres els puigs den Porrassar i de Sa Talaia Freda. Aquest últim, a 563,50m d'alçada, és el punt més alt de la cursa i de tot el Parc Natural de la Península de Llevant.
Després, baixant per l'Esquena Llarga, hem arribat a s'Arenalet des Verger. Sort que a la zona d'acampada que hi ha just abans hem trobat un grifó i hem pogut recarregar les motxilles, perquè ja anàvem molt justos d'aigua. A continuació, bordejant la costa pel camí dels carabiners i passant per la platja de sa Font Celada i la Torre d'Albarca, hem arribat la platja des Matzoc. Aquí hem intentat seguir el recorregut de la cursa pel torrent, però després de varis intents, hem desistit i hem agafat un camí que va de la Torre d'Albarca fins a les Cases d'Albarca, tal com ja ens havia recomanat en Jaume.
Ja força cansats hem arribat a les Cases d'Albarca, que es troben al límit del Parc. La part final de la cursa transcorre per finques privades que només donen permís de pas per al dia de la cursa. Així, des de les Cases d'Albarca el camí més recomanable és el que enllaça amb el pàrquing del Parc. Nosaltres no ho sabíem i hem seguit en direcció al camí de Son Puça. Però no ho recomanem perquè just abans d'arribar al lloc on havíem aparcat el cotxe, ha sortit al nostre encontre un ca que ens ha espantat molt. Per sort, hem sentit que la propietària el cridava per tranquil·litzar-lo i hem pogut seguir el camí sense problema. Però poc després ens hem vist obligats a botar una barrera tancada amb pany. En definitiva, que val més anar pel camí públic que es troba dins el parc, tal com també ja ens havia recomanat en Jaume.
Malgrat els petits inconvenients del dia, hem acabat el llarg entrenament molt satisfets i més enamorats d'Artà i els artanencs del que ja estàvem. Es pot veure el track que hem generat a Endomondo. Quant a la Marató Muntanyes d'Artà, pensam que té un traçat espectacular, però molt exigent. Així que abans d'apuntar-nos, ens ho pensarem uns dies més! De ganes no en falten.
elenavera | 14 Juliol, 2013 08:01 |
L'altre dia, n'Aina, el seu nebot, Rodrigo, i jo vàrem fer una travessia nedant molt recomanable. Vàrem traçar un recorregut d'anada i tornada, des de la Platja de l'Oratori, també coneguda com a platja de Portals Nous, fins a Cala Xinxell. En total 3.180 metres. Es poden veure tots els detalls de l'entrenament i un plànol del circuit al track que ha penjat n'Aina a Garmin.
Aquesta ruta la vaig descobrir a un grup de grans nedadors que segueixo amb admiració a Facebook, s'autoanomenen La secta del mar. Havia vist que neden per aquí tot sovint i em feia ganes anar a conèixer la zona. I aprofitant que en Ramon havia d'anar a Palma i li anava bé acompanyar-me i recollir-me després, n'Aina i jo vàrem programar aquesta sortida. A més vàrem tenir la sort de comptar amb la companyia d'en Rodrigo que ha vengut de Madrid a passar uns dies amb ella. A l'hora que vàrem nedar, les vuit del matí, la mar estava completament calmada i lliure de grumers, de vaixells i de motos aquàtiques. Només ens vàrem creuar amb un que anava amb una taula fent SUP (Stand Up Paddle) que em va passar molt a la vora i em va causar un bon ensurt. Havia llegit feia poc que una tintorera havia mossegat un banyista a la zona de l'Escala i vaig confondre la pala del SUP amb l'aleta d'un tauró, he, he! Res...
N'Aina es prepara per competir a un IronMan a final de mes i està molt acostumada a fer travesses llargues com aquestes. Jo crec que no havia nedat tant d'una tirada mai abans i em va agradar molt. Va ser un bon entrenament per a la travessa de 5km que m'agradaria fer d'aquí a dues setmanes.
elenavera | 23 Maig, 2013 21:42 |
El passat cap de setmana, Ramon i jo vàrem estar quatre dies a Menorca per participar a l'Ultra Trail Camí de Cavalls. L'any 2012, la primera edició, ja hi vàrem prendre part, fent la Trail Costa Sud. I en aquesta segona edició, hem corregut la Costa Nord.
Com diuen a Menorca, vaig xalar moltíssim, tant del viatge i l'estada a l'illa, com de la cursa. Crec que no oblidaré mai les bones estones, ni les rialles, que compartírem amb en Pau i en Pep, en Vicenç i na Magdalena, en Tomeu i na Maria, n'Álvaro, i les dues Carolines (o les Cracks de Menorca, amb paraules d'en Roman).
De la cursa, el que més em va impressionar va ser el paisatge. Amb el bon dia que feia, la costa nord estava espectacular com mai l'havia vist: mar plana com un mirall, vegetació esplendorosa, visibilitat immillorable, núvols decoratius, ooooh!
Em venen al cap molts altres bons records: l'excel·lent organització a càrrec den Mito Bosch i el seu equip de professionals i voluntaris; haver compartit la sortida amb molts mallorquins, la majoria membres del club Sa Milana; el reagrupament casual del "comando Andratx" a l'avituallament de Tirant; el tram nocturn que vaig compartir amb en Rafa; tota la gent que vaig conèixer durant el recorregut; l'arribada a la meta després de 16h i 39 minuts de cursa; l'arribada d'en Ramon poca estona després; l'arribada d'en Vicenç; la pujada al podi per recollir el 1r Premi Veterana Femení...
Recordaré amb un sabor més agre els problemes que varen patir alguns dels meus companys, i especialment els casos d'en Pau, na Maria, en Pep i n'Álvaro, que els varen impedir aconseguir els seus objectius. Malgrat tot sé del cert que varen gaudir de l'experiència i possiblement ens retrobarem tots allà l'any que ve. Gràcies a tots i llarga vida a l'Ultra Trail Menorca CdC.
Aquí penjo algunes de les fotos que vaig fer durant el viatge. L'àlbum sencer inclou 107 fotografies.
elenavera | 06 Maig, 2013 09:37 |
Ahir vàrem repetir la ruta que férem ara fa un any, per l'extrem sud de Mallorca. Aquesta vegada, però, hem tengut la gran sort de comptar amb molt grata companyia. Per una banda, en Pau i en Vicenç, que porten mesos preparant-se per participar a les curses de Camí de Cavalls i estan en plena forma: aconseguiran els seus objectius sobradament. Per altra banda, na Maria i en Tomeu, a qui no coneixíem encara: una jove parella encantadora que també està a punt per al seu gran repte a Menorca, la volta sencera a l'illa. I finalment, la nostra filla Mireia i el seu al·lot Javier, que ja varen fer de voluntaris a l'Ultra Mallorca i poc a poc s'estan enganxant a aquest apassionant món del "trail running".
Aquí teniu algunes fotos i en trobareu més al bloc d'en Pau i al seu àlbum de Google+.
elenavera | 24 Abril, 2013 12:59 |
Després de 14 setmanes de preparació meticulosa, a la fi va arribar el dia de l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana. Va ser un gran esdeveniment en tots els sentits, des del principi fins al final. Em va encantar, especialment la sortida i el primer tram nocturn: una festassa. Els primers quilòmetres els vaig fer acompanyada d'en Ramon, n'Aina, na Rosa i en Miguel, i després de Valldemossa poc a poc tots ens vàrem anar distanciant, seguint cadascú el seu propi ritme. En Miguel, que anava molt més fort que la resta, ja es va acomiadar a s'Esclop.
L'únic tram de la cursa que em va costar un poc va ser la baixada pels cingles de Son Rullan, anava amb na Rosa i li vaig dir que seguís pel seu compte, que el genoll em feia molt de mal. A l'avituallament de Deià vaig seure una estona, vaig menjar un plat de pasta, vaig prendre un antiinflamatori i vaig connectar el reproductor de música, fluixet, això sí, per no aïllar-me massa i poder continuar parlant amb els corredors i la gent que anava trobant pel camí. De mica en mica vaig anar recuperant l'energia, de cada vegada anava més ràpid, més ràpid.. pujant pel Barranc anava com una moto, al ritme de la música, i quan vaig arribar a la meta, després de més de 110 km pujant i baixant muntanyes, encara em quedava molta corda. Vaig fer un temps que mai m'hagués imaginat: 20 hores i 28 minuts.
A l'arribada, en Pau i en Vicenç em varen acompanyar a l'hotel oficial a Platja de Muro, vaig fer-hi el check-in, vaig pujar les maletes a l'habitació i sense aturar ni un minut vaig agafar el nostre cotxe per tornar a la meta a esperar a en Ramon. Sabia que no tardaria en arribar i, efectivament, poc després de les 23:00 h, va travessar la meta, molt content i en perfectes condicions també: una màquina!
Després d'assaborir breument l'ambientàs que hi havia a Pollença, vàrem anar cap a l'Hotel, a sopar un poc i a dormir. Tot anava perfecte. Malauradament, a mitja nit em vaig despertar marejada, vaig anar al bany i asseguda a la tassa del vàter em vaig desmaiar. No sé exactament que va passar però quan vaig recuperar la consciència, gràcies a en Ramon, em trobava estirada en terra amb un fort dolor lumbar a causa de la caiguda.
L'endemà, a l'entrega de premis que es feia al mateix hotel, quan em varen cridar per pujar al pòdium a recollir el 3r premi de dona balear, quasi plorava, no sé si de dolor o d'emoció. Com diuen la sarna amb gust no pica. I compartir pòdium amb la resta de corredors balears premiats, inclòs el mateix campió del món Tòfol Castanyer, ressuscita a un mort! També em va ajudar a recuperar-me l'abundant buffet de cloenda que vàrem compartir amb els organitzadors, voluntaris i corredors presents.
Em sap molt, molt greu que n'Olatz finalment no pogués participar-hi per feina i que n'Aina hagués d'abandonar a Sóller per un problema de butllofes als peus.
Vull donar públicament les gràcies a Pau i en Vicenç, n'Olatz i César, n'Aina i en Manolo, na Mireia i en Javier, a la meva mare i especialment a en Ramon, per haver-me ajudat a aconseguir el meu objectiu. També vull donar les gràcies a tots els voluntaris, molts d'ells bons amics (Fracisca Esteva, Caty, Asun, Toni Serra, Ramon Mulet, Kiko...) i a totes les persones que em veren estar animant durant la cursa (Rafa Medina, Joaquin Serrano, Joan Muntaner...) sobre tot en Biel Vallespir i la seva dona, responsables en bona part del meu accelerament final ;-).
L'enhorabona i gràcies també a tots els participants que no he esmentat, especialment a tots els qui varen aconseguir el seus objectius. Als que no, ànims! La pròxima vegada serà. Ara toca cercar nous reptes! I, com no, felicitacions i gràcies per als organitzadors d'aquesta excel·lent cursa: Esther Vidal, Dani Salas, Toni Contestí, l'incombustible speaker Vicky Pieniazeck i companyia.
GRÀCIES A TOTS. ENS VEIEM A L'ULTRA MALLORCA 2014!
elenavera | 13 Abril, 2013 17:13 |
Dijous vàrem fer el darrer entrenament programat al pla per a l'Ultra: Sa Coma, S'Esclop, Cases Galatzó, Sa Grua. El més destacable d'aquesta darrera sortida és sens dubte la companyia d'en César, el marit de n'Olatz, el darrer fitxatge del comando Andratx.
Ens va fer un dia preciós, però molt calorós. Els quatre vàrem partir des de casa a les 7:30 h i, tal com estava previst, a mig camí, concretament a les Cases de Galatzó, ens vàrem trobar amb en Pau i en Juanjo, que havien iniciat la ruta en sentit contrari a les 9:30 h. Els sis vàrem continuar junts pel camí de Sa Grua fins a Sa Coma, i després en Pau i en Juanjo varen continuar el seu entrenament, pujant fins al Puig Cornador.
Amb aquest entrenament, en Ramon i jo podem dir que hem complert, si fa no fa, al 100% els programa de llargues distàncies que ens havíem marcat a principis d'any, i que hem anat complementant amb altres sortides més curtes i sessions de natació, bicicleta, exercicis de força, estiraments... El proper dia 20, el dia de la cursa, veurem si la preparació haurà estat suficient per arribar a la meta. Som optimistes per no serà gens fàcil. I les estadístiques de l'any 2012 no són gaire esperançadores:
És a dir que dels 514 inscrits, només 296 vàrem acabar la cursa: aproximadament un 58%, o si es mira d'una altra forma, dels 422 que varen fer la sortida, 296 varen arribar a la meta: un 70%. Aquestes dades les he calculat en base al PDF de classificació d'Elitechip. Esper no haver-me equivocat gaire en els números. Si detecteu que he fet algun error de càlcul, feu-m'ho saber i ho corregiré. L'estadística no és la meva especialitat!
elenavera | 07 Abril, 2013 20:37 |
Des de fa uns tres mesos i amb força il·lusió, en Ramon i jo anam seguint al peu de la lletra el pla d'entrenament per a l'Ultra. I dijous tocava fer l'entrenament Andratx->Port des Canonge nocturn. La idea era fer una mena d'assaig general del que serien les dues primeres etapes de la cursa, i calcular amb relativa precisió si arribarem a temps als dos primers punts de control, molt ajustats per al nostre ritme.
El dia abans, dimecres, en Ramon havia anat a deixar el cotxe al Port des Canonge i la tornada havia estat dura: un tram a peu del Port des Canonge fins a Banyalbufar, un bus de Banyalbufar fins a Palma, un altre bus de Palma fins a Andratx, i finalment un passeig d'Andratx fins a casa. Un entrenament nocturn i amb tants preparatius provoca un poc d'estrès i cansament, així que millor avançar feina el dia abans.
En Manolo va acompanyar la seva dona, n'Aina, i en Miguel, na Lili i na Rosa fins al Palau d'Esports d'Andratx, punt de partida de l'Ultra i punt de partida del nostre entrenament.
A l'hora de la sortida, la meteorologia era perfecta: una nit bastant clara i la temperatura ideal. La sortida anava molt bé, a bon ritme. Però potser anàvem massa embalats, ja que baixant de s'Esclop cap a Estellencs n'Aina va patir unes punxades al turmell que la varen obligar a abandonar l'entrenament.
"Sant Manolo", com diu ella, va acudir al seu rescat. La resta vàrem continuar fins al Port des Canonge, un poc ensopits per l'incident i per la falta de la seva grata companyia. Tot i així, anant de cara a la feina, vàrem aconseguir arribar a temps al que serien els punts de control d'Estellencs i el des Port d'Es Canonge. Però la veritat és que vàrem acabar amb un gust agredolç: objectiu complert parcialment.
Avui, ja força recuperats mentalment i física, en Ramon i jo hem completat l'entrenament de la setmana anant fins a Galilea en bicicleta. Dijous, com que era de nit, no vàrem fer cap foto: avui sí.
elenavera | 30 Març, 2013 21:04 |
Queden només tres setmanes per a l'UTSDT i ja quasi hem completat el pla d'entrenament que ens marcàrem fa uns mesos. Dijous vàrem fer Valldemossa->Pollença, recorrent 64,22 km en 13 hores i 52 minuts, segons el track de n'Aina.
Quan baixàvem cap a Deià, vàrem tenir la sort de trobar-nos amb el solleric Tòfol Castanyer, un dels millors corredors de muntanya del món. Si tot va bé, el tornarem a veure el dia 20 d'abril i compartirem amb ell la sortida de l'Ultra.
En Joaquín ens va acompanyar fins als Cingles de Son Rullan i allà va fer mitja volta perquè tenia compromisos familiars. N'Olatz, que es recupera d'una llarga lesió, va continuar fins a Lluc i allà la va recollir en César, qui a més a més ens va obsequiar amb un multi-vitamínic avituallament de plàtans, pomes, taronges... N'Aina va continuar amb nosaltres fins a Pollença, com estava previst, i allà ens va recollir en Manolo, el seu home, a qui estam molt agraïts, i no tan sols pel súper còmode trasllat, sinó també per les cerveses i isotònics fresquets que ens va portar: UN DEU!
L'entrenament va anar molt bé i tots vàrem gaudir del dia, però en Ramon i jo vàrem patir un poc de mal de cap, possiblement degut a la sobtada calorada. En Ramon, a l'anterior sortida, va perdre la seva gorra blanca habitual i en duia una que no li va tan bé. Avui ja ens trobàvem bastant recuperats i com que el lloc on pensàvem que l'havíem perdut, el camí cap a Sa Grua, és poc transitat, hem sortit a veure si la trobàvem. Hem anat en bici fins a la finca Galatzó i després hem anat a peu en direcció a Sa Grua. I hem estat de sort: allà hi era encara, en perfectes condicions! De camí cap a la finca Galatzó ens hem trobat amb en Vicenç i un amic que venien molt contents de fer una quilometrada.
El pròxim llarg entrenament previst és Andratx-Port des Canonge nocturn. Serà un com un assaig general en el qual intentarem simular exactament el que farem el dia de la cursa en els trams Andratx->Estellencs i Estellencs->Port des Canonge.
elenavera | 24 Març, 2013 19:55 |
Poc a poc anam completant el pla per a l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana. Aquesta setmana ens tocava recuperar-nos del súper llarg entrenament de la setmana anterior i, tal com estava programat, dissabte hem fet la volta circular Sa Coma -> s'Esclop -> Cases Galatzo -> Sa Coma.
Ens ha acompanyat n'Aina. Hi havia de venir també el seu home, Manolo, però un dur entrenament de sèries el dia abans l'ha deixat massa cansat. Una llàstima.
El temps amenaçava amb pluja però finalment ens ha fet molt bo i hem gaudit molt del passeig. Quan hem arribat a les Cases de Galatzó ens ha sorprès molt gratament trobar les portes obertes i ens hem aturat a visitar el preciós pati interior, l'església, la tafona... (més informació sobre la finca en PDF). També ha estat una molt bona sorpresa trobar na Bel, en Marc i la seva petita filla.
Després hem completat la ruta circular fins a Sa Coma passant pel nou camí de Sa Grua que vàrem estar explorant fa unes setmanes.
Ha estat un entrenament a ritme suau, que ens ha deixat amb ganes de més. Així que avui, hem agafat les bicicletes i hem anat pedalant fins a Galilea, passant per Es Capdellà, una ruta molt freqüentada per ciclistes.
El pròxim llarg entrenament previst és Valldemossa -> Pollença, exactament el recorregut de la Trail, amb 61.5km de distància i 2.417 de desnivell positiu.
elenavera | 17 Març, 2013 11:19 |
Ahir vàrem fer l'entrenament més dur del Pla per a l'Ultra-Trail Serra de Tramuntana: anar d'Andratx a Sóller. No dúiem cap GPS i no sabem exactament les distàncies i desnivells del circuit, però segons la informació que ofereix la web de l'organització, són uns 63,5km de distància i 2.720m de desnivell positiu.
Ens va acompanyar n'Aina però malauradament es va trobar malament degut a un virus i va haver d'abandonar poc després d'Estellencs. He parlat amb ella avui i es troba al llit amb febre. Aina és una "iron woman" i confiam que ben aviat estigui recuperada.
La sortida va ser molt dura, duríssima. Vàrem començar a les 6:30 h i vàrem tardar 14:21 h en completar el recorregut, arribant quasi a les 21:00 h, ben de nit. Va fer molt de vent i no va ser un dia agradable.
Sorprenentment, el genoll d'en Ramon, que li havia estat donant guerra des de feia una setmana, es va comportar i el va deixar fer. Jo, en canvi, vaig sentir molèsties al tibial anterior de la cama dreta i al genoll de la cama esquerra. La lesió al tibial és nova i confio que es resolgui descansant uns dies. El dolor al genoll apareix sempre després de fer molts km i molt desnivell. Començaré a prendre les pastilles Traumeel, que a en Ramon sembla que li han anat molt bé ;-)
elenavera | 10 Març, 2013 20:26 |
Després de la Volta a Andratx, aquesta setmana, en Ramon i jo hem fet dues sortides de muntanya a prop de casa nostra, amb l'objectiu de trobar un camí que connecta la carretera de Sa Coma-es Capdellà amb la finca pública de Galatzó. A la primera sortida vàrem temptejar el terreny sense èxit, i a la segona sortida ja sí vàrem completar la ruta: un tirany que comença a l'alçada de la possessió de Son Sanpola, travessa el puig de Sa Grua i enllaça amb la finca pública de Galatzó.
La idea era emprar aquesta ruta com a part del llarg recorregut Sa Coma->S'Esclop->Finca Galatzó->Sa Coma que havíem planificat per al cap de setmana. Malauradament, en Ramon s'ha ressentit de la seva lesió al genoll i hem hagut de posposar la sortida per a un altre dia, realitzant jo com a alternativa un entrenament d'asfalt.
Els dos confiam amb la seva prompta recuperació, imprescindible per al proper llarg recorregut del pla per a l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana: Andratx -> Sóller.
elenavera | 02 Març, 2013 19:58 |
Ahir vàrem fer l'entrenament llarg previst per a la 7a setmana del pla per a l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana: la Volta a Andratx, organitzada per en Pau. La sortida, que va comptar amb la participació de vint persones, en general va anar molt bé. Només hi va haver un contratemps: la caiguda de n'Isabela quan ens dirigíem cap a la Trapa. La pobre es va donar un bon cop al genoll així que n'Aina i jo la vàrem a acompanyar enrere fins al Coll de sa Gramola on un taxi la va recollir. Avui només li fa mal al pujar i baixar escales, així que sortosament sembla que no serà res important.
Després de l'incident, n'Aina i jo vàrem agafar una drecera, passant per la Coma Freda, camí camí de Son Avidala, s'Arracó, barri de Can Tió... i vàrem poder atrapar el grup just abans del Pass Vermell i finalitzar la volta amb ells. A la web de Garmin, podeu veure el recorregut que varem seguir. En total vàrem rodar durant unes 8 hores, recorrent 43.60 km amb 1.445 m de desnivell positiu.
Ara ens toca una setmana de recuperació i preparació per al que serà el recorregut més llarg i dur del pla: Andratx-Sóller (63.5km / 2.720+ / ± 13:30 hores).
elenavera | 24 Febrer, 2013 18:59 |
Seguim amb el pla per a l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana. Aquesta setmana ens tocava recuperar-nos del súper llarg recorregut Andratx->Deià i al final hem fet dues sortides de muntanya bastant intenses. Esperem no haver fet massa!
Dijous, vàrem rodar unes 3 hores amb el Comando Andratx, recorrent uns 17 km entre Andratx i la zona de Cala Llamp. En Pau em va mostrar un camí molt interessant que pràcticament connecta la casa de la meva mare amb la Talaia de Cala Llamp. Un dia d'aquests hi portaré les meves germanes i nebots.
D'altra banda, avui, en Ramon i jo hem fet una ruta circular d'uns 33 km en 5 hores i 7 minuts. Hem sortit des de Sa Coma i hem passat per la Trapa, Sant Elm, Pas Vermell i el Port d'Andratx, acabant al mateix punt de partida. Ens ha fet un dia bastant fred però preciós. El trajecte que hem seguit es pot veure a Endomondo.
elenavera | 17 Febrer, 2013 19:10 |
Aquest dissabte hem complert amb èxit l'entrenament llarg que havíem programat per a la 5a setmana del pla per a l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana. Hem anat d'Andratx a Deià, recorrent, segons el track de n'Aina, uns 58 quilòmetres i 2.900 metres de desnivell positiu; i hem tardat aproximadament el que havia calculat: 11 hores i 52 minuts.
Aquesta vegada, a més de n'Aina, ens han acompanyat uns amics seus, na Rocio, n'Ayoze i en Miguel, els tres triatletes i, com n'Aina, molt ben preparats. Així i tot el ritme que hem portat ha estat suau, gaudint de la bona companyia, del bon dia que ens ha fet i del paisatge. No han faltat les aturades per a les fotos i berenars, entre d'altres, i així i tot hem anat arribant a temps al que serien els temps de tall de l'Ultra.
Hem trobat a molt a faltar n'Olatz, que s'està recuperant de la seva lesió, i confiam que ben aviat podrà reprendre els entrenaments per a l'Ultra.
elenavera | 10 Febrer, 2013 18:57 |
Aquesta setmana, la 4a del Pla d'entrenament per a l'Ultra-Trail Serra de Tramuntana, ens tocava recuperar-nos de la pallissa de la setmana anterior. I hem fet dues sortides de muntanya relativament suaus.
La primera sortida, fa uns dies, va ser anar de Valldemossa fins a Deià i tornar, en companyia de na Maria Antònia i n'Olatz. I la segona avui diumenge, ha estat una combinació de bicicleta i trekking per la finca Galatzó.
En les dues ocasions hem gaudit de molt bon temps i unes vistes espectaculars.
En Ramon, a més a més, ahir va anar tot sol des de casa fins al Port d'Andratx, passant per la Trapa i el Pas Vermell, però no en va fer cap foto.
elenavera | 02 Febrer, 2013 19:45 |
Seguint fidelment el pla d'entrenament per a l'UMSDT, aquesta setmana hem fet Andratx-Valldemossa, recorrent un total de 45 km, amb un desnivell positiu de quasi 2.000 metres. Ens ha acompanyat na Mariantònia fins a Estellencs, on l'ha recollit en Pau. Després en Ramon i jo hem continuat el recorregut sols, arribant al destí exactament en 9 h, tal com estava previst.
Ens ho hem pres amb molta calma i hem acabat amb ganes de més i sense lesionar-nos. La ruta que hem seguit es pot consultar en aquesta pàgina de GPSIES. Coincideix exactament amb la primera part del track oficial de l'UMSDT 2012, amb una petita variant: en arribar a la finca privada de Sa Cova / Can Sales, en comptes de travessar tota la finca, seguim un nou camí que ha obert el propietari que va fins a la Cala de s'Hort de Sa Cova i enllaça amb la pujada cap a Valldemossa. No sabem si l'UMSDT 2013 passarà ben bé per aquí, és possible que sí.
Ara ens toquen uns 10 o 15 dies de recuperació activa, fent entrenaments un poc més curts, i si tot va bé el pròxim llarg recorregut serà Andratx -> Deià, a mitjan febrer.
elenavera | 26 Gener, 2013 17:45 |
Aquest dissabte hem complert amb èxit l'entrenament llarg que havíem programat per a la 2a setmana del pla per a l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana. Hem fet Estellencs-Port des Canonge i tornar (34,6km / 1.080+). Hem tardat un poc menys del que havia calculat: 5 hores i 45 minuts, enlloc de 6 hores. I això que la part final l'hem fet caminant perquè la meva esquena ja deia PROOOOU! Podeu verure el track que ha penjant n'Aina a la web de Garmin.
Els tres, en Ramon, n'Aina i jo, hem acabat molt contents i esperant estar ben recuperats per al proper llarg recorregut previst, que serà Andratx-Valldemossa (45.4km / 1.927+ / ± 9 h). N'Olatz avui no ens ha pogut acompanyar per unes molèsties al tibial posterior, però confiem que ja estigui recuperada per a la sortida llarga de la setmana que ve.
De moment pareix que podem seguir apuntant cap al nostre esbojarrat objectiu. Però tant en Ramon com jo, amb les lesions que arrosseguem, som conscients que en qualsevol moment podem petar i hem d'anar amb molt de compte.
elenavera | 22 Gener, 2013 13:26 |
Divendres passat vàrem iniciar el pla d'entrenament per a l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana amb una sortida del Comando Andratx, fent el primer tram de la cursa. Ens vàrem divertir molt i ens vàrem quedar amb ganes de més.
Ahir al vespre, n'Olatz, n'Aina, en Ramon i jo vàrem repetir el recorregut, però de nit (com ho haurem de fer a la cursa) i allargant la distància uns pocs quilòmetres, fins arribar ben bé al poble d'Estellencs. La part més alta del recorregut té trams difícils, de roca, on el camí no és gens visible a terra i cal orientar-se per les fites. Malgrat tot, vàrem completar l'entrenament sense problemes. Ens ho vàrem prendre amb molta calma i tot i així vàrem aconseguir arribar al que seria el primer control de l'Ultra dins del temps límit: en Ramon i jo justets, i n'Olatz i n'Aina sobrades. L'experiència va ser molt positiva per als quatre: ara ja sabem que s'hi pot arribar a aquest primer control sense presses.
Aquí teniu dues fotos que ens vàrem fer en arribar a s'Esclop, al punt més alt del circuit, amb el Port d'Andratx al fons, tot i que pràcticament no es veu. I a la web de Garmin podeu veure els detalls del track que ha penjat n'Aina: mapa, perfil, distància, temps, ritme, desnivell, etc.
elenavera | 13 Gener, 2013 16:52 |
Recuperada en un 95% del pinçament lumbar i després de quasi vuit setmanes sense haver pogut córrer, el repte esportiu que en Ramon i jo ens havíem marcat per al 2013, Ultra-Trail Serra de Tramuntana, se'm farà molt més difícil del que tenia previst. Aquest passat cap de setmana ja he pogut trotar un poc: divendres, 40' costa amunt i, avui, 90' alternant caminar i córrer. Em veig molt dèbil a tota la zona lumbar i maluc dret, però confio posar-me a to en una setmana més. En Ramon també té molèsties als genolls però va fent, poc a poc.
Així doncs, amb molt poc temps per endavant i partint d'unes pèssimes condicions físiques, convé planificar bé com afrontarem els entrenaments durant les 14 setmanes que resten fins a la cursa. La idea és fer un llarg recorregut cada setmana, i la resta de dies fer sessions més curtes de running, natació, bicicleta i pilates. Aquestes sessions curtes les farem sense una planificació prèvia, seguint el que ens demani el cos.
La data exacta en què farem els entrenament llargs l'anirem definint sobre la marxa, adaptant-nos a la meteorologia i la nostra disponibilitat. Aquests entrenaments llargs seran a ritme molt, molt suau, aproximadament 5km per hora, sense forçar i sense arriscar.
De moment, aquest és el programa d'entrenaments llargs. Si veiem que no el podem seguir, el revisarem i redefinirem sobre la marxa.
En Ramon no veu gens clar aquest entrenament nocturn com a primer plat, i menys amb el fred que farà aquesta setmana. Així que és possible que el fem diürn i que deixem el nocturn per a una de les setmanes de recuperació.
A mi el que em fa més por és l'entrenament de la setmana 3 (finals de gener, principis de febrer): Andratx-> Valldemossa. Hauré de veure com va responent la meva esquena :-)
elenavera | 04 Gener, 2013 16:00 |
Aprofitant el bon temps i que els pares de n'Olatz han vengut de Bilbao a passar uns dies amb ella, avui el "Comando Andratx" hem anat d'excursió suau. Ha estat la primera sortida muntanyenca un poc llarga que faig des què vaig patir un fort pinçament lumbar, el passat 20 de novembre i, tot i que encara no estic bé del tot, m'ha anat bastant bé. Els pares de n'Olatz i el fill d'en Pau, de només sis anys, també han pogut completar les prop de quatre hores d'excursió sense problema. Els tres estan ben entrenats.
Hem fet Coll de sa Gramola, Mirador del Cap Fabioler, La Trapa i Sant Elm, amb l'illa de sa Dragonera com a teló de fons. En total uns tretze i busques quilòmetres: per a mi no està gens malament com a punt de partida :-)
elenavera | 23 Novembre, 2012 09:45 |
Com vaig explicar fa uns mesos, he estat seguint un curs sobre intefícies d'usuari a Coursera i ara que s'ha acabat m'han demanat, entre altres coses, que expliqués amb les meves paraules què és per a mi un bon disseny d'interfície d'usuari. El text vindria a ser un resum ràpid (en anglès) del que he après durant el curs:
"A good interface design should respond to real needs and allow target users, both beginners and advanced, to complete the goal actions in an easy and efficient way. A good interface design should maintain an optimal balance between minimalism and detail, providing just the really necessary graphical and textual information. Moreover it should be consistent, predictable and reliable, and follow standards, familiar languages and conventions. It should also prevent mistakes, slips and errors and if they happen, it should allow the user to recover from them. A good interface design should provide contextual help and information about the system status, answering questions as: were am I?, what has happened? and what should I do now? Finally, it should be flexible enough to change and improve over time, and allow users freedom to customise it and take control of their actions."
"To obtain a good interface designs you must come up with many ideas, and then evaluate different options with colleagues and/or real users. The best way to quickly test several options is to create prototypes and use several methods to obtain feedback, such as heuristic evaluations, informal user testing, personal interviews and structured statistical experiments. These methods can encourage the participation of all the people involved in the design and significantly improve the interface design process and result."
A continuació veureu la llista de treballs que he entregat durant el curs, entorn al desenvolupament una aplicació per a nadadors, amb la puntuació que m'he assignat jo mateixa i l'obtinguda de l'avaluació dels meus companys. Tot i que els vídeos i tests eren en anglès, els treballs els he pogut lliurar en espanyol, fet que m'ha facilitat la tasca. Inicialment la meva intenció era lliurar-los en anglès però per falta de temps m'ha estat impossible. L'últim treball ha estat avaluat pel propi professorat, quin luxe, i m'han puntuat força bé! Com es pot veure, ens han fet fer, observacions de camp, "storyboards" com el que il·lustra aquest article, recerca d'inspiració en aplicacions existents, prototips en paper (PDF) amb Balsamiq, prototips funcionals amb Justinmind, plans de desenvolupament, protocols d'avaluació, experiments amb usuaris... UNA FEINADA.
El que més m'ha agradat del curs ha estat l'experiència d'aprenentatge en línia. Han estat nou setmanes força engrescadores i intenses. Ara em prendré un descans i tan aviat com pugui, iniciaré un altre curs. Recomano fervorosament els cursos de Coursera a tothom. N'hi ha per a tots els gustos. Tot i que la majoria són en anglès, alguns ofereixen facilitats amb l'espanyol, amb vídeos subtitulats i opció de lliurar els treballs en espanyol.
Vull donar les gràcies a tots els que han col·laborat d'una forma o altra en aquest treball:
elenavera | 23 Octubre, 2012 19:08 |
El passat dissabte, en Ramon, n'Olatz i jo vàrem córrer la Tenerife Blue Trail. La cursa en què particiàvem era la Trail de 56,4 km, que havia d'anar del Parador del Teide fins a Pinolere, amb 2.160 m de desnivell positiu i 5.708 m acumulats. La competició va començar de meravella, amb unes condicions climàtiques immillorables i molt bon ambient. El paisatge lunar de Parc natural del Teide em va impactar, així com la simpatia del personal que ens anàvem trobant a cada cruïlla, fins i tot un grup folklòric que ens dedicava cançons populars.
N'Olatz va sortir disparada, posicionant-se entre les tres primeres dones, i en Ramon i jo més tranquils, fent fotos i gaudint del paisatge. Ell i jo, tot i que no anàvem tot el temps junts, ens anàvem retrobant als avituallaments, però finalment ens vàrem distanciar. I quan portàvem poc més de 4 hores i mitja de recorregut, l'organització ens va comunicar que havia mort un corredor de 42 anys, Guàrdia Civil, i que la cursa s'havia suspès: tot plegat, una desgràcia, molt especialment la pèrdua de la vida de l'agent: que en pau descansi.
A en Ramon la mala notícia li va agafar a l'avituallament del Portillo, al quilòmetre 30, i ja no el varen deixar continuar. A mi, que anava un poc per davant, em va enganxar quan ja havia iniciat el descens cap a la Cruz del Dornajito i vaig poder continuar fins a La Caldera, igual que n'Olatz, que va anava molt bé i, com a dona, tenia moltes possibilitats de guanyar la cursa.
elenavera | 07 Octubre, 2012 19:17 |
Dissabte, n'Olatz, en Ramon i jo vàrem anar d'Andratx a Valldemossa, recorrent uns 45 km, amb uns 2.000 metres de desnivell positiu, en 8 hores i 17 minuts. En Pau i en Vicenç ens varen acompanyar els primers quilòmetres, fins al Coll des Coloms, i després varen seguir una altra ruta.
Va ser un dia perfecte, vàrem gaudir de l'excursió i vàrem acabar molt contents. Això sí, força cansats i conscients que ens falten mooooolts entrenaments per intentar completar la UMTSDT, la primavera del 2013.
elenavera | 23 Setembre, 2012 09:09
Fa temps que sento curiositat per Coursera, una plataforma d'educació virtual gratuïta que compta amb la col·laboració de prestigioses universitats d'arreu del món. Però fins avui no m'havia decidit a provar-la. M'acabo d'inscriure al curs "Human-Computer Interaction", molt relacionat amb els meus interessos i la meva activitat professional. Tracta sobre el disseny, la implementació i l'avaluació d'interfícies d'usuari, com ara les pàgines webs o les aplicacions per a mòbils. Comença demà, 24 de setembre, i segons expliquen m'ocuparà unes 8-10 hores a la setmana durant 9 setmanes. Esper trobar temps i motivació per completar-lo. Ja es va impartir fa uns mesos i en aquesta segona edició s'introduiran millores en base als elogis i crítiques que van rebre dels primers alumnes. Aquí teniu el vídeo de presentació del professor:
Hi ha cursos sobre temes molt variats relacionats amb l'Economia, Noves tecnologies, Música, Literatura, Història, Salut, Ciències de la terra, etc., etc. Per a tots els gustos. Algú s'hi anima?
elenavera | 15 Setembre, 2012 18:25 |
Ahir al vespre, bastant tardet, mentre gaudíem d'un concert de jazz al Mitj&Mitj del Port d'Andratx, ens vàrem assabentar que avui de matí el club Sant Elm BTT Sargantanes Team organitzava la segona volta a Sa Dragonera en bicicleta i que per participar-hi, l'únic que havíem de fer era ser a les 9:30 a Sant Elm amb les nostres bicis.
Aquest matí, mig adormits i amb el temps molt just, hem pedalat tan ràpid com hem pogut fins allà amb esperances d'arribar-hi a temps. Hi ha hagut sort i ens hem pogut embarcar amb el grup. La convocatòria, tot i ser "mig secreta", ha tengut tant d'èxit que La Margarita ha hagut de fer dos viatges per poder transportar-nos a tots amb les bicis.
Ha estat molt divertit i el temps ha acompanyat. N'Àngels i el seu marit Miquel (un dels organitzadors) ens han tractat de meravella, així com altres persones molt agradables que hem conegut durant l'excursió.
Primer hem pedalat des d'Es Lladó fins al far de Llebeig on bona part del grup hem fet una petita aturada per berenar. A la tornada, en comptes d'anar directes a l'altre far de Tramuntana, com ha fet la majoria, en Ramon i jo no ens hem pogut resistir a pujar a peu al Puig de na Pòpia, punt més alt de l'illa, on es troba el Far vell de Sa Dragonera. La pujada, amb la calor del mig dia, se'ns ha fet més llarga del que esperàvem i quan hem tornat a Es Lladó, a les 13:15 h, ens hem trobat que tots els ciclistes ja havien partit. Així que hem optat per tornar també cap a Sant Elm. Allà hem tengut la sort de retrobar n'Àngels i li hem pogut donar les gràcies per haver-nos convidat a aquesta súper diada ciclista a sa Dragonera. Esper que l'any que ve l'organitzin novament i puguem tornar-hi.
Just fa uns mesos, gràcies a una iniciativa d'en Pau, vàrem poder recórrer tota l'illa trotant, un entrenament que ens va encantar. Però en bicicleta no hi havíem anat mai. Normalment, sense un permís especial, no es pot anar en bicicleta ni córrer per Sa Dragonera.
elenavera | 25 Agost, 2012 18:30 |
A Mercadona venen unes tomàtigues seques per poc més d'un euro, que amb molt poca feina es poden convertir en un aliment exquisit. Així és com les preparo:
Són boníssimes damunt una llesca de pa moreno.
elenavera | 20 Agost, 2012 16:32 |
Diumenge vàrem sortir a entrenar amb na Mirri i com sol passar sempre que hi anam els tres, en Ramon i jo vàrem acabar baldats. No és que ella ens imposi cap ritme, al contrari, és encantadora i s'adapta a nosaltres. Però córrer amb ella ens motiva a esforçar-nos més. I això ens encanta.
La ruta era relativament fàcil i molt agradable, bastant ombrejada, amb terreny majorment tou i molt bones vistes. Però això sí: força llarga. En total ens varen sortir un 36 km (18 d'anada i 18 de tornada) i un desnivell positiu acumulat de 1.270 metres, i el mateix en negatiu. El punt de partida va ser la Cala d'Estellencs, pràcticament a cota zero, a les 6:30 h, i el destí el Port des Canonge també a ran de mar, passant per les Cases de Planícia, Banyalbufar i Camí de Baix o Volta des General. Com a cloenda, després de sis hores i mitja d'esforç i molta calor, un refrescant bany a la Cala amb l'agradable companyia d'en César, que hi va arribar en moto (tu sí que en saps!) i en Xisco, que venia de participar a la Cursa Popular de Sóller. Llàstima que hi hagués tanta gent i tants vaixells: essent un diumenge d'agost, no es pot esperar una altra cosa.
Un dels objectius d'aquest entrenament era memoritzar aquest tram que va ser part del recorregut de l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana 2012 i possiblement ho tornarà a ser. El circuit és bastant enrevessat: era la segona vegada que els tres el fèiem i, tot i així, hi ha hagut moments de dubte. Possiblement el repetirem, per acabar d'interioritzar-lo, però ja fent una ruta lineal d'Andratx a Banyalbufar, i després fent la ruta Andratx -> Valldemossa, que ja són paraules majors.
elenavera | 16 Agost, 2012 09:38 |
Ahir el nostre destí va ser la Cala de ses Ortigues i ens va acompanyar la família De la Cruz Alemany, amb qui la diversió i bon menjar estan assegurats. Els nostres objectius eren fer un poc d'excursió, pescar, caminar, nedar i prendre el sol, i els vàrem assolir tots sobradament.
Vàrem baixar a la cala ben d'hora, quan encara no hi tocava el sol, i la platja era tota nostra. Mentre Felipe pare i Felipe fill es preparaven per fer pesca submarina, en Ramon i jo vàrem optar per seguir caminant una estona per la costa en direcció nord, fins a l'escar que es troba just davant de la pedra de Sa Galera, passant per una zona de pedres que s'han anat desprenent de la muntanya i que fan bastanta por. Devora l'escar vàrem trobar un preciós tirany a base de graons de pedra i fusta, una obra mestra amb barana de corda inclosa, que arriba fins dalt i connecta amb el camí de la Rota d'en Bielet. Pujant, pujant vàrem arribar fins a la carretera i de nou al punt de partida del dia, on havíem deixat els cotxes, completant una ruta circular.
Aleshores vàrem descendir novament a la Cala de ses Ortigues per fer una nedada i retrobar-nos amb els nostres amics que havien fet molt bona pesca. Poc després la cala es va anar omplint de barques i de gent, i la calor de debò va començar a fer acte de presència, senyal que havia arribat l'hora de partir cap a casa. La pujada va ser dura per a tots, però especialment per als "Felipes" que anaven carregadíssims: el pare amb un sac que devia fer més de 25 quilos entre estris i peix, i el fill amb tot de fustes per reciclar en forma de llums de taula.
El final perfecte del dia va ser l'arròs de peix que ens va cuinar en Feli, chef del restaurant Ublo, i la gran safata de peix al forn a l'estil "firu": peix fresquíssim "massatgeat" amb oli i sal, i acompanyat de patates, cebes i alls: TOT BONÍSSIM.
elenavera | 15 Agost, 2012 18:06 |
L'altre dia vàrem repetir la "nostra" ruta Sa Coma - Es Capdellà - Finca Galatzó - Galilea, que ens agrada molt perquè combina turisme, bicicleta, muntaya, caminar, córrer... i perquè la podem iniciar i acabar just a casa nostra, sense haver d'agafar cotxe.És un entrenament que fem tot sovint. Qui s'hi apunta la propera vegada?
La finca de Galatzó pertany a l'Ajuntament de Calvià i és molt recomanable. Per a més informació, consultau el document en format PDF: Guía de la Finca Pública de Galatzó
elenavera | 06 Agost, 2012 10:46 |
Dissabte al matí en Ramon no es trobava gaire bé, tenia dolor a la zona lumbar i no teníem plans d'entrenament. Vaig fer dues hores d'exercicis al jardí: botar al mini-trampolí, esquats, abdominals... i tenia previst dedicar la resta del dia a descansar i continuar amb la lectura de "La nova història de Mouchette", un llibre bastant dur que, sincerament, m'està costant un poc.
A l'hora de dinar en Ramon es veu que ja es troba més bé i em proposa participar a la Marxa des Güell a Lluc a peu i, sense pensar-ho gaire, ens hi apuntam. Sabem que serà dur i acordam anar trotant molt a poc a poc als plans i caminar a les pujades. I així ho fem. Partim a l'hora oficial, les 23:00 h i arribem a Lluc les 5:10 h, fent tot el recorregut per asfalt, sense agafar cap drecera, per complir les directrius de l'organització, cobrint una distància total de 45 km.
A la sortida coincidim amb en David i n'Isaac. En David, més conegut al fòrum d'Atletes de Balears com a DVD, ha aconseguit el seu repte d'anar i tornar des Güell a Lluc corrent, en un temps de 12 hores i 20 minuts.
A l'arc de sortida, també coincidim amb en Pep Nieto, que ha arribat al Santuari a les 3:40 h, és a dir que ha fet el recorregut en 4:40 h.
Hem fet bona part del recorregut acompanyats d'un jove molt amable que hem conegut durant la marxa, Joan Amengual, que feia la seva setena edició, la primera trotant.
Al Santuari ens hem trobat a en Bejota i altres atletes que ja havien arribat a la meta i que, com nosaltres, esperaven per tornar amb el bus de l'organització.
Al tren de tornada d'Inca a Palma, hem coincidit amb en Joan Cupido que ha fet la marxa caminant, també pel circuit oficial, sense dreceres, en tan sols 7:30 h.
En general ens ha agradat l'experiència i no descartem repetir. Hem sentit i llegit algunes crítiques quant als avituallaments, autobusos, bicicletes que baixaven a tota velocitat per la muntanya... A nosaltres l'únic que no ens ha agradat gens és l'aigua dels primers avituallaments que l'abocaven directament d'un camió i tenia un gust horrible. També molestava un poc la gent que circula en grup ocupant tot l'ample de la carretera, en comptes de formar fileres d'un o dos per facilitar els avançaments de la gent que porta un ritme més ràpid. Molts surten a les 21:00 h, quan es comencen a segellar els "Passagüells", o fins i tot abans, i alguns surten dels pobles pels quals passa la marxa (Santa Maria, Consell, Lloseta, Selva...) així que et vas trobant grups fins ben bé passat Caimari, que és quan hem començat a gaudir de debò.
Enhorabona a tots els que han aconseguit el seu repte i molts ànims per als que s'han quedat pel camí: l'any que ve serà!
elenavera | 02 Agost, 2012 14:50 |
Avui hem anat a conèixer un tram de la Serra de Tramuntana que connecta el Port des Canonge amb Valldemossa. Hem aparcat a la urbanització de Son Olesa i la nostra primera visita ha estat el mirador del mateix nom. Després hem baixat per la muntanya fins a la platja de s'Hort de Sa Cova on normalment es pot veure un espectacular salt d'aigua, però ara el torrent va sec. També hem visitat la preciosa platja de Can Sales i, bordejant la costa, hem arribat al Port des Canonge. Allà hem fet una petita aturada, abans d'iniciar el recorregut de tornada en sentit contrari.
El circuit que hem seguit travessa finques privades i és ple de caminois, així que és fàcil desorientar-se. Per evitar molèsties als propietaris i no haver de saltar portes i tancats, és molt important conèixer bé la zona i saber per on s'ha de passar. Curiosament, quan hem passat per la Finca de Can Sales-Sa Cova, hem tengut la sort de trobar-nos amb el propietari, Tomàs Fortuny, a qui coneixem de fa molts anys, i a més d'oferir-nos aigua i una estona de conversa ens ha senyalat el camí que ha habilitat per als excursionistes que volen travessar la seva finca.
elenavera | 29 Juliol, 2012 15:33 |
Ahir vàrem celebrar la CALA D'EGOS TRAIL RUN & SWIM. Hi varen assistir 29 participants i prop de 20 voluntaris que es van fer càrrec de les barques, piragües, avituallament, fotografies... Gràcies a la bona predisposició de tothom, l'encontre va sortir rodó.
L'únic que va fallar un poc va ser la mar de fons que va fer que la travessa fos un poc més dura del que esperàvem i, sobretot, ens va impedir gaudir de la bellesa del fons marí. Tot i així, gràcies a l'excel·lent tasca de suport que varen realitzar les barques i els piragüistes, tots vàrem arribar sans i estalvis al destí i vàrem gaudir molt de la nedada.
En arribar vàrem recuperar forces amb un deliciós berenar.
Si tot va bé, l'any que ve la repetirem.
En nom del "Comando Andratx": gràcies a tots!
Aquí ens podeu veure just abans de començar a córrer:
I aquí, just abans de començar a nedar:
Hi ha moles més fotos a Facebook:
elenavera | 21 Juliol, 2012 15:46 |
Fa unes setmanes en Pau, cap del "Comando Andratx", ens va comentar a en Ramon i a mi: "un dia d'aquests podríem anar corrent a Cala d'Egos i tornar nedant". La proposta em va semblar molt atractiva. Així que amb el suport de les meves germanes, cunyats, filla i gendre (que tenen barques), vàrem posar fil a l'agulla, programant la travessa, per al dia 28 de juliol.
Avui, per assajar el recorregut i verificar les previsions horàries, hem realitzat el circuit a peu, d'anada i tornada, i part del circuit de natació. Hem pogut contrastar, novament, que el paisatge és espectacular, especialment el marí.
Qui vulgui sumar-se a aquest encontre informal, ho pot fer a través de:
Punt de partida, Cala Fonoll. Na Lisa, en Pau i en Ramon
Pujant cap al Coll des Vent, en direcció a Cala d'Egos
Baixant cap a Cala d'Egos, amb l'illa de sa Dragonera al fons.
Baixant cap a Cala d'Egos
Platja de Cala d'Egos
Preparats per fer el primer tram de la travessia
elenavera | 30 Juny, 2012 11:55 |
Dijous horabaixa, caminant per la platja de Sa Canova, Colònia de Sant Pere, dins de l'aigua, vaig tenir la mala sort de patir la picada d'un peix aranya al dit gros del peu dret. No el vaig veure però pels símptomes, estic quasi segura que va ser un exemplar d'aquesta perillosa espècie marina.
De primer vaig pensar que m'havia fet un petit tall amb algun vidre o pedra punxeguda, i no li vaig donar gaire importància, però aviat el mal va créixer i em va obligar a sortir de l'aigua i estirar-me. El pobre Ramon i tots els amics amb qui hi era, incloent un metge, es van espantar bastant perquè inicialment la cosa pintava força malament: el dolor era insuportable, el dit es va inflar bastant i es va posar vermell i morat. Em va anar bé romandre estirada amb la cama aixecada, intentar relaxar-me, prendre un Ibuprofeno i aplicar-me un poc de pomada Traumel (Arnica Montana) medicaments que duc al mini botiquí d'emergència que utilitzo quan fem entrenaments de muntanya i que per sort duia a la motxilla. Sembla que la picada va ser lleu i al cap de dues hores va minvar i em va permetre anar caminant fins als cotxes que teníem aparcats a un quilòmetre de distancia. Al vespre pràcticament ja no sentia cap dolor i a hores d'ara només queda un poc de vermellor i un dolor residual insignificant.
He cercat informació sobre les pautes a seguir després d'un incident com a quest i es veu que el millor és aplicar calor ja que la neurotoxina és termolàbil i la calor la desactiva. Possiblement la calorada que feina dijous va ajudar a minvar el dolor. Aquestes són les passes que recomanen seguir:
elenavera | 02 Juny, 2012 17:43 |
Per a en Ramon i a mi, s'Esclop és LA MUNTANYA. La veiem cada dia. "Que me'n vaig a s'Esclooooop" és un crit que repetim tot sovint quan tenim ganes de sortir a entrenar.
Però avui hem quedat ben tips de s'Esclop! Com a mínim per a unes setmanes. Sobrevalorant les nostres condicions físiques, hem fet Sa Coma -> s'Esclop -> Estellencs -> s'Esclop -> Sa Coma. Mirant mapes, calculam que han estat uns 36 quilòmetres de recorregut i uns 1.700 metres de desnivell positiu. El que sabem del cert és que han estat 8 hores d'esforç i hem quedat baldats.
Ens ha acompanyat n'Olatz, que està fortíssima, i diria que no li ha costat ni la meitat que a nosaltres. Quina màquina!
Anar de Sa Coma a Estellencs, amb ritme suau i les piles carregades, ha estat relativament fàcil. El que ha resultat duríssim ha estat tornar d'Estellencs a Sa Coma!!! Es nota que fa temps que no anam a entrenar amb en Pau, el nostre súper entrenador i cap del "Comando Andratx". Tots esperam que aviat torni a programar les seves gran sortides i voltes andritxoles!
Després d'haver fet la Trail Mallorca Serra de Tramuntana, ens fa moltes ganes provar l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana. Som conscients que ens faran falta molts entrenaments per aconseguir-ho. Per això començam prest i si tot va bé aviat continuarem amb els reconeixements del terreny.
elenavera | 22 Maig, 2012 14:05 |
Abans d'explicar com ens ha anat la Trail Menorca Camí de Cavalls Costa Sud, vull dedicar unes paraules a un bon amic que acaba de perdre una persona importantíssima per a ell: ànims, Carles, la teva mare es devia sentir molt orgullosa i afortunada de tenir un fill com tu al seu costat. Ramon i jo t'acompanyam en el sentiment i pots comptar amb nosaltres per al que vulguis.
Apart d'aquesta desgràcia, el cap de setmana ha estat perfecte, tant la Trail i com tot el viatge a Menorca en general. Hem tingut molta sort en tots els aspectes i hem aconseguit el nostre objectiu sense cap dificultat, gaudint en tot moment de la cursa. Fèiem comptes de tardar unes 18 hores en recórrer els 91 km, i al final ho hem fet en 15 hores i 41 minuts. A més a més no hem patit cap lesió ni molèstia física important, tan sols jo una petita reacció cutània als peus i la part baixa de les cames, possiblement causada per la mescla de pols i suor; res important, no ho vaig notar fins poc abans de la meta, i ja ha desaparegut. Això sí, per a la pròxima vegada ja sé que em convé aturar i netejar-me les cames a mig camí per evitar aquestes vermellors.
Després de l'entrenament que havíem fet feia dues setmanes amb n'Olatz, sabíem que la cursa seria dura per a nosaltres així que des de principi a fi vàrem anar molt tranquils, prenent fotos, trotant només quan resultava molt fàcil i caminant la resta del temps. Hem begut i menjat suficientment durant tot el recorregut, i hem segut entre 5 i 10 minuts a cada avituallament.
Ens vàrem allotjar a l'Hotel Balear de Ciutadella, i n'Olatz i César ens varen acompanyar a la sortida a Maó. Ella està molt més ben preparada que nosaltres i li vàrem dir que no ens esperés i seguís el seu ritme, i finalment va fer un temps de 13 hores i poc. En César, que no hi participava, la va anar a trobar a tots els avituallaments.
El recorregut, l'organització, el tracte rebut pels voluntaris i amics, tot ha estat excel·lent. Vàrem tenir la sort de coincidir amb súper Tintín (en Rafa Medina) i la seva dona Asun, vàries vegades durant el tram final de la cursa. Ell és dels pocs que ha aconseguit completar la volta a Menorca sencera. Gràcies al fet que a la meta l'esperaven molts dels seus amics, nosaltres en arribar també vàrem trobar molt bon ambient, fet que ens va sorprendre molt gratament. Aprofit per donar les gràcies a na Carme i en Roman, na Teresa i en Ramon, en Samu... per totes les seves atencions a l'arribada. I al fotògraf que ens va fer aquesta foto tan xula!!!
Per si fos poc, l'endemà, a la cerimònia de lliurament de premis, després d'un súper buffet lliure a l'Hotel Viva Menorca gratis per a tots els corredors, em van cridar per recollir un trofeu, per haver assolit la tercera posició en la categoria de dones veteranes. No té cap mèrit ja que érem poquíssimes de la meva edat, ha, ha! N'Olatz, va aconseguir el segon premi de la categoria Sènior femení, i aquest premi sí que és merescut: enhorabona campiona! I si no s'hagués perdut encara hagués fet molt millor temps. Els resultats es poden consultar en format PDF a Elitechip.
Finalment vull felicitar i donar les gràcies a tots els participants, organitzadors, acompanyants, fotògrafs, públic... GRÀCIES A TOTS per fer possible aquest gran esdeveniment que sens dubte anirà a més. I gràcies al nostre entrenador, en Pau Verd, líder del "Comando Andratx". Si tot va bé, ens veurem tots l'any que ve a la Costa Nord!
He penjant les fotos que vàrem fer durant la cursa, i alguna més feta per en César, en Ramon Mulet i els fotògrafs de l'organització, a l'àlbum Trail Menorca Camí de Cavalls Costa Sud 2012
elenavera | 07 Maig, 2012 07:26 |
Aquest dissabte, n'Olatz, en Ramon i jo hem anat a Menorca a córrer pel Camí de Cavalls de Menorca, amb l'objectiu de fer un reconeixement de part del camí pel qual transcorrerà la Trail Sud-Camí de Cavalls, i decidir si ens inscrivim o no a la cursa. Agafam el vaixell d'Iscomar des d'Alcúdia a Ciutadella i, després de desembarcar al nou Port exterior de Son Blanc i caminar fins a l'hotel, anam en autobús de línia fins a Sant Tomàs.
A les 13:30 iniciam el recorregut travessant la preciosa Platja de Binigaus, per endinsar-nos després en un encisador bosc d'alzines, amb un terreny bastant tou que presenta suaus pujades i baixades, molt agradable per a córrer. En Ramon i na Mirri comencen amb força i quasi no em donen temps ni a fer fotos.
La primera sorpresa és l'excel·lent senyalització del Camí; la segona és la gran quantitat de portes que cal anar obrint i tancant. N'Olatz comenta que seran un entrebanc per als corredors que vulguin anar molt ràpid.
Aquest tram que va de Sant Tomàs fins a Cala Mitjana s'allunya un poc de la costa i implica deixar de veure tres platges precioses (Cala Escorxada, Cala Fustam i Cala Trebalúger). En canvi, ens descobreix barrancs espectaculars, singulars construccions d'interès etnogràfic i una vegetació exuberant, tant als boscos, com a les zones més assolellades, actualment plenes de flors primaverals.
Poc després de gaudir de la vista de Cala Mitjana i Cala Mitjaneta s'arriba a Cala Galdana, lloc on ens proveïm d'aigua, i aviat arribam a Cala Macarella, on ens espera un elegant cavall blanc. El terreny comença a ser més polsós i sec.
Continuam amb alguns desnivells fins a Cala en Turqueta, que fa honor al seu nom, i posteriorment arribam a Cala Talaier, que també destaca pel color turquesa de les seves aigües.
A partir d'aquí ja no deixam la costa, transitant per un terreny que, tot i ser bastant pla, inclou algunes zones rocoses difícils de córrer.
Travessam la Platja de Son Saura per damunt la sorra i la calor comença a castigar-nos de cara, així que fem una petita aturada sota els pins per recuperar-nos.
A la Platja de Son Xoriguer i Cala en Bosc, el sol continua castigant-nos sense pietat i quan travessam el pont del port de Cala en Bosch en Ramon es mareja un poc i vol abandonar, però amb un Aquarius fresquet que compram a un supermercat i un poc d'aigua pel cap es recupera, i continuam per l'asfalt fins al Cap d'Artrutx.
En aquest punt noto que m'estan sortint dues butllofes a les plantes dels peus i opto per canviar-me els mitjons (tan de bo ho hagués fet abans) i seguim per la costa fins a Ciutadella, on arribam just abans que es faci fosc.
Hem fet uns 45 km en 7 hores i 17 minuts. Al final qui es troba més cansada crec que som jo, amb els peus destrossats. Els tres decidim que participarem a la cursa, però en Ramon i jo sabem que haurem d'anar amb molta calma i arribarem fins a on podrem.
elenavera | 29 Abril, 2012 08:44 |
La setmana passada vàrem participar a la Trail Mallorca Serra de Tramunana, superant les nostres espectatives i sense patir gaire. El recorregut era de 65 km amb un desnivell positiu de 2.400 m. En Ramon va fer un temps de 11:56 i jo 11:02. Ens va agradar tant l'experiència que ens estam plantejant apuntar-nos a la Trail de Menorca, Costa Sud. La prova forma part d'un conjunt de curses que tendran lloc durant un cap de setmana de maig i que van des de la Volta sencera a l'Illa, fins a trekkings de quaranta i pico quilòmetres.
La prova que a nosaltres ens atrau té una distància de 91 km i un desnivell positiu de 1.124 m. Això suposa 26 km més dels que vàrem fer a la Serra, però amb menys desnivell.
Per familiaritzar-nos amb el tipus de terreny que ens trobaríem a la prova, ahir vàrem anar a entrenar per la costa sud de Mallorca. Vàrem aparcar el cotxe amb begudes i menjar al Cap de ses Salines i des d'aquí vàrem fer dos circuits. El primer fins a Cala s'Almunia i tornar i el segon fins a la Colònia de Sant Jordi i tornar. En total 40 km.
Ja coneixíem molt bé el circuit perquè fa uns anys el vàrem recórrer en etapes, realitzant dos reportatges per a MallorcaWeb: De s'Almunia al Cap de ses Salines i Del Cap de Ses Salines a la Colònia. ES PRECIÓS. Molt recomanable, especialment per a aquells que tenguin pensat participar a la Trail de Menorca. El track es pot descarregar de Wikiloc.
Tot i que no hi hagi grans desnivells, l'entrenament no ha estat fàcil i més tenint en compte el cansament que arrossegam. Al primer tram hi ha alguns llocs on cal escalar un poquet, res difícil. I al segon, la principal dificultat són les platges i les zones d'arena.
El dia estava un poc ennuvolat i bufava un vent suau, així que no hem patit molta calor. A Menorca les condicions atmosfèriques poden ser molt més dures quant a calor i vent, això si no plou.
Conclusió... encara on ens hi hem decidit.
elenavera | 09 Abril, 2012 14:25 |
Amb vistes de no oblidar res, he preparat una llista del material que faré servir a la Trail Mallorca Serra de Tramuntana, que juntament amb l'Ultra, conformen una de les activitats esportives més interessants que es fan anualment a Mallorca. Prenc com a referència el material obligatori, el que he llegit a articles semblants publicats per Pau Verd, Roman Morell, al que han suggerit molts corredors al fòrum d'Atletas de Baleares i el que he experimentat durant els mesos d'entrenament.
Sostenidor Shock Absorber Classic B102 39 €
Molt bona subjecció, còmode i durable.
Braga First Decathlon 6,95 €
Sense costures, transpirables, durables (ja han resistit molts entrenaments i algunes maratons).
Camiseta Deefuz Feel Decathlon 9,95 €
Transpirable, suau i lleugera. És d'home però la talla més petita em va perfecta.
Malla llarga Deefuz Essential Decathlon 13,95 €
Em decant per malla llarga per evitar les ferides que pot causar la vegetació baixa, encara que pugui patir més calor.
Tallavents Essential Decathlon 12,00 €
Barat, lleuger i transpirable.
Mitjons Lurbel Regeneratius 21,90 €
El que més m'agrada d'aquests mitjons és que la banda elàstica del turmell no estreny molt i no em talla la circulació limfàtica.
Brooks Cascadia 7 Dona 105,30 €
Són còmodes, llegueres i estables. A diferència de les Salomon Cross Max que també faig servir a vegades, per a mi pequen de falta pont i no m'ajuden gaire amb les fascitis plantar, però no es pot tenir tot.
Ulleres de sol SG B'twin 300 Cat 2 Decathlon 8,95 €
Llegueres, no gaire fosques, camp de visió ample, bona subjecció.
Gorra Adidas Running ClimaCool 14,28 €
La gorra la duré només quan el sol estigui alt o en cas de pluja. Si la duc tot el temps, acabo amb mal de cap.
Motxilla The North Face Enduro Boa 280 gr
La vaig comprar a Corre Caminos per 103,50 €
Guants Take Heat Decathlon 5,95 €
Més que res per protegir-me, en cas de caiguda, a les baixades tècniques. Hi ha guants més apropiats, però són els que tenc i fan el fet.
Vena elàstica autoadhesiva Tensoplast 5 x 4,5m 3,80 €
Pot ajudar a arribar al punt d'assistència més proper en cas d'una torçada de turmell.
Petits retalls de protector doble gruix Dr.Scholl 2,46 €
Es poden enganxar a les sabates o a la pell del peu. Duc un petit retall enganxat a les Cascadia, a un punt on em feien sortir una butllofa. No s'ha mogut des que el vaig posar, però per si de cas.
Dos apòsits Compeed butllofes petites 6 €
Indispensables.
Portalentilles amb Vasselina i Traumeel, 1,8 €
De vasselina ja en duré posada per evitar friccions al llocs estratègics, però podria necessitar-ne més. Traumeel és un antinflamatori homeopàtic, una alternativa als Ibuprofenos.
Manta tèrmica d'emergència RaidLight 4,00 € / 70g
Té dues cares, la platejada serveix per rebotar els rajos solars i per tants evita la calor, mentre que la daurada els atreu i evita la hipotèrmia.
Tassó eco-tasse Raidlight 20 gr / 9 €
La funda es pot enganxar a les corretges de la motxila. Molt útil per agafar aigua als avituallaments i a les fonts.
Capa impermeable 45g / 6,00 €
És obligatori dur un impermeable i això és el més lleuger que hi ha.
4 Pastilles Energy llimona 5,95 € la caixa de 24
Molt fàcils de prendre en qualsevol moment, entre les ingestes d'aliments.
Reserva d'aliments mínima.
Dosi de panses, dosi d'ametlles salades, dosi d'anous i dues barretes de muesli de Mercadona.
Gel Power Bar Poma 1,79 € / 41g / 107 kcal
Només en cas d'emergència. Intentaré que em basti amb els aliments naturals que duré al damunt i els dels avituallaments.
Altres indispensables: dorsal, xip, mòbil, mocadors, 20 euros, claus del cotxe (que deixarem a Pollença, carnet de conduir (també em servirà d'identificació), recanvi de lents de contacte per a miopia (per si en perdo alguna).
Abans de sortir: crema de protecció solar a la cara, llavis, orelles, coll i braços; crema desodorant Byly Relax als peus, i un poc de vasselina damunt callositats dels peus i a les zones de més fricció, com les aixelles i altres.
Si les previsions de temps anuncien fred o vent, també duré un buff. No duré frontal: 1r perquè confio arribar amb llum de dia, 2n perquè no en tinc, i 3r perquè la idea és anar tot el temps amb en Ramon i ell sí durà un Petzl per si les mosques. Tampoc duré pals, tampoc en tenc encara i per a la distància que faré no els veig convenients.
A la motxila, hi duré un litre d'aigua, al dipòsit d'hidratació. I amb això em queda l'espai just, just, per dur tot això que necessit. No hi cap res, de res, més :-)
ACTUALITZACIÓ 13/04/2012
L'organització ha modificat el reglament, des de l'última vegada que el vaig llegir, i ara és obligatori dur llum blanca frontal i llum roja de senyalització al darrera. Així que no em queda més remei que complir les normes i dur també il·luminació, per si se'm fa de nit.
elenavera | 01 Març, 2012 20:40 |
Avui hem participat a la "II Volta a Andratx". Ens vàrem perdre la primera, però mentre el cos aguanti, no ens perdem cap altra! Un 10 per a en Pau Verd, que de forma totalment desinteressada organitza aquest súper encontre de corredors de muntanya.
Hem sortit cap a les 7:45 del pàrquing del Palau d'Esport d'Andratx uns 35 atletes. Hem anat fins a s'Atalaia de Cala Llamp, Cala d'Egos, Pas Vermell, Cala es Conills. Aquí bona part del grup ha finalitzat el recorregut i un grupet de sis hem continuat el camí cap a la Torre de Cala en Basset, la Trapa, Coll des Coloms, sa Coma... finalitzant al punt de partida. Ens han sortit uns 44 km i 8 hores.
Un dia preciós, una companyia excepcional i una experiència inoblidable.
elenavera | 05 Febrer, 2012 19:38 |
elenavera | 03 Desembre, 2011 19:32 |
De tant en tant, a en Ramon i a mi ens agrada sortir d'excursió des de casa, sense molta planificació i sense haver d'agafar cotxe. És una opció molt econòmica i molt... com ho diríem? Ecologista? Slow food? És molt bo obrir-se i veure món, però també és bo conèixer l'espai que t'envolta. Ja se sap que ningú pot progressar si no és conscient del seu propi entorn i cultura. I la veritat és que el lloc on vivim ens ho fa fàcil. Són incomptables les rutes que tenim tot just obrir la porta. Avui hem enfilat pel camí de sa Guixeria, en direcció a es Capdellà. Des del llogaret des Capdellà, ens hem dirigit a sa Mola de s'Esclop, passant per la finca pública des Galatzó. Les vistes són espectaculars i a més, al llarg del recorregut hi ha molts punt d'interès etnogràfic, com ara sitges de carboner i altres construccions tradicionals del món rural que han estat restaurades per l'Administració.
Quan hem arribat als peus de s'Esclop, en comptes des pujar al cim, on ja hem pujat moltes vegades, hem optat per voltejar la Mola pel seu costat nord, que és la ruta que sol seguir l'Ultra Mallorca Serra de Tramuntana. Així, si algun any ens aventurem a fer "la llarga", ja coneixerem aquest difícil tram.
elenavera | 26 Novembre, 2011 21:27 |
Continuant el nostre entrenament per a la Trail Mallorca Serra de Tramuntana 2012 i aprofitant el bon temps, avui hem fet una altra llarga excursió.
Passejar per les muntanyes de Mallorca és un luxe. Els camins empedrats, les marjades, la vegetació, les vistes... ooooohh! Són incomptables les hores de feina que hi ha darrera de cada graó i de cada paret de pedra. I no tenc paraules per descriure la vegetació que l'envolta. Hom se sent totalment insignificant davant d'aquesta extraordinària obra natural i humana.
Hem sortit de Valldemossa a les 8:15 h i hem arribat al Coll de l'Ofre cinc hores i mitja després. Hem estat temptats a continuar fins a Lluc, però a la muntanya cal ser prudent i hem optat per girar cua i tornar cap a Sóller pel mateix Barranc de Biniaraix. Així hem aprofitat per passar a saludar els nostres amics Antoni Font i Marta Zein, a la caseta que tenen al camí vell del Barranc.
Després, baixant pel camí Vell del Barranc, una ruta alternativa, hem arribat fins a Sóller i hem agafat l'autobús de línia que ens ha portat fins a Valldemossa, on havíem deixat el cotxe.
Les fotos, fetes amb el mòbil i a corre-cuita, no fan justícia a la realitat.
elenavera | 13 Novembre, 2011 19:45 |
Avui, després de completar vàries feines que no podien esperar, hem obert la porta de casa i hem començat a caminar amb l'objectiu d'arribar a s'Esclop. Hem sortit tard, a les 11:30 h, i el trajecte és llarg. Així que hem hagut d'anar de cara al gra, per tal de tornar amb llum de dia. Malgrat tot, hem pogut fer algunes fotos que acompanyen aquest escrit.
El recorregut que hem fet és: Sa Coma Calenta -> Pla de s'Evangèlica -> Coma des Cellers (o Ses Selles) -> Pas Gran -> Planes "en Cabrit" -> Ses Alquerioles -> Es Pas d'en Ponsa -> Mola de s'Esclop.
A la tornada ens hem trobat amb na Laura, veïna nostra, que havia sortit d'excursió tota sola des d'Estellencs. Què valenta! L'hem convidat a acompanyar-nos, ja que la nostra meta era pràcticament la mateixa i hem gaudit molt amb la seva companyia. Na Laura és simpatiquíssima i una gran aventurera!
elenavera | 12 Novembre, 2011 19:46 |
L'Àrea d'Esports de l'Ajuntament d'Andratx ha portat a terme avui una de les seves habituals excursions i en Ramon i jo ens hi hem sumat. També s'hi han afegit na Mireia, n'Anthony i na Martine, a més d'un ampli grup d'andritxols. Hem tengut l'oportunitat de saludar vells coneguts i fer noves coneixences.
Guiats per n'Abilio, hem anat en autobús des d'Andratx fins a Sóller i caminant fins a Biniaraix, on alguns han fet una aturada per berenar i d'altres han iniciat l'ascensió pel llarg camí empedrat cap al Coll de l'Ofre. En Ramon i jo hem optat per fer la pujada "a ritme", amb l'objectiu de recórrer un bon tram del que serà la Trail Mallorca Serra de Tramuntana 2012, cursa que volem córrer el mes d'abril.
El punt i hora de reagrupament acordat ha estat el pàrquing que hi ha al costat de l'embassament de Cúber a les 14:00 h. Així, en Ramon i jo hem tengut temps de recórrer la pujada fins al Coll de l'Ofre, el pla de Cúber, el camí del Canal des Embassaments, la pujada fins al Coll des Coloms i tornar abans que arribessin tots els membres del grup.
Un cop reagrupats, ens hem fet la foto de rigor i hem tornat en autobús fins a Andratx.
Ha fet molt bon dia i hem gaudit molt amb l'entrenament, les vistes i, especialment, amb les estones que hem compartit amb na Mireia, n'Anthony i na Martine, i amb la resta del grup. L'Ajuntament sol organitzar tres o quatre excursions com aquesta cada any i segurament ens apuntarem a totes els que puguem.
elenavera | 18 Octubre, 2011 10:17 |
El meu reconeixement a tots els qui ens vàrem reunir diumenge a la TUI Marató: els guanyadors i els qui van assolir els seus reptes personals, els finishers i els qui ho varen intentar, el públic i tots els voluntaris que ens van ajudar al llarg de la cursa.
Vaig veure i saludar molts companys del fòrum Atletes de Balears.
El Ramon i jo vàrem aconseguir acabar plegats, una vegada més. És la seva segona marató i la meva tercera. No vàrem millorar la nostra marca, però ens ho vàrem passar molt bé. I tenint en compte que ell té els genolls un poc tocats, no ens queixam.
A la foto que il·lustra aquest escrit ens podeu veure "ballant un porompopero" arribant a la meta. Aquesta és l'única marató que es fa a Mallorca i esperam poder tornar a participar-hi molts anys més.
elenavera | 14 Setembre, 2011 10:52 |
El passat 4 de setembre vàrem anar en bicicleta de Sa Coma (Andratx) a la Cala d'Estellencs, i tornar. Va ser dur perquè hi ha força desnivell i no estam gaire entrenats a anar en bicicleta. A més les nostres velos, com diuen a Menorca, no són de carretera, sinó mixtes, amb rodes amples i pesen bastant.
Malgrat l'esforç que ens va suposar l'excursió, vàrem gaudir molt. I per no cansar-nos massa vàrem fer algunes aturades. La primera a la Cala, amb bany i cervesa al Bar sa Punteta. I la segona a la cafeteria Vallhermós, després de fer la dura pujada de la Cala fins al poble.
Estellencs és preciós. Teniu molta informació sobre el poble al reportatge que vàrem realitzar ja fa uns anys.
elenavera | 18 Agost, 2011 08:57 |
Mai se m'hagués ocorregut pujar al Puig Galatzó el mes d'agost. Però na Kasia ha vingut a passar una setmana a l'Illa, a casa de la meva germana Lisa, i aquest era un dels seus objectius. Així que ens hem posat els despertadors ben d'hora, a les 5:30 hem partit cap a allà i abans de les vuit ja coronàvem el cim.
No hem patit gens de calor, hem tengut molt bona visibilitat i tota la muntanya per a nosaltres. Només hem trobat dues parelles quan baixàvem. La primera parella, possiblement filla i pare, pujava a peu. La segona parella, dos joves francesos, pujava corrent i a un bon ritme! Nosaltres hem caminat i corregut un poc, sobretot en Ramon.
En Ramon i jo ja hi havíem ascendit al Puig dues vegades fa uns anys, per produir un reportatge. En canvi, per a na Lisa i na Kasia era la seva primera visita i han quedat encantades. Ja planejam noves sortides.
El colofò ha estat una nedada a la Cala d'Estellencs, que estava impressionant de bon matí.
Amb un bon pla, Mallorca enamora, fins i tot el mes d'agost.
elenavera | 24 Juliol, 2011 09:58 |
Ahir vaig participar a la Travessia Nedant de s'Estalella. No sé exactament la distància que vaig recórrer: el cartell anunciava 1800-2000 metres i he tardat 37 minuts (resultats en PDF).
Ha estat divertit compartir el matí amb amics d'Andratx, com en Javi Gallego i na Manoli, acompanyats de les seves respectives famílies, encantadors! I també m'ha agradat conèixer en persona molts amics del fòrum d'Atletes de Balears i de Facebook: Caty Pons, Teresa Prior, Pilar Morlà, Toni Morey, Ramón Mulet, Rafa Medina, Jose Luís Garcia, Katie Soos... Persones admirables!
Nedar a la mar imposa respecte. Quan era a la meitat de la travessia, bastant enfora de la costa, i he vist el fons marí, força clar i profund, m'he impressionat un poc. Tot i que nedava envoltada d'altres nedadors, m'he sentit molt indefensa i insignificant en la immensitat de la mar: uf!, hom ha de dosificar molt bé les energies en situacions com aquestes.
No obstant ha estat una experiència molt gratificant i engrescadora, i amb en Ramon ja fem comptes d'apuntar-nos a classes de natació per millorar la tècnica. Ell avui no ha participat, perquè s'està recuperant d'una lesió i encara no ho veu clar, però havent compartit el bon ambient que hi havia ahir a s'Estalella, segur que a la pròxima s'hi apunta, o no, Ramon?
Aquí us deixo unes fotos que ha fet en Ramon. N'hi ha moltes més al bloc de na Tere i d'altres al perfil de na Caty.
elenavera | 08 Març, 2011 08:36 |
Diumenge vaig participar a la Marató de Barcelona 2011, la meva segona marató, després de la de Berlín. Aquesta vegada, malauradament vaig córrer tota sola perquè en Ramon s'havia lesionat durant els entrenaments. Ell em va acompanyar a la sortida, després se'n va anar a córrer pel litoral de Barcelona, i va arribar a temps per filmar el meu pas per la Plaça de Sant Jaume i el moment en què arribava a la meta.
L'experiència ha estat molt gratificant. Feia un dia esplèndid i hi havia molta animació pels carrers.
L'organització ja ha penjat, els resultats i algunes fotos i vídeos on se'm veu córrer :-)
elenavera | 04 Març, 2011 07:30 |
Avui em ve de gust compartir aquest vídeo. És molt bo. Ha obtingut més de 260.000 visites en poc més de dos mesos. Si no podeu veure les imatges del vídeo, heu de clicar, vàries vegades sobre una creu que apareix a la cantonada superior dreta.
Yo los conozco.
Los he visto muchas veces.
Son raros.
Algunos salen temprano a la mañana y se empeñan en ganarle al sol.
Otros se insolan al mediodía, se cansan a la tarde o intentan que no los atropelle un camión por la noche.
Están locos.
En verano corren, trotan, transpiran, se deshidratan y finalmente se cansan… sólo para disfrutar del descanso.
En invierno se tapan, se abrigan, se quejan, se enfrían, se resfrían y dejan que la lluvia les moje la cara.
Yo los he visto.
Pasan rápido por la rambla, despacio entre los árboles, serpentean caminos de tierra, trepan cuestas empedradas, trotan en la banquina de una carretera perdida, esquivan olas en la playa, cruzan puentes de madera, pisan hojas secas, suben cerros, saltan charcos, atraviesan parques, se molestan con los autos que no frenan, disparan de un perro y corren, corren y corren.
Escuchan música que acompaña el ritmo de sus piernas, escuchan a los horneros y a las gaviotas, escuchan sus latidos y su propia respiración, miran hacia delante, miran sus pies, huelen el viento que pasó por los eucaliptos, la brisa que salió de los naranjos, respiran el aire que llega de los pinos y entreparan cuando pasan frente a los jazmines.
Yo los he visto.
No están bien de la cabeza.
Usan championes con aire y zapatillas de marca, corren descalzos o gastan calzados. Traspiran camisetas, calzan gorras y miden una y otra vez su propio tiempo.
Están tratando de ganarle a alguien.
Trotan con el cuerpo flojo, pasan a la del perro blanco, pican después de la columna, buscan una canilla para refrescarse… y siguen.
Se inscriben en todas las carreras… pero no ganan ninguna.
Empiezan a correrla en la noche anterior, sueñan que trotan y a la mañana se levantan como niños en Día de Reyes.
Han preparado la ropa que descansa sobre una silla, como lo hacían en su infancia en víspera de vacaciones.
El día antes de la carrera comen pastas y no toman alcohol, pero se premian con descaro y con asado apenas termina la competencia.
Nunca pude calcularles la edad pero seguramente tienen entre 15 y 85 años.
Son hombres y mujeres.
No están bien.
Se anotan en carreras de ocho o diez kilómetros y antes de empezar saben que no podrán ganar aunque falten todos los demás.
Estrenan ansiedad en cada salida y unos minutos antes de la largada necesitan ir al baño.
Ajustan su cronómetro y tratan de ubicar a los cuatro o cinco a los que hay que ganarles.
Son sus referencias de carrera: “Cinco que corren parecido a mí”.
Ganarle a uno solo de ellos será suficiente para dormir a la noche con una sonrisa.
Disfrutan cuando pasan a otro corredor… pero lo alientan, le dicen que falta poco y le piden que no afloje.
Preguntan por el puesto de hidratación y se enojan porque no aparece.
Están locos, ellos saben que en sus casas tienen el agua que quieran, sin esperar que se la entregue un niño que levanta un vaso cuando pasan.
Se quejan del sol que los mata o de la lluvia que no los deja ver.
Están mal, ellos saben que allí cerca está la sombra de un sauce o el resguardo de un alero.
No las preparan… pero tienen todas las excusas para el momento en que llegan a la meta.
No las preparan…son parte de ellos.
El viento en contra, no corría una gota de aire, el calzado nuevo, el circuito mal medido, los que largan caminando adelante y no te dejan pasar, el cumpleaños que fuimos anoche, la llaga en el pie derecho de la costura de la media nueva, la rodilla que me volvió a traicionar, arranqué demasiado rápido, no dieron agua, al llegar iba a picar pero no quise.
Disfrutan al largar, disfrutan al correr y cuando llegan disfrutan de levantar los brazos porque dicen que lo han conseguido.
¡Qué ganaron una vez más!
No se dieron cuenta de que apenas si perdieron con un centenar o un millar de personas… pero insisten con que volvieron a ganar.
Son raros.
Se inventan una meta en cada carrera.
Se ganan a sí mismos, a los que insisten en mirarlos desde la vereda, a los que los miran por televisión y a los que ni siquiera saben que hay locos que corren.
Les tiemblan las manos cuando se pinchan la ropa al colocarse el número, simplemente por que no están bien.
Los he visto pasar.
Les duelen las piernas, se acalambran, les cuesta respirar, tienen puntadas en el costado… pero siguen.
A medida que avanzan en la carrera los músculos sufren más y más, la cara se les desfigura, la transpiración corre por sus caras, las puntadas empiezan a repetirse y dos kilómetros antes de la llegada comienzan a preguntarse que están haciendo allí.
¿Por qué no ser uno de los cuerdos que aplauden desde la vereda?
Están locos.
Yo los conozco bien.
Cuando llegan se abrazan de su mujer o de su esposo que disimulan a puro amor la transpiración en su cara y en su cuerpo.
Los esperan sus hijos y hasta algún nieto o algún abuelo les pega un grito solidario cuando atraviesan la meta.
Llevan un cartel en la frente que apaga y prende que dice “Llegué -Tarea Cumplida”.
Apenas llegan toman agua y se mojan la cabeza, se tiran en el pasto a reponerse pero se paran enseguida porque lo saludan los que llegaron antes.
Se vuelven a tirar y otra vez se paran porque van a saludar a los que llegan después que ellos.
Intentan tirar una pared con las dos manos, suben su pierna desde el tobillo, abrazan a otro loco que llega más transpirado que ellos.
Los he visto muchas veces.
Están mal de la cabeza.
Miran con cariño y sin lástima al que llega diez minutos después, respetan al último y al penúltimo porque dicen que son respetados por el primero y por el segundo.
Disfrutan de los aplausos aunque vengan cerrando la marcha ganándole solamente a la ambulancia o al tipo de la moto.
Se agrupan por equipos y viajan 200 kilómetros para correr 10.
Compran todas las fotos que les sacan y no advierten que son iguales a las de la carrera anterior.
Cuelgan sus medallas en lugares de la casa en que la visita pueda verlas y tengan que preguntar.
Están mal.
-Esta es del mes pasado- dicen tratando de usar su tono más humilde.
-Esta es la primera que gané- dicen omitiendo informar que esa se la entregaban a todos, incluyendo al que llegaba último y al inspector de tránsito.
Dos días después de la carrera ya están tempranito saltando charcos, subiendo cordones, braceando rítmicamente, saludando ciclistas, golpeando las palmas de las manos de los colegas que se cruzan.
Dicen que pocas personas por estos tiempos son capaces de estar solos -consigo mismo- una hora por día.
Dicen que los pescadores, los nadadores y algunos más.
Dicen que la gente no se banca tanto silencio.
Dicen que ellos lo disfrutan.
Dicen que proyectan y hacen balances, que se arrepienten y se congratulan, se cuestionan, preparan sus días mientras corren y conversan sin miedos con ellos mismos.
Dicen que el resto busca excusas para estar siempre acompañado.
Están mal de la cabeza.
Yo los he visto.
Algunos solo caminan… pero un día… cuando nadie los mira, se animan y trotan un poquito.
En unos meses empezarán a transformarse y quedarán tan locos como ellos.
Estiran, se miran, giran, respiran, suspiran y se tiran.
Pican, frenan y vuelven a picar.
Me parece que quieren ganarle a la muerte.
Ellos dicen que quieren ganarle a la vida.
Están completamente locos.
Marciano Durán
Marzo 2008
elenavera | 08 Octubre, 2010 16:33 |
Ens registram a la Marató de Berlín 2010 el 16 d'abril. Uns dies després, ja s'han venut els 40.000 dorsals disponibles. Ens ha anat pels pèls! Durant mesos, ens entrenam rigorosament, seguint fidelment un programa online d'Asics (molt recomanable). A vegades, tot i matinar de valent, correm amb temperatures insofribles. Ho fem de gust! Ens entrenam a consciència. Compartir l'objectiu amb la parella ho fa motivador i sostenible.
El 24 de setembre arribam a l'aeroport de Tegel. Agafam el bus exprés TXL, que és lentíssim: després de tant córrer, anam "accelerats" i se'ns fa interminable. Farts d'aturades, semàfors, obres i embussos, baixam a Unter den Linden. Sort que anam lleugers d'equipatge. Fa molt bon dia i gaudim molt amb les vistes dels edificis barrocs i neoclàssics de l'avinguda i de la Bebel Platz. Ja dins la Museumsinsel (illa dels museus), destaca la majestuosa Berliner Dom (catedral). Al fons veiem la Torre de Televisió, que ens ubica el nostre destí, el Motel One a Alexander Platz.
Un cop allotjats, el primer que fem és anar a llogar dues bicicletes: sabem que viatjant es camina molt i no ens convé cansar-nos. Ja sobre rodes, ens dirigim a la fira del corredor, instal·lada a l'antic aeroport de Tempelhof, a recollir els dorsals. De camí i sense aturar, veiem l'ara turístic Checkpoint Charlie, però quan arribam a Kreuzeberg no ho resistim i optam per fer una aturada a l'animada Bergmannstrase.
Després de dinar recollim els dorsals i els xips a la fira del corredor. Ens fan passar per davant de tots els expositors. Per sort, en arribar al destí, no hi ha cap cua i aviat podem sortir de nou al carrer amb el material. El que queda dia el passam pel mercat de delicatessen Marheineke Markthalle, la festera zona de Kreuzeber est, el pont Oberbaum, l'East Side Gallery, l'O2 World.. un dia rodó.
L'endemà, dissabte, anam a córrer un poc per Volksparks Friedrichshain i, després d'un esmorzar reparador a l'hotel, rodam per Prenzlauberg, gaudint de la gran diversitat que ens envolta: cafeteries animades, mercat bio, boutiques vintage, bohemis... fins que la pluja ens convida a aparcar les bicis i a assaborir les mega pizzes punks de I Due Forni. La pluja no afluixa així que decidim enfundar-nos dins els ponxos impermeables, arribar fins a l'hotel, aparcar les bicis i continuar el dia a peu. Visitam la zona comercial de Scheunenviertel, el conjunt de patis Hackeschen Höfe, l'emblemàtica Ampelmann Gallery i l'edifici "okupa" Tacheles. Sopam de "noodles" a un fastfood asiàtic, unes birres i a dormir.
Arriba el dia de la marató, diumenge 26 de setembre. Ens aixecam a les 6:00 h, esmorzam a l'habitació (plàtans, panses, anous...) i cap al Tiergarten, en bicicleta. Plou i encara és d'hora així que ens refugiam una estona, amb cents de participants, sota la gran porxada del Paul-Löbe-Haus. Cap a les 8:00 h deixam les bosses als nostres respectius guarda-robes i ens dirigim al punt de sortida, parcialment protegits de la pluja amb uns plàstics que ens han facilitat a tots els corredors. No hi ha cues (ho tenen molt ben organitzat) però sí moltíssima gent anant d'un costat a l'altre i fa un poc de por. Continua plovent. Ja tenim els cabells, la cara i les ulleres ben xopes. Bevem aigua i fem alguns estiraments. S'acosta l'hora i ens situam al bloc de sortida H: un error perquè ens havien assignat el G, més endavant. Arropats per milers de corredors de tot el món, esperam el tret de sortida. La megafonia i els globus de color verd llançats als cel ens informen que ha començat la cursa. Quina alegria!, però encara han de sortir molts blocs per davant de nosaltres, així que continua l'espera sota la pluja. Hi ha bon ambient. Al cap d'uns 20 minuts, la gernació que ens envolta comença a caminar. La congestió impedeix córrer fins ben bé passada la línia de sortida. A la fi començam a córrer. Intentam establir el nostre ritme de carrera, però la densitat de corredors és altíssima i es fa molt difícil avançar. Som dos i ens volem mantenir units. A més cal anar amb compte amb els bassals. Malgrat tot, anar entre els menys ràpids té l'avantatge que la gent va tranquil·la, no hi ha empentes, i és més motivador anar avançant persones que no que t'avancin!
Plou molt i m'he de treure les ulleres. M'hauria d'haver posat lents de contacte per poder gaudir al 100% de les vistes! Cap al kilòmetre 7, fem una pausa per orinar a una zona verda. Als sanitaris portàtils hi ha cues. Portam cinturons amb begudes isotòniques, dues tabletes energètiques i un gel. L'objectiu és ser autosuficient durant el màxim de temps possible. Però ja al kilòmetre 10 sentim un poc de gana i com que els avituallaments funcionen be, ens partim un plàtan i agafam un poc d'aigua. Malgrat la pluja, hi ha força animació pels carrers i moltíssims punts amb música en viu. Fins i tot persones que fan sonar l'equip de musica personal des de la finestra de ca seva. Correm devora tot tipus de persones: n'hi ha primes, grasses, atlètiques, musculoses... Ens avança un home d'edat avançada. Es veu poca gent jove i més homes que dones. Hi ha corredors que van en parella o en grup, però també molts que van sols. Els maratonians danesos amb camiseta vermella són molt presents, així com el públic danès animant els seus compatriotes eufòricament. Aporten un bon un punt de color i festa. Al dorsal tenim escrit el nostres noms, i tot sovint sentim coses com "lauf, Ramon" (corre, Ramon), "super, Elena"... i ens sentim feliços.
Portam dues hores corrent i som a punt de fer la mitja marató. Tornam a tenir ganes de pixar, però esperam a travessar el control dels 21km. Pensant en na Mireia, n'Esperança i en Llorenç, que rebran de seguida una notificació via SMS, acceleram un poc el ritme. Superada la mitja marató, la pluja afluixa i em puc posar les ulleres. Començ a gaudir plenament de l'esdeveniment. A estones, veient la gent que corre o que segueix l'esdeveniment, m'emocion. Ens prenem la primera tableta energètica, que ens ajuda a recuperar-nos, si més no, ens ho sembla. Seguim corrent sense problemes, cada vegada hi ha més animació pel carrer i estam més contents. Al km 27 ens prenem el primer gel i n'agafam un al punt d'avituallament, per si de cas. El gel fa efecte i arribam al kilòmetre 32 molt animats; jo, massa, eufòrica, i començo a pensar que això s'acaba i que ho hem d'aprofitar. Per sort, en Ramon em fa reflexionar recordant-me que ens queden més de 10km i que he de dosificar l'energia. Passam per tota la glamurosa avinguda Ku'damm i devora l'església del record de la guerra Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche i uns kilòmetres després arribam a Postdmer Platz. Començ a tenir gana de nou i em prenc el gel de la reserva, falta molt poc per al final. En Ramon prefereix esperar al punt d'avituallament, per poder agafar aigua. I el punt sembla que no arriba mai i ara a sobre fa un poc de pujada. Finalment, davant de la bella Gendarmenplatz podem beure aigua i enfilar amb forces cap a Unter den Linden. Això ja està fet! Fem els últims metres amb calma, volem gaudir cadascun dels minuts que ens queden. Hi ha molt ambient de festa, tothom està content, sobretot els qui correm, perquè som a punt d'arribar. Travessam la Porta de Brandenburg. La tocam amb les mans. Ens queden mols pocs metres. Ja hi som...... fet!
Ens pengen una medalla i ens donen un bossa amb aigua i alguns aliments. Ens hidratam força i menjam un poc. Ens fem la foto "finisher" de rigor. Ens trobam molt bé, però fa fred i decidim anar ràpid cap a l'Hotel, per evitar refredar-nos. Recollim les nostres coses del guarda-robes, agafam les bicis i en 20 minuts ja som ha l'habitació.
Després de fer uns estiraments, dutxar-nos i reposar un poc, baixam al bar de l'hotel i ens prenen unes bones cerveses. Torna a ploure. Volem sopar i la idea era anar cap a Friedrichshain. Ni la foscor ni la pluja no ens frenen: agafam els ponxos impermeables i les bicis, i recorrem la monumental avinguda Karl-Marx-Alle de la RDA, fins a Kopernikusstraße, uns 4 kilòmetres. Sort que el sopar paga la pena. Durant el sopar ja parlam dels nostres pròxims reptes. Volem continuar corrent. A la tornada continua plovent.
Dilluns després de la marató. Ens aixecam baldats. Les cames i els peus adolorits. Les sabates i els texans mullats de l'expedició nocturna. I continua plovent, així que en comptes d'anar en bici, ens compram un passi diari de transport públic. Ens queden dos dies i molt per veure. I els aprofitam tan com podem.
Això s'ha fet massa llarg. Un altre dia potser explicaré què vàrem fer els dos últims dies a Berlín.
Hi ha algunes fotos nostres durant la marató al bloc d'en Ramon.
elenavera | 06 Octubre, 2010 07:52 |
Acabam de fer pública la web ORL Mallorca: Grup d'Otorinolaringologia i Patologia Cervicofacial de Mallorca. A més de desenvolupar la web, a BalearWeb ens hem fet càrrec de les fotos i els vídeos, i som els responsables de la seva visibilitat als cercadors i a les xarxes socials.
Aquest és el vídeo en la seva versió en català. També n'hi ha un en espanyol, un en anglès i un en alemany. L'objectiu principal d'aquests vídeos és mostrar als pacients que poden ser atesos en totes aquestes llengües.
elenavera | 01 Octubre, 2010 09:00 |
Berlin Marathon 2010: de moment aquestes fotos, just abans de la meta, amb l'emblemàtica Porta de Brandemburg al fons. Llàstima que no ens van retratar junts :-(
Tenc ganes d'explicar tots els detalls i impressions que record, per poder-ho llegir i rellegir i gaudir-ne tant com vaig gaudir durant l'esdeveniment. Però ara no tenc temps. Segurament ho faré el cap de setmana.
En Ramon ja n'ha parlat al seu bloc.
Gràcies, Berlín, i gràcies a totes les persones que m'han donat suport i m'han permès viure aquesta experiència inoblidable: tota la meva família, especialment en Ramon i na Mireia; n'Esperança Camps, els germans Vila, la família Perelló, en Federico i na Soraya...
Continuarà :-)
elenavera | 14 Juny, 2010 22:50 |
El passat dimecres vàrem celebrar la cloenda del Premi Web al Castell de Bellver. N'han parlat, a més de nosaltres, els diaris de paper Última Hora (versió PDF), Diari de Balears (versió PDF) i Diario de Mallorca, el portal Cultura Pollença i els blocs de Cil Buele, Magí Moranta, Bel Llodrà i Toni Roig, entre d'altres. També he vist moltes referències a Facebook.
En general, aquesta convocatòria ha estat un èxit. Els 2.930 usuaris que han proposat webs, votat i/o opinat; els membres del jurat; les institucions i representants polítics que promouen la iniciativa juntament amb BalearWeb; les prop de 300 persones que assistiren a l'acte de cloenda... tots s'hi han implicat amb entusiasme i hem rebut moltes felicitacions. Però no tot ha estat perfecte. Gràcies al feedback que hem rebut a BalearWeb, ens hem adonat que en el transcurs de la cloenda, hi va faltar un poc de sensibilitat envers les webs més votades pels usuaris. A més d'esmentar totes les webs finalistes, com es va fer, es podria haver destacat la web més votada entre totes (Donants de Sang), així com la web més votada de cada categoria, que no sempre ha coincidit amb l'elecció final del jurat. Ho tendrem en compte a les futures edicions.
Personalment, també em sap greu no haver saludat tots els convidats de forma individual. I, sobretot, no haver pogut compartir més estona amb els amics.
Dono les gràcies a tots els qui heu pres part en aquesta iniciativa i demano disculpes a tots aquells que no heu estat tractats com us mereixeu.
elenavera | 10 Març, 2010 17:10 |
M'acabo d'instal·lar l'aplicació Skype al mòbil Nokia95 i de moment sembla que va perfecte i funciona bé. Em permetrà fer trucades des del mòbil, tant a mòbils (aprox. €0,25/min) com a telèfons fixos (aprox. €0,02/min) bastant bé de preu, comparat amb el que em cobra Movistar, sobretot quan es tracta de trucades internacionals, ja sigui a o des de l'estranger. Sempre i quan disposi de connexió a Internet via wifi, perquè no tinc tarifa plana i si he de pagar una connexió a Internet pel mòbil resultaria caríssim, no tindria sentit.
Quan tingui wifi, m'anirà molt bé per especialment per:
També hi ha un petit càrrec per connexió, però és mínim: entre 0.04 i 0.09 €, segons la destinació.
Encara no tinc clar si em surt a compte per trucar de Movistar a Movistar i de Movistar a altres Operadors, dins del territori espanyol, he de revisar les factures per veure què em cobra Movistar habitualment per minut.
elenavera | 09 Gener, 2010 21:00 |
Neu a Mallorca
elenavera | 17 Desembre, 2009 20:55 |
En general, opino que a Facebook no s'ha de publicar res que no publicaries en una pàgina pública a la vista de tothom. No s'ha de confiar en la privacitat del sistema. Sobretot si no configuram amb atenció les opcions de privacitat. Recentment Facebook ha fet alguns canvis i molts usuaris han deixat a la vista de tothom informació que abans era més difícil de veure.
En primer lloc aconsello restringir la visibilitat de la llista d'amics. Això es fa entrant al nostre perfil i clicant un botó amb forma de llapis que hi ha just damunt de les fotos dels nostres amics, tal com mostro en aquesta imatge:
En segon lloc és molt important entrar a les opcions de privacitat i ajustar-les a les nostres preferències:
No vull espantar la gent. Facebook pot ser una bona eina de comunicació si s'utilitza intel·ligentment. De fet, des de BalearWeb hem començat a oferir serveis professionals a empreses per optimitzar la seva presència a Facebook, creant pàgines personalitzades, com la que té BalearWeb http://www.facebook.com/balearweb o la que estam muntant per a l'empresa Easyboats http://www.facebook.com/easyboats.
elenavera | 30 Novembre, 2009 16:13 |
Si algú vol provar Google Wave i necessita una invitació, pot deixar un comentari aquí mateix i li faré arribar-ne una. En tenc 6 per regalar.
Google Wave és com una mena de pissarra multimèdia per compartir, intercanviar i elaborar informació i recursos amb els nostres contactes en temps real. Les aplicacions són infinites. Per exemple, resulta molt útil per planificar activitats de forma col·lectiva, com ara un viatge, inserint fotos, vídeos, mapes, enllaços...
Vídeo sobre com utilizar Google Wave:
elenavera | 10 Novembre, 2009 11:52 |
Des de fa tan sols unes hores, una part de Mallorca ja surt al Street View de Google Maps. Hi surt el teu carrer? I tu? Més d'un es veurà retratat. A casa nostra es veu fins i tot l'ordinador d'en Ramon a través d'una finestra. Més informació a MallorcaWeb.
elenavera | 07 Setembre, 2009 11:08 |
BalearWeb, la capçalera que agrupa i dóna serveis comuns a MallorcaWeb, MenorcaWeb, EivissaWeb i FormenteraWeb, convoca la novena edició del Premi Web.
Com a novetat, tothom pot proposar webs, votar i opinar; i la preselecció de finalistes es farà en base a les aportacions dels usuaris. La web del Premi Web 2010 facilita la participació de qualsevol persona interessada, ja sigui en qualitat de concursant o en qualitat de suggeridor, votant o opinador. Amb això es pretén implicar moltes més persones en el concurs, no només els concursants i organitzadors.
Es tracta d'augmentar i fer més visibles els continguts digitals en català relacionats amb les Illes Balears, amb una estratègia avantguardista que afavoreixi el prestigi de la llengua. En aquest sentit, cal destacar que el Premi web 2010, a més de fomentar la participació dels usuaris des de la pròpia web del concurs, convida tothom a participar-hi des de les xarxes socials. Així, a més de disposar d'un fòrum de debat, com en les anteriors edicions, aquesta novena edició compta amb un Bloc a BalearWeb, un perfil a Facebook, un perfil a Twitter, un arxiu d'enllaços a Delicious, un canal a Youtube i un arxiu de fotos a Flickr.
La participació dels usuaris a la web del concurs és molt fàcil i les aportacions es publiquen de forma immediata. Ningú té excusa per no aportar el seu granet d'arena a la promoció del català a Internet.
La iniciativa compta una vegada més amb el patrocini de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears i amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma.
Més informació: www.premiweb.cat
elenavera | 19 Juliol, 2009 11:56 |
Dijous vàrem filmar la Missa i Processó en honor de la Mare de Déu del Carme al Port d'Andratx. A l'Església feia una calorada i a la balconada on canta el cor la temperatura era insofrible. Sort dels ventalls! Quin mèrit, el que fa aquesta bona gent!
He sentit i llegit algunes crítiques sobre la Processó. "S'han perdut les formes", "Ningú no respecta res", "Una processó descafeïnada", "Em varen llançar un globus d'aigua a la cara que em va fer molt de mal"...
Quin és el problema: falta d'informació?, massificació?, desinterès?
La Processó és sens dubte la part més important de les Festes i s'ha de conservar amb cura. La Confraria de Pescadors, l'Ajuntament, l'Associació de Veïns i tots els organitzadors haurien d'acordar i difondre uns suggeriments (normes?) sobre com prendre part la Processó.
Molts d'anys i bones festes per a tothom!
elenavera | 20 Juny, 2009 17:28 |
He afegit uns nous botons al complement "Sociable" per compartir i promocionar de forma fàcil els articles dels blocs de BalearWeb a les xarxes socials. Ja hi havia uns quants i hi he afegit Facebook, Twitter, Google Bookmarks i Politi.cat.
En aquest mateix article, al costat de la data de l'article, es pot veure el complement en funcionament.
Per activar el complement cal entrar dins Arranjaments > Aspecte > Sociable
elenavera | 23 Maig, 2009 11:00 |
Avui he trobat un article bastant interessant sobre com inserir arxius d'àudio de forma fàcil a un bloc. Això es pot fer de mil maneres diferents. En aquesta pàgina suggereix pujar l'arxiu d'àudio a Google Pages i emprar un reproductor, bastant guapo, de alsacréations. A continuació podeu veure el resultat.
L'arxiu d'àudio que sona és un fragment de guitarra a càrrec de Klaus Neumaier que vaig trobar a ccMixter i que vaig emprar per la vídeo del Santuari de Lluc.
L'arxiu d'audio i el reproductor es poden pujar allà on es vulgui, fins i tot al mateix espai del blog. Cal tenir en compte que els arxius d'àudio ocupen bastant espai i l'espai disponible als blocs és limitat: 20 MB als blocs normals i 60 MB als blocs PLUS.
La proposta que ens fan a l'article d'emprar l'espai de Google Pages té alguns inconvenients perquè aviat hi haurà canvis a Google Pages.
elenavera | 22 Maig, 2009 08:26 |
Vídeo del Santuari de Lluc.
Més informació sobre el Santuari
elenavera | 26 Abril, 2009 18:34 |
Concert de Masasonic i Desirée Duran al Jazz Voyeur Club de Palma, el 25 d'abril de 2009.
elenavera | 13 Abril, 2009 11:36 |
Alguns usuaris m'ham comentat que tenen problemes per inserir el reproductor de Goear als blocs. El problema és que el codi que donen a Goear no és codi XHTML Strict. Però emprant codi XHTML no hi ha problema. Ho podeu veure aquí:
elenavera | 12 Abril, 2009 09:06 |
Vídeo del Via Crucis de Llorenç Moyà, a les escalinates de la Seu, realitzat per MallorcaWeb / BalearWeb.
Poc a poc, anam millorant la qualitat dels vídeos, gràcies als consells de n'Esperança Camps, qui a més de ser una gran escriptora, és periodista i redactora al Canal 9 Televisió.
elenavera | 06 Abril, 2009 18:48 |
Vídeo de la Fira d'Andratx 2009, realitzat per MallorcaWeb / BalearWeb.
elenavera | 02 Abril, 2009 12:00 |
BalearWeb acaba d'enllestir un nou projecte web per a un hostal del Port d'Andratx. Es tracta de l'Hostal Residència Catalina Vera, fundat l'any 1943, quan no existia encara cap establiment d'allotjament al Port d'Andratx.
Si no m'equivoco, el meu avi i Catalina Vera eren germans, eren 15 en total! Ja us podeu imaginar que els fills de cosins som incomptables. La majoria, els que ja no viuen al Port d'Andratx, ni els conec.
El cas és que ara estic fent un poc de promoció de la web. L'Hostal té una bona relació qualitat-preu i la situació és molt bona. He vist que fins i tot està recomanat a la web de les famoses guies Lonely Planet.
elenavera | 26 Març, 2009 11:28 |
Vídeo clip de la cancó FINAL FELIÇ del nou disc de JOAN MIQUEL OLIVER - BOMBON MALLORQUIN
elenavera | 25 Febrer, 2009 08:57 |
Les preferències lingüístiques dels clients que encarreguen projectes web a BalearWeb varien. Molts, especialment quan es tracta d'empreses, demanen vàries versions idiomàtiques: català, espanyol, anglès, alemany... Pocs també afegeixen el francès i l'italià.
Tot just acabam d'enllestir un projecte per a una empresa de disseny d'interiors amb botiga al Port d'Andratx que incorpora una versió idiomàtica en rus. Aquest idioma té alguna complicació pel fet que utilitza l'alfabet ciríl·lic i nosaltres estam acostumats a treballar amb l'alfabet llatí. Com que el projecte web és molt senzill, no ha donat problemes, simplement ha requerit un poc d'atenció a la codificació de caràcters.
elenavera | 20 Gener, 2009 07:18 |
Vídeo de la Revetla de Sant Antoni 2009, realitzat per MallorcaWeb / BalearWeb.
elenavera | 28 Desembre, 2008 21:33 |
El 24 de desembre, pràcticament totes les esglésies de Mallorca celebren les Matines, els oficis de la Nit de Nadal per commemorar el naixement de Jesús. El cant de la Sibil·la, d'origen molt antic, és un dels moments més emotius d'aquesta celebració. El cant profetitza la fi del món i constitueix tota una cerimònia protagonitzada, generalment, per una jove de veu blanca, vestida amb una túnica, un mantell de sedes brodades i a les mans una gran espasa.
El cant també és la part central de la Tradicional Festa de la Sibil·la a càrrec de la Capella Mallorquina, que se celebra cada any el dia de Sant Esteve, desembre 26, a l'església de Santa Eulàlia de Palma, en el marc de la Missa de les 19:00 h.
Es pot trobar més informació sobre la Sibil·la i alguns enllaços a MallorcaWeb. Entre altres, ún vídeo de la Festa de la Sibil·la, filmat (amb un Nokia 95) divendres passat, a l'església de Santa Eulàlia:
elenavera | 09 Desembre, 2008 17:11 |
Any nou arriba.
Els papers i la taula
igual que sempre.
Haikú de Matsuo Basho, versió de J.N. Santaeulàlia
Per nové any consecutiu, coincidint amb l'arribada del Nadal, BalearWeb ofereix a tots els usuaris la possibilitat de felicitar els amics i familiars amb postals digitals.
Enguany l'autor de la felicitació nadalenca que s'ofereix és l'il·lustrador i dissenyador Jaume Vilardell, membre fundador de l'estudi de comunicació visual a-divina.es.
Els autors de les postals nadalenques dels anys anteriors han estat: Toni Muñoz (2007), Miquel A. Dora (2006), Biel Perelló (2005), Antonio Fernández Coca (2004), Oscar Bagur (2003), Jaume Falconer (2002), Antònia Calafat (2001) i Lacomba (2000).
La imatge es troba a les seccions de postals de MallorcaWeb, MenorcaWeb, EivissaWeb i FormenteraWeb.
Bon Nadal a tots aquells qui llegiu aquest bloc!
elenavera | 02 Desembre, 2008 16:05 |
L'escriptora ciutadellenca Esperança Camps acaba d'obrir al públic el seu Dietari. El podeu veure a http://www.ecamps.cat.
Entre les dues hem cuinat aquest plat amb una recepta molt simple:
Tasteu-lo! Esper que us agradi.
elenavera | 25 Novembre, 2008 10:25 |
Mishima - Un tros de fang: Genial.
elenavera | 19 Novembre, 2008 10:40 |
The Killers: Ja m'agradava molt Read my mind, però Human és encara millor. Aquí en teniu el videoclip.
elenavera | 14 Novembre, 2008 19:21 |
Un bon recurs per riure's d'un mateix :-D
Com hagués estat jo l'any 1950, al 1952, al 1954...?:
Així:
Proveu-ho!: Yearbook Yourself
elenavera | 04 Novembre, 2008 08:59 |
El PageRank de Google és un valor numèric de 0 a 10 que s'obté a partir d'una sèrie d'algoritmes i que serveix per determinar el "prestigi" de cada pàgina. En teoria, amb aquest sistema, Google confia en la natura democràtica de la xarxa utilitzant la seva vasta estructura d'enllaços com a indicador del valor d'una pàgina individual. Essencialment, Google interpreta un enllaç de la pàgina A a la pàgina B com un vot de la pàgina A a la pàgina B. Però Google vigila més coses que l'elevat volum de vots o enllaços que rep una pàgina; també analitza la pàgina votant. Els vots de les pàgines que siguin més importants compten més i ajuden a fer a la resta de pàgines més importants.
Tot i que les seves propietats són molt discutides, a ningú li desagrada tenir un PageRank alt. BalearWeb, i els quatre portals que agrupa (MallorcaWeb, MenorcaWeb, EivissaWeb i FormenteraWeb) compten amb PageRank 7, que no està gens malament. A les Balears, només algunes poques webs han assolit aquest valor, com ara la CAIB o la UIB, que fins i tot el supera amb PageRank 8.
Hi ha moltes eines per saber el PageRank de cada pàgina, si be la més famosa és: Google Toolbar. També hi ha directoris que classifiquen webs en funció del seu PageRank, per exemple Directori PageRank (en català), on es troben les webs de BalearWeb. Si més no, fa gràcia ser-hi a la llista dels PageRank 7. Val a dir que el PageRank és dinàmic i pot pujar o baixar al llarg del temps.
Moltes gràcies a tots els qui doneu suport a BalearWeb i ens motivau a continuar millorant i avançant dia rere dia.
elenavera | 19 Octubre, 2008 18:53 |
Primer, una foto singular de Londres: Little Venice.
Després, una foto panoràmica de Londres. Que consti que no fa falta pujar al London Eye, per gaudir de bones vistes de la ciutat: pujant els 530 graons fins al "Golden gallery" de la St Paul's Cathedral gaudeixes d'una panoràmica semblant o millor.
Del viatge a Londres vaig quedar tan baldada que no he pogut participar amb en Ramon a la marató de Palma.
elenavera | 22 Setembre, 2008 10:23 |
Alguns vídeos de YouTube tenen una versió de "Més qualitat" o "Més definició". Quan aquesta està disponible, es pot visualitzar seguint l'enllaç corresponent que es troba a sota de cada vídeo. YouTube ho explica a la seva web
Acabo de descobrir que també hi ha una manera d'inserir els vídeos amb més definició. Es tracta d'afegir ap=%2526fmt%3D18 a la URL del vídeo. A continuació es pot veure la diferència entre un vídeo en versió qualitat alta i un vídeo en versió qualitat normal.
El vídeo està filmat amb un Nokia N95
elenavera | 20 Setembre, 2008 09:22 |
Vídeo de la Nit de l'Art (Filmat amb un Nokia N95)
elenavera | 10 Juny, 2008 07:35 |
Hem preparat un pàgina dedicada a la repercussió mediàtica que ha tingut el Premi Web 2008. Si algú sap d'alguna referència que no haguem detectat, a qualsevol mitjà: webs, blogs, premsa, ràdio, televisió... per favor, feu-nos-ho saber.
elenavera | 09 Juny, 2008 15:05 |
Hem preparat un vídeo de l'acte de cloenda del Premi Web, reciclant el clip que es va projectar a l'auditori de la Fundació Miró i afegint-hi les fotos que molt amablement varen fer en Pep Torró i na Mireia Sellas.
Podeu veure el vídeo aquí mateix, a la web del Premi i al canal de BalearWeb a YouTube.
Per visualitzar el vídeo cal JavaScript i Flash.
El vídeo té una durada d'uns 9 minuts.
elenavera | 08 Juny, 2008 10:50 |
El dissabte 7 de juny es va celebrar la cloenda i el lliurament de guardons de la vuitena edició del Premi Web de BalearWeb. La celebració va tenir lloc a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i comptà amb l'assistència de més d'un centenar de persones.
L'acte va incloure una visita guiada al centre cultural, el lliurament de premis i un aperitiu. Tot va sortir com estava previst.
Tot va sortir com estava previst.
Vull donar les gràcies a tots els que han participat d'una forma u altra en aquesta iniciativa: concursants, patrocinadors, membres del jurat, fotògrafs, periodistes, col·laboradors... GRÀCIES A TOTS!
elenavera | 23 Maig, 2008 08:52 |
Avui s'estrena la nova web de Cinema en català a les Illes Balears, desenvolupada per BalearWeb.
Hem intentat fer una web el més dinàmica i accessible possible, amb un estructura elàstica, que s'adapta a tot tipus de resolucions de pantalla i navegadors.
Els usuaris que tenen una pantalla molt grossa (més de 1024 pixels d'ample), poden ampliar la mida del text del seu navegador, augmentant així no sols la mida del text, sinó també l'amplada que ocupa la web.
Agraïm els vostres comentaris i suggeriments sobre la nova web.
elenavera | 09 Maig, 2008 06:44 |
La major participació assolida en la història del concurs.
Finalitzat el termini d'inscripció del Premi Web 2008, la llista de participants inclou un total de 162 webs. Es tracta de la major participació assolida en la història del concurs, superant fins i tot la xifra de 140 webs inscrites en la setena edició.
Els organitzadors agraïm la participació dels concursants i el suport dels patrocinadors i col·laboradors. Ara s'inicia la difícil tasca de valoració i selecció de webs per part dels membres del jurat. Les webs guanyadores es donaran a conèixer en el transcurs de l'acte de cloenda del Premi Web 2008 que se celebrarà el dissabte 7 de juny a les 12:00 h a la Fundació Pilar i Joan Miró.
Llista de les 162 webs participants
Més informació: Premi Web 2008
Foto de BalearWeb: Fundació Pilar i Joan Miró
elenavera | 08 Maig, 2008 08:11 |
Gràcies a en Fabian, he sabut que els mapes de BalearWeb són notícia a TecnoMaps
Fa un temps els mapes, especialment la seva versió per a Google Earth, també varen ser esmentats al bloc den Marc Belzunces.
elenavera | 24 Abril, 2008 10:35 |
Na Bel Llodrà dedica un post al Premi Web 2008 i li vull donar les gràcies des d'aquí, com vaig fer l'altre dia amb en Felip. També li vull agrair que hagi acceptat formar part, una vegada més, del Jurat.
Aprofito per recomanar l'exposició Identitat Digital i les activitats que l'envolten. Suposo que els usuaris de BalearWeb ja coneixeu ben bé el projecte, gràcies a en Josomid.
elenavera | 12 Abril, 2008 09:05 |
Biel Perelló - Fotobloc de natura és un altre exemple del potencial i opcions de personalització dels blocs de BalearWeb. Igual que l'exemple que vaig comentar fa unes setmanes, utilitza domini propi i plantilla personalitzada, serveis afegits dels Blocs PLUS a l'abast de tothom.
També aprofita l'opció "Camps Personalitzats" per assignar una foto a cada article (en versió grossa i versió reduïda). La foto en versió reduïda s'utilitza als llistats per mesos i als llistats per categoria.
Aquí teniu dues captures del bloc:
elenavera | 11 Abril, 2008 08:49 |
Gràcies, Felip, per ajudar-nos a promocionar el Premi Web 2008 des d'optimitza.cat.
Et desitjo a tu, i a tots els participants, molta sort en el concurs.
I la resta de bloggers i webmasters en català, a què espereu a apuntar-vos! El termini d'inscripció finalitza el 7 de maig.
elenavera | 04 Abril, 2008 07:25 |
El jurat que escollirà les webs guanyadores del Premi Web 2008 està format per: Esperança Camps, Bel Llodrà, Jordi Mas, Joan Mayans, Arnau Siches i David Sintes.
Esperança Camps, nascuda a Ciutadella de Menorca i resident a València, és escriptora i periodista. Compagina el seu treball com a redactora del Canal 9 - Televisió Valenciana amb l'art de l'escriptura i les seves obres han estat premiades amb alguns dels principals guardons literaris. Exbloguera, va escriure entre els anys 2004 i 2007, sota el pseudònim d'Ulyse, el bloc Jutipiris, en aquella època, un dels més actius i amb més seguidors del servei de Blocs de BalerWeb.
Bel Llodrà, nascuda i resident a Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca), és la coordinadora de comunicació digital de la Fundació IBIT. Actualment realitza una tesi doctoral a la UOC sobre com la transferència de coneixement pot millorar la reputació corporativa. Escriu un bloc des de l'any 2003 on reflexiona sobre la construcció de la identitat digital, la gestió del coneixement, el programari social, les nocions de la web semàntica i com això es pot aplicar a la indústria turística. També té una web dedicada a la seva afició a la pintura.
Jordi Mas, nascut i resident a Barcelona, treballa com a Director de Comunitat a Openbravo. És el coordinador general de l'organització de voluntaris Softcatalà i participa activament en el desenvolupament de diversos programes de codi lliure, com ara Abiword i Mono. Ha elaborat diversos articles sobre codi i recursos lingüístics relacionats amb la informàtica i el català i col·labora regularment amb el TERMCAT. Des de l'any 2005, manté un bloc dedicat a la llengua, la cultura digital i les noves tecnologies.
Joan Mayans, nascut a Eivissa i resident al Maresme català, és actualment director de projectes a la Global University Network for Innovation. Fundador i director de l'Observatori per a la CiberSocietat, ha publicat diversos llibres i articles com a producte de la seva recerca etnogràfica al ciberespai. De 2002 a 2006 va fundar i coordinar MEDDIA, cultura i comunicació, una empresa de concepció, producció i comunicació digital. Ha estat professor del Màster d'Antropologia i Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona. És col·laborador habitual del Diario de Ibiza i manté un bloc sobre la seva activitat i àrees d'interès.
Arnau Siches, nascut i resident a Barcelona, treballa com a consultor d'accessibilitat i maquetació CSS a Capgemini. És un talentós il·lustrador i escriu des de l'any 2004 un bloc sobre CSS, XHTML i d'altres estàndards del W3C, recurs de referència obligada per a tots els webmasters de parla catalana. Ha traduït les preguntes més freqüents sobre HTML i XHTML del W3C, l'eina HERA de SIDAR i continua treballant en altres traduccions relacionades amb l'accessibilitat a Internet.
David Sintes, tècnic de l'Àrea de Dinamització Lingüística de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, entitat patrocinadora del Premi Web 2008.
Tal com vaig fer l'altre dia, us animo a tots a participar-hi, ja sigui amb el vostre propi bloc o web si en teniu, o suggerint-nos webs en català que considereu interessants. Podeu fer-nos arribar suggeriments deixant comentaris aquí mateix o a través del formulari de contacte. Nosaltres ens adreçarem als autors de les webs i els animarem a inscriure-s'hi.
elenavera | 01 Abril, 2008 16:10 |
Hem instal·lat un nou complement als blocs anomenat Sociable que permet enviar els articles als portals socials del.icio.us, latafanera.cat, meneame.net i technorati.com. Veureu que a la capçalera d'aquest post es mostren les petites icones d'aquests serveis amb els corresponents enllaços. Cadascun d'aquest serveis té les seva pròpia forma de funcionament i condicions, i a tots cal registrar-s'hi prèviament per poder enviar continguts.
De moment hem escollit aquests quatre serveis que ens semblen els més apropiats per al servei de blocs de BalearWeb.
Podeu activar aquest complement al vostre bloc a través de l'eina d'administració > Arranjaments > Aspecte > Sociable
elenavera | 27 Març, 2008 11:30 |
BalearWeb acaba de convocar la 8a edició del Premi Web. La principal novetat d'enguany és que les webs participen en diferents categories i que augmenta el nombre de premis.
Una altra novetat és que les webs participants es publiquen a la web del concurs de forma immediata.
També cal destacar la composició del Jurat, amb: Esperança Camps, Bel Llodrà, Jordi Mas, Joan Mayans, Arnau Siches i David Sintes.
Vull recordar que l'objectiu principal del concurs és promoure les webs en català relacionades amb les Illes Balears i Pitiüses.
Des d'aquí us animo a tots a participar-hi, ja sigui amb el vostre propi bloc o web si en teniu, o suggerint-nos webs en català que considereu interessants. Podeu fer-nos arribar suggeriments deixant comentaris aquí mateix o a través del formulari de contacte. Nosaltres ens adreçarem als autors de les webs i els animarem a inscriure-s'hi.
Moltes gràcies per endavant.
elenavera | 05 Març, 2008 19:15 |
Acaba de veure la llum un projecte d'aquests que s'anomenen 2.0: moterus. Es tracta d'una xarxa social per als amants de les dues rodes. No és que jo sigui motera (no vaig en moto des de fa quasi 20 anys), però sóc amiga d'un dels autors d'aquesta iniciativa i a més m'interessen aquesta mena de projectes.
Us anim a tots a visitar la web i a promocionar-la entre tots els possibles interessats. Realment el lloc s'ho mereix, és molt atractiu i fàcil d'usar! Entre moltes altres coses, destaca l'eina per afegir-hi rutes via Google Maps. I no us perdeu el Screencast que explica com fer-ho.
elenavera | 20 Febrer, 2008 09:23 |
Acab de completar un projecte web basat en el servei de blocs de BalearWeb, per a un client que es dedica a la promoció d'espectacles: Peveas Espectáculos.
Crec que és un bon exemple per mostrar el gran potencial i opcions de personalització dels blocs de BalearWeb. El bloc utilitza un domini propi i una plantilla personalitzada. També he aprofitat l'opció "Camps Personalitzats" per assignar una mini foto a cada concert i fer que aquesta mini foto il·lustri el llistat de pròxims concerts i el llistat d'historial de concerts.
Una altra peculiaritat del bloc és que totes les categories d'articles que he creat, excepte la categoria "Pàgina principal", tenen l'opció de figurar en portada desactivada. Així puc controlar quins articles apareixen a la portada i quins no. Quan vull fer desaparèixer algun article de la portada, per substituir-lo per un altre, el que faig és llevar-lo de la categoria "Pàgina principal" i reclassificar-lo a la categoria que li correspongui, normalment a l'arxiu de noticies.
elenavera | 31 Gener, 2008 10:03 |
He vist que a una sèrie de blocs (Grosske, Lo, de Ple, Anarcoefemèrides, IB3-SALOM...) hi apareix publicitat en forma de finestretes emergents. Aquesta publicitat la posa i se'n beneficia el servei Contador Web, a través dels comptadors que els usuaris d'aquets blocs s'han instal·lat.
Aprofit per suggerir a tots els usuaris del servei Bloc de BalearWeb, una vegada més, la utilització de Google Analytics com a alternativa gratuïta sense publicitat. Les instruccions per activar aquest complement es troben a la pàgina de preguntes freqüents.
elenavera | 07 Desembre, 2007 09:39 |
Per vuitè any consecutiu, coincidint amb l'arribada del Nadal, BalearWeb ofereix a tots els usuaris la possibilitat de felicitar els amics i familiars amb postals digitals.
Enguany l'autor de la felicitació nadalenca que s'ofereix és el fotògraf de natura Toni Muñoz.
Els autors de les postals nadalenques dels anys anteriors han estat: Miquel A. Dora (2006), Biel Perelló (2005), Antonio Fernández Coca (2004), Oscar Bagur (2003), Jaume Falconer (2002), Antònia Calafat (2001) i Lacomba (2000).
La imatge es troba a les seccions de postals de MallorcaWeb, MenorcaWeb, EivissaWeb i FormenteraWeb.
Bon Nadal a tots aquells qui llegiu aquest bloc!
elenavera | 05 Desembre, 2007 08:51 |
Després de la presentació a finals d'octubre, BalearWeb continua treballant en la introducció de dades i aplicant millores als mapes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, basats en tecnologia Google.
Una de les darreres novetats és la incorporació d'una capa de mapa que mostra la divisió municipal de cada illa, excepte al mapa de Formentera, on es mostra la divisió parroquial. La divisió no tan sols serveix per mostrar els límits de cada terme, sinó que també possibilita navegar de municipi en municipi sense haver de tornar cada vegada al mapa d'Illa.
Una segona novetat dels mapes és la incorporació d'una vista anomenada "Terreny" que complementa les vistes de "Mapa", "Satèl·lit" i "Híbrid". Aquesta vista "Terreny" simula el relleu de les muntanyes i altres accidents geogràfics mitjançant diferents ombres i colors, resultant bastant interessant a les àrees muntanyoses de l'arxipèlag.
Pel que fa a la introducció de dades, de Mallorca es troben força avançats els municipis d'Andratx amb 85 recursos entre fotos i llocs d'exposició, Ariany amb 11, Banyalbufar amb 16, Campos amb 38, Costitx amb 12, Deià amb 46, Estellencs amb 20, Lloseta amb 8, Maria de la Salut amb 6 i Petra amb 24.
Per la seva banda, el Mapa de Menorca agrupa a hores d'ara 194 recursos, el Mapa d'Eivissa 185 i el Mapa de Formentera 72.
Tota la informació s'ofereix també en format KML mitjançant arxius que es poden visualitzar amb l'aplicació d'escriptori Google Earth, per als usuaris que prefereixen utilitzar aquest sistema en comptes del la tecnologia Google Maps via web.
elenavera | 03 Desembre, 2007 07:19 |
Na Dulce, administradora del bloc google-earth-es.blogspot.com, acaba de publicar un article sobre els mapes de BalearWeb.
A més d'administrar el bloc google-earth-es.blogspot.com - "Un blog sobre Gogle Earth para curiosos de América Latina y España", na Dulce és moderadora dels fòrums Google Earth Community, que és on la vaig conèixer.
Estem molt agraïts a na Dulce pel suport que ens ha donat des del principi i per fer difusió dels mapes de MallorcaWeb, MenorcaWeb, EivissaWeb y FormenteraWeb.
¡Muchas gracias, Dulce!
elenavera | 30 Octubre, 2007 09:30 |
Després d'haver-hi invertit hores i hores de feina, i amb previsió de continuar treballant-hi durant molt de temps, ahir vàrem presentar la versió BETA dels mapes interactius de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
Es tracta d'un ambiciós projecte, basat en la tecnologia de Google Maps, que situa geogràficament centenars de punts destacats d'arreu de les Illes Balears. Es referencien fotos de nuclis de població, platges, fars i ports, espais naturals, llocs d'interès cultural i esdeveniments, amb les seves corresponents coordenades geogràfiques i altres dades útils. També es situen tots els espais d'exposició com museus, galeries i centres culturals que formen part de l'Agenda d'Exposicions.
A més a més la informació s'ofereix en format KML mitjançant arxius que es poden visualitzar amb l'aplicació d'escriptori Google Earth.
Aquest projecte creixerà permanentment amb la incorporació de noves fotografies i dades. Els continguts del Mapa de Mallorca encara es troben en fase inicial, en canvi els mapes de Menorca, Eivissa i Formentera ja estan força avançats. A hores d'ara el conjunt ja inclou prop de 700 referències.
L'apassionant món del geoposicionament amb tecnolgia Google compta amb una comunitat, Google Earth Community, amb prop d'un milió d'usuaris registrats. M'hi he registrat i la meva primera aportació ha estat un missatge dedicat a Formentera que els administradors del fòrum han situat de forma destacada a la zona de missatges moderats. Es veu que els ha interessat aquesta petita illa del Mediterrani :-)
elenavera | 10 Agost, 2007 17:12 |
Hem posat en marxa la secció "Blocs PLUS" de BalearWeb. Ja hi ha un grapat de blocs que utilitzen el servei.
Aprofit per recordar als usuaris de BalearWeb que la Fundació puntCAT ofereix fins el 14 d'octubre la possibilitat de registrar un domini .cat amb una rebaixa de més del 50% respecte al preu habitual d'un domini durant el seu primer any. Posa't en contacte amb l'administració de BalearWeb si vols beneficiar-te d'aquesta oferta i disposar del teu propi punt.cat per al teu bloc. Disposam de 30 punts de llibre amb el corresponent codi promocional. Aprofita l'oferta especial i suma't a la llista de Blocs PLUS
elenavera | 08 Agost, 2007 14:11 |
En Potti em va avisar fa uns dies que els retroenllaços havien deixat de funcionar. Es veu que el plugin Tidy que neteja el codi esborrava el codi necessari perquè funcionin els retroenllaços, el qual es troba ocult com a un comentari SGML. La solució provisional ha estat desactivar l'opció "hide-comments". Per verificar que realment tornen a funcionar els retroenllaços, enllaçaré a l'últim article d'en Potti, al meu article anterior i, per provar si funciona amb un bloc extern, enllaçaré a un article interessant sobre Flash del bloc a.css. Ja veurem si funcionen els tres restroenllaços.
elenavera | 05 Agost, 2007 11:25 |
Na Mireia i en Jacobo navegant amb una Tandem Gemini, l'aposta pel windsurf social de Starboard. Una delícia que podeu provar a l'escola Sail and Surf de Pollença. Demaneu per Fernando.
elenavera | 04 Agost, 2007 17:28 |
Reportatge fotogràfic de la Batalla de moros i cristians celebrada el passat dia 3 d'agost, a Sant Elm. la majoria de fotos són d'en Ramon i algunes poques són fetes meves.
elenavera | 08 Juliol, 2007 15:27 |
Continuu investigant el funcionament del cercador de blocs de Google. Com vaig explicar divendres, hem afegit l'adreça per enviar pings a Google (http://blogsearch.google.com/ping/RPC2) a la llista de servidors que són notificats de forma automàtica cada vegada que s'escriu un article al servei de blocs de BalearWeb.
Creia que això bastaria perquè tots els blocs de BalearWeb tinguessin presència al cercador de blocs de Google. Però sembla que no: abans de poder enviar pings, Google ha de tenir constància de l'existència de cada bloc. Veig que hi ha un caramull de blocs de BalearWeb que ja tenen presència al cercador de blocs de Google. Però la majora no. Per això anim a tots els usuaris del servei de blocs de BalearWeb que encara no sortiu al cercador de blocs de Google a donar d'alta de forma manual la pàgina inicial del vostre bloc.
elenavera | 07 Juliol, 2007 09:30 |
He afegit l'adreça per enviar pings a Google (http://blogsearch.google.com/ping/RPC2) a la llista de servidors que són notificats de forma automàtica cada vegada que s'escriu un article al servei de blocs de BalearWeb.
Crec que això bastarà perquè tots els blocs de BalearWeb tinguin presència al cercador de blocs de Google. Sinó, els blocs es poden donar d'alta de forma manual.
A més d'enviar pings automatitzats a Google, el servei de blocs de BalearWeb també envia, des de fa temps, pings a Technorati.
elenavera | 23 Juny, 2007 12:25 |
Avui he instal·lat a l'ordinador de la nostra filla el sistema Clic: un conjunt d'aplicacions que permeten executar tota casta d'activitats educatives multimèdia. En realitat he instal·lat el JClic, la nova versió de Clic, un projecte de programari lliure desenvolupat en Java. El sistema es pot utilitzar en línia a través d'una connexió a Internet, o a nivell local, instal·lant els programes al propi ordinador. Els programes són de lliure ús i estan disponibles en català, castellà i altres llengües.
A la Biblioteca d'activitats es troben més de 1.000 projectes. De moment nosaltres hem provat dos cursos: un per millorar les habilitats de càlcul mental i un per millorar l'ortografia en llengua castellana, les dues àrees que porta més fluixes na Mireia.
Suposo que tots els professors i mestres ja coneixeu el projecte Clic. Però potser molts pares no i crec que és una eina molt útil per a tots aquells que tingueu fills cursant educació infantil, primària, secundària o batxillerat, especialment ara que s'acosta l'estiu i els al·lots tenen molt de temps lliure.
elenavera | 06 Juny, 2007 08:33 |
Enguany BalearWeb col·labora amb el Concurs de minirelats "Posem Fil a l'Agulla" organitzat per e-traducta.com. Aquesta IV edició compta amb un premi de 1.000 euros, 400 per l'autor del relat i els altres 600 per a una entitat sense ànim de lucre que treballi amb persones amb malaltia mental.
La convocatòria del concurs persegueix tres objectius concrets:
elenavera | 31 Maig, 2007 06:09
Aquesta matinada hem traslladat els serveis de BalearWeb a un nou servidor d'internet més potent. Per realitzar el canvi de hardware, hem hagut de suspendre el servei durant poc més de mitja hora. Esper que l'aturada no hagi causat cap inconvenient als usuaris . La millora en la infraestructura ha de repercutir en una major velocitat de descàrrega de les pàgines. Encara estem fent petits ajustos per optimitzar al màxim el nou maquinari, però de moment no es preveuen més interrupcions del servei.
Un cop fetes totes les comprovacions, si el rendiment del servidor no assoleix les nostres expectatives, aleshores és possible que fem alguna altra ampliació de maquinari durant la propera matinada, intentant causar les mínimes molèsties possibles. A hores d'ara els resultats són molt bons però falta veure com respon el sistema en les hores punta.
elenavera | 17 Maig, 2007 17:14 |
Avui, arran de l'entrevista que li han fet a en Ramon els d'ONA Mallorca, he volgut afegir el reproductor d'mp3 d'ODEO a un article i m'he adonat que el codi que ells faciliten no és XHTML Strict. Així que estic provant si això es pot corregir emprant un codi semblant al que vaig recomanar per als reproductor de vídeos de YouTube.
Aquí expliquen com fer-ho:Validateing Embeded ODEO Player
elenavera | 01 Maig, 2007 11:46
He tornat a activar la notificació o ping XMLRPC a Technorati. La tenia desactivada perquè semblava que podia alentir la publicació d'articles, fent que després de prémer el botó "Publica l'article" aparegués una pàgina en blanc o d'error, en comptes de la pàgina de confirmació de la publicació. A veure què tal va ara.
Si algú nota que la cosa va lenta, pot desactivar l'opció "Envia pings XMLRPC" que apareix a cada nou article que es publica.
elenavera | 18 Març, 2007 20:35
Vídeo de la manifestació "Salvem Mallorca" realitzada el 17 de març de 2007.Imatges i muntatge a càrrec de MallorcaWeb, amb Música de Semenéska.
elenavera | 18 Març, 2007 18:01 |
On és en Wally? O, en altres paraules, qui reconeix en Ramon en aquesta foto de'n Pep Torró?
El resultat de les perícies den Ramon es troben a la notícia i reportatge fotogràfic sobre la manifestació que publica MallorcaWeb
elenavera | 06 Març, 2007 08:24 |
He rebut informació sobre un altre curs oficial, online i gratuït sobre accessibilitat web adreçat a programadors i dissenyadors en actiu. Com ja vaig dir fa un any, aquests cursos tenen bona pinta.
elenavera | 21 Febrer, 2007 08:07
Estic fent proves amb un complement que "neteja" el codi que escrivim als posts, basat en el sistema Tidy. L'objectiu és evitar errors d'HTML i codi superficial que alenteix la càrrega de les pàgines. És possible que alguns usuaris detectin canvis en el format del seus escrits.
El complement es pot configurar de manera mes estricte o més suau. Intentaré trobar el punt òptim.
El complement no tan sols neteja el codi dels posts, sinó també el codi dels comentaris. Així, si tot funciona com està previst, ara podrem permetre l'ús d'algunes etiquetes html als comentaris, una petició que molts usuaris han fet, sense perill que errors en el codi que puguin fer els comentaristes ens desmuntin tota l'estructura del bloc.
elenavera | 20 Febrer, 2007 09:22 |
Aconseguir el nom de domini que hom desitja a vegades resulta impossible. Avui dia pràcticament tots els dominis "bons" estan ocupats. L'especulació amb dominis mou milions de dòlars arreu del món.
Els .com són els més sol·licitats a nivell internacional. No queda lliure cap domini de tres caràcters, de quatre pràcticament tampoc i de cinc en queden ben pocs. Per saber si un domini està lliure o ocupat, s'utilitzen serveis WHOIS, com ara el Whois d'Internic. D'altra banda existeixen eines com ara MakeWords.com que donen idees i ajuden a trobar dominis d'un nombre determinat de caràcters, o que continguin una o vàries paraules claus en concret.
El fet que els dominis .com siguin els més preuats, no vol dir que sigui fàcil aconseguir un domini amb una altra terminació. Així, la carrera per aconseguir els millors dominis .cat no té aturall. Dominis tipus diners.cat o mail.cat ja van volar el mateix dia que el registre del PuntCat es va lliberalitzar, el 24 d'abril de 2006.
I perquè es important disposar d'un domini propi? Els motius són múltiples i cada persona en té el seus. En general, disposar d'un domini propi reforça la identitat personal i el reconeixement social a Internet. A més pot ajudar els usuaris a recordar l'adreça web i atorga una major llibertat de moviment i independència del proveïdor de serveis d'Internet. Així, si algun dia es vol canviar de proveïdor, per exemple substituir BalearWeb per un altre proveïdor, no es perd la inversió feta en la promoció de l'adreça.
elenavera | 19 Febrer, 2007 09:04 |
L'altre dia vaig tornar a recomanar l'activació de dos complements que considero molt útils i que han passat desapercebuts per la majoria d'usuaris: Gravatars i Comentaris recents.
Però no vaig pensar a dir que quan tens activat el complement Comentaris recents, el sistema genera un feed RSS dels comentaris. Els qui ja estau acostumats a utilitzar els feeds RSS, segurament trobareu pràctic aquest feed dels comentaris. L'URL es troba al menú lateral dels blocs, just a sota els altres feeds RSS.
Els qui no sabeu que són els feeds RSS, podeu llegir l'article RSS de la Wikipedia
elenavera | 17 Febrer, 2007 16:00
Ahir vaig insistir sobre les virtuts del projecte Gravatar i el complement que integra aquest sistema d'imatges als blocs allotjats a BalearWeb. Veig que hi ha una vintena de blocs que ja tenen activat el complement. Si ja disposes d'una imatge pròpia registrada a Gravatar, pots fer-ne ús al següents blocs. I si encara no tens un Gravatar, a què esperes, és gratis i molt fàcil.
http://ramonsellas.balearweb.net
http://joanmiquel.balearweb.net
http://octubrina.balearweb.net
http://eliteratura.balearweb.net
http://nacionalisme-ib.balearweb.net
http://biel-marti.balearweb.net
http://empprenyat.balearweb.net
http://joana.pol.balearweb.net
http://psib-llubi.balearweb.net
http://enmiquelangel.balearweb.net
http://pinyolvermellsp.balearweb.net
http://biblioescolar.balearweb.net
http://the.magician.balearweb.net
http://alternativa.balearweb.net
Si actives el complement Gravatars al teu bloc i vols que afegeixi l'adreça al llistat, pots deixar un comentari aquí mateix.
elenavera | 16 Febrer, 2007 14:51 |
Fa un temps vàrem instal·lar al servei de blocs de BalearWeb dos complements que han passat desapercebuts per la majoria d'usuaris: Gravatars i Comentaris recents
El complement Gravatars permet il·lustrar amb una petita imatge els comentaris que escrivim al nostre propi bloc i els que escrivim a qualsevol altre bloc allotjat a BalearWeb. El complement es basa en el servei Gravatar (Globally Recognized Avatars), un sistema que et permet associar una imatge a la teva adreça de correu, reconeguda a nivell global per qualsevol sistema compatible amb Gravatar, com ara BalearWeb. Just ahir, Gravatar va presentar la seva versió 2.0 i ara registrar-s'hi i disposar d'una imatge pròpia per acompanyar els nostres comentaris resulta molt més fàcil i ràpid. Us animo a tots els lectors d'aquest bloc a registrar-vos a Gravatar i provar la vostra imatge deixant un comentari aquí mateix. Si disposeu d'un bloc a BalearWeb, també podeu utilitzar-hi el vostre avatar i els de la gent que us comenta articles, activant el complement que es troba a Arranjaments > Aspecte > Gravatars.
El complement Comentaris recents també resulta molt interessant per a tots els blocs allotjats a BalearWeb. El que fa és mostrar una llista al menú lateral, just a sota del llistat d'articles recents, amb els darrers comentaris que s'hagin fet al bloc. Per activar aquest complement cal anar a Arranjaments > Activitats recents > Comentaris recents.
elenavera | 15 Febrer, 2007 19:17
Estic fent proves amb un servei que oferirem pròximament des del Bloc de BalearWeb. Es tracta de la possibilitat d'emprar un domini propi com a adreça de cada bloc. Si tot funciona com tenim previst. Posarem en marxa el servei pròximament.
Les proves les estic fent amb el meu propi bloc, i el domini que he triat és www.elenavera.com.
A veure què tal va...
elenavera | 17 Desembre, 2006 10:30 |
Un any més, amb l'arribada del Nadal, BalearWeb ofereix a tots els usuaris la possibilitat de felicitar els amics i familiars amb postals digitals.
Enguany l'autor de la felicitació nadalenca que s'ofereix és el fotògraf de natura Miquel A. Dora.
La imatge es troba a les seccions de postals de MallorcaWeb, MenorcaWeb, EivissaWeb i FormenteraWeb.
Bon Nadal a tots aquells qui llegiu aquest bloc!
elenavera | 27 Novembre, 2006 08:10 |
Prop de 100 persones assistiren al lliurament dels premis.
La nit del dissabte 25 de novembre es va celebrar la cloenda i el lliurament de guardons del Premi Web 2006 de BalearWeb. L'acte va tenir lloc a Es Baluard - Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma i comptà amb l'assistència de prop d'un centenar de persones.
El veredicte del jurat, format per Bel Llodrà, Pere Marí, Pere Quintana, Oscar Renalias, Arnau Siches i David Sintes, és el següent:
L'encarregat de lliurar els premis fou Miquel Melià, director general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, patrocinador del concurs, i el mestre de cerimònia fou l'actor Miquel Àngel Torrens, soci de la companyia que va guanyar l'anterior edició del Premi Web: Teatre de què.
També intervingueren Ramon Sellas, director de BalearWeb, i els representants de les webs premiades, Andreu Vallbona, webmaster de VIMA rentacar, Dani Ruiz, membre de SBM-XEIX, i Joan Rita, director de l'Herbari Virtual.
Es pot trobàr àmplia informació i fotografies d'aquesta setena edició del concurs i de les anteriors a la web del Premi Web.
Som conscients que molt altres projectes es mereixien també un premi i ens sap molt greu no haver-los pogut reconèixer tal com mereixien.
Els organitzadors, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística, ja estudiam les diferents maneres d'incrementar el nombre de premis per a la propera edició, ja sigui creant categories o altres solucions.
Us recordam que disposau d'un fòrum dedicat on adreçar tots els vostres suggeriments.
Foto © Biel Perelló: Ramon Sellas (BalearWeb), Joan Rita (Herbari Virtual), Miquel Melià (Govern), Andreu Vallbona (Vima rentacar), Dani Ruiz (SBM-XEIX) i jo mateixa.
elenavera | 04 Novembre, 2006 11:19 |
140 webs inscrites en aquesta setena edició.
Ja es pot consultar la llista de participants del Premi Web 2006 de BalearWeb. Un total de 140 webs s'han inscrit en aquesta setena edició del concurs, patrocinat per la Direcció General de Política Lingüística. El nombre d'inscrits triplica la participació assolida en l'edició anterior, superant i gairebé desbordant les expectatives dels organitzadors.
El Jurat ja ha iniciat les valoracions de les webs presentades amb l'objectiu de seleccionar les tres guanyadores. La quantitat i qualitat dels projectes concursants dificultarà molt la tasca del Jurat i resultarà impossible premiar totes les webs mereixedores de reconeixement. Per aquest motiu, els organitzadors ja es replantegen el format i nombre de premis del concurs per a pròximes edicions.
Els interessats en aportar la seva opinió sobre les pàgines concursants i sobre el concurs en general poden utilitzar el fòrum dedicat.
elenavera | 27 Octubre, 2006 06:52 |
Crec que poca gent ha escoltat la meva crida a fer ressò del Premi Web. Només he vist un bloc que en parli, el de na Bel Llodrá. Imagín que ella mateixa també ha publicat la notícia a l'IBIT. Des d'aquí li vull agrair els dos escrits i el fet d'haver acceptat formar part del Jurat: GRÀCIES BEL.
Tot just queda una setmana per inscriure's al concurs. Ja hi ha un caramull de webs apuntades, inclosos alguns blocs. Però ens encantaria comptar amb la participació de més webs. Així que repeteixo la crida: Apunta't al Premi Web i fes córrer la veu! Es tracta d'una oportunitat excepcional per fer palesa l'excel·lent salut que gaudeix català a la xarxa insular.
Moltes gràcies per endavant!
elenavera | 25 Octubre, 2006 07:00 |
El termini d'inscripció finalitza el dia 3 de novembre.
Queden uns 10 dies per inscriure's a la setena edició del Premi Web, concurs de pàgines web en català que organitza anualment BalearWeb amb l'objectiu de promocionar les webs de les illes Balears que utilitzen aquesta llengua.
Poden participar-hi totes les webs i blocs realitzats per institucions, empreses o particulars originaris o residents a les Illes Balears, sempre i quan utilitzin el català com a llengua principal.
Participa-hi. I ajuda'ns a difondre aquesta iniciativa fent córrer la veu a través del teu bloc o entre els teus amics i coneguts.
Que es vegi la gran riquesa i varietat de produccions web en català que hi ha a les illes Balears.
GRÀCIES!
elenavera | 20 Octubre, 2006 10:06 |
Bel Llodrà, Pere Marí, Pere Quintana, Oscar Renalias i Arnau Siches.
Ja s'ha constituït el jurat que escollirà les webs guanyadores del Premi Web 2006 de BalearWeb. Els cinc membres són: Bel Llodrà, Pere Marí, Pere Quintana, Oscar Renalias i Arnau Siches.
(Segueix)elenavera | 15 Octubre, 2006 16:05 |
La utilització de pronoms febles és un dels trets distintius del català. No és d'estranyar que costi tant utilitzar-los correctament.
Els qui hem après el català com a segona llengua tenim tendència a oblidar-nos dels pronoms febles adverbials hi, en. Per exemple quan algú ens demana "Vols jugar a cartes?" ens oblidem que és normatiu emprar el pronom hi i dir "Sí, hi vull jugar" o "No, gràcies, no hi vull jugar". Els qui tenen el català com a primera llengua a vegades pequen per excés.
Però allà on tothom sol tenir dubtes és en la forma que han d'agafar els pronoms em, et, li, ens, us i els darrera dels verbs (enllaç a PDF). Per exemple, què es diu: veure-us o verure-vos? Amb la popularització de les llistes de distribució i les fonts RSS, s'ha fet molt habitual la construcció subscriure-us, tal com podem constatar fent una recerca amb Google. Una segona recerca a Google ens mostrarà que més de la tercera part de les vegades s'utilitza la forma incorrecta subscriure-vos.
Que n'és, de difícil, el català!
elenavera | 08 Octubre, 2006 18:56 |
Després d'una important actualització i millora del servei Bloc de BalearWeb, torna a estar obert registre gratuït de noves bitàcoles.
Entre les novetats incorporades destaca la possibilitat d'associar una imatge a cada autor, la qual serveix per il·lustrar els titulars que apareixen a la portada col·lectiva del servei. Destaquen també les opcions de recerca i classificació temàtica, tant dels articles, com els blocs.
Una altra de les novetats destacades és el format de les adreces dels blocs, que passa a ser de l'estil nom.balearweb.net (amb opció a domini propi tipus elmeudomini.com o elmeudomini.cat)
S'ha simplificat la personalització de plantilles, facilitant la incorporació d'una imatge i un text introductori a cada plantilla. I a més els usuaris que disposen d'uns coneixements mínims d'XHTML i CSS poden personalitzar completament el seu bloc amb un editor de plantilles en línia.
S'han incorporat alguns complements opcionals, que possibiliten la utilització de Gravatars, la moderació de comentaris, el seguiment de visites mitjançant Google Analitycs i la visualització conjunta dels comentaris recents.
A més a més s'han revisat les condicions del servei incorporant dos canvis importants. El primer és que d'ara endavant el servei s'adreça exclusivament a persones residents o originàries de les Illes Balears. I el segon canvi destacat és que en el futur només es podrà crear un bloc per persona.
BalearWeb manté una pàgina dedicada a les preguntes més freqüents sobre el servei i un fòrum específic on aclarir qualsevol dubte.
elenavera | 06 Octubre, 2006 06:25 |
elenavera | 03 Octubre, 2006 18:07 |
Com que hi ha molts usuaris que encara no ho fan, ho torno a repetir: assigna el teu bloc i cada article que publiquis a la categoria global corresponent.
Les instruccions les vaig publicar dijous passat, apareixen des de fa un dies a la nota que encapçala la portada i a més a més es poden trobar al punt 8 de les preguntes freqüents
Assignant el teu bloc i cada article que publiquis a la categoria global corresponent obtindràs una major visibilitat per als teus escrits i rebràs més visites. A més li facilitaràs la vida als lectors que s'interessen per algun tema en concret.
Si consideres que hi falten categories d'articles o categories de blocs, pots proposar-ne de noves i considerarem la seva creació.
Així, doncs, jo assigno aquest article a la categoria d'article Tecnologia. D'altra banda, el meu bloc figura a la categoria de blocs Tecnologia
elenavera | 02 Octubre, 2006 06:45 |
Hem instal·lat un nou complement: l'esperat editor de plantilles. El trobareu a Arranjaments > Gestiona plantilles del bloc > Editor de plantilles.
Si teniu algun dubte sobre el seu funcionament, podeu emprar el fòrum dedicat.
elenavera | 30 Setembre, 2006 09:29 |
L'altre dia vaig estar fent proves amb gravatars, dubtava si instal·lar el complement als blocs o no, al final hem optat per fer-lo i cadascú és lliure d'activar-lo o no. La veritat és que els avatars aquests que il·lustren els comentaris dels usuaris tenen bastant bona acollida entre el món dels blocs. La pega és que primer has de sol·licitar que registrin l'avatar a gravatar.com i el servei a vegades va molt lent. A l'article on comentava el tema dels gravatars podeu veure'n uns exemples. En qualsevol cas, si els vols provar al teu bloc, pots activar el complement entrant a Arranjaments > Aspecte > Gravatars.
També hem instal·lat un altre complement que permet mostrar al menú lateral de navegació una llista amb els comentaris més recents que hagin fet els lectors del teu bloc. Com la majoria de complements, l'activació és opcional i es fa a través dels Arranjaments > Activitats recents > Comentaris recents.
Em queda pendent instal·lar el complement Editor de plantilles. A veure si em dóna temps d'instal·lar-lo aquest cap de setmana.
elenavera | 30 Setembre, 2006 08:38 |
Entre avui i ahir hem patit l'atac d'un fastigós spammejador que ha fet més de 6000 comentaris d'spam als blocs de BalearWeb. De forma excepcional i tractant-se d'una quantitat tan grossa, hem entrat "d'ofici" a esborrar tots els comentaris.
No obstant us recordo, per si no ho heu fet encara, que heu d'entrar a les opcions de configuració del bloc i activar les mesures de protecció contra spam.
Després publicaré un altre article sobre dos complements nous que hem instal·lat: un per mostrar gravatars i un per mostrar els comentaris recents al menú lateral de navegació
elenavera | 28 Setembre, 2006 15:06 |
Una de les novetats del servei de blocs de BalearWeb és la possibilitat d'assignar cada bloc a una categoria específica dins del portal col·lecctiu. Això facilita la localització de blocs per temes: Art, Educació, Esport, Fotografia... Per assignar el teu bloc a una categoria específica, entra dins Arranjaments > Preferències del bloc.
D'altra banda hi ha les categories d'articles: a les quals poden assignar cada article que escrivim. Així, per exemple, el teu bloc pot estar classificat dins de la categoria d'Educació, i en canvi pots escriure un articles dins la categoria d'Educació, un altre a la categoria de Política, etc. L'elecció de categoria d'articles es fa en el noment d'afegir un article amb les opcions que hi ha a la dreta de l'editor.
elenavera | 28 Setembre, 2006 07:35 |
Hem instal·lat un nou complement però de moment només es pot emprar a la plantilla verda, com la d'aquest bloc. És que no tinc molt clar si aquest complement despertarà interès. El complement permet il·lustrar els comentaris dels usuaris amb una petita imatge. El sistema funciona a base del servei Gravatar - Globaly Recognized Avatar. Aquest servei permet associar una imatge a cada adreça de correu. Aleshores cada cop que escrius un comentari a un bloc que tingui suport per a Gravatars, pots fer que es mostri la teva imatge simplement pel fet d'indicar la teva adreça d'email. Per descomptat, l'adreça d'email queda totalment oculta i protegida contra els spammers.
El servei Gravatar no és nou, ja fa uns quants anys que és famós a nivell mundial, tant és així que a vegades fins i tot costa un poc poder accedir-hi a la web i a vegades les imatges van un poc lentes.
Si ja disposes del teu propi Gravatar, pots escriure algun comentari en aquest bloc indicanat el teu email al camp corresponent per mostrar la vostra imatge. Si encara no tens cap Gravatar i en vols un, pots registrar-te online de forma gratuïta i fàcil. Simplement cal indicar una adreça de correu i triar una contrasenya. Rebràs un correu electrònic amb una URL per confirmar l'alta. Acte seguit podràs pujar una imatge al servei que no excedeixi les 100kb. La imatge és redimensionarà a 80x80pixels, si és que no la envies ja amb aquestes mides. És important que la imatge sigui quadrada.
Abans de poder emprar la teva imatge a qualsevol bloc, caldrà que sigui avaluada pels administradors del servei Gravatar i se li assignarà una qualificació. En aquest bloc només s'accepten imatges qualificades amb la lletra G, és a dir les imatges que no són violentes, obscenes... les que són aptes per a qualsevol tipus de web.
Bé, ja veurem què tal resulta el complement. Si veig que desperta un mínim d'interès, l'activaré a totes les plantilles perquè el pugui emprar tothom qui vulgui activant-lo a través dels Arranjaments del bloc. Ara per provar-lo cal emprar a més a més la plantilla verda.
elenavera | 27 Setembre, 2006 17:49 |
El servei de blocs de BalearWeb disposa d'un complement que permet utilitzar el sistema d'estadístiques Google Analytics, servei gratuït de Google que facilita informació extensa i detallada sobre el nombre de visites, ubicació geogràfica dels usuaris, procedència de les visites, etc. Per activar el complement primer cal sol·licitar un compte a Google Analytics i un cop ens l'hagin concedit, s'ha d'entrar al l'administració del bloc: Arranjaments > Google Analytics i activar el complement.
Sé que ja hi ha uns quants usuaris que han activat el complement i n'estan molt contents. La informació que facilita Google Analytics és tan detallada que fins i tot et diu, per exemple, de quin poble de Mallorca et visiten!
elenavera | 26 Setembre, 2006 07:31 |
Per inserir una imatge personalitza a la plantilla del teu bloc, que a més a més es mostrarà a la pàgina principal i altres seccions col·lectives del servei de blocs de BalearWeb el primer que hem de fer és col·locar la imatge als àlbums del bloc. Per això entrarem a l'administració dels blocs, secció Fitxers > Afegir recurs. Després accedirem a la secció Arranjaments > Preferències de l'usuari i allà escollirem la imatge com a imatge de l'usuari. Dins de la mateixa secció de Preferències de l'usuari hem d'introduir algun text al camp que diu Biografia de l'usuari. En algunes plantilles és necessari omplir els dos camps (imatge i biografia) perquè els visualitzi la informació. Si falta la biografia o la foto, aleshores no es mostra res. En algunes plantilles basta incloure una de les dues informacions.
Si encara no has posat cap imatge al teu bloc, a què esperes?
elenavera | 25 Setembre, 2006 12:12 |
Seguint el procés d'incorporació de millores en el servei de blocs de BalearWeb, hem instal·lat un nou complement que permet moderar els comentaris que es fan als articles per posposar-ne la publicació fins que siguin revisats i marcats com a comentaris vàlids. Els usuaris que vulguin utilitzar aquesta funcionalitat han d'entrar dins de la secció Arranjaments > Moderació i activar el servei. Aquest complement se suma a les mesures de protecció contra el correu publicitari o spam disponibles.
He activat el servei en el meu bloc personal i podeu veure que el formulari per afegir comentaris va precedit amb una nota que informa els usuaris sobre la moderació.
elenavera | 19 Setembre, 2006 07:23 |
El nou sistema de blocs de BalearWeb no incorporar per defecte el filtre anti-spam que veníem utilitzant fins ara. Aquesta funcionalitat s'afegeix com plugin o complement i perquè funcioni cal activar-lo a cada bloc. Tots els usuaris haurien d'entrar dins de l'eina d'administració, accedir a la secció Arranjaments, després entrar a Content Filter i aquí dins activar la caixa de verificació que hi ha al costat de Enable this plugin.
Després cal repetir el mateix procés amb el complement anomenat Host Block Plugin
Cada vegada que BalearWeb instal·li algun complement, els usuaris que el vulguin utilitzar hauran d'activar-lo al seu bloc. De moment tenim previst instal·lar properament els següents complements:
I possiblement s'aniran afegint altres complements.
Els usuaris que tinguin algun dubte sobre els plugins o complements, poden adreçar les seves consultes al fòrum
elenavera | 17 Setembre, 2006 13:07 |
Treballem nit i dia per solucionar els petits problemes i imprevists que inevitablement sorgeixen quan es fa una actualització de programari. Gràcies per la vostra paciència i comprensió. Si teniu algun dubte, podeu emprar el fòrum
elenavera | 19 Juliol, 2006 20:31
Vaig comentar fa un temps que molts blocs taiwanesos utilitzen la plantilla de BalearWeb.
També n'hi de grecs, japonesos, russos...
Avui m'ha sorprès trobar un bloc escrit en farsi, el persa modern que es parla a l'Iran i a zones dels països del voltant.
El més curió és que aquesta llengua s'escriu de dreta a esquerra.
elenavera | 10 Juny, 2006 17:23 |
Avui, dins d'un cicle dedicat a Agatha Cristie, TV3 ha emès la pel·lícula "Mort sota el sol", basada en la novel·la homònima d'Agatha Cristie i filmada en bona part a Mallorca. Al veure la pel·lícula he reconegut la majoria dels escenaris: El Formentor, la Dragonera, Raixa, la Cala de Deià... Però he dubtat sobre algunes localitzacions. Encuriosida, he fet un poc de recerca a Internet i he trobat la web Muerte Bajo el Sol amb abundant informació sobre la pel·lícula.
El que m'encurioseix ara és què va passar amb l'hotel que apareix a es Caló des Monjo. Allà ara no hi ha cap edificiació... la devien esbucar. Algú ho sap? Sí que hi ha unes restes d'unes cimentacions... A l'esmentada web expliquen que era un xalet bastant petit propietat d'un diplomàtic alemany que s'amplià amb un decorat de fusta per crear l'aspecte que apareix a la pel·lícula. El fet és que en veure la pel·lícula de seguida he pensat que era el Caló des Monjo, especialment per la vista de les Illes Malgrat al fons, però la presència de l'hotel m'ha ben confós.
Vaig visitar el Caló des Monjo per primera vega aquest hivern, després de pujar fins a la Torre des Cap Andritxol. És ben maca la cala.
elenavera | 03 Juny, 2006 12:08 |
Nova web dels Amics de la Mar de Menorca: Bona notícia per als menorquins i per als que s'interessin pel patrimoni marítim tradicional. També té interès lingüístic, històric i cultural.
elenavera | 29 Abril, 2006 09:09 |
Ja està disponible en fase de proves la versió 1.1 del software LifeType, sobre el qual funcionen els blocs de BalearWeb. Podeu veure la llista de novetats (en anglès) a la wiki del projecte.
Així doncs s'acosta el moment de fer reformes als blocs de BalearWeb. Us mantindrem informats del procés.
elenavera | 27 Març, 2006 09:26 |
Ahir vàrem fer una visita a Cala Varques, excursió molt recomanable en aquesta època de l'any, perquè encara no hi ha molta gent, ni fa massa calor. A més a més, la vegetació del bosc pel qual s'accedeix a la cala es troba en plena floració. Tot plegat és espectacular. Més informació i fotografies de Cala Varques a la secció de reportatges de MalloraWeb.
elenavera | 08 Març, 2006 10:58 |
Per petició popular, BalearWeb farà públic mensualment el nombre d'accessos a tots els documents allotjats al domini bloc.balearweb.net, a través de la pàgina d'estadístiques accessible des del mateix menú de seccions del servei.
Aquesta informació complementarà les estadístiques de lectures que ofereix el servei a nivell intern a l'espai d'administració de cada bloc, i les estadístiques de lectura globals que mostra el llistat de blocs.
elenavera | 23 Febrer, 2006 18:53 |
Bona part de la gent amb qui m'escric per email em diu Eva. Es veu que Elena Vera = Eva. No em molesta, al contrari, em fa gràcia. Segur que els especialistes en neurolingüística o psicolingüística li trobarien una explicació lògica a aquest fenomen.
elenavera | 23 Febrer, 2006 09:43 |
A través d'un fòrum sobre Google SEO (Search Engine Optimization) que llegeixo de tant en tant, m'acabo d'assabentar de l'existència d'una eina desenvolupada per un suec basada en la teoria del Live PageRank. El sistema, disponible com a versió online via web i com a extensió del Firefox, mostra el PageRank que en teoria Google utilitza en el seu algoritme (Life PageRank), en contrast amb el PageRank que fa públic a la seva barra de navegació (Google Toolbar).
Es creu que Google exporta regularment el Live PageRank al Google Toolbar, per tant a través de l'eina un pot jugar a endevinar el futur PageRank de qualsevol web.
Si les dades són correctes (val més no agafar-s'ho molt seriosament), en la propera actualització del Google Toolbar, BalearWeb podria passar a tenir un PageRank 7! Tan de bo l'eina funcioni bé.
elenavera | 29 Gener, 2006 15:30
De casualitat, he trobat informació d'un curs oficial, online i gratuït sobre accessibilitat adreçat a programadors i dissenyadors en actiu. Té bona pinta.
elenavera | 04 Gener, 2006 14:46 |
Tots tenim discapacitats al llarg de la nostra vida, sobretot cognitives. La línia divisòria entre les persones amb discapacitats i sense no existeix, és una qüestió de grau. Per això, a l'hora de desenvolupar continguts a Internet, és molt important pensar en la gran diversitat de possibles usuaris i dispositius d'accés existents, intentant que els continguts siguin accessibles a tothom. Dic "intentant", perquè crear continguts accessibles no és una tasca gens fàcil i poquíssimes pàgines compleixen en la seva totalitat les Directrius per a l'accessibilitat al contingut de pàgines web (versió 1.0.) del World Wide Web Consortium. És especialment difícil complir la pauta 14 i fer accessibles els continguts a les persones amb discapacitats cognitives, ja que molt sovint això pot implicar complementar el text amb imatges i gràfics que en facilitin la comprensió.
elenavera | 26 Novembre, 2005 10:49 |
He instal·lat una nova plantilla al servei de blocs de BalearWeb amb en nom "standard_wine". És igual que les altres, només canvia en els colors. Concretament és una variació de la standard_happy, és a dir que combina colors intensos, amb un fons de color blau en aquest cas, a diferència de la standard, standard_red i standard_green, que tenen el fons de color blanc.
Per aplicar la nova plantilla a un bloc, cal entrar dins l'eina d'administració i després dins d'Arranjaments. Allà hi ha un menú desplegable titulat "Disseny usat per mostrar el contingut d'aquest diari" on es pot seleccionar la plantilla desitjada.
Aprofito per comentar que no hem creat moltes plantilles perquè tenim previst instal·lar una nova versió del software pLog, que recentment ha canviat el seu nom per LifeType. La nova versió, prevista per principis de 2006, incorpora moltes millores, com ara la possibilitat de tenir un subdomini per bloc, de manera que els usuaris tinguin adreces del tipus nomdebloc.balearweb.net. Altres novetats destacades són el suport per Podcasting i la possibilitat de publicar articles des del mòbil. L'eina d'administració també varia força.
La versió que tenim previst instal·lar és la 1.1. Ara mateix estem funcionant amb la 0.3.2 i tot i que la 1.0.1 ja està disponible, presenta alguns problemes de rendiment que se solventaran en la futura 1.1. Tenint en compte la gran quantitat de blocs existents actualment i la gran quantitat de visites que rep el servei, hem cregut convenient esperar a la nova versió. No obstant, els interessats, poden fer-se una idea de com serà la futura versió 1.1 a través del portal OpenSourceCMS.com que manté una demo del sistema.
elenavera | 24 Novembre, 2005 20:38 |
Estic provant una nova combinació de colors per crear una altra plantilla. Quan estigui llesta la posaré a l'abast de tothom. Espero que us agradi. Agraeixo tots els suggeriments.
elenavera | 23 Novembre, 2005 17:46 |
Estic preparant una plantilla personalitzada per ADERG, intentant integrar el seu nou logotip a la plantilla "happy" que ja utilitzen actualment. De pas estic provant la propietat max-width del CSS. Així potser podré mantenir el disseny liquid de la plantilla però limitar l'amplada màxim de les línies.
A més a més aprofito aquest article per provar els pings automatitzats a bitacoles.net
elenavera | 15 Novembre, 2005 20:43 |
elenavera | 04 Novembre, 2005 11:45 |
Ja fa temps que teníem a mig redactar un article sobre el "Black Hat SEO". Avui, per fi, ens hem decidit a publicar-lo. El repodueixo a continació.
Estratègies de posicionament fraudulentes
Un Black Hat Hacker és un hacker sense ètica. El terme Black Hat també s'aplica dins del camp del SEO (Search Engine Optimization), és a dir al món del màrqueting d'Internet. Així, un Black Hat SEO és una persona que intenta millorar la visibilitat d'una pàgina web als buscadors d'Internet fent trampes, enganyant els motors de recerca i els usuaris. Google, igual que la majoria de motors de recerca, penalitza aquesta pràctica, també coneguda com a Spamdexing, i encoratja els usuaris d'Internet a denunciar els casos sospitosos.
Les tècniques Black Hat SEO més habituals són la inclusió de paraules clau de forma oculta per incrementar artificialment la seva densitat i la inclusió d'enllaços amagats amb l'únic objectiu de millorar el PageRank de les pàgines enllaçades. Els àmbits d'Internet on trobem més casos de Black Hat SEO són els que generen negoci, els que mouen diners. Com és lògic, a les Illes Balears el sector que concentra més casos de Black Hat SEO és el turístic. La lluita per obtenir les millors posicions per la paraula clau Hotel acompanyada del nom d'alguna Illa o d'algun nucli turístic destacat és ferotge. De fet, totes les paraules i cadenes de text relacionades amb el sector de l'allotjament són força competitives.
Tot i que Google assegura que fa tot el possible per esborrar del seu índex les pàgines que practiquen el Black Hat SEO, no és gens estrany trobar entre les primeres posicions dels resultats de recerca alguna pàgina optimitzada de forma fraudulenta. I tampoc és estrany trobar casos de Black Hat SEO a pàgines web d'institucions i empreses de prestigi. Podem veure alguns exemples de tècniques fraudulentes a la web Firstsunmallorca de l'Associació Hotelera de Capdepera. Observant el codi font de la web o visualitzant la pàgina sense full d'estil descobrirem que inclou gran quantitat de paraules clau, algunes totalment enganyoses com ara Lloret de Mar, Salou, Benidorm i Marbella (captura de pantalla 1 / codi font), i enllaços ocults a d'altres empreses (captura de pantalla 2 / codi font). Continuant amb les associacions hoteleres, es troben més exemples de Black Hat SEO a la web visitcalamillor.com de l'Associació Hotelera Badia de Cala Millor. Aquí també s'utilitza la tècnica d'ocultar paraules clau i enllaços (captura de pantalla 3 / codi font) amb l'objectiu de millorar la presència als cercadors de la pròpia web i de les webs enllaçades.
Altres exemples de Black Hat SEO els trobem a la web Rustic Rent (captura de pantalla 4 / codi font), Hotel Lago Garden (captura de pantalla 5 / codi font), Toibiza (captura de pantalla 6 / codi font)... En alguns casos l'únic que apareix de forma oculta són enllaços a webs d'altres empreses, com és el cas de l'Hotel Valldemossa (captura de pantalla 7 / codi font) que només afavoreixen les webs enllaçades. I és que en la majoria d'aquests casos el propietari de la web no sap què s'amaga darrera la seva pàgina i és víctima de les males pràctiques d'algunes empreses de màrqueting que intenten manipular injustament els resultats dels motors de recerca.
Com explica el mateix Google, abans de contractar a una empresa de màrqueting d'Internet o SEO, es recomana realitzar algunes consultes sobre el sector i tenir molt clar quines estratègies de promoció s'utilitzaran.
Observacions tècniques: les captures de pantalla s'han realitzat amb el navegador Mozilla Firefox, emprant l'opció "View" -> "View Style" -> "No Style". La visualització del codi font es fa través del servei online Dan's Viewer. D'altra banda, com a prova del contingut del codi font en el moment de publicar aquest article s'han s'han realitzat diverses captures signades amb TimeStamp mitjançant el servei Firmpage.
elenavera | 09 Octubre, 2005 10:00 |
Vull donar les gràcies a tots els participants del Premi Web 2005. Com a novetat, enguany entre les 43 webs inscrites hi ha alguns blocs: Bloc personal de Xoxe per Josep Antoni García Cara, ADERG - Bloc de la xarxa infojove a Menorca per Mandi Seguí Jover i altres, FrIkI per Antoni Villalonga i Noceras, Diari personal d'Angel Bujosa Bestard per Angel Bujosa Bestard i Jutipiris per Esperança Camps Barber. D'altra banda hi ha la web d'en Miquel Bezares, escriptor i la web de l'AMPA Rafal Vell per Miquel Àngel Guerrero, i ambdues inclouen un bloc.
Els interessats en aportar la seva opinió sobre les pàgines concursants poden utilitzar el fòrum dedicat.
elenavera | 24 Setembre, 2005 14:43 |
Acabem de publicar el programa de la festa de cloenda del Premi Web 2005. Comptem amb la vostra participació! Queden pocs dies per apuntar-s'hi.
elenavera | 07 Setembre, 2005 14:30
Ja hi ha un bon grapat d'usuaris inscrits en el Premi Web 2005, però encara no hem arribat al nivell de participació del 2004, que va comptar amb 47 webs.
Superar l'èxit de l'any passat no serà fàcil, per això no em cansaré de recordar-vos que els blocs també poden participar-hi. Per insistir-hi, avui he col·locat un petit anunci a la pàgina inicial del servei de blocs.
A més us demanem que feu córrer la veu entre les vostres amistats. Tal com vaig explicar l'altre dia, hi ha molts motius per apuntar-s'hi.
No us perdeu la festa d'enguany que tindrà lloc a Ciutadella.
Podeu trobar més informació sobre el Premi Web 2005 a:
Imatge: captures reduïdes de les 47 webs que varen participar al Premi Web 2004.
elenavera | 03 Setembre, 2005 07:46 |
elenavera | 07 Agost, 2005 10:39 |
El Premi Web és una de les iniciatives més importants i amb més història que organitza BalearWeb. Gràcies a la col·laboració i bona predisposició dels usuaris de MallorcaWeb, MenorcaWeb, EivissaWeb i FormenteraWeb, cada any s'hi apunten un important nombre de webs. Bona part dels usuaris hi participen principalment per fer-nos costat, per ajudar-nos a dinamitzar el concurs. Saben que sense la seva participació el Premi no té sentit i saben que els estem molt agraïts. Però hi ha molts altres motius per apuntar-se. Per exemple:
A més a més, hi ha els premis, tot i que preferèixo posar més èmfasi en els punts anteriors. Aprofito aquest escrit per recordar que enguany la festa de cloenda es farà a Ciutadella i promet ser molt animada, i per recordar que els blocs també estan convidats a participar-hi.
Per il·lustrar l'escrit, he triat una foto de la festa de cloenda del Premi Web 2003 i una de la festa del Premi Web 2004.
Podeu trobar més informació sobre el Premi Web 2005 a:
elenavera | 02 Agost, 2005 10:05 |
L'altre dia vaig explicar que ja hem convocat la sisena edició del Premi Web i que la festa de cloenda enguany serà a Ciutadella.
Algú em va demanar si els blocs també hi poden participar... Doncs sí, tal com consta a les bases del concurs, els blocs poden participar-hi. Per què no? Creiem que és una bona manera de fer arribar el concurs no tan sols a les persones versades en el disseny i programació de pàgines web, sinó també a totes aquelles persones que tenen coses a dir, explicar, contar, narrar, inventar, imaginar, anunciar, insinuar, predir, ressenyar, testimoniar, citar, cantar, glosar, confessar... Així que ja ho sabeu: tots vosaltres els blocaires també estau convidats a participar en el Premi Web 2005.
Podeu trobar més informació sobre el Premi Web 2005 a:
elenavera | 29 Juliol, 2005 15:03 |
Avui, finalment, hem convocat la sisena edició del Premi Web. Com alguns ja sabeu, es tracta d'un concurs de pàgines web força popular entre els usuaris de BalearWeb que se celebra anualment.
El Premi finalitza habitualment amb una festa per a tots els participants, membres del jurat, patrocinadors... i enguany com a novetat l'encontre tendrà lloc a Ciutadella, lloc de residència del guanyador del Premi Web 2004, Òscar Barber.
En principi la idea és organitzar una excursió d'un dia que inclourà una visita cultural pel centre històric i un dinar a un local del Port. Es facilitarà el transport d'aquells participants de les altres illes que vulguin assistir a l'encontre.
Podeu trobar més informació sobre el Premi Web 2005 a:
La iniciativa compta amb el patrocini de la Direcció General de Política Lingüística i l'Ajuntament de Ciutadella.
elenavera | 01 Juliol, 2005 14:51 |
Fa uns pocs dies, vaig escriure sobre el primer aniversari del servei Bloc de BalearWeb, on esmentava l'esplèndid article que ens havia dedicat Sam Regis a Bicubic. Ahir, en Francesc de qDevel, empresa amb la qual col·laborem estretament, va publicar un altre article sobre l'aniversari que també ens deixa molt bé.
I es veu que la cosa no acaba aquí. Segons m'ha comentat en Possavassos, avui resulta que som notícia a barrapunto.com. Tot i que pel que es llegeix als comentaris, a algú no li ha agradat la notícia.
elenavera | 28 Juny, 2005 16:28
El proper dia 30 de juny farà un any que vàrem inaugurar el servei Bloc de BalearWeb. Uns mesos abans, ja havíem fet un primer intent amb el sistema Movable Type però la iniciativa va fracassar pel polèmic canvi de llicencies que hi va haver en aquest programari.
Total, que l'esforç invertit en aquell primer intent es va perdre. Jo ja estava força desil·lusionada i fastiguejada amb els blocs, però en Ramon em va insistir que havíem de refer el servei amb un altre programa. Aleshores vàrem descobrir el sistema pLog, de codi lliure, i ens va engrescar molt. No obstant he d'admetre que aleshores no em podia imaginar l'èxit obtingut durant aquest primer any. Moltes gràcies a tots per la vostra participació.
També vull agrair en Sam Regis per l'explèndid article que ens ha dedicat a Bicubic, amb motiu d'aquest primer aniversari. Com diu en Ramon, ens deixa molt bé. L'article den Sam també ha sortit referenciat a Bitacoras.com
elenavera | 27 Juny, 2005 12:22 |
M'encanten els favicons. Els trobo molt útils per facilitar la identificació de les pàgines web als llistats de bookmarks i quan es navega a base de tabs (pestanyes que s'obren en un segon pla dins de la mateixa finestra). Així que he preparat uns favicons per als blocs. Esper que us agradin.
Els usuaris que tenen una plantilla personalitzada poden crear el seus propis favicons. Existeixen molts programes per crear favicons. Jo he utilitzat el Gimp. Un cop creat l'arxiu, cal afegir-lo al conjunt d'arxius de la plantilla i modificar el header per incorporar la ruta. La línia a afegir vindria a ser una cosa així: <link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" href="{$url->getTemplateFile("favicon.ico")}" />
elenavera | 20 Juny, 2005 16:57 |
Una de les millors decisions que he pres enguany és la de deixar de fumar. Feia dos anys que ho anava pensant i em deia: "Algun dia d'aquests hauré de deixar de fumar". Però no trobava mai el moment oportú. Va ser el dilluns 23 de març, el dia que m'havia d'examinar de la prova pràctica per recuperar el carnet de conduir. M'ho vaig proposar en ferm: "Si no sóc capaç de deixar de fumar, com seré capaç d'aprovar l'examen". La gent em deia: "Has triat el pitjor dia per deixar-ho". Però no va resultar un mal dia, vaig superar la prova pràctica i l'alegria em va ajudar a mantenir-me sense fumar.
Els caramels de menta, les infusions i el footing varen ésser els meus principals aliats. Durant els primers dies vaig ésser incapaç de seure més de 5 minuts davant l'ordinador. Just era la Setmana Santa així que em vaig agafar uns dies de vacances.
No puc negar que m'hagi costat. Feia prop de 20 anys que fumava un paquet diari, però dia rere dia, l'ansietat anava minvant i l'esforç invertit em motivava per tirar endavant. Ara, tres mesos després, puc dir que el fumar ja forma part de la meva història.
elenavera | 19 Juny, 2005 11:01 |
- Ei, saps quina putada m'ha passat?
- Quina?
- Que feia 6 anys que tenia el carnet de conduir caducat i quan he anat a la Direcció General de Trànsit a renovar-lo me l'han pres.
- No fotis!
- Sí, quan et caduca el carnet de conduir, tens un màxim de 4 anys per renovar-te'l. Si passes aquest temps, perds el dret a la renovació i et quedes sense permís de conduir.
- I ara que faràs?
- Doncs no em queda més remei que tormar-me'l a treure, i això implica apuntar-se a una autoescola, i superar les dues proves de costum: la teòrica i la pràctica.
- Quina passada!
Palma, 18 de febrer de 2005
elenavera | 17 Juny, 2005 16:27 |
Avui he descobert un corrector ortogràfic molt útil. Ja fa uns mesos que existeix, així que no és cap novetat. Però per si algú no el coneix encara, he pensat que valia la pena escriure unes línies per recomanar-lo. De pas, el provo aquí mateix, al bloc.
Es tracta d'una extensió del famós navegador de codi lliure Firefox anomenada SpellBound, que es complementa amb l'extensa col·lecció de diccionaris del mateix projecte Mozilla, que inclou entre altres el català, l'espanyol, l'anglès...
Me l'he instal·lat sobre la darrera versió del Firefox i sobre Windows XP i m'ha anat beníssim, en 5 minuts ha estat tot enllestit.
Estic acostumada a utilitzar correctors ortogràfics constantment, en depenc, sobretot quan escric en anglès, i abans el que feia era utilitzar qualsevol editor de text com a suport, i després fer "copiar" i "enganxar". Ara podré corregir directament les inscripcions que faig a la base de dades de BalearWeb, els (pocs) articles que escric al bloc, els missatges que escric als fòrums, etc., etc. Total, que l'extensió aquesta em serà una gran ajuda.
elenavera | 12 Febrer, 2005 19:39 |
elenavera | 11 Febrer, 2005 08:25 |
Escric, poc sovint, sobre temes relacionats amb BalearWeb, estàndards del W3C, accessibilitat web, posicionament als buscadors d'Internet, màrqueting...
« | Abril 2025 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Dl | Dm | Dc | Dj | Dv | Ds | Dg |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |